ایمپلنت دندان یک پایه تیتانیومی است که با با سلول های بدن سازگاری دارد. از ایمپلنت های دندانی به جای یک یا چند دندان از دست رفته استفاده می شود. بعد از قراردادن ایمپلنت به وسیله دندانپزشک در درون استخوان فک، با استخوان سازی سلول های استخوان ساز در ایمپلنت، استخوان فک به ایمپلنت به مرورر وصل می شود و آن را دربر میگیرد. پروسه جوش خوردن غالبا 3-4 ماه به طول می انجامد بعد بخش تاج و روکش دندان ایجاد شده و بر روی پایه جای می گیرد.
دکتر ترنگ آقابیگی در این باره گفت: از بین رفتن برخی دندان ها تاثیر مهمی بر چهره و از آن مهمتر بر روحیه و اعتماد به نفس بیماران میگذارد با کمک ایمپلنت های دندانی علاوه بر تقویت توانایی جویدن به صورت طبیعی ، چهره قبلی و یک لبخند زیبا را به فرد برمیگرداند. کاشت ایمپلنت در بانوان از سن پانزده سالگی و در مردان از سن هیجده سالگی میسر است.
انواع ایمپلنت دندان
نخستین چیزی که متقاضی نیازمند به ایمپلنت در نظر دارد این است که کدام نوع ایمپلنت مناسب تر است و غالبا در بین انواع ایمپلنت های دندانی در بازار ( مانند ایمپلنت کره ای، آمریکایی ، ایمپلنتیوم ، ایمپلنت سوئیسی ، ایمپلنت sic و … ) درمان خود را عقب می اندازد. بدون توجه به اینکه اکثر ایمپلنت ها مناسبند اگر به وسیله دندانپزشکی که مجرب و ماهر است انجام شود مهارت دندانپزشک در درمان ایمپلنت بسیار پراهمیت است.
ایمپلنت دندان های پیشین
برای پر شدن فضای بدون دندان، از بریج (پل) استفاده میگردد. در این روش درمانی، احتیاج به تراش دندان های کناری منطقه بی دندان برای جای گذاری دندان است مشکل این روش درمانی، آسیب رساندن به دو دندان سالم است کهباعث پوسیدگی آنها هم میگردد..همچنین به خاطر تحریک نشدن استخوان، پوسیدگی تدریجی استخوانهم پدید می آید.
این در صورتی است که ایمپلنت دندان علاوه بر اینکه به دندان های کناری آسیب نخواهد رساند، بلکه کاشت ایمپلنت به خاطر تحریک استخوان محل بی دندانی باعث پیشگیری از تحلیل استخوان میگردد. قیمت ایمپلنت دندان پیشین با قیمت ایمپلنت هر دندان دیگر مساوی می باشد و فرق چندانی ندارد.
ماندگاری ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان می تواند تا پایان عمر شما ماندگاری داشته باشد در صورتی که مراقبت های لازم و دوره ای آن را بدانید و بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید. شما تا یکسال بعد از کاشت ایمپلنت باید زیر نظر دندانپزشک یا جراح خود باشید و تا رسیدن به نتیجه مطلوب از راهنمایی ها و توصیه ها و مراقبت های وی بهره مند شوید.
اگر در زمان جراحی ایمپلنت، پیوند استخوان صورت گرفته باشد، متقاضی احتمال دارد بعد از جراحی در دهانش دانه های کوچکی را حس کند، این عارضه چیز نگران کننده ای نیست و بسیار عادی است.
در صورتی که پیوند استخوان سینوس صورت گرفته باشد که در مدت قرار دادن ایمپلنت در فک بالایی انجام می شود، بعد از آن متقاضی باید از بالاکشیدن خود یا عطسه ه مدت 2 هفته بعد از عمل جراحی دوری کند.
در صورتی که بیمار دندان مصنوعی دارد، باید از دندان مصنوعی خود در روزهای نخست استفاده نکند.
کلا برای عمل جراحی ایمپلنت از بخیه هایی که قابلیت حل و یا جذب شدن دارند استفاده می گردد. اگر بیمار حس کند بخیه مشکل ساز شده است، باید به دندانپزشک خود پس از یک هفته رجوع کند تا آنها را جدا کند. اگر بخیه ی غیر جذبی برای بیمار استفاده شود، بیمار باید نزد دندانپزشک خود برود تا بخیه ها را جدا کرده و بررسی پس از عمل را در پیش بگیرد.
زمانی که استخوان محل ایمپلنت رشد می کند، متقاضی احتمال دارد مقداری ناراحتی در محل جراحی شده احساس کند. این حالت احتمالا به مدت چند هفته طول بکشد. ایبوپروفن یا استامینوفن جهت کاهش درد استفاده می شود. اگر نشانه های عفونت بعد از عمل جراحی ایمپلنت دیده شد یا اگر متقاضی با تهوع، تب یا استفراغ مواجه شد باید به ایمپلنتولوژیست خود مراجعه کند.
مراقبت های لازم بعد از کاشت ایمپلنت دندان
پس از گذشت حدود یک سال از عمل جراحی، ایمپلنت دندانی به صورت کامل با استخوان فک یکدست می شود. برای مراقبت از ایمپلنت های دندانی در تمام دوره زندگی و بدون هیچ نوع عارضه ای، مورد مهم در پیش گرفتن نکات مراقبتی مهم از ایمپلنت های دندانی است:
رعایت بهداشت دهان و دندان با ایمپلنت دندانی
ایمپلنت های دندانی در مقایسه با دندان های طبیعی استعداد زیادی در بروز التهاب و از بین رفتن استخوان به خاطر وجود پلاک و افزایش جرم دارند حفظ بهداشت دهان در این افراد با ایمپلنت های دندانی بسیار حائز اهمیت است. متقاضی باید به روش صحیح مسواک بزند و باید فاصله های میان دندانی و نواحی بین ایمپلنت را به خوبی تمیز کند. برای کسانی که دخانیات استعمال می کنند و افراد دیابتی، شستشتن دهان با کلروهگزیدین حاوی الکلی توصیه می شود.
دکتر ترنگ آقابیگی در ادامه افزود: دهان شویه ها جابجایی و تحرک پلاک درون دهان و نواحی ایمپلنت های دندانی را کم می کنند. الکل این نوع از دهان شویه ها بر پایداری این محلولها تاثیر زیادی میگذارد در صورتی که دستورالعمل بهداشت دهان و دندان به وسیله بیمار پیگیری شود، ملتهب شدن بافت های اطراف ایمپلنت یا پری ایمپلنتایتیس کاهش پیدا می کند. حذف پلاک و جرم از دندانها خطر پری ایمپلنتایتیس را که مهمترین علت شکستن ایمپلنت های دندانی است، کم می کند.
پیامدهای استفاده از ایمپلنت دندان
عوارض ايمپلنت دندان چگونه است؟ آیا ایمپلنت عوارض دارد؟ ایمپلنت ها شامل مقداری پیچ می باشند که از تیتانیوم تولید شده اند و میزان زیادی سازگاری با بدن انسان دارند. اما در کل اگر بخواهیم از مشکل ایمپلنت ها برایتان بگوییم و اگر بخواهیم عوارضی برای آن در نظر بگیریم قادر خواهیم بود به نکات زیر اشاره کنیم.
1- عدم جوش خوردن ايمپلنت
آیا ممکن است ایمپلنت جوش نخورد؟
بله به راحتی امکان دارد در برخی شرایط ایمپلنت جوش نخورد و به اصطلاح لثه آن را پس بزند، یک مورد این که پس از نصب ایمپلنت شروع به غذا خوردن بکنیم هر چند غذای نرم مانند تخم مرغ و یا ماهی پخته مشکلی نخواهد داشت. یکی دیگر در افراد سیگاری که حاضر نباشند سیگار خود را برای 100 روز کمتر دود کنند. یکی هم در رابطه با مبتلایان به قند ناشتای بالای 130 که در صورت مراقبت و کنترل قند تا حد 130 ناشتا مشکلی پیدا نخواهد شد.
نکاتی که به خاطر پیشگیری از تشکیل رگ های ریز از جوش خوردن ایمپلنت به استخوان پیشگیری می کنند شامل:
– افراد سیگاری (سیگار کشیدن بیشتر از سه عدد سیگار در طول روز) که پیشنهاد می شود یا از این شرایط برای ترک کامل سیگار کمک بگیرید و یا از چند روز قبل از پایان صد روز مقدار سیگار خود را به سه عدد یا کمتر تخفیف دهند.
– مبتلایان به امراض قندی یا دیابت کنترل نشده به گونه ای که قند خون ناشتا دائما بالای عدد صد و چهل بماند از مهمترین آزمایشات قند خون به غیر از آزمایش قند خون ناشتا یا همان FBS که رایج ترین آزمایش خون به شمار می رود آزمایش HbA1C است.
جهت پرکردن جای خالی دندان های کشیده شده، از ایمپلنت دندان استفاده می شود. این ایمپلنت به گونه ای است با سلول های بدن سازگاری دارد. احتمال دارد به خاطر بیماری و یا آسیب یا ضربه و پوسیده شدن و مشکلات لثه بیمار یک یا چند دندان نداشته باشد و این مشکل باعث بدفرم شدن حالت چهره وی شود و خوردن غذا برای آن ها سخت می گردد. این عارضه ها که به خاطر نبود دندان پدید می آیند، توسط ایمپلنت دندان رفع می شوند و تغییر طرح لبخند را نیز به همراه دارند. ایمپلنت دندان در استخوان فک ایجاد می شود و روکش دندان تولید شده توسط دندانپزشک روی آن جای می گیرد.
معایب ایمپلنت دندان از زبان دکتر ترنگ آقابیگی
– هزینه بسیار زیاد ایمپلنت از مهمترین عیوب ایمپلنت دندان به شمار می رود.
– احتمال آسیب زدن به سینوس ها و اعصاب هم هست.
– دوره درمان بسیار طولانی است.
– خطر عفونت و خونریزی از جمله عارضه های ایمپلنت دندان به شمار می رود.
– خطر سوراخ شدن استخوان فک بالا را نیز باید در نظر گرفت و احتمال دارد موجب بروز عفونت در آن ناحیه گردد. برای پیشگیری از این عارضه باید پیش از جراحی ایمپلنت دندان عکس های رادیولوژی ویژه ای تهیه شود.
ناموفق بودن درمان و از بین رفتن ایمپلنت دندان
– احتمال دارد دردی خفیف پس از کاشت ایمپلنت احساس شود که مقدار درد در هر شخصی متغییر می باشد. برای کاهش درد هم می توان از داروهای تسکین دهنده عادی استفاده کرد.
– خطر کوفتگی و شکستگن استخوان
– احتیاج به معاینات دوره ای و تنظیم شده توسط دندانپزشک دارد.
– خطر شل شدن دندان کناری ایمپلنت را به همراه دارد که بعد از یک دوره رفع می شود.
– بروز تورم در نواحی کاشت، که غالبا پس از 2 هفته رفع می شود.
– شلی تاج تسکین دهنده در موارد ایمپلنت احتمال دارد به خاطر آسیب رساندن به عصب های فکی در اطراف لب بی حسی و گزگز احساس شود.
– احتمال شکستگی ایمپلنت دندان که بعد از مدت زمانی احتمالا نیاز به ترمیم ایمپلنت پیدا می کند.