دیابت یک نوع بیماری است که در آن قند یا گلوکز در خون زیاد است و یا انسولین کافی برای حرکت قند برای تامین انرژی سلول ها وجود ندارد. این باعث می شود بدن بر منابع انرژی جایگزین در بافت ها، عضلات و اندام ها تکیه کند.
طبق اعلام انجمن چاقی، عوامل زیادی موجب دیابت می شود اما بیشترین عامل آن چاقی بیش از حد است، به طوری که تقریبا 90 درصد افراد مبتلا به این بیماری دارای اضافه وزن هستند. و برعکس، طبق گفته کاتلین وین، متخصص غدد درون ریز و دیابت در مرکز پزشکی دانشگاه اوهایو، یکی از دلایلی که بعضی از افراد مبتلا به دیابت می شوند این است که تصور می کنند چون وزن پایین یا متوسط دارند دیابت نمی گیرند. واین می گوید: « این یک تصور غلط رایج است که فقط افراد دارای اضافه وزن مبتلا به دیابت می شوند.»
بعضی از افراد در اوایل مرحله ی دیابت متوجه ی بیماری خود نمی شوند و این مایه ی تاسف است زیرا در اوایل مرحله تشخیص، می توانید با تغییر شیوه ی زندگی از پیشرفت این بیماری جلوگیری کنید.
دیابت نوع 2 چگونه ایجاد می شود؟
وقتی سطح قند خون بالاتر از حد نرمال باشد،” اختلال تحمل گلوکز ” یا ” اختلال گلوکز ناشتا ” رخ می دهد. به گفته انجمن دیابت آمریکا، داشتن این وضعیت خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و بیماریهای قلبی عروقی را افزایش می دهد.
نشانه های واضح ای برای دیابت نوع 2 وجود ندارد اما یک پیش بینی بسیار قوی که مشخص می کند شما دیابت نوع 2 دارید، سابقه ی خانوادگی است. وین معتقد است ارزش آزمایش دیابت برای کسی که سابقه ی دیابت خانوادگی داشته باشد چند برابر است زیرا دانستن پیش دیابت به شما در انتخاب شیوه زندگی کمک می کند تا جایی که ممکن است دیابت را از بین ببرید. استوارت ویس، استادیار بالینی غدد درون ریز می گوید: «دیابت یک شبه اتفاق نمی افتد.
کاهش ظرفیت انسولین در طول زمان رخ می دهد و این کاهش می تواند از طریق استرس، رژیم غذایی ضعیف یا عدم فعالیت تسریع شود.» او آزمایشات دیابت و قند خون را هر ساله توصیه می کند. زیرا زیاد بودن قند خون به عنوان نوعی هشدار تلقی می شود و به ما می گوید با تغییر در تغذیه و فعالیت می توان از ابتلا به دیابت جلوگیری کرد.
علائم دیابت نوع 2 چه هستند؟
تشنگی
ادرار مکرر
تاری دید
بی حسی
خستگی
عفونت مکرر لثه و پوست
کاهش روند بهبود بیماری ها و زخم ها
خارش پوست
خشکی دهان
کاهش وزن
عوارض بلند مدت دیابت نوع2
چشم ها:
اگر سطح قند خون به مدت طولانی بالاتر از حد مجاز باشد، چشم ها دچار آب مروارید و یا رتینوپاتی می شوند.
کلیه ها:
درمان نشدن بیماری کلیوی ناشی از دیابت، منجر به نقص عملکرد کلیه ها، نیاز به دیالیز و یا پیوند کلیه می شود.
اعصاب:
به آسیب عصبی ناشی از دیابت، نوروپاتی دیابتی گفته می شود. اعصاب به وسیله ی رگ های خونی ریز تغذیه می شوند بنابراین اگر رگ های خونی آسیب ببینند درنهایت اعصاب نیز آسیب می بیند.
درمان دیابت نوع دو چگونه است؟
جالب است بدانید که در فردی که از افزایش وزن شدید رنج می برد حتی با کمتر از 10 درصد کاهش وزن در خیلی از موارد کنترل قند خون اصلاح می شود. اگر با تغییر عادات نادرست زندگی قند خون شما اصلاح نشد، آن موقع دیابت اغلب با مصرف دارو های خوراکی قابل درمان است زیرا که بدن بسیاری از افراد مبتلا تا حدی انسولین ترشح می کند ولی نیاز به داروهایی برای بهبود بهره برداری و یا افزایش ترشح انسولین می باشد. قرص های مصرفی برای کنترل دیابت حاوی انسولین نیستند. در عوض این داروها مثل متفورمین، سولفونیل اوره ها و مهارکننده های آلفا گلوکوریدازها باعث می شوند تا انسولین ترشح شده در بدن موثرتر و کارآمد تر عمل کند.
در مراحل پیشرفته، بعضی از افراد مبتلا با انسولین درمان می شوند. انسولین می تواند چند بار در روز تزریق شود یا با استفاده از پمپ استعمال گردد. هدف از انسولین درمانی تقلید انسولین ترشح شده توسط پانکراس است. مصرف انسولین به این معنی نیست که شما در کنترل گلوکز خون خود بد عمل کرده اید بلکه به این معنی است که بدن قادر به تولید انسولین کافی یا استفاده از آن در تبدیل غذای مصرفی نمی باشد.
برگردان عرب زاده