بیماری آلزایمر چیست ؟
بیماری آلزایمر به علت تغییراتی که در مغز بروز می کند، اتفاق می افتد. این تغییرات به دلیل پایین آمدن سطح انتقال دهنده های عصبی یا پیام رسان های شیمیایی که به مغز کمک می کنند که درست کار کند. اینکه چه چیزی باعث این کاهش می شود به صورت واضح، مشخص نیست. همه ی ما احتمال ابتلا به آلزایمر را داریم ولی با افزایش سن این احتمال بیشتر می شود.
داشتن یک خویشاوند مبتلا به آلزایمر می تواند خطر ابتلای شما به این بیماری را افزایش دهد اما بسیاری از افراد مبتلا هیچ گونه سابقه ی بیماری ندارند. آخرین آمار نشان می دهند که حدود 9 درصد آمریکایی های بالای 65 سال از آلزایمر رنج می برند، اما اگر کسی به تولد 85 سالگی خود برساند، احتمال آلزایمر در او33 درصد می شود. دیوید پرلموتر، متخصص مغز و اعصاب شهر ناپل می گوید: این تعداد قطعاً هشدار دهنده است ولی شما می توانید با راهکارهایی خطر ابتلا به این بیماری را تا حدود زیادی کاهش دهید. یک متخصص در این زمینه می گوید: اگرچه ژن های شما نقش مهمی در ایجاد یا عدم ایجاد بیماری زوال عقل دارند اما شناخت علائمی که باعث از دست رفتن حافظه، مشکل در صحبت کردن یا نوشتن و همچنین شناخت افراد و مکان های آشنا می شود بسیار مهم است.
عوامل ابتلا به آلزایمر:
افزایش وزن
احتمال آلزایمر در افراد مبتلا به چاقی، نسبت به افرادی که دارای وزن طبیعی هستند، بیشتر است.
افزایش قند خون
دیابت نوع 2 به مدت طولانی با آلزایمر مرتبط است، زیرا سطح قند بالا باعث صدمه به تمام اعضای بدن، از جمله مغز شما می شود. براساس یک مطالعه در هاروارد، حتی افزایش مقدار کمی در قند خون می تواند برای مغز شما مشکل ساز باشد.
کم تحرکی
ورزش، سطح فاکتورهای مغز استخوان را افزایش می دهد ( پروتئینی که از مرگ سلول های مغز موجود جلوگیری می کند و باعث ایجاد سلول های جدید می شود). طبق یک مطالعه در دانشگاه بوستون، افرادی که دارای بالاترین سطوح پروتئین های مغز هستند، پایین ترین سطح آلزایمر را دارند. روزانه حدود 30 دقیقه تمرین متوسط تا شدید (مثل پیاده روی سریع و دویدن) داشته باشید.
کمبود چربی
خوردن چربی لزوما باعث چربی نمی شود و ممکن است از بدن و مغز شما محافظت کند. افرادی که یک رژیم غذایی با چربی بالا دارند، کربوهیدرات کمتری مصرف می کنند (مخصوصا کربوهیدرات های فرآوری شده که باعث التهاب می شوند و زوال عقل را در پی دارند). سعی کنید از چربی های موجود در روغن زیتون، روغن کتان، آجیل و ماهی استفاده کنید.
کمبود ویتامین D
بسیاری از مردم ویتامینD را به اندازه کافی دریافت نمی کنند. ویتامینD موجب سلامت عقل می شود و طبق مطالعات انجام گرفته، خطر ابتلا به آلزایمر در افرادی که کمبود ویتامین D دارند،53٪ بیشتر از افرادی است که با کمبود این ویتامین مواجه نیستند. از پزشک خود بخواهید یک مکمل را برای شما در نظر بگیرید و یک آزمایش خون برای بررسی سطح خود داشته باشید.
نوشیدنی های شیرین
به گفته یک مطالعه در دانشگاه بوستون، افرادی که حداقل یک بار در روز نوشیدنی مصنوعی شیرین مصرف می کنند تقریبا سه برابر احتمال ابتلا به بیماری آلزایمر را دارند. نوشیدنی های شیرین (که حاوی شکر یا شیرین کننده های مصنوعی هستند) به مغز آسیب می زنند. این نوشیدنی ها همچنین ممکن است افراد را به بیماری هایی مانند بیماری های قلبی و دیابت نوع 2 مستعد کنند.
زندگی در شهرهایی با تراکم بالای جمعیت
ساکنان شهرهای پر جمعیت مراقب باشید: طبق یک مطالعه کانادایی که در ماه ژانویه گذشته منتشر شد، افرادی که در فاصله 50 متری جاده های دارای ترافیک زندگی می کنند احتمال ابتلا به آلزایمر در آن ها نسبت به افرادی که در فاصله ی بیش از 300 متری زندگی می کنند، 7 درصد بیشتر است. تحقیقات قبلی ارتباط بین آلودگی هوا و بیماری های قلبی را پیدا کرده است، تحقیقات جدید نیز بیان گر این است که آلودگی وارد جریان خون می کند و بر مغز و اعصاب اثر می گذارد.
مجرد بودن
احتمال آلزایمر در افراد مجرد 42 درصد بیشتر از افراد متاهل است، در حالی که در بیوه ها این مقدار به حدود 20 درصد می رسد. به گفته محققان، یکی از دلایل آن که افراد مجرد مبتلا به آلزایمر می شوند احساس تنهایی و افسردگی است. پرلموتر می گوید: بدون توجه به وضعیت تاهل شما، مطمئن شوید که از حمایت اجتماعی برخوردار هستید. اوقاتی را با دوستانتان سپری کنید و زندگی خود را به شادی بگذرانید.
درمان بیماری آلزایمر چگونه است؟
در واقع هیچ درمانی مشخصی برای بیماری آلزایمر وجود ندارد. اما دارو هایی وجود دارند که ممکن است سرعت پیشرفت علائم را کم کرده و زندگی را برای بیمار آسان تر کنند. ممکن است این داروها برای همه موثر نباشند و یا اینکه تاثیر کمی داشته باشند. با این حال کارشناسان معتقدند ارزش امتحان کردن را دارند.
برگردان عرب زاده