سرماخوردگی

وقتی که فصل زمستان و سرما از راه می رسد، بیماری های از قبیل سرماخوردگی، سینوزیت، آنفلونزا را با خود می آورد. همچنین آلودگی هوا هم باعث تشدید این بیماری ها می شود. در این مقاله از دکتر سلام بیماری های که با آلودگی هوا تشدید می یابند را آماده کرده ایم. توصیه می کنیم که این مقاله را مطالعه کنید و از دست ندهید. با ما همراه شوید.

هر سال با فرا رسیدن زمستان ، در حالی که انتظار بلور های سفید رنگ برف و ترنم باران را داریم سیاهی دل گیری شهرمان را اسیر می‌کند و در میان این همه دود و سیاهی زندگی می کنیم، نفس می کشیم وبیماری های مختلف را تجربه می کنیم .

سرماخوردگی، سینوزیت، آنفلونزا و عفونت‌های ویروسی از بیماری‌های شایع در فصل زمستان هستند که عوارض این بیماری ها سالانه باعث بستری شدن هزاران نفر در سراسر جهان می‌شود که علیرغم پیشرفت‌های روز افزون پزشکی و سرمایه‌گذاری‌های عظیم تحقیقاتی، هنوز این بیماری ها کنترل نشده اند .
کارشناسان معتقدند ،امروزه بیش از ۲۰۰ نوع ویروس سرماخوردگی شناسایی شده اند که تعداد آنها نه تنها هر سال افزایش می یابد بلکه بسیاری از آنها نسبت به داروها مقاوم شده اند .این ویروس ها با سرد شدن هوا فعال می شوند و ازآنجایی که درمان خاصی برای سرماخوردگی و آنفلونزا وجود ندارد پیشگیری بهترین راه مقابله با این عوامل ویروسی است.
آنان می گویند ،آلودگی هوا باعث تشدید بیماری های شایع در زمستان می شود از این رو باید با زدن واکسن از شیوع این بیماری ها پیشگیری کرد .

آلودگی هوا و شیوع بیماری های تنفسی

دکتر ایرج خسرو نیا – رئیس انجمن پزشکان داخلی در مورد بیماری های فصل سرما به گزارشگر روزنامه اطلاعات می گوید : در چند سال اخیر با شروع زمستان شاهد آلودگی روز افزون هوادرکلانشهرها هستیم و چون بارندگی کم است ذرات ریز معلق در هوا باقی می ماند وباعث بروز آلرژی،سرفه و تنگی نفس می شوند.
وی با بیان این مطلب که آلودگی هوا از طریق سیستم تنفسی وارد بدن می شود و علاوه بر بیماری های تنفسی اثرات مخربی روی پوست ومخاط چشم ها بر جای می گذارد می افزاید : سرما و آلودگی هوا باعث شده است مردم در و پنجره ها را ببندند از این رو وقتی یک نفر به بیماری آنفلونزا مبتلا می شود عده زیادی را مبتلا می کند و این گونه بیماری سرما خوردگی و آنفلونزا در جامعه شیوع پیدا می کند .
آنفلونزایی که درحال حاضر در کشور شایع شده است با علایم سرفه شدید واسهال واستفراغ همراه است و آلودگی هوا نه تنها باعث تشدید علایم این بیماری ها می شود بلکه روند بهبودی بیماران را هم به تاخیر می اندازد .
رئیس انجمن بیماری های داخلی در پاسخ به این پرسش که آیا استفاده از ماسک می تواند جلوی آلودگی هوا را بگیرد خاطر نشان می کند : کسانی که مجبور هستند از منزل خارج باشند بهتر است از ماسک استفاده کنند البته باید گفت که ماسک ها استاندارد نیستند و ماسک های استاندارد به علت تولید کم در دسترس عموم قرار ندارند ولی باز از هیچی بهتر هستند.

میزان بالای سطح سرب در خون تهرانی ها

دکتر خسرو نیا می گوید : در حال حاضر سطح سرب درخون تهرانی ها بیشتر از حد معمول است از این رو مردم باید بیشتر از مایعات و آب میوه استفاده کنند تا این سموم را از بدن خارج کنند .
متاسفانه علاوه برهوای آلوده ،آب و مواد غذایی هم آلوده هستند و همه این مسایل باعث می شود که میزان سرب در بدن بیشتر شود ومردم را در معرض بیماری های زیادی قرار دهد .
بسیاری از افراد حساسیت های ناشی از آلودگی هوا را با علائمی مانند سوزش گلو،آبریزش بینی و تجمع اشک در چشم را با سرماخوردگی اشتباه می گیرند و خودسرانه اقدام به مصرف دارو می کنند در حالی که مردم در صورت بروز هر نوع حساسیت و آلرژی ناشی از آلودگی هوا باید به پزشک مراجعه کنند.
افراد مسن و کودکان به علت ضعیف بودن سیستم تنفسی در معرض بیماری های جدی مانند آسم ،برونشیت و ذات الریه قراردارند از این رو بهتر است از واکسن های آنفلونزا استفاده کنند ودر صورت ابتلا به این بیماری در منزل استراحت کنند تا باعث شیوع بیماری در جامعه نشوند .
وی با بیان این که برای کاهش آلودگی باید از سوزاندن زباله خودداری شود می گوید : کارخانه های موجود در اطراف شهرها به دلیل انتقال مواد مضر و آلوده به محیط باید به بیرون ازشهرها منتقل شوند.

علایم آنفلونزاها

دکتر فرخ تافتاچی – دانشیار مرکزآموزشی و تحقیقاتی و درمانی قلب وعروق شهید رجایی نیز در مورد ابتلا مردم به انواع آنفلونزاها در فصل سرما به گزارشگرروزنامه اطلاعات می گوید :هر سال با سرد شدن هوا ویروس های سرماخوردگی وآنفلونزا و شبه آنفلونزا در کشور فعال می شوند که اکثرا بومی هستند وبیشتر با علائم تنفسی مانند : گلو درد،سرفه ، آبریزش بینی و گاهی هم با علایم گوارشی مانند شکم درد ،
اسهال و استفراغ بروز پیدا می کنند و بسیاری از آنفلونزا ها هم با تب شدید ،بدن درد ،کوفتگی و سردرد همراه هستند .
وی با بیان این مطلب که امکان ابتلای مردم در جاهای شلوغ و سر پوشیده مانند ادارات ،مدارس ،مترو و اتوبوس به این بیماری ها بیشتر است می افزاید : بیماری های ویروسی عموما نیاز به آنتی بیوتیک ندارند ولی بیمار باید در دوره بیماریش تحت نظر پزشک باشد تا درصورت بروز عفونت های ثانوی باکتریال پزشک برایشان آنتی بیوتیک تجویز کند . ابتلا به آنفلونزا هزینه زیادی را به مردم تحمیل می کند،در حالیکه افراد در معرض خطر می توانند با خرید واکسن و تزریق آن در برابر آنفلونزا مصونیت پیدا کنند.
دانشیار مرکزآموزشی و تحقیقاتی و درمانی قلب وعروق شهید رجایی در مورد تاثیرآلودگی هوا در تشدید این بیماری ها می گوید :
از نظر علمی، آلودگی هوا بیماری های تنفسی را تشدید می کند و گروه های در معرض خطر مانند افراد سالمند ،کودکان و بیماران بخصوص بیماران تنفسی ،قلبی و دیابتی نباید در زمان آلودگی هوا از منزل خارج شوند این افراد باید بیشتر از دیگران مراقب سلامتشان باشند، زیرا آنفلونزا در آنان می تواند منجر به بروز ذات الریه و بیماری های خطرناک دیگرشود.

باید و نباید های واکسن آنفلونزا

دکتر بهرام محمدی فر متخصص داخلی هم در مورد واکسن های آنفلونزا به گزارشگر روز نامه اطلاعات می گوید : آنفلونزا یک بیماری حاد تنفسی است که اغلب با بروز ناگهانی علائمی مانند سردرد، تب، لرز، بدن درد یا بی حالی همراه با نشانه های تنفسی، به خصوص سرفه و گلودرد بروز پیدا می کند .شدت بیماری بسیار متنوع است و از یک بیماری تنفسی خفیف بدون تب مشابه سرماخوردگی تا سستی شدید با علائم و نشانه های مختصر تنفسی متغیر است همه گیری های آنفلونزا تقریبا هر ساله گزارش می شوند، اگرچه شدت و وسعت این همه گیری ها تا حد زیادی متفاوت هستند.
بیشترین زمان احتمال ابتلا‌ به آنفلونزا ماه‌های مهر تا اسفند است که معمولا واکسن آنفلونزا دو تا سه هفته پس از تزریق بیمار را علیه سه نوع از ویروس‌ها محافظت می‌کند. بنابراین دقیقا قبل یا بعد از زدن واکسن احتمال درگیری با انواع ویروس های بیماری‌زا وجود دارد.
وی در پاسخ به این پرسش که چه کسانی باید واکسن آنفلونزا بزنند می افزاید : اولویت تزریق واکسن با بیماران دیالیزی و پیوند کلیه، بیماران تالاسمی ماژور، بیماران کبدی شامل سیروز و پیوند کبد، بیماران سرطانی که تحت‌شیمی درمانی یا رادیوتراپی قرار دارند و در آخر پرسنل بهداشتی درمانی است به همین خاطر پیشنهاد می‌شود هر کدام از گروه‌های فوق در هفته‌های آخر تابستان واکسن را تزریق کنند.
این واکسن باید بر اساس دوزی که پزشک تجویز می کند به صورت عضلانی یا زیر جلدی عمیق تزریق شود و بهتر است افراد بالای ۶۵ سال و کودکان ۳تا ۱۲ سال هم واکسن آنفلونزا تزریق کنند.
این متخصص داخلی می گوید : تزریق واکسن برای کسانی که سابقه واکنش آلرژیک به مواد موجود در واکسن آنفلونزا مانند تخم‌مرغ، فرمالدهید و جنتامایسین‌ دارند وهمچنین کسانی که در زمان مراجعه برای تزریق واکسن تب یا عفونت حاد دارند، کسانی که سابقه ابتلا‌ به سندروم گیلن (اختلال نادری است که در اثر حمله سیستم ایمنی بدن به اعصاب محیطی ایجاد می شود. به دنبال این حمله، احساس ضعف در ماهیچه ها، بی حسی، گزگز و گاهی اوقات فلجی دیده می شود) دارند و شیر‌‌خواران زیر ۶ ماه ممنوع است.
عوارض واکسن آنفلونزا هم عبارتند از: سردرد، تعریق، درد عضلات، درد مفاصل، تب، ضعف، خستگی، سرخی و ورم و سختی محل تزریق از جمله عوارض واکسن آنفلونزاست که معمولا طی یک تا دو روز بدون درمان برطرف می‌شود. تب بالا، تغییر در رفتار و هوشیاری، کهیر یا ضایعات پوستی منتشره، گرفتگی و خشونت صدا و مشکلات تنفسی مانند سختی تنفس، ضربان قلب بالا و ضعف شدید بدنی با رنگ پریدگی از عوارض خطرناک واکسن است که بلافاصله باید به پزشک مراجعه کرد.

بیماری های ناشی از آلودگی هوا

دکتر محمدی فر در مورد بیماری های ناشی از آلودگی هوا هم می افزاید :

این بیماری ها عبارتند از:
آمفیزم : این بیماری در نتیجه انقباض لوله‌های برونشیال و تخریب کیسه‌های هوایی توسط آلاینده‌ها به وجود می‌آید و باعث کوتاهی نفس در فرد بیمار می‌شود.
برونشیت مزمن : این بیماری که به علت التهاب مزمن در برونش ها
بوجود می آید ‌دارای علائمی مانند سرفه‌های پی در پی و خلط است. مواد آلاینده باعث تخریب مژک‌های مجاری تنفسی‌می شود در نتیجه بدن با سرفه می خواهد ذرات آلوده را از ریه بیرون کند . این بیماری در صورت عدم درمان منجر به مرگ بیمار می شود .
حساسیت : مواد آلاینده می‌توانند باعث عکس‌العمل‌های آلرژیک مختلفی از جمله آبریزش بینی، تنگی نفس، خارش پوست، اشک چشم و عطسه های پی در پی شوند.
آسم : یک بیماری التهابی رایج مزمن مجاری هوایی است که دارای علائم متغیر و عودکننده و انسداد برگشت پذیر جریان هوا است از علایم این بیماری می توان به خس خس، سرفه و تنگی نفس که به سه‌گانه آسم معروف است نام برد .

سرطان ریه، معده و بیماریهای قلبی

هر چندکه این بیماری ها مستقیماً بر اثر آلودگی هوا بوجود نمی آیند ولی آلودگی هوا یکی از عوامل مهم به وجود آورنده و تشدید کننده آنها است . براثر احتراق مواد آلی (زغال چوب نفت وغیره) در حرارت های بین ۸۰۰-۲۰۰ درجه سانتی گراد و بر اثر فعل و انفعالات شیمیایی مقداری هیدروکربن های سرطان زا تولیدمی شود. نوع ومقدار تولید این موادسرطان زا بستگی به نوع سوخت حرارت میزان اکسیژن و عوامل دیگر دارد.
بررسی های انجام شده حاکی از این است که مقداری از مواد سرطان زا بر اثر مصرف دخانیات و همچنین سوختن چوب، هیزم و کاغذ و مقدار زیادی از این مواد هم بر اثر احتراق بنزین و گازوئیل در موتور خودروها تولید می شود.

تغذیه

تغذیه در زمان آلودگی هوا

موژان زرگر زاده متخصص تغذیه درمورد مواد غذایی که باید در زمان آلودگی هوا مصرف کرد به گزارشگر روز نامه اطلاعات می گوید : در حال حاضر با توجه به آلودگی هوا رادیکال های آزاد (یون هایی هستند که در اثر فعل و انفعالات بدن بوجود می آیند و آنتی اکسیدان‌ها نقش مهمی در پیشگیری از سرطان دارند ) وارد بدن می شوند از این رو باید از مواد غذایی استفاده کنیم که این رادیکال ها را از بین ببریم .
سبزیجات با توجه به اینکه دارای آنتی اکسیدان هستند باید بیشتر مصرف شوند ،میوه ها دارای ویتامین ث هستند و با توجه به اینکه بدن ما هر روز نیاز به ۴۰ گرم ویتامین ث دارد ما می توانیم این مقدار ویتامین ث را طریق مصرف ۲ میوه ترش مزه مانند پرتقال و لیمو تامین کنیم .
باید در روز هایی که هوا آلوده است از میوه ها و سبزیجاتی استفاده کنیم که دارای برگ های سبزپهن هستند استفاده کرد زیرا که دارای پکتین هستند و مفید هستند .
ویتامین “ای” ویتامین محلول در چربی است که در بادام ،روغن ، تخمه آفتاب گردان و ماهی وجود دارد از این رو مردم در هوای آلوده سعی کنند که روزی ۵ تا ۶ عدد بادام خام مصرف کنند .
وقتی رادیکال های آزاد وارد بدن می شوند فرد را مستعد سرطان می کنند این در حالی است که آنتی اکسیدان ها می توانند اثرات سرطان زایی این رادیکال ها را از بین ببرند .
وی می افزاید : کودکانی که در شهر های بزرگ زندگی می کنند و هوای آلوده استنشاق می کنند دچار بیماری های زیادی می شوند از اینرو والدین باید سعی کنند با مصرف مواد غذایی مناسب سموم را از بدن آنان خارج کنند این در حالی است که مصرف شیر و لبنیات به علت دارا بودن کلیسم و منیزیوم از اهمیت زیادی بر خوردار هستند وباعث
می شود سربی که در هوا وجود دارد کمتر جذب بدن شود .
مردم باید در هوای آلوده میوه و سبزیجات بیشتری مصرف کنند و ازمصرف فست فود و غذاهای سرخ شده پرهیز کنند ،در کنارغذا هایشان از سبزی های تازه که دارای برگ های پهن و سبز هستند هم بیشتر استفاده کنند و حداقل دو لیوان شیر در روز مصرف کنند تا می توانند در معرض هوای آلوده قرار نگیرند و از دستگاه های تصفیه هوا استفاده کنند کسانی که امکانش را دارند کلان شهر ها را ترک کنند .

منبع: شفقنا