محققان دریافتند که مردان و زنانی که اغلب دارای رژیم های غذایی بودند که گمان می رود سطح التهاب در بدن را افزایش دهد، در مقایسه با مردان و زنانی که انواعی از رژیم های غذایی گوناگون داشتند، در طول دوره مطالعه، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان کولورکتال بودند. در یک مطالعه جدید نشان داده می شود که یک “رژیم غذایی التهاب زا” ممکن است خطر ابتلا به سرطان کولورکتال را افزایش دهد.
به طور خاص و در مقایسه با کسانی که رژیم های مختلفی دارند، بعد از حدود دو دهه تحقیق، نشان داده شد که مردانی که از یک رژیم غذایی التهاب زا پیروی می کردند، 44 درصد بیشتر احتمال ابتلا به سرطان کولورکتال را داشتند، و زنانی که رژیم های غذایی التهاب زا را داشتند، 22 درصد بیشتر به سرطان کولورکتال مبتلا بودند.
بنا بر نوشته محققین در این مطالعه، یافته های این پژوهش که امروز (18 ژانویه) سال 2018 درمجله JAMA Oncology منتشر شده است، نشان می دهد که: “راهکارهایی برای کاهش نقش نامطلوب رژیم های غذایی التهاب زا ممکن است خطر سرطان کولورکتال را کاهش دهد”.
مطالعات قبلی نشان داده است که التهاب در بدن، نقش مهمی در پیشرفت سرطان کولورکتال دارد.
به عنوان مثال، مطالعات متعدد نشان داده است که افرادی که به طور منظم داروهای ضد التهابی مانند آسپرین مصرف می کنند، در مقایسه با افرادی که این داروها را به طور منظم مصرف نمی کنند، دارای خطر پایین تری برای ابتلا به سرطان کولورکتال هستند.
علاوه براین، محققان گفتند که، غذایی که افراد می خورند، می تواند سطح التهاب در بدن آنها راکه توسط نشانگرهای التهاب خون اندازه گیری می شود، تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین امکان آن وجود دارد که استفاده از غذاهایی که با سطوح بالاتری از التهاب در بدن مرتبط است، باعث افزایش خطر سرطان کولورکتال شود.
برای بررسی این پیوند، محققان اطلاعات جمع آوری شده از یک مطالعه طولانی مدت (تقریبا 25 ساله) درمورد مراقبت های بهداشت حرفه ای و مطالعه سلامت پرستاران بر رویبیش از 121000 نفر از مردان و زنان را تجزیه و تحلیل کردند. در ابتدای مطالعه، زنان 30 تا55 سال داشتند و مردان 40 تا 75 ساله بودند. در طول دوره مطالعه، حدود 2700 شرکت کننده، به سرطان کولورکتال مبتلا شدند.
هر چهار سال یکبار شرکت کنندگان به سوالاتی در مورد رژیم های غذایی فعلی خود پاسخ می دادند.
محققان از این اطلاعات برای محاسبه “نمره التهابی” درمورد رژیم های غذایی شرکت کنندگان استفاده کردند. نمرات پایین تر نشان دهنده رژیم های ضد التهابی یا رژیم های غذایی که حاوی غذاهایی هستند که با سطح پایین التهاب در بدن ارتباط دارند، و نمرات بالاتر، رژیم های غذایی التهاب زا و یا رژیم های غذایی که حاوی مواد غذایی که با سطح بالای التهاب در بدن مرتبط است را نشان می دهد.
برطبق این مطالعه، نمونه هایی از غذاهای التهاب زا عبارتند از گوشت های فرآوری شده (انواع سوسیس و کالباس و..)، دانه های تصفیه شده و نوشیدنی های دارای کالری بالا مانند سودا.
همانطور که محققان اعلام کردند، نمونه هایی از غذاهای ضد التهابی عبارتند از: چای، قهوه،سبزیجات زرد تیره (مانند هویج، اسکواش زرد و سیب زمینی شیرین) و سبزیجات برگ سبز. (جالب اینجاست که بر طبق یک مقاله قبلی که توسط همان گروه از محققان نشان داده شده است،پیتزا نیز غذای ضد التهابی شناخته شده است؛ که احتمالا به دلیل رب گوجه فرنگی آن است که حاوی مقادیر بالایی از ترکیباتی به نام لیکوپن است و خواص ضد التهابی دارد.)
سپس شرکت کنندگان بر اساس نمرات التهابی درمورد رژیم های غذایی آنها به پنج گروه تقسیم شدند.
در میان مردان، در مقایسه با 151 مورد در هر 100000 نفر در سال در گروه با بالاترین نمره،میزان سرطان کولورکتال 113 مورد در هر 100000 نفر در سال در گروه های با کمترین نمره بود. در میان زنان، در مقایسه با 92 مورد از هر 100000 نفر در سال در گروه با بالاترین نمره،میزان سرطان کولورکتال 80 مورد در هر 100000 نفردر سال در گروه با کمترین نمره بود.
به طور کلی، در میان هردو گروه مردان و زنان، کسانی که دارای بالاترین نمره التهابی بودند،در مقایسه با کسانی که دارای کمترین نمرات التهابی بودند، 32 درصد بیشتر در معرض ابتلا به سرطان کولورکتال در طول دوره مطالعه بودند.
یافته ها حاکی از آن است که حتی محققان شرکت کنندگانی را انتخاب کرده بودند که فاکتورهاییاز جمله سن، سابقه خانوادگی سرطان، مصرف الکل، فعالیت بدنی، مصرف سیگار و مصرف منظم آسپیرین را که می توانند بر خطر ابتلا به سرطان کولورکتال تاثیر بگذارند، دارا نبودند.
با این حال محققان اظهار داشتند که ممکن است عوامل دیگری مانند سطح هورمون انسولین درهر فرد، وجود داشته باشند که بر خطر ابتلا به سرطان کولورکتال تاثیر بگذارند، که این مطالعه قادر به در نظر گرفتن آنها نبوده است. علاوه بر این، این مطالعه علت و معلول آن را اثبات نکرده است؛ در عوض، ارتباطی بین رژیم غذایی التهاب زا و خطر ابتلا به سرطان کولورکتال پیدا کرد.
این اولین مطالعه ای نیست که یک رژیم غذایی التهابی را به سرطان مرتبط می کند. در سال گذشته یک گروه جداگانه از محققان دریافتند که زنانی که از نوجوانی دارای رژیم غذایی التهابی بودند، در مقایسه با زنانی که از نوجوانی دارای رژیم ضد التهابی بودند، در بزرگسالی در معرض خطر بزرگتری برای ابتلا به سرطان سینه هستند.
برگردان: سیما آزادفلاح