پوسیدگی دندان یکی از معضلاتی است که خیلی از افراد ممکن است با آن درگیر باشند. اما تنها راه ترمیم دندان ها پرکردن است که امروزه این روش به دو شیوه انجام می شود. قبل از پرداختن به روش های پرکردگی باید گفت برای تشخیص دندان پوسیده روش های مختلفی مانند معاینه ظاهری، رنگ مخصوص تشخیص پوسیدگی و تصویربرداری با اشعه ایکس وجود دارند.
ابتدا پزشک متخصص، پوسیدگی را تشخیص می دهد و سپس دست به اقدام می زند. همان طور که گفته شد برای درمان پوسیدگی ابتدا باید دندان آسیب دیده به طور کامل باید پوسیدگی از دندان برداشته شود و سپس جای خالی به یکی از روش های امروزی یعنی با مواد آمالگام یا مواد رزین کامپوزیت پر شود.
کدام یک از روش ها برای ترمیم دندان بهتر است؟
دکتر آزادمنش در این باره توضیح داد: هر روش با معایب و مزایایی همراه است. اما باید به این نکته اشاره کرد که هر دو روش از استحکام خوبی برخوردار هستند اما یکی از بزرگ ترین تفاوت بین دو روش نام برده رنگ آن ها است. آمالگام ها ترکیبی از نقره، قلع، روی، مس و جیوه هستند که البته 50 درصد آن از جیوه است برای همین وقتی روی دندان قرار می گیرند رنگشان تیره است و کاملا مشخص هستند؛
به همین دلیل همیشه از آمالگام ها برای پرکردن دندان های خلفی استفاده می شود و هیچ وقت برای ترمیم دندان های جلو از آمالگام استفاده نمی شود؛ اما مواد همرنگ یعنی کامپوزیت ها علاوه بر دندانهاي خلفي در دندانهاي قدامي نيز کاربرد دارند چرا که کامپوزیت ها هم رنگ دندان هستند و ظاهر دندان ها مناسب تر جلوه داده می شود. همچنین یکی دیگراز تفاوت های اصلی این دو روش در قیمت آن ها است، روش آمالگام نسبت به کامپوزیت ها برای ترمیم دندان ها ارزان تر هستند. یکی دیگر از توصیه دندان پزشکان برای استفاده از کامپوزیت ها برای ترمیم دندان ها این است که اگر بهداشت دهان و دندان خود را به خوبی رعایت نمی کنند بهتر است از این روش استفاده نکنند.
برای انتخاب یکی از دو روش نام برده چه کسی تصمیم گیرنده است، دندان پزشک یا بیمار؟
دکتر آزادمنش در پاسخ به این سوال گفت: هر دو نفر می توانند تصمیم گیرنده باشند اما باز هم بسته به شرایط دارد. در برخی اوقات بیمار نمی تواند تصمیم بگیرد و دندان پزشک با توجه به شرایط موجود صلاح بر این می داند که از آمالگام استفاده کند. البته در مورد ترمیم با مواد همرنگ باید به این نکته مهم اشاره شود که براي يك ترميم موفق، دندانپزشك بايد مهارت کافي داشته باشد. چرا که ترميم کامپوزيت بسيار نسبت به تکنيک حساس است و کوچک ترين خطا حين کار باعث افت شديد در کيفيت ترميم ميشود. همچنین جنس و کیفیت کامپوزیت ها از اهمیت بسزایی برخوردار است.
نکاتی که باید بعد از ترمیم دندان رعایت کنید!
بعد از ترمیم دندان چه با ماده آمالگام و چه با کامپوزیت ها، دندان کمی نسبت به فشار، هوا، ماده غذایی شیرین و داغ حساس تر هستند که این حسایت در کامپوزیت ها بیشتر است که به مرور زمان در کمتر از یک هفته این مشکل از بین خواهد رفت. توصیه اکید می شود از ضربه وارد شدن به دندان هایی که نسوج ضعیفی دارند پرهیز شود و به علاوه بهداشت دهان و دندان را بیش از پیش رعایت کنند.
هزینه پرکردگی دندان چقدر است؟
هزینه ترمیم دندان به عوامل مختلفی بستگی دارد که همان طور که گفته شد دندان هایی که با ماده کامپوزیت پر می شوند، هزینه شان بیشتر از افرادی است که دندان شان با ماده آمالگام پر شده است. همچنین دستمزد دندان پزشکان و میزان کاری که روی دندان ها صورت می گیرد متغییر است.