افرادی که به اچ آی وی مثبت مبتلا هستند باید از یک رژیم غذایی سالمی پیروی کنند. این رژیم غذایی باید شامل سبزیجات، پروتئین ها، میوه ها و دانه های کامل باشد. در این مقاله از دکتر سلام توصیه های مهم در خصوص تغذیه بیماران مبتلا به اچ آی وی مثبت را آماده کرده ایم. توصیه می کنیم که این مقاله را از دست ندهید. با ما همراه شوید.
بدن بیماران اچ آی وی مثبت به دلیل مصرف داروها و روند بیماری، دچار مشکلاتی از قبیل کاهش شدید وزن، عفونت، اسهال و … میشود. لیپودیستروفی یا سندرم توزیع چربی یکی دیگر از اختلالاتی است که بیماران تجربه میکنند.
با این حال اصول تغذیه سالم در بیماران مبتلا عبارت است از: مصرف سبزیجات، میوهها و دانههای کامل، انتخاب منابع درست پروتئین، محدود کردن مصرف شیرینیها، نوشابهها و غذاهای دارای شکر مصنوعی، مصرف کربوهیدراتهای پیچیده.
در اینجا اطلاعات دقیقتر برای شروع یک برنامه غذایی سالم در بیماران اچ آی وی مثبت را میتوانید دنبال کنید:
کالری:
کالری میزان انرژی در غذاها است و سوخت بدن را تأمین میکند. بیماران اچ آی وی مثبت برای حفظ توده بدن خون ممکن است نیاز به دریافت کالری بیشتر داشته باشند:
اگر شما در محدوده وزن سالم به سر میبرید، به ازای هر پوند از وزن بدن خود، ۱۷ کالری باید دریافت کنید.
اگر دچار عفونت شدهاید، به ازای هر پوند از وزن بدن ۲۰ کالری دریافت کنید.
اگر کاهش وزن را حس میکنید، به ازای هر پوند از وزن بدن، ۲۵ کالری دریافت کنید.
پروتئین:
به حفظ سلامت عضلات، اندامها و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند. برای به دست آوردن پروتئین کافی این دستورات را دنبال کنید:
اگر شما یک فرد اچ آی وی مثبت هستید، هدف دریافت ۱۰۰ تا ۱۵۰ گرم پروتئین در روز است.
اگر شما یک زن اچ آی وی مثبت هستید، هدف دریافت ۸۰-۱۰۰ گرم پروتئین در روز است.
اگر بیماری کلیوی دارید، بیش از ۱۵ تا ۲۰ درصد از کالری خود را از طریق پروتئین دریافت نکنید. دریافت بیش از حد پروتئین میتواند سلامت کلیهها را تهدید کند.
گوشت گاو منبع فوق العاده پروتئین بدون چربی است. گوشت سینه مرغ، ماهی و محصولات کم چرب لبنی نیز از محصولات مفید دیگر هستند.
کربوهیدرات:
کربوهیدراتها به شما انرژی میدهند. برای به دست آوردن میزان مناسب کربوهیدرات این دستورالعمل را دنبال کنید:
مصرف ۵ تا ۶ وعده (حدود ۳ فنجان) از میوهها و سبزیجات در روز.
انتخاب طیف وسیعی از مواد مغذی.
انتخاب حبوبات و دانههای کامل مانند برنج قهوهای، کینوا. اگر به گلوتن موجود در آرد گندم حساسیت دارید، جو را انتخاب کنید. اگر دیابتی یا پیش دیابتی هستید، و یا مقاومت به انسولین دارید، بیشتر منابع کربوهیدرات شما باید از طریق سبزیجات تأمین شود.
محدود کردن قندهای ساده مانند آب نبات، کیک، کوکیها و بستنی.
چربیها:
در تأمین انرژی اضافی برای بدن موثرند. بهترین راهکارها برای دستیابی به حد مناسب چربیها از این قرار است:
۳۰ درصد از کالری روزانه خود را از طریق چربیها دریافت کنید.
۱۰ درصد از کالری روزانه شما باید از طریق مصرف چربیهای غیر اشباع باشد. مثل آجیل، دانهها، آووکادو، ماهی، روغن کلزا و روغن زیتون.
کمتر از ۷ درصد از کالری دریافتی شما در روز باید از طریق چربیهای اشباع مانند گوشتهای چرب، مرغ با پوست، کره، لبنیات پرچرب، روغن نارگیل و روغن پالم باشد.
مقابله با مشکلات خاص:
بدن شما ممکن است پاسخهای مختلفی به اچ آی وی داشته باشد. شما ممکن است عوارض جانبی داروها را نیز تجربه کنید. برخی از رایجترین مشکلات و نحوه برخورد با آنها از این قرار است:
تهوع و استفراغ:
مواد غذایی کم چرب مانند پاستای ساده، میوه کنسرو شده یا سوپ ساده را برای رفع این علامت امتحان کنید. هر دو ساعت یکبار وعدههای غذایی کوچکتر را مصرف کنید. از غذاهای چرب یا تند و یا غذاهای با بوی قوی اجتناب کنید. از مصرف چای زنجبیل غافل نشوید. از پزشک خود در مورد داروهای ضد تهوع سؤال کنید.
اسهال:
بیش از هر زمان دیگری مایعات بنوشید. از مصرف کافئین اجتناب کنید. از مصرف غذاهای چرب اجتناب کنید. رژیم غذایی شامل موز، برنج، سیب زمینی و نان تست را امتحان کنید. به جای سبزیجات تازه از سبزیجات پخته شده استفاده کنید.
عدم اشتها:
برای کمک به تحریک اشتها ورزش کنید. به هیچ وجه الکل ننوشید. برای افزایش اشتها، با خانواده غذا میل کنید. از پزشک خود در مورد داروهای تحریک کننده اشتها بپرسید.
از دست دادن بیش از حد وزن:
پروتئین، کربوهیدرات پیچیده و چربیهای سالم بیشتری به رژیم غذاییتان بیفزایید. از خوردن میوههای خشک و یا آجیل برای تنقلات غافل نشوید. با پزشک خود در مورد مکملهای تغذیهای برای افزایش وزن مشورت کنید.
مشکلات بلع:
غذاهای نرم مانند ماست یا سیب زمینی پخته شده بخورید. از سبزیجات خام اجتناب و آنها را پخته یا کبابی کنید. میوههای نرم مثل موز یا گلابی بخورید. از غذاهای اسیدی مانند پرتقال، لیمو و گوجه فرنگی اجتناب کنید.
لیپودیستروفی (سندرم توزیع چربی):
از مصرف چربیهای مضر اجتناب کنید بخصوص چربیهای اشباع و ترانس. چربیهای اشباع نشده مانند امگا ۳ را انتخاب کنید. قندهای تصفیه شده را محدود کنید. دانههای غنی از فیبر، میوهها و سبزیجات را مصرف کنید. به طور منظم ورزش کنید.
منبع: شفا آنلاین