یکی از علل ایجاد ترک روی پوست، تغییر ناگهانی وزن است و امکان دارد که در تمام قسمت های بدن به وجود آید. ترک های پوستی را می توانید با روش های مختلف درمان کنید. در این مقاله از دکتر سلام راه های درمان ترک های پوستی را آماده کرده ایم. توصیه می کنیم که این مقاله را از دست ندهید و حتما آن را مطالعه کنید. با ما همراه شوید.
خطوط و ترکهای پوستی به صورت خطوط یکسان و موازی روی پوست ظاهر میشوند. رنگ و بافت این خطوط با پوست طبیعی فرق دارد و رنگ آنها از بنفش تا صورتی کمرنگ و خاکستری روشن متغیر است. هنگامی که این خطوط و ترکها درست میزنید میتوانید برآمدگی و تو رفتگیهای روی پوست خود را احساس کنید.
این خطوط و ترکهای پوستی با درد یا خارش همراه هستند. معمولا این ترکها در طول بارداری یا پس از تغییرات ناگهانی وزن ایجاد میشوند. نوجوانان که به سرعت رشد میکنند بیشتر دچار ترکهای پوستی میشوند. ترکهای پوستی، خطرناک نیستند و معمولا با گذر زمان از بین میروند. پوست در قسمتهای مختلف ترک میخورد اما بیشترین ترکهای پوستی روی شکم، سینه، بازو، ران و کپلها ایجاد میشود.
انواع ترک پوستی
همه ترکهای پوستی شبیه هم نیستند، این ترکها براساس مدت زمانی که روی پوست تشکیل شدهاند، علت ایجاد کننده آنها، محل ایجاد آنها روی بدن، و نوع پوست شما، متفاوت هستند. شایعترین نوع ترکهای پوستی عبارتند از:
خطوط یا رگه های فرورفته پوستی
خطوط بنفش، قرمز، سیاه، کبود، صورتی
خطوطی که رنگ روشن دارند و به تدریج رنگ آنها روشنتر میشود.
خطوط و ترکهای روی شکم، سینه، ران، پهلو یا باسن
خطوطی که بخش زیادی از بدن را پوشش میدهند.
فاکتورهای خطر
احتمال ایجاد خطوط و ترکهای پوستی در همه افراد وجود دارد، اما برخی فاکتورها احتمال ایجاد این خطوط را افزایش میدهند. این فاکتورها عبارتند از:
جنسیت مونث
داشتن سابقه فردی یا خانوادگی
بارداری به ویژه بارداری در سنین پایین
چاقی یا داشتن اضافه وزن
افزایش یا کاهش سریع وزن
استفاده از داروهای کورتیکواستروئید
انجام عمل جراحی برای بزرگ کردن سینه
ابتلا به سندروم کوشینگ، سندروم مادفان یا سایر اختلالات ژنتیکی
تشخیص ترک های پوستی
پزشک میتواند با معاینه ساده پوست و مرور پیشینه پزشکی شما، ترکهای پوستی را تشخیص دهد. اگر پزشک به ترکهای پوستی شک کند و علت تشکیل آنها را یک بیماری جدی بداند، دستور انجام آزمایش خون، ادرار، یا تصویربرداری را صادر میکند.
درمان ترک های پوستی
معمولا ترکهای پوستی با گذر زمان از بین میروند، اما اگر نمیتوانید تا زمان برطرف شدن آنها صبر کنید میتوانید از روشهایی که به بهبود ظاهر خطوط پوستی کمک میکنند بهره بگیرید. با این حال هیچ یک از روشهای درمانی موجود، نمیتوانند به طور کامل این خطوط را از بین ببرند.
روشهای مختلفی برای بهبود ظاهر خطوط و ترکهای پوستی وجود دارد :
– کرم ترتینوئین :
این کرم با بازسازی کلاژن به ترمیم ترکهای پوستی کمک میکند، کلاژن یک پروتئین رشتهای است که به خاصیت کشسانی پوست کمک میکند. بهتر است این کرم را روی نقاطی که به تازگی ترک خوردهاند و قرمز یا صورتی هستند بمالید. ممکن است این کرم باعث التهاب پوست شود، بنابراین در صورتی که باردار هستید نباید از این کرم استفاده کنید.
– لیزر پالسدار رنگی :
این روش، تولید کلاژن و الاستین را تحریک میکند. بهتر است از این روش برای درمان خطوطی که به تازگی ایجاد شدهاند استفاده کرد. افرادی که پوست تیرهای دارند ممکن است پس از لیزر درمانی، کمرنگ شدن پوست نواحی تحت درمان را تجربه کنند.
بیشتر بخوانید: ترکهای پوستی یا استریا با لیزر رفع کنیم یا خیر؟
– لیزر فوتوترمولیز فرکشنال :
این روش شبیه لیزر پالسدار رنگی است زیرا در هر روش از لیزر استفاده میشود. با این حال در این روش نقاط کوچکتری انتخاب میشوند و پوست آسیب کمتری میبیند.
– میکرودرم ابریژن :
در این روش، به کمک تعدادی کریستال کوچکی پوست سائیده میشود تا پوست و بافت قدیمی برداشته شده و بافت جدید که زیر خطوط انعطاف پذیر پوست قرار دارد، نمایان شود. این روش میتواند به بهبود ظاهر خطوط و ترکهای قدیمی کمک کند.
– لیزر اکسمر :
این روش باعث تحریک ملافین (رنگ پوست) میشود به این ترتیب خطوط پوستی با پوست نواحی اطراف مطابقت مییابد و همرنگ آنها میشود.
اقدامات پزشکی و داروهایی که پزشکان تجویز میکنند نمیتوانند درمان کامل خطوط پوستی را ضمانت کنند و میتوانند با هزینههای بالایی همراه باشند.
پیشگیری از ایجاد خطوط و ترک های پوستی
هیچ روشی برای جلوگیری کامل از تشکیل خطوط و ترکهای پوستی وجود ندارد، حتی استفاده مکرر از کرم و لوسیونهای مختلف نمیتواند از ایجاد آنها جلوگیری کند. با این حال داشتن تناسب اندام، ورزش کردن متناسب، تغذیه مناسب، و مواردی از این قبیل میتوانند از ایجاد خطوط و ترکهای پوستی به علت افزایش یا کاهش ناگهانی وزن جلوگیری کند. افزایش وزن مادر و کودک در دوران بارداری اهمیت بسیار زیادی دارد، بنابراین باید در مورد مقدار وزن مجاز در دوران بارداری با پزشک خود مشورت کنید تا دچار اضافه وزن نشوید.
منبع: پزشک آنلاین