برخی مواد غذایی باعث ایجاد واکنش های آلرژیک در بدنمان می شوند. از جمله این مواد غذایی می توانیم به شیر، ماهی، بادام زمینی، تخم مرغ، گندم و سویا اشاره کنیم. درادامه با روش های کنترل و کاهش آلرژی های غذایی آشنا شوید.
حساسیت غذایی می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد.
حساسیت غذایی زمانی است که سیستم ایمنی بدن شما پاسخ نا مناسبی به یک غذای خاص یا یک ماده غذایی نشان می دهد. هنگامی که سیستم ایمنی بدن شما یک غذا را با مواد مضر اشتباه می گیرد، آنتی بادی های ایمونوگلوبولین E را برای مبارزه با آن ایجاد می کند. دفعه بعد اگر حتی کمی از این غذا را بخورید، این آنتی بادی آن را حس می کند و باعث می شود تا سیستم ایمنی بدن شما مواد شیمیایی را آزاد کند. این مواد شیمیایی علائم حساسیت غذایی را ایجاد می کنند.
مواد غذایی آلرژی زا
طبق گزارش اداره غذا و داروی آمریکا (FDA) ، هشت نوع غذا وجود دارد که باعث 90 درصد از حساسیت غذایی می باشند. خوشبختانه، قانون برچسب حساسیت مواد غذایی و حمایت از مصرف کنندگان، به اجرا در آمد، که تولید کنندگان مواد غذایی را موظف می کند تا روی بسته بندی مصرف کننده را از وجود هر یک از این مواد غذایی آگاه کند. حساسیت به مواد غذایی در افراد بیشتر هنگام مصرف هر یک از موارد زیر دیده می شود:
• شیر
• تخم مرغ
• بادام زمینی
• گندم
• سویا
• ماهی
• صدف
• آجیل
این برچسب حساسیت برای گوشت، مرغ و تخم مرغ اعمال نمی شود.
رایج ترین مواد غذایی حساسیت زا
شیر
حساسیت به شیر نسبت به بزرگسالان بیشتر در کودکان دیده می شود. به طوری که این حساسیت بیشتر در سنین زیر سه سال مشهود است. آلرژی شیر شایع ترین حساسیت غذایی در دوران کودکی می باشد که 2.5٪ از کودکان زیر سه سال را تحت تاثیر قرار می دهد. دو نوع پروتئین در شیر وجود دارد که می تواند ایجاد حساسیت کند: کازئین و پروتئین آب پنیر، که در اکثر موارد پروتئین آب پنیر حساسیت زا می باشد.
تخم مرغ
همانند شیر حساسیت به تخم مرغ در کودکان نسبت به بزرگسالان بیشتر است. حداقل 2 درصد از کودکان این حساسیت را دارند. پروتئین ها در زرده و سفیده تخم مرغ می توانند باعث ایجاد حساسیت شوند. با این حال، گفته می شود که حساسیت به سفیده تخم مرغ از زرده تخم مرغ بیشتر است. توجه داشته باشید که افرادی که دارای آلرژی های شدید به تخم مرغ هستند قبل از تزریق دارو هنگام آنفلوآنزا باید با پزشک خود صحبت کنند، زیرا پروتئین تخم مرغ در واکسن نیز استفاده می شود.
بادام زمینی
حساسیت بادام زمینی در کودکان بیشتر از بزرگسالان است. بادام زمینی عامل اصلی بسیاری از حملات حساسیت غذایی می باشد. در صورت مشاهده ی حساسیت خفیف کودک با مصرف بادام زمینی یا کره ی بادام زمینی تست حساسیت بادام زمینی حتما باید انجام شود. زیرا حتی اگر کودک شما حساسیت جزئی داشته باشد، در آینده خطر جدی برای بروز حساسیت شدید وجود دارد. بسیاری از محصولات غذایی که حاوی بادام زمینی نیستند، در کارخانجات با بادام زمینی فرآوری می شوند و ممکن است برخی از پروتئین های موجود در بادام زمینی را نیز داشته باشند.
گندم
چهار پروتئین موجود در گندم می توانند حساسیت زا باشد: آلبومین، گلوبولین، گلیادین و گلوتن و پروتئین گندم، به خصوص گلوتن، که در بسیاری از انواع غذا ها وجود دارد، از جمله:
نان
کیک و کلوچه
ماکارونی
کراکر ها
آبجو
سس گوجه
سس سویا
بستنی
نشاسته غذایی
طعم دهنده های طبیعی
حساسیت غذایی
سویا
حساسیت به سویا نیز در کودکان نسبت به بزرگسالان بیشتر است. سویا می تواند علت حساسیت غذایی در کودکان زیر سه سال باشد. علائم حساسیت در آلرژی سویا اغلب شدید نیست.
ماهی
اگرچه فردی با آلرژی ماهی ممکن است تنها به یک نوع ماهی حساسیت داشته باشد، اما به طور کلی توصیه می شود که این افراد از تمام ماهی ها اجتناب کنند. بر خلاف انواع حساسیت غذایی دیگر ، حساسیت به ماهی در کل زندگی یک فرد با او همراه خواهد بود. آلرژی ماهی از جمله حساسیت غذایی در بزرگسالان است.
صدف
همه انواع صدف ها و نرم تنان می توانند باعث واکنش های آلرژیک شوند. بعضی از نمونه های رایج خرچنگ، میگو و حلزون، صدف، ماهی مرکب و هشت پا می باشند. بعضی از افراد فقط به یک نوع از این ها آلرژی دارند. این حساسیت غذایی بیشتر در بزرگسالان دیده می شود.
آجیل
آجیل و مغز هایی که می توانند حساسیت زا باشند عبارتند از: بادام، گردوی آمریکایی، پسته، گردو که همانند صدف ها بعضی از افراد ممکن است به یکی از انواع این مغز ها حساسیت داشته باشند و یا ممکن است حساسیت در هنگام استفاده از تمام این موارد رخ دهد.