با اطلاعات کافی در مورد انواع ایمپلنت دندان و اصول انجام آنها در فک فوقانی و تحتانی گزینه ی خوب را می توانید برگزینید. با آگاهی پیش از انجام هر نوع درمان و به دست آوردن رضایت از روش درمان میگردد.
ایمپلنت
به صورت کلی برای آشنایی با ایمپلنت باید بدانید :پایه ایمپلنت مثل ریشه دندان درون استخوان جای میگیرد و استخوان فک به خاطر پشتیبانی بوسیله ایمپلنت از بین نمیرود.به همین خاطر فرم صورت، کمتر دچار تغییرات بخاطر نابود شدن دندان میشود.ایمپلنت به صورت معمول در 2 جلسه جای گذاری می شود و معمولا زمانی که با بی حسی موضعی همراه می شود جراح یا دندانپزشک، پریودنتیست، و یا دندانپزشک عمومی آن را نصب می کند. تا وقتی که ایمپلنت دندانی به فک شما جذب شود تقریبادو تا شش ماه زمان احتیاج دارد و غالبا در انواع پروتز یا دندان موقت به بیمار ارائه می شود. و جراحی و کاشت هر ایمپلنت زمانی کمتر از سی دقیقه مییطلبد.
قسمت های انواع ایمپلنت دندان شامل سه بخش می شوند:
ایمپلنت دندان بر عکس دندان های مصنوعی که قابلیت جابجایی دارند و متحرک هم می باشند ، دائمی هستند. بکاربردن پیچ تیتانیومی در جایگذاری ایمپلنت ها استحکام بیشتری را در برابر با گزینه های مختلف در اختیار کاربران قرار می دهد. قسمت های انواع ایمپلنت دندان شامل:
پیچ تیتانیوم (به اسم ایمپلنت) که به جای ریشه اصلی، در استخوان فک جای گذاری می شود.
– تاج سرامیکی (جایگزین دندان در دهان)
– یک متصل کننده که 2 قطعه را وصل میکند (به نام اباتمنت)
– انواع ایمپلنت دندان
– بخش های تشکیل دهنده انواع ایمپلنت دندان
انواع ایمپلنت دندان طبق ظاهر
ایمپلنت های دندان طبق شکل، جایگاه یا کاربردبرای جایگذاری (1 مرحله ای یا 2 مرحله ای) تقسیم بندی می شوند.
ایمپلنت های ساب پریواستیل
ایمپلنت های ساب پریواستیل (Subperiosteal Implants) غالبا برای عملهای 1 مرحله ای کاربرد دارد این ایمپلنت درون بافت لثه بر سطح استخوان فک جای داده میشود. پُست از لثه خارج می شود تا از ترمیم (تاج یا اباتمنت) محافظت کند. این ایمپلنت قادر است دندان مصنوعی را برای کسانی که ارتفاع استخوانی مناسبی ندارند، به خوبی نگه دارد.
ایمپلنت های اندواستیل
این ایمپلنتهای دندانی برای عملهای 2 مرحله ای، معمول هستند. این ایمپلنت را به حالت جراحی مستقیما درون استخوان فک جای میدهند که به جای بریج یا دندان مصنوعی متحرک استفاده می شوند. این ایمپلنتها انواع مختلفی دارند که می توان ایمپلنت پیچی ، رزوه دار، استوانه ای ، صاف و تیغه دار را نام برد.
ایمپلنت های تک مرحله ای
این روش از ایمپلنت یک قطعه ای بلندتر است که بعد از جایگذاری درون استخوان فک، از لثه خارج می شود به همین ترتیب بعد از گذراندن دوره التیام، اباتمنت و تاج را بدون نیاز به جراحی جهت گشودن سطح ایمپلنت، جایگذاری کرد.
روش دیگر این است که 1 ایمپلنت دو قطعه ای مثل آن هم که در عمل 2 مرحله ای بکار می رود، جایگذاری شود. ایمپلنت و اباتمنت به سرعت در حین جراحی اولیه، وصل میگردند. اصول این روش به گونه ای است که ایمپلنت در برابر نیروهای داخلی آسیب پذیر است و با احتیاط بالایی باید صورت بگیرد تا اطمینان پیدا شود مشکلی در حین جوش خوردن پدید نمی آید.
یافته های جدید نشان داده اند که هم به صورت تک مرحله ای و هم به صورت 2 مرحله ای، نتیجه گیری هماهنگی دارند. از دندانپزشک یا جراح خود سوال کنید کدام روش را برای شما استفاده میکند و فایده ها و ایرادات آنها چگونه است؟
انواع ایمپلنت دندان بر اساس روش کاشت
انواع ایمپلنت دندان طبق روش کاشت به 3 دسته ایمپلنت فرورونده و ایمپلنت برسازی درون کاشت دندانی و ایمپلنت دارای چارچوب راموس دسته بندی می شود.
ایمپلنت فرورونده
این روش یکی از رایج ترین انواع ایمپلنت دندان است که در آن کاشت به صورت یک پیچ یا استوانه در استخوان های فک قرار می گیرد و دارای پهنا و طول متفاوت می باشد. روی هر کاشت دندان می توان یک یا چند دندان را سوار کرد.
ایمپلنت برسازی درون کاشت دندانی
این هم جزو انواع ایمپلنت های دندان است که تولید شده از قالبی فلزی است و به استخوان فک وصل گردیده و در نواحی تحتانی لثه قرار می گیرد تا بتواند دندان ساخته شده را نگهداری کند. این نوع ایمپلنت ویژه بیمارانی است که نمی توانند از دندان های مصنوعی معمولی استفاده کنند و یا بیمارانی که با عارضه کاهش ارتفاع استخوان درگیر می شوند.
انواع ایمپلنت دندان و ایمپلنت دارای چهارچوب راموس
ایمپلنت دارای چارچوب راموس را در وضعیتی می توان استفاده کرد استخوان فک پایین جهت استفاده از ایمپلنت دندان ریشه ای ظاهر بسیار نازک داشته باشد. این مدل حاوی چارچوب راموس در گوشه پشتی استخوان فک درون دهان و نزدیک چانه جای می گیرد. وقتی که در جای مناسب جایگذاری شدو بافت اطراف آن بازسازی گردید، یک میله فلزی نازک در نواحی بالای لثه قابل مشاهده است. دندان های مصنوعی در نهایت به فرمی ساخته می شوند که تنظیم شده با این میله باشند. این نوع همچنین می توانند فک ضعیف را ثابت کرده و از بروز شکستگی در آن پیشگیری کند.
انواع ایمپلنت دندان بر اساس اتصال دهنده ها
ایمپلنتهای دندانی طبق جنس یا فرم سرشان هم دسته بندی میشوند.
اتصال دهنده شش ضلعی داخلی
این اتصال دهنده ها فرم 6 ضلعی (هگزاگونال) دارند و به گونه ای سوراخی در سر ایمپلنت وجود دارد که دندانپزشک اباتمنت یا ترمیم را در آن پیچ میبندد.
اتصال دهنده شش ضلعی خارجی
این متصل کننده شش ضلعی شکل، در بالای سر ایمپلنت قرار میگیرد.
اتصال دهنده هشت ضلعی داخلی
این اتصال دهنده 8 ضلعی فرم (اکتاگونال) به حالت سوراخی روی سر ایمپلنت دندانی می باشد که دندانپزشک اباتمنت یا ترمیم را در آن پیچ می کند.