میانسالی یکی از مهم ترین دوره های زندگی است و در این دوره امید به زندگی افزایش پیدا می کند. پس باید در دوران میانسالی بیشتر از همیشه به فکر سلامت جسمی و روانی خود باشید. در این مقاله از دکتر سلام توصیه های مهم برای سلامت زنان میانسال را آماده کرده ایم. پیشنهاد می کنیم که حتما این مقاله را مطالعه کنید و از دست ندهید.
میانسالی پلی بین جوانی و سالمندی است. این دوره از زندگی بزرگترین بخش حیات بزرگسالی را به علت افزایش امید به زندگی تشکیل میدهد. این مرحله از حیات طلاییترین و بارورترین دوره زندگی محسوب میشود. میانسالی میتواند اوج زندگی بشر باشد مشروط بر اینکه سلامت روان در این دوره دوام و گسترش یابد. سلامت روان در این دوره از حیات به علت تغییرات فراوان بیولوژیک، فیزیکی، روانی، اجتماعی و مشکلات و پیامدهای این تغییرات آسیبپذیر است.
زنان در مقایسه با مردان تغییرات و عوارض ناشی از افزایش سن بیشتری را در این مرحله از زندگی تجربه میکنند. میانسالی عوارض مختلف و متعددی را برای زنان به دنبال دارد. ازجمله این عوارض میتوان به بیماریهای مزمن جسمی و روانی ناتوانکننده اشاره کرد که کیفیت زندگی زنان میانسال را بهشدت تحت تاثیر قرار داده اختلالات خلقی، عاطفی و استرسهای بین فردی را موجب شده و سلامت روان زنان میانسال را به شکل جدی تهدید میکند. ناباروری و میانسالی و پیامدهای آن، گاه تغییرات رفتاری و نگرشهای منفی همسر را نیز به دنبال دارد که این مساله به شکل مضاعف پنداشت از خود، عزتنفس و سلامت روان زنان میانسال را به خطر میاندازد. از دیگر پیامدهای تهدیدکننده سلامت روان در این دوره از حیات بازنشستگی، مشکلات مالی، تغییرات در خانه و خانواده، متعدد شدن مسوولیتها، واقعه ترک منزل توسط فرزندان و تغییرات ظاهری مثل چینوچروک، خشکی پوست صورت، سفید شدن موها، ضعف بینایی، افزایش وزن، کاهش و فقدان قدرت و توانایی جسمانی است که سردرگمی هویت، کاهش اعتمادبهنفس، کاهش احساس ارزشمندی و افسردگی را در پی دارد.
نتایج برخی مطالعات نشان داده است که مسائل و مشکلات متعدد این دوره موجب بحرانی شدن این مرحله از زندگی و به خطر افتادن سلامت روان زنان و افزایش تعداد مبتلایان به اختلالات روانی میشود. و همچنین نتایج تحقیقات نشان میدهد میانسالان بیشتر از سایر گروههای سنی مبتلا به این اختلالات هستند. تعداد میانسالانی که دارای مشکلاتی در زمینه سلامت روان هستند با نظر به برخی تعاریف سلامت روان مثل تعریف سازمان بهداشت جهانی که سلامت را فقط فقدان اختلالات پزشکی نمیداند بلکه معتقد است سلامت روان احساس درونی خوب بودن، اطمینان از کارآمدی خود، پذیرش واقعیتهای اجتماعی و قدرت سازگاری با آنها و شکوفایی استعدادهای ذاتی است افزایش مییابد. با توجه به تاثیر جدی سلامت روان بر سلامت جسمانی، اجتماعی و معنوی، بدون سلامت روان دستیابی به بخشهای دیگر سلامت امکانناپذیر است. زنان باید دوران میانسالی را یک دوره گذرا در نظر بگیرند. آنها باید امید به زندگی داشته و طوری زندگی کنند که گویی تا ۵۰ سال دیگر نیز زندگی خواهند کرد. برنامه غذایی سالم و متنوع، برنامه ورزش و تفریح، معاشرت با دوستان و مسافرت از شیوههای مراقبت از سلامت جسم و روح در زنان میانسال است.
مراقبتهای سلامتی در زنان میانسال چگونه باید باشد
با آغاز دوره میانسالی بدن خانمها دچار تغییرات محسوسی میشود. بنابراین مراقبت از سلامت در زنان میانسال از اهمیت ویژهای برخوردار است اما بسیاری از خانمهای بالای ۴۰ سال از این مراقبتها اطلاع چندانی ندارند. ما در این مقاله شما را با مراقبتهای سلامتی در این دوران آشنا میکنیم.
همه چیز درباره سلامت زنان میانسال
با شروع سن میانسالی در خانمها تغییرات بسیاری در احساس، تفکر و بدن آنها اتفاق میافتد که به هیچ عنوان به معنی پیر شدن نیست بلکه به معنای یک تغییر جدی و شروع یک فصل دیگر از زندگی است. در این دوره خانمها باید به احساسات و خواستههایشان توجه بیشتری داشته باشند و برای سلامت جسمشان برنامهریزی دقیق انجام دهند. برنامه غذایی سالم و متنوع، برنامه ورزش و تفریح، معاشرت با دوستان و مسافرت را حتما در برنامهتان قرار دهید. این مطلب را دنبال کنید تا با تمام نکات مهم در این دوره آشنا شوید.
از یائسگی نترسید
خیلی از زنان تصور میکنند که با یائسگی دیگر دوران جوانی و سرزندگی به پایان رسیده است در حالی که یائسگی هم مانند همه دورانهای دیگر زندگی بخش تازهای از زندگی است و زنان با رسیدن به این سن، پا به دورهای تازه میگذارند که باید خود را برای تغییرات طبیعی بدن آماده کنند. زمانی که چرخه قاعدگی ماهیانه در یک زن و عملکرد تخمدانها پایان میپذیرد یائسگی اتفاق میافتد. این به معنی آن است که زن دیگر قادر به بارداری نیست. متوسط سنی یائسگی ۵۲ سال است اما ممکن است در هر زمانی از سن ۴۰ تا ۵۸ سالگی اتفاق بیفتد. یائسگی در طی چند سال ایجاد میشود. در صورتی که خانمی به مدت یک سال پریود نشود یائسه شده است.
اگر به سن یائسگی رسیدهاید باید بدانید که علائم و نشانههای یائسگی در هر خانمی با خانم دیگر متفاوت است. بعضی از زنان علائم کم دارند یا هیچ علامتی ندارند. عدهای دیگر دچار خونریزیهای نامنظم میشوند. گرگرفتگی و خشکی واژن از نشانههای دیگر یائسگی است. پزشک شما ممکن است در ابتدا برایتان هورمون تجویز کند. این هورمونها شامل استروژن یا ترکیبی از استروژن با سایر هورمونها از جمله پروژسترون است. هورمون درمانی به کاهش علائم یائسگی کمک میکند. این هورمون درمانی البته برای همه استفاده نمیشود. یائسگی دورانی جدید است باید با آن کنار بیایید. شما با رسیدن به سن یائسگی باید سیگارتان را ترک کنید. مراقب فشارخون خود بوده و ورزش کنید و سعی کنید رژیم غذایی سالم داشته باشید. رعایت این موارد از ابتلا به بیماریهای قلبی که سبب مرگ در زنان میشود، میکاهد. دریافت کلسیم کافی و ویتامین D هر روز به پیشگیری از پوکی استخوان که یکی از دلایل عمده شکستگی استخوان است کمک میکند. ورزش منظم به افزایش قدرت و کنترل وزن کمک میکند. ورزشهایی مانند پیادهروی و در جا زدن برای زنان در سنین یائسگی بسیار مفید است.
بعد از چهل سالگی روزانه حداقل چهل دقیقه ورزش کنید
از دهه چهارم زندگی به بعد سعی کنید الگوی فعالیتهای بدنی و ورزشی خود را تغییر دهید. فعالیتهای بدنی خود را با یک شدت بالاتر انجام دهید و سعی کنید در این دوران ورزشها و فعالیتهای بدنی را انجام دهید که نیاز به انعطافپذیری و قدرت عضلات بیشتری داشته باشند. چون که پس از سن ۴۰ سالگی میزان انعطافپذیری و قدرت عضلات مرکزی در بدن کاهش مییابد. به نظر متخصصان علوم ورزشی، انجام یوگا به دلیل اینکه میتواند انعطافپذیری و قدرت عضلات مرکزی را در مدت کوتاهی بازگرداند، بهعنوان بهترین ورزش در دوران میانسالی است. در ضمن تلاش کنید روزانه ورزش پیلاتس را انجام دهید. به خاطر اینکه بسیاری از مردم گزارش کردهاند که بعد از انجام ورزش پیلاتس بهبودی در انعطافپذیری قدرت عضلات بدنشان به وجود آمده است.
هرگز دیر وقت غذا نخورید
همانطور که غذا نخوردن در وعده شام مضر است. غذا خوردن دیر وقت یا مصرف وعدههای غذایی حجیم در ساعات پایانی روز میتوانند باعث بروز مشکلاتی در سیستم سوخت و سازی بدن شما شوند که نهایتا منجر به بههم خوردن نظم خوابیدن و مشکلات چاقی در بدن شما میشود.
منبع: دنیای اقتصاد