رابطه محبت و خلاقيت در كودك

محبت اولین ابزار و وسیله ارطباتی بین والدین و فرزندان به شمار می آید. والدین با محبت کردن احساس خود را به فرزندانشان منتقل می کنند. روانشناسان معتقدند کودکان از بدو تولد قادر به درک محبت هستند. متخصصان معتقدند استفاده از محبت به صورت درست و منطقی رابطه مستقیمی با افزایش خلاقیت و پرورش آن در کودکان دارد. در ادامه با دکتر سلام همراه باشید.

نیاز به عشق و محبت از تولد با كودك است. كودك به‌واسطه‌ این ارتباط ابتدا با مادر و بعد با پدر و به تدریج با سایر نزدیكان رابطه نزدیكی پیدا می‌كند. این ارتباط اساس تمام روابط بعدی كودك را تشكیل می‌دهد كه علاوه بر خانواده، شامل ارتباط او با همسر و فرزندان، دوستان، همكاران و اطرافیان او نیز می‌شود. اما حتما همه شما كودكانی را دیده‌اید كه با سنگ و چوب به جان سگ و گربه می‌افتند یا در كلاس زورگویی و همكلاسی‌های ضعیف‌تر از خودشان را اذیت می‌كنند.

رابطه ی محترمانه و همراه با محبت در بین والدین و با فرزندانشان، باعث تقویت خلاقیت در کودکان می‌شود. همچنین از این طریق می‌توان به بسیاری از حرکات، حالات، حرف‌ها و مهارت‌های فرزند که معمولا از دید پدر و مادر پنهان می‌ماند پی برد. این مورد در بروز خلاقیت کودک نیز نقش موثری دارد. از عواملی دیگری که زمینه ی بروز خلاقیت در نوجوان را فراهم می‌آورد، بالا بردن اعتماد به نفس او از طریق گوش دادن به صحبت‌ها و عقایدش است. روانشناسان بهترین و موثرترین تشویق را، چهره ی بشاش و لحن آرام و مهربان والدین می‌دانند. البته مد نظر داشته باشید که تشویق و تمجید‌ها باید در مورد عمل یا صحبت مشخصی باشد و به طور کلی بیان نشود.

روش های ابراز محبت به کودک

احساسات خود را بیان كنید

وقتی فرزند خود را به مدرسه می فرستید، به او بگویید دوستش دارید. وقتی مشغول انجام تكالیفش است، باز هم علاقه خود را بیان كنید.حتی نوجوانان سركش نیز علاقه و توجه قلبی شما را رد نمی كنند. كودكان تشنه محبتند و مهم ترین منبع برای دریافت محبت، پدران و مادران هستند.

در حال نوازش با او گفتگو كنید

این روش ابراز غیركلامی علاقه است. ایجاد این رابطه با كودكان و فرزندان دوره ابتدایی آسان است. با بزرگتر شدن كودك، ابراز علاقه به این روش سخت تر می شود. ارتباط پوستی برای فرزندان آرامش بخش است پس بهانه های مختلف آنها را در این امر رد نكنید و مورد توجه قرار دهید. گفتن «نه» و ثبات نظر شما در مقاطع زمانی مختلف، قوی ترین نوع بیان عشق است. چرا كه به این صورت رفتار شما قابل پیش بینی است.

رابطه محبت و خلاقيت در كودك

به سرگرمی‌ها و علایق او توجه كنید

اگر او به چيزي علاقه دارد كه از نظر شما بي‌ارزش است به علاقه او احترام بگذاريد و وانمود كنيد كه خواسته او براي شما مهم و محترم است.عشق هدیه بی چون و چراست. به کوکان خود نشان دهید که آنها را در هر شرایطی دوست دارید و حمایت‌شان می کنید. در این صورت آنها هنگام سختی ها و مشکلات با آرامش و احساس امنیت به شما پناه می‌آورند.

فرزندان شما برای تصمیم گیری و تجربه موارد جدید نیاز دارند که آزاد باشند. آنها باید بیاموزند که در زندگی مسئولیت‌پذیر و مقاوم باشند. آنها اجازه دارند شکست بخورند یا پیروز شوند بدون این که قضاوتی در مورد آنها صورت گیرد. اگر همه نیازها، امیدها و انتظارات فرزندان خود را در یک کلمه خلاصه کنیم، آن کلمه عشق است. محبت، اولين درسي است كه بايد به کودکان آموخت

اعتماد به نفس را در کودکان ایجاد کنید

در مورد فرزندتان با دیگران صحبت كنید طوری كه خودش نیز بشنود. اگر كسی از پسر یا دختر شما تعریف كرد، به فرزند خود بگویید. كمی تعریف و بالیدن به آنها اشكالی ندارد و اعتماد به نفس را در آنها ایجاد می كند. گاه نیز خوب است تا در مواقعی كه خودش را به خواب زده او را مورد تمجید قرار دهید. در این مواقع تمجید شما بیشتر بر او نفوذ می كند.

به او توجه كنید 

روش های ابراز محبت بسیار متفاوتند. همیشه ابراز محبت زبانی لازم است اما در برخی مواقع این نوع ابراز احساسات حالتی تصنعی به خود می گیرد، در این زمان بهتر است تا احساسات خود را به صورت عملی به فرزندتان نشان دهید؛ به عنوان مثال می توانید زمانی که او مشغول بازی کردن است به تماشای او بپردازید.

به او كمك كنید

وقتی كه با عجله می خواهد به سرویس مدرسه برسد اگر در مورد غذا ، لباس یا كیفش مشكلی دارد ، به او كمك كنید. اگر می خواهد قلعه یا خانه بسازد و برای جمع آوری قطعات و نقشه آن با مشكل مواجه شده ، به وی كمك كنید و بی توجه نگذارید.

نشانه های خلاقیت در کودکان

رابطه ی محترمانه و همراه با محبت در بین والدین و با فرزندانشان، باعث تقویت خلاقیت در کودکان می‌شود.
همچنین از این طریق می‌توان به بسیاری از حرکات، حالات، حرف‌ها و مهارت‌های فرزند که معمولا از دید پدر و مادر پنهان می‌ماند پی برد. این مورد در بروز خلاقیت کودک نیز نقش موثری دارد.

رابطه محبت و خلاقيت در كودك

اعتماد به نفس بالا از جمله مهم ترین فاکتور ها در پرورش استعداد ها و خلاقیت کودک است. کودکی که از اعتماد به نفس مناسبی برخوردار باشد باکی از بیان تخیلات و تفکرات خود ندارد و همین امر را می توان بزرگ ترین نیروی محرک وی دانست. روش های مختلفی برای تقویت اعتماد به نفس کودک وجود دارد؛ بالا بردن اعتماد به نفس او از طریق گوش دادن به صحبت‌ها و عقایدش است. روانشناسان بهترین و موثر ترین تشویق را، چهره ی بشاش و لحن آرام و مهربان والدین می‌دانند. البته مد نظر داشته باشید که تشویق و تمجید‌ ها باید در مورد عمل یا صحبت مشخصی باشد و به طور کلی بیان نشود.

این عوامل باعث از بین رفتن خلاقیت می شوند

1- تاكيد بيش از حد والدين بر هوش و حافظه كودک

2- ايجاد رقابت ميان كودكان

3- تاكيد افراطي بر جنسيت كودک

4- قرار دادن قوانين خشك و دست و پا گير در منزل

5- عدم آشنايي والدين با مفهوم واقعي خلاقيت

6- انتقاد مكرر از رفتارهاي كودک

7- بيهوده شمردن تخيلات كودک

8- عدم شناسايي علائق دروني كودک

9- عدم وجود حس شوخ طبعي در محيط منزل

10- تحميل نقش بزرگسال به كودک

روش هایی برای افزایش خلاقیت در کودک

1. هرگز کودک را تحقير نکنيم. کودکي که احساس حقارت کند هرگز دست به خلاقيّت نمي‌زند.

2. محيطي مناسب براي انجام كارهاي خلاق آنها فراهم نماييد.

3. امكانات و وسايلي در اختيار آنها قرار دهيد تا به كمك آنها خلاقيت هاي خود را ابراز نمايند. به عنوان مثال وسايل موسيقي، نقاشي و طراحي و …

4. كارهاي خلاق كودكان را تشويق كنيد و آنها را در معرض نمايش قرار داده و از ارزيابي بيش از حد آنان خودداري كنيد.

5. به عنوان بزرگسال، خود به انجام كارهاي خلاق بپردازید و اجازه دهيد كودكان شما شاهد كارهاي خلاق تان باشند.

6. به شيوه هاي آموزشي در خانواده خود توجه داشته باشيد.

7. براي كارهاي خلاق ديگران ارزش قائل شويد.

8. از تأكيد بر تصورات قالبي در خصوص جنسيت كودكان شديداً خودداري نماييد. ( به عنوان مثال دختر ماشين بازي نمي كند، پسر عروسك بازي نمي كند يا پسر گريه نمي كند.)

9. امكان شركت در فعاليت ها و كلاسهاي ويژه را براي آنان فراهم نماييد.

10. اگر مشكلات يا گرفتاريهاي در خانواده وجود دارد از آن مشكلات به شيوه مثبتي استفاده كنيد و با تشويق به كودك خود اجازه ابراز احساسات و اظهار نظر بدهيد.

11. توجه داشته باشييد كه استعداد فقط سهم كوچكي از خلاقيت است و تمرين و نظم بخشيدن به آن از اهميت بيشتري بر خوردار است.

12. اجازه بدهيد كودك خودش باشد حتي اگر رفتارهاي عجيب از او سر بزند و سعي كنيد در حضور جمع كودك خود را خلاق معرفي نكنيد؛ در غير اين صورت اطرافيان انتظارات بيش از حدي از كودك شما خواهند داشت.

13. با كودك خود شوخ طبع و مهربان باشيد.

 


در این باره بیشتر بخوانید: افزایش انگیزه و خلاقیت و مهارت اطفال


 

هرگونه کپی برداری با ذکر نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است