برای مقابله با انواع عارضه های سرطانی می توانید از روش های تغذیه ای مختلفی کمک بگیرید. امروزه انواع امراض سرطانی موجب مرگ و میر مبتلایان می شوند. سرطان سینه رایج ترین و کشنده ترین سرطان در میان بانوان است که با تغذیه صحیح می توان ریسک ابتلا به آن را کاهش داد.
سرطان جزو عارضه هایی است که تغذیه سالم در مقابله و درمان آن بسیار موثر است برخی از سوالات رایج در این زمینه خواندنی است که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم:
آیا برخی غذاها به صورت عمده موجب بروز سرطان می شوند؟
تا کنون غذايی برای ایجاد سرطان تعیین نشده است ولی برخی محصولات شیمیایی مانند آفت کش ها،انواع سموم و افزودنی ها و آلاینده هایی که به صورت تصادفی درون غذاها راه می یابند، جزو محصولات سرطان زا به شمار می روند. دارو و تغذیه بر مدیریت این عوامل تاییدکرده است. برخی پرشکان بررسی کرده اند که رژیم غذایی می تواند در بروز بخشی از سرطان ها تاثیرگذار باشند. مثلا،افزایش بی رویه سرطان هاي مري و معده در جاهایی که از فرآورده های غذایی نمک سود شده، دودي )برنج و ماهی دودي و…. ( نیتراتی )سوسیس، کالباس( استفاده می کنند دیده می شود.
مصرف زیاد نمک و نیترات و ترکیبات دودی ، جزو عوامل زمینه ساز سرطان ها محسوب می شوند. اضافه وزن، سبک زندگی نادرست، عدم تحرک، رژیم غذایی ناسالم ،بدون سبزي ها، عدم مصرف میوه ها و انواع غلات ،عدم مصرف ماهی و ماکیان زمینه ساز سرطان های سینه و روده خواهند بود.
چه عواملی در ایجاد سرطان ها نقش دارند؟
توانای ژنتیکی، محیط آلوده مثل قرارگرفتن در معرض دود آلاینده ها یاد ناشی از انواع دخانیات، آلودگی هوا، حضور در مقابل آفتاب شدید و فرآورده های گندزدای درون رژیم غذایی مثل آفت کش ها و سم ها، مواد نگهدارنده و رژیم هاي سرشار از چربی، گوشت قرمز، رژیم هاي بدون سبزي و میوه و سبک نادرست زندگی، کم تحرکی تاثیر زیادی در بروز انواع سرطان ها در بدن میگذارند.
آیا رژیم غذایی در ایجاد سرطان ها نقش دارد؟
بعضی از مواد غذایی با مواد مقاوم در برابر انواع سرطان ها همراه است. بخش های اصلی رژیم غذایی در مقابله با سرطان ها شامل:
1) آنتی اکسیدان ها
آنتی اکسیدان ها که در انواع غذاها پیدا می شوند، در مقابل انواع سرطان ها از بدن مراقبت می کنند آنتی اکسیدان ها با کم کردن رادیکال هاي آزاد در بدن، برای مقابله با انواع امراض سرطانی تاثیر زیادی میگذارند. رادیکال هاي آزاد یک بخش شیمیایی فعال دارند که شامل یک یا چند الکترون هاي جفت نشده هستند که به صورت نرمال در سیستم تنفسی و اکسیداسیون و سیستم ایمنی بدن تاثیرگذار هستند. ولی فعالیت زیاد، یا مقادیر زیاد آن ها می تواند به بدن صدمه وارد کند و به بافت هاي مختلف بدن آسیب برند. آنتی اکسیدان ها به صورت نرمال از فعالیت زیاد آن ها پیشگیری میکند.
مواد آنتی اکسیدانی شامل:
– سلنیوم، کاروتنوئیدها، ویتامین ای ویتامین سی هستند که از آسیب سلول ها و بافت ها ممانعت میکنند و مانع ایجاد تغییرات سلول هاي بدخیم خواهند شد.
2) فیبرها
رژیم غذایی حاوی فیبر در کم شدن ریسک سرطان ها به ویژه سرطان روده تاثیر میگذارد رژیم هاي گیاهی با کالري کم، فیبر زیاد ، حبوبات فراوان ، غلات کامل، انواع سبزي و میوه ، ریسک ایجاد سرطان ها را کم میکند. فیبرها، موجب بالا رفتن سرعت جابجایی مواد غذایی از روده بزرگ میگردند، باکتري هاي روده وقت کمتري جهت ایجاد مواد سرطان زا از آن ها خواهند داشت، اگر دیواره روده براي زمان طولانی در مجاورت مواد سرطان زا قرار نگیرند. ممکن است که فیبر مواد غذایی، ترکیب شیمیایی مواد تولید شده توسط باکتري هاي روده را دگرگون کرده و ویژگی سرطان زایی آن ها را کم کند..
فیبرها می توانند به جای ماده ضد سرطان زا با پسماند اسیدهاي صفراوي که ممکن است به مقدار فراوان سرطان زا باشند، مخلوط شده و اثر آن ها را از بین ببرند. فیبرها موادی هستند که بر دیواره سلول هاي گیاهان مانند سبزي ها، میوه ها، سبوس، غلات کامل، حبوبات، مغزها پیدا می شوند. با بهره مندی به میزان کافی از انواع غلات، میوه ها و سبزيجات می توان از بدن در برابر انواع سرطان ها پیشگیري کرد. پیشنهاد می شود روزانه چهارصد گرم یا پنج میان وعده میوه ها و سبزي جات استفاده شود.
3) محصولات خوراکی گیاهی
– سبزی جات از دسته کلم و گل کلم و داراری ترکیبات غیر مغذي می باشند که آنزیم هاي آن ها قابلیت از بین بردن مواد سرطان زا را تحریک میکند.
– پیاز سیر، تره به خصوص زمانی که به صورت خام میل می شوند در کم شدن ریسک سرطان معده تاثیرگذار هستند. مواد سولفوري درون در این غذاها با آنزیم هاي عامل بروز سرطان مقابله کرده و از تولید مواد سرطان زا را جلوگیری میکنند.
هویج، گوجه فرنگی و مرکبات
– این مواد غذایی شامل اسید فنولیک هستند، و از سرطان کوکون با پیشگیری از رهایی مواد سرطان زا، مقابله می نمایند.
سویا و ترکیبات آن
– با مقابله با عملکرد استروژن ها، از ایجاد سرطان سینه ممانعت می نمایند. استروژن نوعی هورمون زنانه است که مقادیر بالای آن موجب بالا رفتن ریسک بروز سرطان سینه می شود.
توت فرنگی، تمشک، انگور و سیب
– این فرآورده ها اسید الاگیگ دارند که می توانند برخی رادیکال هاي آزاد درون دود سیگار را از بین ببرند.
پیاز، چاي سبز، انگور، مرکبات
– این محصولات سرشار از ایروفلاونوئیدها می باشند، که ادر هستند از تغییرات درون سلول ها پیشگیری کده و سدی در برابر مواد عامل سرطان می شوند.
غذاهاي دریایی، روغن ماهی
– این دسته از مواد غذایی به خاطر وجود اسیدهاي چرب امگا ۳، سلنیم، روي، ویتامین ای و… در مقابله با انواع سرطان ها به ویژه سرطان سینه و روده تاثیرگذار هستند.
چاي سبز چینی
– چاي سبز خاصیتی ضد سرطانی دارد و مانند پلی فنل ها در مقابله با سرطان ها تاثیر زیادی میگذارد. پلی فنل ها، حاوی آنتی اکسیدانی می باشند که از ایجاد عارضه های سرطانی و تومور و پیشرفت آن ها پیشگیری می نمایند. اکثر مواد غذایی داراری پلی فنل ها هستند، ولی چاي سبز بخاطر ای که در مرحله تولید آن، پلی فنل ها حفاظت می شود، خاصیت ویژه اي دارند.
آیا رژیم هاي پرچرب در ایجاد سرطان تاثیرگذار هستند؟
وقتی مقادیر بالای چربی موجب افزایش ریسک سرطان روده، سینه و کلیه میگردد. رژیم هاي پرچرب به ویژه رژیم حاوی گوشت قرمز، تخم مرغ، فرآورده ای لبنی پرچرب و کلسترولریسک ایجاد انواع سرطان ها را بالا میبرند.
اکثر یافته ها نشان می دهند که دریافت مقادیر زیادی از چربی به ویژه در خانم های یائسه ریسک ایجاد سرطان سینه را بالا میبردو دریافت مقدار کمی از اسیدهاي چرب اشباع مانند انواع خوراکی های حیوانی، کره،محصولات لبنی پرچرب، کله پاچه، امعاء و احشاء، گوشت هاي قرمز، ریسک سرطان راکم میکند. ولی مصرف روغن ها با یک باند دوگانه مانند روغن زیتون ریسک ایجاد انواع سرطان ها به ویژه سرطان سینه را کم میکند.