دانستنی هایی پیرامون داروی كلاریترومایسین

كلاریترومایسین از رایج ترین داروها برای عفونت های تنفسی به شمار می رود که در اشکال دارویی و محلول خوراکی در داروخانه ها موجود می باشد برای بررسی نحوه مصرف و عوارض جانبی و تداخلات این دارو با ما همراه باشید. هیچ گاه به صورت خودسرانه به مصرف داروها در منزل نپردازید و بدون تجویز پزشک به سلامتی خود آسیب نرسانید.

كلاریترومایسین (Clarithromycin) در درمان عفونت‌های مختلف باکتریایی پوست و دستگاه تنفس مانند فارنژیت، برونشیت و سینوزیت کاربرد دارد. سردرد، مشکلات خواب و اسهال برخی از عوارض مصرف داروی كلاریترومایسین می‌باشد.

كلاریترومایسین یکی از پرمصرف‌ترین آنتی‌بیوتیک‌ها برای درمان عفونت‌های باکتریایی همچون عفونت‌های پوستی، ریه و… به شمار می‌رود. این دارو که از مشتقات اریترومایسین است در صورت مصرف ممکن است عوارضی را به دنبال داشته باشد.

كلاریترومایسین چیست؟

كلاریترومایسین (Clarithromycin) از آنتی‌بیوتیک‌هایی است که در درمان عفونت‌های مختلف باکتریایی پوست و دستگاه تنفس مانند فارنژیت، تونسیلیت، سینوزیت، برونشیت مزمن، پنومونی، اوتیت حاد میانی کاربرد دارد. این دارو به سرعت از دستگاه گوارش جذب می‌شود.

كلاریترومایسین به شکل قرص و شربت دردسترس می‌باشد.

نام‌های تجاری، موارد مصرف، عوارض و تداخل دارویی:

نام‌های تجاری Biaxin – Biaxin XL
موارد مصرف
درمان عفونت باکتریایی

عوارض

سردرد، مشکلات خواب، اسهال، تهوع، طعم غیرطبیعی در دهان، نفخ، سوءهاضمه، درد شکم، افزایش سطح آنزیم‌های کبدی، خارش، درد مفاصل، اضطراب، کاهش قند خون

تداخل دارویی

کینیدین، دیسوپیرامید، آمیودارون، سوتالول، پروکائین آمید، آستمیزول، تئوفیلین، کاربامازپین، وارفارین، دیگوکسین، سیکلوسپورین، تریازولام، فنی توئین، سیزاپراید و ترفنادین، کلشی سین، پیموزاید، لوواستاتین، ارگوتامین، ایتراکونازول، اتاویرینز، ریتوناویر، نِوی راپین، ساکویی ناوویر، امپرازول، ریفامپیسین

مقدار و نحوه مصرف

میزان دقیق مصرف این دارو حتما باید توسط پزشک متخصص تعیین گردد. به طور معمول به منظور درمان عفونت در بزرگسالان با توجه به نوع و شدت عفونت مقدار 250 میلی‌گرم تا 500 میلی‌گرم از داروی کلاریترومایسین هر 12 ساعت یک‌بار مصرف می‌شود و دوره درمان معمولا یک تا دو هفته می‌باشد.

توجه: داروی کلاریترومایسین عفونت‌های ویروسی مانند سرماخوردگی یا آنفلوانزا را درمان نمی‌کند.

دانستنی هایی پیرامون داروی كلاریترومایسین

نکاتی که در رابطه با مصرف این دارو باید بدانید

این دارو برای افرادی که حساسیت مفرط دارویی دارند منع مصرف دارد.
افرادی که دچار اختلال عملکرد کلیه و کبد هستند این دارو را بااحتیاط باید مصرف کنند.
مصرف این دارو در بارداری توصیه نمی‌شود.
مصرف این دارو در شیردهی باید بااحتیاط باشد.
دارو را می‌توان قبل، بعد و یا همراه غذا مصرف نمود.
در صورت بروز بثوارت جلدی و سایر علائم واکنش افزایش حساسیت و همچنین دفع مدفوع آبکی و یا اسهال به پزشک خود اطلاع دهید.
دارو را طبق روش توصیه‌شده تا پایان مصرف کنید.
فرم سوسپانسیون دارو باید قبل از مصرف تكان داده شود و نباید دارو را در یخچال قرار داد.
با پزشک خود درباره داروهایی که در حال استفاده هستید یا مصرف آن را شروع و یا متوقف کرده‌اید صحبت کنید.
این دارو را به کودکان زیر 6 ماه ندهید.
در صورت فراموش شدن یک نوبت مصرف دارو، به محض به یاد آوردن، آن نوبت باید مصرف شود، مگر این كه تقریباً زمان مصرف نوبت بعدی فرا رسیده باشد. در این صورت، مقدار مصرف بعدی نباید دو برابر گردد.
اگر ظرف‌ 3 روز از درمان‌ با کلاریترومایسین‌ احساس‌ بهبود نداشتید، با پزشکتان‌ مشورت‌ کنید.
حتما پزشک خود را در جریان قرار دهید

توصیه‌ها و مراقبت‌های پرستاری

در بیمارانی که کلیرانس کراتینین آنها کمتر از 30 میلی‌لیتر بر دقیقه است باید مقدار مصرف دارو کاهش و یا فواصل مصرف دارو افزایش یابد.
سالمندان ممکن است دچار عوارض جانبی ریتم قلب، از جمله ضربان قلب سریع شوند. بنابراین باید میزان کمتری از دارو را مصرف کنند.
در افراد مبتلا به نارسایی کلیه کاهش دوز باید انجام شود.

گروه سلامت ستاره