از روش آندوسكوپی بینی و سینوس برای درمان عارضه هایی همچون سینوزیت استفاده می شود. این روش درمانی کاملا بی خطر است و در کمترین زمان و بدون آسیب رساندن به نواحی اطراف بینی می تواند انواع عارضه های تنفسی را از راه بینی برطرف کند. درادامه با کاربردهای درمانی این روش جراحی سرپایی آشنا خواهید شد.
به صورت كلی آندوسكوپی در فیلد بینی و سینوس دو ویژگی مهم دارد:
كاربرد تشخیصی :
اکثر مشکلات بینی علی الخصوص عارضه های مخاطی که می تواند در سی تی اسكن ، ام آر آی به صورت واضح قابل مشاهده نباشد ، به سهولت با آندوسكپ قابل بررسی است . از جمله خصوصیات عمل آندوسكوپ با اصول تصویر برداری رادیولوژی ، و بدون استفاده از پرتوهای مضر همراه است .به همین دلیل بدون عوارض جانبی و به تعداد زیاد قابل استفاده است ( حتی زنان در دوران حاملگی) آندوسكوپی بینی برای بررسی سینوزیت ، التهاب و ورم مخاط و حساسیت ، انواع تومور در بینی ، وجود جسم خارجی ، علت بروز خونریزی بینی ، هرگونه پولیپ، بزرگ بودن آدنوئید یا لوزه سوم ، بیرون زدگی مایع مغزی ، بررسی علل مشکلات بویایی ، بررسی دلیل گرفتگی گوش ، بررسی دلیل درد سر ، بررسی دلیل بوی بددهان استفاده می شود و با توجه به استفاده نکردن از پرتوهای مغز آندوسكپی برای افراد مبتلا قابل تكرار خواهد بود .
به همین دلیل نقش موثری در بررسی نتیجه گیری بیماران از درمان دارویی یا جراحی دارد و پس از پایان دوره درمان این روش برای بیمار قابل تكرار است.
آندوسكوپی تشخیصی به وسیله بی حسی موضعی و بدون احتیاج به بیهوشی عمومی و به حالت سرپایی در مطب یا درمانگاه انجام می شود . در اکثر موارد در اطفال هم می توان به حالت سرپایی این عمل را انجام داد .کل مدت زمان مورد نیاز برای این عمل پنج تا ده دقیقه است .
فواید درمانی آندوسكوپی سینوس از زبان دکتر میقانی:
این روش درمانی اکثرا در اتاق عمل و تحت بی حسی موضعی یا بیهوشی عمومی صورت میگیرد . از جمله علل تشدید سینوزیت ، مسدود شدن دهانه سینوس ها، مشکل در تخلیه ترشحات و تهویه سینوس می باشد . این مسدود شدن ها به دلیل ورم مخاط حاصل از عفونت ، حساسیت ، منحرف شدن تیغه میانی بینی و یا تنگ شدن مجاری خروجی سینوس است . این تنگی و مسدود شدن برخی مواقع با پولیپ همراه می باشد .
در این جراحی، با استفاده از آندوسكوپ تنها بخش هایی از بینی و سینوس كه مشکل پیدا کرده اند جراحی می شوند و فقط دهانه سینوس بازتر می شود ، به همین خاطر از آسیب به نسج سالم بینی كه باعث اختلال در حركت مخاط می شود، پیشگیری می شود .این فرق بین این روش نوین جراحی بادیگر روش های جراحی های سینوس می باشد.
کاربرد آندوسكوپی بینی و سینوس در موردهایی به غیر از سینوزیت:
دکتر میقانی افزود: همانگونه كه گفتیم در این روش بدون آسیب به بافت های سالم فقط نواحی خاص و مورد نیاز، جراحی می شوند. این روش جراحی به غیر از سینوزیت در برخی موارد دیگر نیز کاربرد دارد:
1- در مان تومورهای خوش خیم و بدخیم سینوس ( سرطان سینوس ) .
آندوسكوپ توانایی دید مناسب حاشیه تومور را نیز به پزشک میدهد به همین دلیل می توان تومور را به خوبی و بدون آسیب به ساختمانهای مجاور مانند چشم و مغز بیرون آورد .
2- جراحی تومورهای قاعده جمجمه :
دستیابی به تومورهای قاعده جمجمه خیلی سخت و مشکل ساز است . این تومورها در بخش تحتانی مغز و در فضای بین جمجمه و بینی یا جمجمه و گوش وجود دارند. در روشهای عادی ، دستیابی به این تومورها و عمل کردن آنها نیاز ببه عبور از مغز یا كنارزدن قسمتی از آن است كه عارضه هایی بسیار شدید و مرگ آوری به همراه دارد.
در روش جراحی آندوسكوپیك ، می توانید برخی از این تومورها را از راه بینی و با کمک آندوسكوپ و با وسایل نازک خارج كنید . دراین حالت خطر صدمه به مغز و طول دوره درمان و بستری شدن در بیمارستان کمتر خواهد شد. مدت هاست كه در جراحی غده هیپوفیزپزشکان از این روش استفاده میکنند.
3- بهبود نشت مایع مغزی نخاعی:
به صورت طبیعی به خاطر وجود برخی لایه ها كه به شکل عایق کار می كنند ، بین مغز و فضای بینی هیچگونه رابطه ای وجود ندارد. این عناصر به صورت جداگانه شامل مخاط بینی و سینوس ، استخوان قاعده جمجمه و پرده دورا یا سخت می باشند .برخی مواقع به خاطر ضربه ، تومور یا به حالت خودبخود بین مغز و فضای بینی راه ارتباطی باز می شود .
ضربه خوردن سر باعث پارگی این عناصر جدا كننده خواهد شد. برخی موارد هم نقص و یا ضعف این لایه ها باعث بروز سوراخ بین مغز و بینی میگردد به همین خاطر مایع مغزی و نخاعی به درون بینی وارد می شود و به حالت آبریزش غیر چركی شفاف پدید می آید. این عارضه بسیار مهلك و مرگ آور است وباعث انتقال عفونت از بینی به مغز و مننژیت می شود كه برخی مواقع مرگبار است. در اکثر بیماران از راه بینی و به وسیله اندوسكوپ و بدون احتیاج به باز كردن مغز، سوراخ بین بینی و مغز را ترمیم می شود.