اکثر بانوانی که تمایل به فرزند آوری دارند بهتر است قبل از اقدام به باروری به دندانپزشک مراجعه کرده و سلامت دهان و دندان خود را چکاپ کنند. برخی از دلایل مهمی که باعث مراجعه آن ها به کلینیک دندانپزشکی می شود را در ادامه خواهید خواند.
دندانهای بخش مهمی از دهان هستند که که بایدقبل از حاملگی به فکر آن ها باشید. به این خاطر ، خوب است پیش از باردارشدن جهت معاینه و رفع مشکل دندان و لثه به مطلب یا کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید در این مطلب میتوانید با علل توجه به سلامت دهان و دندان، اهمیت مراجعه به دندانپزشک و خودمراقبتی دهان و دندان پیش و پس از حاملگی اشاره می کنیم.
ضرورت سلامت دهان و دندان
دکتر آقا بیگی گفت: پیش از این که اقدام به بارورشدن کنید، بهتر است از سالم بودن دندانها و لثههایتان مطمئن شوید. چون بارور شدن بر دهان و دندان اثرات مختلفی میگذارد و در صورتی که سلامت دهان و دندان از کیفیت مناسبی برخوردار نباشد، به حاملگی شما آسیب وارد خواهد کرد. خطر ایجاد عارضه های دهان و دندان به دلیل دگرگونی های هورمونی در دوران حاملگی زیاد است. پوسیده شدن دندان بخاطر عدم درمان به موقع می تواند موجب افزایش عفونت به دیگر نواحی بدن شود که در دوران حاملگی وضعیت خوبی نخواهد بود بیماریهای حاد لثه باعث بروز مشکلات حاملگی میگردد علاوه بر بررسی های عمومی قبل از حاملگی بانوان باید به سلامت دهان و دندانشان نیز اهمیت دهند.
اهمیت ویزیت شدن توسط دندانپزشک
اگر جزو کسانی هستید که مراجعه به دندانپزشکی را مدت هاست انجام نداده اید، حالا وقت آن است که این عادت را ترک کنید و با دندانپزشک ملاقات کنید معاینات دندانپزشکی قبل از حاملگی جهت انجام گرافی برای دندانها بسیار مهم است چون پس از حاملگی بهتر است در معرض اشعههای ناشی از عکسبرداری قرار نگیرد. علاوه بر این حالا وقت مناسبی جهت رفع عارضه های دهان و دندان از قبیل ترمیم یا روکش کردن دندان و ترمیم لثه است.
همچنین پیروی از مراقبتهای دندانپزشکی در حاملگی به خاطر سلامت مادر و جنین ضرری ندارد، این مراقبتهای دندان قبل از حاملگی غالبا بهتر است. در صورتی که شما جزو افرادی هستید که غالبا به سلامت دهان و دندانتان اهمیت داده ای و دندان مشکل داری ندارید، قادر خواهید بود با ویزیت توسط دندانپزشکی مجرب با جرمگیری دندان، به پیشواز حاملگی بروید.
علل دیگری هم برای مراجعه به دندانپزشک هست . هورمونهای حاملگی موجب میشود دندانها در معرض پوسیدگی قرار بگیرند که علت مهمی برای ویزیت شدن توسط به دندانپزشک قبل از بارداری است.
لثهها هم در دوران حاملگی دچار تورم شده، ملتهب و دچار خونریزی میشوند. حساسیت و التهاب لثهها موجب ث میشود دچار آلودگی باکتریایی و ایجاد پلاک شوند که این مشکل در بعضی زنان موجب التهاب لثه میگردد. عدم درمان التهاب لثه باعث ایجادعارضۀ حادتری به نام پریودنتیت می شو که با عارضه های متعددی در دوران حاملگی مثل دیابت بارداری، زایمان زودتر ازموعد و پرهاکلامپسی همراه است. به این خاطر بهتر است هر عارضه ای را قبل از باردار شدن رفع کنید تا موجب بروز عارضه جدیتری نشود. در حالتی که لثهها یا دندانهای شما احتیاج به محافظت خاصی دارند با دندانپزشک خود در این رابطه صحبت کنید در صورتی که عارضه های زیادی از لحاظ بهداشت دهان و دندان دارا هستید ، قبل از حامله شدن وقتی را به درمان هر یک از آنها قرار دهید.
خودمراقبتی دهان و دندان پیش و پس از حاملگی
دکتر آقا بیگی در این باره افزود: برای حفاظت از دندانهایتان پیش و پس از حاملگی، جهت بکاربردن نخ دندان و مسواک بیشتر دقت کنید. جهت مقابله با پوسیدگی دندان از خمیردندان دارای فلوراید استفاده کنید و جهت کم شدن باکتریهای موجود در دهان، زبانتان را با مسواک بشوئید.در صورتی که پس از غذاخوردن مسواک نمیزنید، از آدامس استفاده کنید که با زایلیتول شیرین شده است.
مصرف آدامس موجب زیادشدن بزاق میگردد و دندانها را نظافت میکند. آدامسهای دارای زایلیتول به مقابله با پوسیدگی دندان میپزدارند، مقداری شیر بنوشید، مقداری پنیر را به ارامی بجوید یا مقداری آجیل میل کنید. این سه نکته به شستشوی کربوهیدراتهای روی سطح دندانها کمک میکنند و اسیدهای برجای مانده در دهان که موجب پوسیدگی دندان میگردند را خنثی میکنند. همچنین حواستان به وعدههای غذایی و میانوعدههایتان باشد مصرف قندهای ساده مانند شکلات و نوشابه را کمتر کنید، غذاهایی میل کنید که ویتامین سی زیادتری دارند، چون موجب تقویت لثهها و پیشگیری از خونریزی آنها میگردند و با مصرف غذاهای حاوی کلسیم و ویتامین دی، سلامت استخوانها و مینای دندانتان را بهبود ببخشید، حتی در صورتی که معاینات قبل از بارداری دهان و دندان به عارضه ای برنخوردهاید، زمانی که متوجۀ حاملگی تان میشوید، دوباره به پزشک رجوع کنید تا برای احتیاط جرمگیری یا معاینۀ دندانها و لثهها برای شما انجام گردد.