خوشبختانه در دنیای مدرن امروزی دانش بشری به حدی رسیده است که تمام افراد می توانند از داشتن طرح لبخند زیبا لذت ببرند و به این آرزوی خود دست یابند. استفاده از کامپوزیت دندان یکی از روش های موجود برای اصلاح طرح لبخند است.
کامپوزیت دندان چیست؟
کامپوزیت دندان در واقع یک متریال در دندانپزشکی است که برای ترمیم (پر کردن دندان ) و یا درمان های ونیر کامپوزیت زیبایی استفاده می شود. در درمان های زیبایی لایه های از جنس مواد کامپوزیتی با قرار گرفتن هنرمندانه بر روی دندان ها می تواند موجب زیبا سازی لبخند شوند. این نوع مواد طوری روی دندان قرار می گیرند که موجب اصلاح شکل و رنگ دندان می شوند و با ایجاد رنگ زیبا و درخشنده بر روی دندان ها جلوه خاصی به لبخند می بخشند. نکته ای که وجود دارد این است که جنس و رنگ بسیاری از مواد کامپوزیتی متفاوت است و به نسبت دارای استحکام متفاوتی می باشد.
موارد استفاده از کامپوزیت دندان
کامپوزیت ها در دندان پزشکی ها معمولا برای ترمیم دندان استفاده می شوند. در بسیاری از مواقع فرد دارای دندان های نامنظمی می باشد و وقت و زمان کافی برای درمان های طولانی مثل ارتودنسی را ندارد، در این صورت یکی از بهترین راهکارها برای فرد، استفاده از ونیر های کامپوزیتی می باشد. می توان تاکید داشت که کاربرد مهم کامپوزیت ها اصلاح رنگ دندان است. بسیار دیده شده است که فرد مراجعه کننده رنگ خاصی را برای دندان های خود در نظر گرفته است که با دیگر روش های سفید کردن دندان قابل اجرا نمی باشد. در این مواقع استفاده از کامپوزیت دندان بهترین گزینه می باشد و موجب آفرینش یک لبخند زیبا می گردد.
چند نوع کامپوزیت داریم؟
وقتی در مورد انواع کامپوزیت صحبت میکنیم، منظورمان کامپوزیتهای مهندسی است و نه کامپوزیتهای طبیعی مانند استخوانهای بدن.
کامپوزیت شامل یک فاز زمینه (ماتریکس) و یک یا چند فاز تقویتکننده (پرکننده یا فیلر) است. البته ترکیب مواد در کامپوزیت یک ترکیب فیزیکی و ماکروسکوپی است؛ یعنی اجزای تشکیلدهنده یک کامپوزیت با هم به صورت شیمیایی ترکیب نمیشوند به طوری که اجزای تشکیل دهنده ماهیت شیمیایی و طبیعی خود را کاملا حفظ می کنند و سطح مشترک مشخصی بین اجزا وجود دارد.
کامپوزیتهای مهندسی را میتوان از نظر فاز زمینه به 3 دسته CMC (کامپوزیتهای با زمینهٔ سرامیکی)، PMC (کامپوزیتهای با زمینه پلیمری) و MMC (کامپوزیتهای با زمینه فلزی) تقسیمبندی کرد.
اما از نظر فاز تقویتکننده کامپوزیتها به 2 دسته کامپوزیتهای تقویتشده با فیبر (FRC) و کامپوزیتهای تقویت شده توسط ذرات (PRC) دستهبندی میشوند.
به عنوان مثال فایبرگلاس که یکی از پرکاربردترین کامپوزیتهاست، یک کامپوزیت با زمینه پلیمری است که توسط فیبرهای شیشه تقویت شدهاست. سیمان و بتن هم نمونههایی از یک کامپوزیت سرامیکی هستند.
کامپوزیت ونیر چگونه انجام می شود؟
کامپوزیت ونیر لایه ای از مواد رنگ دندان است که روی دندانها برای ترمیم موضعی یا زیبایی یا تغییر رنگ اصلی یا هنگام وجود عیب روی دندان گذاشته می شود. ونیر به صورت direct یا مستقیم و Indirect یا غیر مستقیم وجود دارد. ونیرهای direct را میتوان طی یک جلسه در مطب با افزدون کامپوزیت وینر به دندان استفاده کرد. زمانی که تعداد کمی از دندانها را بخواهیم ونیر کنیم تا زمانی که تمام سطح نیشال دندان معیوب نباشد، از روش ونیر مستقیم استفاده می کنیم. این روش بسیار وقت گیر بوده و کاملاً به هنر و تکنیک دندانپزشک بستگی دارد.
ونیرها زمانی کاربرد دارد که در دندانهای بیمار دیاسیتی، هیپوپلازی دندانهای دچار تغییر رنگ تتراسایکلین یا تغییر رنگ خاکستری – آبی، لکه های سفید رنگ و موضعی white spot، تغییر رنگهای داخلی کاربرد دارد. دندانها باید یکی یکی ونیر شوند.
مزایای کامپوزیت دندان
یکی از بهترین مواد برای ترمیم دندان و زیبا سازی لبخند، استفاده از کامپوزیت دندان می باشد. و نکته ای که وجود دارد این است که دندانپزشک زیبایی بدون کمترین آسیبی مواد کامپوزیتی را روی دندان قرار می دهد و به دندان ها آسیبی وارد نمی شود. به این معنی که در قرار دادن این نوع مواد بر روی دندان، دندان ها تراش نمی خورند و آسیبی به دندان وارد نمی شود.
معایب کامپوزیت دندان
مراقبت از کامپوزیت دندان باید به درستی اجرا شود و فرد به طور مداوم بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کند تا آسیبی به دندان های خود وارد نشود. قابل ذکر است که کار با مواد کامپوزیتی سخت می باشد و نیاز به مهارت کافی دندانپزشک زیبایی دارد تا بهترین لبخند برای فرد ایجاد شود. عدم مهارت و تجربه کافی می تواند پایداری رضایت بیمار را کاهش دهد .