علت شکل‌گیری لک صورت چیست؟

لک صورت یا اختلالات پیگمنتیشن به معنی تغییر رنگ پوست است. رنگ پوست از طریق رنگدانه‌هایی به نام ملانین تعیین می‌شود. سلول‌های خاصی در پوست مسئول تولید ملانین هستند که این سلول‌ها ملانوسیت نام دارند. این سلول‌ها در میان انبوه سلول‌های پوستی در سطحی‌ترین لایه پوست (لایه اپیدرم) حضور دارند. ملانین پس از تولید در ملانوسیت، در میان سلول‌های پوستی مجاور پخش می‌شود.

آسیب به ملانوسیت سبب اختلال و تغییر در ملانین پوست می‌شود. برخی از این اختلالات منجر به ایجاد لک صورت می‌شوند، در حالی که برخی دیگر، کل بدن را درگیر می‌کنند.

ملانین یک رنگدانه قهوه‌ای است. در حقیقت تنوع در رنگ پوست افراد به دلیل تفاوت در سطح ملانین پوست آن‌هاست. پایین بودن سطح ملانین باعث می‌شود پوست به رنگ سفید با سایه‌های صورتی دیده شود. این سایه‌های صورتی رنگ به دلیل جریان خون در پوست ایجاد می‌شوند. یعنی افراد بور دارای سطح ملانین پایین، افراد برنز دارای سطح ملانین متوسط و افراد با پوست تیره دارای بیشترین تولید ملانین هستند. کسانی که آلبینیسم (زالی) دارند نیز دارای سطح بسیار پایین ملانین هستند. ملانین به طور طبیعی به صورت یکنواخت در پوست پراکنده می‌شود. در شرایطی که در یک منطقه از پوست، ملانین انباشته شود سبب ایجاد لک صورت می‌شود. کک و مک، لک‌های پیری و ملاسما (لک بارداری) از انواع لک صورت در اثر انباشتگی ملانین هستند.

انواع لک صورت

اختلالات پیگمنتیشن می‌تواند بخش‌های وسیع یا نواحی محدودی از پوست را درگیر کند. در لک صورت این اختلالات به پوست صورت محدود شده‌اند که در سه گروه زیر دسته بندی می‌شوند:

– دیپیگمنتیشن

– هیپوپیگمنتیشن

– هایپرپیگمنتیشن

دیپیگمنتیشن

در این حالت، لک صورت در اثر فقدان رنگدانه به وجود آمده است. در این بیماری پوست به رنگ سفید دیده می‌شود. ویتیلیگو از این نوع لک‌های پوستی است.

هایپوپیگمنتیشن

علت ایجاد این نوع لک صورت، کمبود سطح ملانین است. در این شرایط، پوست روشن‌تر از حالت طبیعی دیده می‌شود. از این نوع لک پوستی می‌توان زالی یا آلبینیسم را نام برد. هایپوپیگمنتیشن می‌تواند در اثر عوامل زیر ایجاد شود:

– آسیب به پوست در اثر تاول، زخم، سوختگی، عفونت‌های پوستی یا قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی.

– ابتلا به بیماری‌های التهابی پوستی در گذشته مانند درماتیت آتوپیک یا پسوریازیس.

– بیماری‌های ارثی نادر.

هایپرپیگمنتیشن

معمولا در اثر بالا بودن غیر طبیعی سطح ملانین ایجاد می‌شود. در برخی موارد، حضور رنگدانه‌های تیره که به طور طبیعی در پوست وجود ندارند باعث ایجاد لک‌های تیره می‌شود. در این حالت، رنگ پوست تیره‌تر از حالت طبیعی آن دیده می‌شود. برخی از علل ایجاد هایپرپیگمنتیشن عبارتند از:

– اختلالاتی که باعث بروز التهاب شوند

– مصرف برخی از داروها

– قرار گرفتن در معرض تابش نور خورشید

– لک بارداری (ملاسما)

– بیماری آدیسون

– کک و مک

درمان لک صورت

لایه‌ بردارهای شیمیایی از روش‌های متداولی هستند که برای درمان لک صورت، گردن و دست مورد استفاده قرار می‌گیرند. ترکیبات شیمیایی لایه‌بردار همانطور که از نام آن‌ها مشخص است سبب برداشتن لایه‌های سطحی پوست می‌شوند. لایه‌های زیرین پوست، صاف، شفاف و بدون چروک هستند. ولی این پوست زیبای جدید نسبت به نور خورشید و نور مرئی بسیار حساس است و باید تا مدت‌ها با دقت از آن محافظت کرد.

کرم سیستئامین با هدف درمان لک صورت بدون لایه‌برداری و از طریق اصلاح رنگدانه‌های پوستی وارد بازار شده است. آزمایشات علمی صورت گرفته روی ترکیبات این کرم، کیفیت آن را تضمین کرده‌اند. این کرم بدون ایجاد عوارض جانبی و با هدف درمان لک‌های هایپرپیگمنتیشن که متداول‌ترین لک صورت است و باعث تیرگی پوست می‌شود، تولید شده است.