عمل لیپوساکشن عملی است که در آن چربی ها به وسیله یک دستگاه مکنده کشیده می شوند. در این روش هیچ گونه برش یا جراحی صورت نمی گیرد. در روش لیپوساکشن چربی ها از محل هایی همچون شکم، ران و باسن برداشته می شوند.
اکنون روش های جدیدی طی دهه اخیر ابداع شده اند که نتایج این عمل را به طور چشمگیری بهبود بخشیده است. البته لیپوساکشن هرگز جایگزین ورزش و رژیم نمی شود اما در داخل بدن ما نقاطی وجود دارند که چربی آن با ورزش و رژیم از بین نمیروند مانند پهلوها، کناره خارجی ران ها، بازو و … . در این موارد تنها راه لیپوساکشن است.
دکتر فراهانی توضیح داد: چربی های سطح بدن از دو لایه عمقی و سطحی تشکیل شده اند . ضخامت لایه سطحی در تمام نقاط بدن تقریبا ثابت است ولی لایه عمقی در نواحی مختلف دارای ابعاد متفاوتی می باشد. اتفاقی که در لیپوساکشن رخ می دهد بر داشتن چربی های لایه عمقی است، و چربی لایه سطحی نباید دستکاری شود. اگر این نکته رعایت نگردد، باعث بروز ناهمواری میشود.
حصول نتیجه مطلوب در لیپوساکشن مستلزم وجود پوستی سالم و بدون علائمی از ترک های پوستی است. پوست یک فرد جوان که دچار چاقی شدید و سابقه حاملگی نباشد، حالت ارتجاعی و انعطاف دارد و بعد از کشیدن چربی زیر آن می تواند متناسب با حجم جدید خود را جمع کرده و حالت آویزان پیدا نکند.
تکنیک های لیپوساکشن
دکتر فراهانی در ادامه افزود: دو تکنیک اساسی وجود دارد؛ روش تومسنت که به وسیله جراح درماتولوژیست انجام می شود و روش اولتراسوند که به وسیله جراح پلاستیک قابل اجرا است. این دو تکنیک قسمت اصلی عمل جراحی را تشکیل می دهند. در واقع حتی اگر جراحی به روش اولتراسوند انجام شده باشد، برای پیگیری از روش تومنست استفاده می شود. اینکه شما از کدام تکنیک استفاده کنید، بستگی به عوامل فردی موجود در شما دارد که در این مورد جراح با شما به بحث خواهد نشست.
ابزارهای جدیدتری نیز به وجود آمده است که به وسیله آن بافت چربی تبدیل به مایع می شود که به این روش، لیپوساکشن غیر تهاجمی گویند. با این حال موثر بودن این روش به اثبات نرسیده است.
لیپوساکشن تومسنت
در این روش، جراح قبل از عمل، محلول آب نمک حاوی هورمون آدرنالین (اپی نفرین) را در بافت چربی تزریق می کند. این محلول ممکن است حاوی بی حس کننده موضعی نیز باشد.
پزشک شما تعیین می کند که آیا از بی حس کننده اضافی-موضعی، منطقه ای یا عمومی، استفاه کند یا خیر. و یا اینکه فقط محلول آب نمک و بی حس کننده موضعی کافی است. تصمصم اینکه از چه نوع بی حسی استفاده شود به میزان چربی که قرار هست ساکشن (مکش) شود و نیز استاده از تکنیک اولتراسوند، بستگی دارد.
در آغاز فرآیند، جراح معمولا یک یا دو برش یا بیشتر در منطقه مجاور ایجاد می کند. تاجایی که ممکن است بریدگی ها در قسمت چین های طبیعی پوست یا خطوس پوستی ایجاد شود.
یک لوله توخالی و بایک به نام کانولا در داخل پوست محل برش، قرارداده می شود، طوری که نوک آن در بافت چربی نقوذ کند. بعد از اینکه کانولا از طریق یک لوله قابل انعطاف به پمپ ساکشن (مکش) وصل شد، جراح کانولا را در بافت چربی به جلو و عقب حرکت خواهد داد. درنتیجه، بافت چربی به داخل لوله کشیده می شود. در این ورش، خونریزی مختصر، تورم و کبود شدن منطقه ممکن است رخ دهد.
لیپوساکشن اولتراسونیک
لیپوساکشن به وسیله اولتراسوند یک تکنیک دو مرحله ای است که از انرژی صوتی برای ذوب کردن چربی استفاده می کند. در این روش ابتدا ذوب کردن انجام می گیرد و سپس ساکشن یا مکش انجام می شود. در روش UAL جراح یک پروب گرم و کوچک را جاگذاری می کندو این پروب، لرزش هایی تولید می کند که باعث تولید انرژی می شود، این انرژی باث می شود که سلول های چربی پاره شود و محتویات روغنی داخل آن آزاد شود. سپس این محتویات روغنی با استفاده از روش تومسنت، ساکشن می شود.
منافع بالقوه روش UAL، شامل توانایی ازبین بردن پربی در مناطق مشکل مثل قسمت فوقانی شکم، پهلوها، پشت و قفسه سینه مردها است. با این حال UAL با عوارض جدی تر و بیشتری نسبت به روش تومنست همراه است که ازجمله این ها، درد بیشتر، تورم، سوختگی و عوارض دیگر می باشد.
دوران بهبود
معمولا پس از انجام عمل لیپوساکشن در ناحیه ای که عمل انجام شده است ورم و کبودی ایجاد می شود. همچنین پس از انجام لیپوساکشن شما کمی احساس درد و ناراحتی دارید که با استفاده از دارو های مسکن این درد ها از بین می روند. به علاوه بسته به ناحیه درمان شده معمولاً از بیمار خواسته میشود تا پس از عمل از شکمبندها یا گنهای فشاری محکم استفاده کند تا پوست فشرده شود و خطوط و انحناهای جدید شکل بگیرد.
در صورت لزوم، البته به ندرت، لولههای تخلیه (درین) موقت برای کمک به خروج خون یا مایع اضافی زیر پوست گذاشته میشود. اگرچه نتایج لیپوساکشن بلافاصله پس از اتمام عمل قابل مشاهده است، اما ممکن است ورم تاحدی نتایج واقعی را بپوشاند. به این ترتیب نتایج نهایی پس از فروکش کردن ورم و سپری شدن چند ماه مشخص میشود.
بیمار بسته به گستردگی عمل میتواند پس از 2 تا 3 روز به سر کار بازگردد، البته چنانچه عمل بسیار گسترده باشد، بهتر است یک هفته مرخصی گرفته شود. ورم احتمالی به تدریج پس از گذشت 7 تا 10 روز کاهش مییابد. ورزش ملایم پس از 2 هفته مجاز است و فعالیتها را پس از 4 تا 6 هفته میتوان به شدت سابق دنبال کرد. ورم به طور مستمر کاهش مییابد، اما فرو نشستن کامل آن گاهی 3 تا 5 ماه زمان میبرد.
عوارض و خطرهای احتمالی
لیپوساکشن نیز مانند دیگر عمل های زیبایی عوارض خاص خود را به همراه دارد. از جمله عوارض احتمالی روش لیپوساکشن می توان به لخته شدن خون و عفونت اشاره نمود. البته این عوارض برای همه افراد به وجود نمی آید و بسیار نادر می باشند.
هزینه لیپوساکشن برای افراد مختلف متفاوت است، چرا که جراحان پلاستیک مختلف، هزینههای مختلفی برای این عمل دریافت میکنند و از طرف دیگر روش انجام لیپوساکشن برای هر بیمار متفاوت است و هریک از روشهای لیپوساکشن هزینهی متفاوتی دارد. در جلسه مشاوره هزینه لاغری موضعی با لیپوساکشن تعیین خواهد شد.