امواج الکترومغناطیسی در زندگی ما به وفور یافت می شوند و وجود دارند این امواج آسیب های فراوانی برای سلامتی ما دربردارند. آنها از طریق تلفن همراه، مایکروویو، رایانه و دیگر وسایل رایج اطراف ما منتشر شده و از طریق بدن ما جذب می شوند. در ادامه با روش های کنترل و مقابله با اثرات منفی ناشی از این امواج آشنا شوید.
بهره مندی از مزایای تلفن همراه امروزه غیرقابل انکار است و هرچند صحبت های زیادی درمورد تاثیرات منفی امواج تلفن همراه بر روی سلامت انسان با رشد زیاد از حد گوشی های همراه هم افزایش پیدا کرده است. به تازگی هم عنوان شده است طبق جدیدترین تحقیقات موسسه Pew بالای پنجاه درصد از میانسالان،تلفن همراهشان را نیز همراه با خود بـه رختخواب مـیبـرند که از لحاظ بهداشتی و سلامتی مضر است. اکثر محققین بــا دقت بـه ساختار و تـاثیـرات مشخص امواج الکترومغناطیسی درون مــوجهــای متعدد بــر سیستمهـای زیـسـتـی نـمــیتــوان خـطــرات تـلـفـن همـراه و تجهیـزات مربوط به آن را انکار کرد.
با توجه به گـسـتــرش فراوان استفاده از تلفن همراه و توجه مراکز تحقیقاتی دنیا در این رابطه پژوهشگران ایرانی هم در دانـشـگـاهها ، پژوهش هایی را در این رابطه شروع کرده و از بعد های گوناگون بــه بــررســی عوارض احـتـمــالــی پـرتـوهـای ناشی از امواج الکترومـغناطیسی گوشی های تـلـفـن هـمـراه روی بـــافـــتهــای زنــده و تـجـهـیــزات الـکـتــریـکــی و الکترونیکی آن انجام دادهاند.
تـلـفــنهــای هـمــراه جزو پــرمـصــرفتــریـن تـجـهـیـزات حاوی امـواج الکترومغناطیس می باشند و تاثیر منفی میدانهای الکترومغناطیسی آن بر سیستمهای زیستی به خاطر عدم وجود دستورالعمل مشخص، یادگیری صحیح بهرهبرداری و مصرف بهینه از سیستمهای ارتباطی و مخابراتی همچنین عدم آشنایی با تداخل و ازدحام استفـاده از تلفن همراه با دیگر وسیله ها مثل کامپیوتر، مایکروویو، تلویزیون، استفاده از داروهای خاص یا مبتلا بودن به بیماری و… است.
محدود کردن استفاده از تلفن همراه
تاثیرات منفی میدانهای الکترومغناطیسی علی الخصوص میدان تلفن همراه به صورت قابل توجه تاثیرات مخربی بر بدن میگذارد، ارگانیسمها، بافتها، سلولها و ماکرومولکولهای حیاتی مثل دی ان ای، پروتئینها و آنزیمها را تحت تاثیر میگذارد.. همچنین سیستمهای تلفن همراه حاوی فرکانس 940 مگاهرتز می باشد که به اکثر بافتهای بدن مانند مغز و حتی گوشت و ماهیچهها آسیب وارد میکند و نباید به تلفن همراه به جای وسیلهای بیخطر استفاده کرد و هر شخص هر اندازه که بخواهد از آن استفاده کند؛ همچنین کاربرد تلفن همراه باید مثل مصرف دارو، مدیریت شود و به زبانی حاوی دوز معین باشد؛ به گونه ای که یکشخص فقط ساعاتی از روز از تلفن همراه استفاده کند و بعد از آن، استفاده مجدد ضرر خواهدداشت.
دوز استفاده از تلفن همراه برای مبتلایان به امراض گوناگون متغییر است. مورد مهم دیگری که بایدبه آن دقت کرد، دوز معین استفاده از تلفن همراه برای بیماران مختلف است؛ به عنوان مثال، مقدار استفاده از تلفن همراه در بیماران دیابتی که در مقابل امواج نسبت به دیگران آسیب پذیرتر هستند باید فرق داشته باشد. تحقیقات نوین باید میزان استفاده از تلفن همراه را برای هر بیماری مشخص کند.
تحقیقات محققین مرکز بیوشیمی در رابطه با تاثیرات منفی میدان الکترومغناطیسی تلفن همراه بر هموگلوبین خون”ثابت کرد اثرات منفی میدان الکترومغناطیسی تلفن همراه با هموگلوبین باعث تغییرات ساختاری آن و کم شدن پیـونـد اکسیـژن بـا همـوگلـوبیـن میگردد.علاوه بر این اختلال در کارکرد هموگلوبین، باعث آزادسازی اکسیژن در بافت و در ایجاد ناهماهنگی در واکنشهای بدن میگردد.
تاثیرات منفی تغییر ساختاری هموگلوبین خون بخاطر امواج تلفن همراه فقط باعث آزادسـازی اکسیـژن در بـافـت محـدود نمیگردد بلکـه بـر دیگر وظیفه های هموگلوبین هم تاثیر منفی میگذارد. همین عارضه در بررسی اثرات امواج در مبتلایان به تالاسمی هم دیده شده و در این باره از لحاظ ساختار هموگلوبین، ساختمان دیگر آن که عامل اصلی عملکردهای این مولکول است، دگرگون شده است.
خطر استفاده همزمان از تلفن همراه با مایکروویو یا رایانه
تداخل امواج تلفن همراه با وسایل دیگر مثل مایکروویو، وای فای و استفاده از داروهای مختلف مهم است. استفاده همزمان از تلفن همراه و این وسایل تاثیرات منفی امواج تلفن همراه را افزایش میدهند. همچنین پرمخاطره ترین حالت استفاده همزمان از تلفن همراه و مایکروفر می باشد از جهت دیگر استفاده از تلفن همراه در تاثیرات منفی آن تاثیرگذار است. مثلا استفاده از تلفن همراه در جاهای مختلف مسقـف و شهـرهـای آلـوده دوز معینی را ایجاد میکند.
تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم تشعشعات رادیویی بر سلامت انسان
تاثیرات مختلف تشعشعات رادیویی بر سلامت انسان شامل 3 اثر قابل توجه بر سلامت انسان و همچنین بر روی اشیاء مختلف می باشد که میتوان تاثیرات حرارتی، غیر حرارتی و شوک و ایجاد سوختگی را جزو اثــرات مـستقیـم تشعشات رادیویی دانست.
براساس تحقیقات انجام شده اثرات حرارتی مهم ترین اثر قابل توجه فرکانسهای بالای 100 کیلوهرتز بر روی جسم انسان است که حاصل از جابجایی انرژی الکترومغناطیسی به بدن می باشد. در واقع اثر حرارتی بخاطر گرم شدن بدن انسان ناشی از جذب انرژی امواج رادیویی می باشد.
ولی بخاطر اثــرات غـیــرحــرارتــی بـه صورت مستقیم بافتهای بیولوژیک بدن تغییر پیدا میکنند و گرمای قابل توجهی ایجاد نمی کنند. در رابطه با شوک و سوختگی هم احتمال دارد اثرات ناشی از تماس با اشیاء رسانا مانند قــطــعــــات فـلـــزی تعبیه شده در میدانهای الـکـتـرومغناطیسی باشد، به همین خاطر پیشنهاد می شود در میدانهای الکترومغناطیسی و در فرکانس های تاصد کیلوهرتز از تماس با اشیاء رسانا و قطعات فلزی پیشگیری شود.
در رابطه با اثرات غیرمستقیم بر بدن انسان هم باید گفت که این تاثیرات غالبا بر قطعات و یا تـجـهـیـزات پزشکی مثل دستگاه های ضربان قلب، پمپهای انسولین و سختافزارهایی که برای بدن انسان استفاده می شوند تاثیر میگذارند.
از دیگر تاثیرات تشعشعات برروی اشیاء جانبی در محیط هم می توانیم به سوخت بخار و تجهیزات انفجاری الکترونیکی را نام ببریم که این آسیب ها میتواند کسانی را درگیر کند که در معرض مواد قابل اشتعال یا انفجاری قرار دارند.
به همین ترتیب مداخله تشعشعات رادیویی در سیستمهای هواپیمایی و تداخل با این قبیل تجهیزاتی هم از دیگر تاثیرات تشعشعات بر روی اشیا موجود در محیط است.
هرگونه کپی برداری با ذکر نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است.