برای مقابله با زردی نوزاد در روزهای اول پس از تولد روش های درمانی مختلفی وجود دارد. اگر می خواهید از این عارضه نوزادتان را در امان نگه دارید از برخی راهکارهایی پیشنهادی پزشکان می توانید کمک بگیرید. در ادامه به برخی از آن ها اشاره خواهیم کرد.
زنی 27 ساله هستم که ماه ششم بارداری را سپری میکنم. متأسفانه اخیراً بیشتر بچههایی که به دنیا میآیند دچار زردی میشوند. این موضوع مرا بشدت نگران کرده است. لطفاً مرا راهنمایی کنید که چه باید بکنم تا فرزندم به این بیماری مبتلا نشود؟ و آیا زردی نوزاد با تغذیه مادر در دوران بارداری ارتباط دارد یا خیر؟
هموگلوبین خون نوزاد هنگام تولد بین 20 تا 21 است در حالی که بهطور طبیعی هموگلوبین خون ما حدود 13 تا 17 است. این تفاوت به دلیل شرایط متفاوتی است که در داخل شکم برای جنین وجود دارد. در واقع جنین داخل شکم مادر از اکسیژن 45 درصد استفاده میکند از این روی نیازمند تعداد هموگلوبین بیشتری است، اما ما از اکسیژن بالای 90 درصد استفاده میکنیم. پس از تولد و با نخستین تنفس نوزاد، میزان اکسیژنی که وارد بدنش میشود به یکباره از 45 درصد به 90 درصد میرسد پس دیگر به تعداد زیادی هموگلوبین نیاز نیست و هموگلوبینهای اضافه شکسته میشوند.
این شکسته شدن به آزاد شدن اجزاء آن از جمله بیلی روبین که عامل بروز زردی نوزادان است منجر میشود. به همین دلیل میتوان گفت به طور طبیعی همه نوزادان زرد میشوند. اما گاهی هم زردی نوزاد ایمونولوژیک است یعنی بر مبنای سیستم ایمنی بدن است که به دلایل مختلف اتفاق میافتد. این نوع از زردی میتواند خطرناکتر از زردی فیزیولوژیک باشد و به اختلالات مغزی ناپایدار و عقب ماندگیهای ذهنی ماندگار منجر شود. بنابراین توصیه میکنم درمان زردی نوزاد را از هر نوع که باشد تحت نظر پزشک متخصص جدی بگیرید. در مورد سؤال دوم شما هم باید بگویم که زردی به تغذیه مادر در دوران بارداری ارتباطی ندارد اما در دوران نوزادی موادی که در شیر مادر است میتواند در شدت زردی مؤثر باشد.
دکتر محمد فرانوش ، فوق تخصص خون و سرطان کودکان
روزنامه ایران
بیشتر بخوانید: کاملترین توضیحات در مورد زردی نوزاد