در جدیدترین تحقیقاتی که توسط محققان در خصوص دوران جنینی صورت گرفته است، به این موضوع پی برده اند که تغذیه مادر در تغییر ژن های نوزاد اثر گذار می باشد و بیشترین اثرات اپی ژنتیکی رژیم غذایی نیز در دوران جنینی و شیرخوارگی می باشد.
دکتر فریبا کوهدانی اظهار کرد: تغذیه و ژنتیک از سه جنبه مورد بررسی قرار میگیرند، اولین اثر تغذیه بر ساختار ژنتیکی انسان روی متابولیسم است، دوم اینکه تغذیه بر ساختار ژنتیکی اثرگذار خواهد بود و سوم اینکه نوع مواد غذایی مصرفی، بیان ژنها را تغییر میدهد.
کوهدانی با بیان اینکه اساسا عوامل محیطی بر بیان ژنها تاثیرگذار هستند، اضافه کرد: غذا یکی از مهمترین عوامل محیطی موثر در این زمینه است و در واقع بیشترین میزان ارتباط را با تغییر اپی ژنتیک نشان داده است.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه بیشترین اثر مواد غذایی بر فرزندان در دوران جنینی و شیرخوارگی اتفاق میافتد، گفت: نوع تغذیه مادر در دوران بارداری و شیردهی نوزاد، تغییر اپی ژنتیک و بیان ژنها را چندین برابر میکند. رژیم غذایی که فاقد مواد پروتئینی کافی باشد یا انرژی مورد نیاز مادر باردار را تامین نکند، میتواند با تغییر بیان ژنها ارتباط مستقیم داشته باشند.
وی افزود: مطالعات نشان داده است کمبود دریافت ویتامین اسید فولیک (ویتامینهای گروههای ب) در بیان ژنها نیز تغییرات ایجاد کرده و این تغییرات یاعث یکسری از بیماریها و مشکلات در نوزاد میشود و به ویژه مجموعهای از بیماریها نیز در دهههای چهارم و پنجم عمر بروز پیدا میکند، به طوری که خطر ابتلا به بیماریهای چاقی و اضافه وزن، دیابت، پرفشاری خون و اختلالات چربی خون در میانسالی بیشتر خواهد شد.
کوهدانی با تاکید بر اهمیت دریافت به اندازه مواد غذایی پروئینی در دوران جنینی توصیه کرد: لازم است مادران باردار با مصرف حساب شده مواد غذایی سرشار از پروتئین (گوشت، تخم مرغ، لبنیات و حبوبات) به ژنتیک جنین کمک کنند. مصرف مواد غذایی حاوی پروتئین توسط مادران در دوران بارداری و شیردهی فرزندان میتواند زندگی سالمتری را برای آنها در دوران سالمندی داشته باشد.
منبع: ایرنا