قرص هیوتکس را چگونه مصرف کنیم؟

غالبا پزشکان برای کسانی که از ناراحتی های روده ای رنج میبرند قرص هیوتکس پیشنهاد میدهند. این دارو انواع اختلالات گوارشی و روده ای را تسکین میدهد. در ادامه با نحوه مصرف این دارو و عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن آشنا خواهید شد.

قرص هیوتکس (Hyotex) برای بهبود و تسکین دردهای شکم و روده و همچنین درمان برخی از مشکلات گوارشی مثل اسهال مورد استفاده قرار می‌گیرد. یبوست، خشکی دهان و حالت تهوع برخی از عوارض قرص هیوتکس می‌باشد.

قرص هیوتکس که با نام تجاری هیوسین هم شناخته می‌شود از داروهایی است که به درمان مشکلات شکم و روده کمک می‌کند.

این دارو هم همانند بسیاری از داروها عوارض خاص خود را دارد که در صورت مصرف صحیح و تحت نظارت پزشک می‌توان عوارض آن را به حداقل رساند. در ادامه با این دارو بیشتر آشنا می‌شویم.

هیوسین خوراکی؛ عوارض جانبی و تداخل دارویی

از هیوسسیامین برای درمان انواع مشکلات معده و روده مانند گرفتگی عضلات، قولنج کودکان و سندرم روده تحریک پذیر استفاده می شود، همچنین این دارو برای درمان بیماری های دیگر مانند مشکلات کنترل مثانه و روده، گرفتگی درد ناشی از سنگ کلیه و سنگ صفرا و بیماری پارکینسون نیز مورد استفاده قرار می گیرد.

علاوه بر این، برای کاهش عوارض جانبی برخی از داروها (داروهایی که برای درمان میاستنی گراویس استفاده می شود) و حشره کش ها استفاده می شود.

هیوسین با کاهش تولید اسید در معده، کند کردن حرکات طبیعی روده و شل شدن عضلات در بسیاری از اندام ها مانند معده، روده، مثانه، کلیه و کیسه صفرا کار می کند.

علاوه بر این، هیوسین میزان برخی از مایعات بدن مانند بزاق و عرق) را کاهش می دهد. به گزارش وب ام دی، این دارو متعلق به گروهی از داروها است که به عنوان ضدکولینرژیک/ ضداسپاسم شناخته می شوند.

قرص هیوتکس چیست؟

قرص هیوتکس (Hyotex) برای درمان مشکلات شکم و روده مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دارو به طور خاص برای تسکین درد های شکمی و درد روده، سندروم روده تحریک‌ پذیر، درمانی برای اسهال و دردهای ناشی از انقباض عضلات صاف مانند کولیک کلیوی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

درواقع داروی هیوتکس انقباض و گرفتگی‌های عضلات جداره روده را رفع می‌کند و مستقیما روی دستگاه گوارش تاثیر می‌گذارد.

از این دارو در بیماری مسافرت و انواع دیگر تهوع و استفراغ همچون تهوع پس از اعمال جراحی استفاده می‌شود.

نام‌های دیگر، موارد مصرف، عوارض و تداخل دارویی

نام‌های دیگر

Hyoscine

موارد مصرف

بهبود و تسکین دردهای شکمی و روده

درمان سندروم روده تحریک‌پذیر

درمان اسهال عوارض یبوست، خشکی دهان، اختلال در ادرار کردن، حالت تهوع، خارش، تورم دست یا پا، مشکلات تنفسی، افزایش نبض، سرگیجه، اسهال، مشکلات بینایی و چشم درد، خشکی پوست و تعریق
تداخل دارویی داروهای ضداسهال، داروهای آنتی‌اسید، الکلقرص هیوتکس را چگونه مصرف کنیم؟

 

مقدار و نحوه مصرف

میزان دقیق مصرف این دارو حتما باید توسط پزشک متخصص تعیین گردد. مقدار مصرف معمول آن در بزرگسالان برای درمان ناراحتی‌های روده‌ای و ادراری، ۱۰ تا ۲۰ میلی‌گرم و سه تا ۴ بار در روز است.

توجه: اگر به هرنوع بیماری به خصوص مانند بیماری‌های کلیوی و کبدی، قلبی و عروقی، گوارشی، گلوکوم، پرکاری تیروئید، مشکلات دفع ادرار، تب و خشکی دهان، بزرگی پروستات و بیماری‌های روده و یا انسداد روده دچار هستید قبل از مصرف این قرص پزشک خود را در جریان قرار دهید.

نحوه استفاده از هیوسین خوراکی

هیوسین خوراکی را طبق تجویز پزشک به طور معمول 30 تا 60 دقیقه قبل از غذا مصرف می شود. از قطره چکان همراه این محصول برای اندازه گیری دقیق دوز استفاده کنید.

مقدار مصرف هیوسین براساس شرایط سلامتی فرد و نحوه پاسخ به درمان مشخص می شود. در کودکان خردسال دوز مصرفی بر اساس وزن تعیین می شود.

بدون مشورت با پزشک به طور سرخود دوز مصرفی خود را تغییر ندهید و برای جلوگیری از بروز هر گونه عارضه جانبی از مصرف بیش از حد آن خودداری کنید.

بزرگسالان و کودکان 12 سال به بالا نباید بیش از 1.5 میلی گرم در 24 ساعت و کودکان 2 تا 12 سال نیز نباید بیش از 0.75 میلی گرم در 24 ساعت مصرف کنند. سوالات خود را برای کسب اطلاعات بیشتر از دکتر و یا داروساز بپرسید.

آنتی اسیدها جذب هیوسین را کاهش می دهند، بنابراین در صورت مصرف داروهای ضداسید آنها را بعد از غذا مصرف کنید و قبل از وعده های غذایی هیوسین را مصرف کنید یا حداقل یک ساعت پس از مصرف هیوسین بهتر است ضد اسید مصرف شود. هنگام مصرف این دارو مایعات زیادی بنوشید مگر اینکه پزشک خلاف این امر را به شما توصیه کرده باشد.

اثرات جانبی مصرف هیوسین

از عوارض جانبی مصرف هیوسین می توان به سرگیجه، خواب آلودگی، تاری دید، خشکی دهان، سردرد، مشکل خواب، یبوست، گرگرفتگی، خشکی پوست و کاهش تعریق اشاره کرد. در صورت تداوم یا تشدید هر یک از این عوارض بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.

برای از بین بردن عارضه خشکی دهان آب نبات سفت یا آدامس بدون قند استفاده کنید و آب بنوشید یا از جایگزین بزاق استفاده کنید. به یاد داشته باشید پزشک با آگاهی درباره عوارض جانبی مصرف این دارو آن را برا یمشا تجویز کرده، بنابراین تشخیص داده منفعت مصرف هیوسین برای شما از عوارض جانبی آن بیشتر است. تعدادی از افراد هم حیم مصرف این داور هیچ گونه عارضه جانبی را تجربه نمی کنند.

در صورت بروز هر یک از این عوارض جانبی بعید اما جدیمانند تغییرات ذهنی / خلقی (به عنوان مثال، گیجی و هیجان غیرمعمول)، ضربان سریع یا نامنظم قلب، مشکل در ادرار کردن، کاهش توانایی جنسی، از دست دادن هماهنگی، صحبت کردن، استفراغ بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.

در صورت بروز هرگونه عارضه جانبی بسیار جدی از جمله درد چشم / تورم / قرمزی، تغییرات بینایی (مانند دیدن رنگین کمان در اطراف چراغ های شبانه) بلافاصله کمک پزشکی دریافت کنید.

بروز واکنش آلرژیک جدی در پی مصرف هیوسین بعید است، اما در صورت بروز بلافاصله به پزشک مراجعه کنید علائم واکنش آلرژیک جدی می تواند شامل بثورات پوستی، خارش / تورم (به ویژه در صورت/ زبان/ گلو)، سرگیجه شدید و مشکل تنفس باشد.

دقت داشته باشید این فهرست کاملی عوارض جانبی احتمالی مصرف هیوسین نیست، بنابراین در صورت مشاهده سایر عوارض با پزشک خود تماس بگیرید.

موارد احتیاط درباره مصرف هیوسین

قبل از مصرف هیوسین در صورت داشتن حساسیت نسبت به آن، آتروپین یا داشتن هر گونه سابقه آلرژی پزشک را در جریان قرار دهید. این محصول حاوی مواد غیرفعال است که می تواند باعث بروز واکنش های آلرژیک یا سایر مشکلات شود.

در صورت ابتلا به یک بیماری خاص این دارو تجویز نمی شود.

اگر هر یک از موارد زیر را دارید حین تجویز هیوسین با پزشک خود مشورت کنید:

سابقه شخصی یا خانوادگی گلوکوم (آب سیاه)، بزرگ شدن پروستات، مشکلات انسداد ادرار، برخی مشکلات معده / روده (به عنوان مثال، حرکات آهسته روده، انسداد و کولیت اولسراتیو شدید)، عفونت، مشکلات قلبی به دلیل خونریزی شدید.

قبل از استفاده از این دارو پزشک را در جریان سابقه پزشکی خود قرار دهید به ویژه:

تیروئید پرکار، سایر مشکلات قلبی (به عنوان مثال، بیماری عروق کرونر قلب، نارسایی احتقانی قلب، ضربان قلب سریع، آریتمی ها)، فشار خون بالا، بیماری کلیوی، مشکلات سوزش سر دل ( ریفلاکس اسید و فتق هیاتال)، مشکل خاصی در سیستم عصبی (نوروپاتی اتونومیک) و میاستنی گراویس.

استفاده کنندگان از لنزهای تماسی ممکن است نیاز به استفاده از قطره های اشک مصنوعی داشته باشند زیرا هیوسین باعث خشکی چشم می شود.

هیوسین باعث گیجی یا خواب آلودگی می شود، بنابراین احتمال تاری یا ایجاد مشلاتی در بینایی وجود دارد. مصرف الکل یا ماری جوانا نیز می تواند باعث سرگیجه یا خواب آلودگی می شود که مصرف همزمان آنها باهم باعث تشدید این عوارض می شود، بنابراین تاز مانی که هوشیاری کامل خود را به دست نیاورده اید از انجام کارهایی مانند رانندگی یا کار با ماشین آلان سنگین خودداری کنید. مصرف نوشیدنی حاوی الکل را محدود یا متوقف کنید و در وصرت مصرف ماری جوانا این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.

هیوسین به دلیل کاهش تعریق خطر گرمازدگی را افزایش می دهد. از قرار گرفتن بیش از حد در هوای گرم، سونا و انجام ورزش یا سایر فعالیت های شدید خودداری کنید.

افراد میانسال ممکن است نسبت به عوارض جانبی هیوسین به ویژه گیجی، خواب آلودگی، هیجان غیرمعمول، یبوست و دشواری ادرار حساس باشند و حتی گیجی و خواب آلودگی خطر افتادن را در این گروه سنی افزایش می دهند. علاوه بر این، کودکان نیز حساسیت بیشتری نسبت به اثرات این دارو دارند.

هیوسین فقط در موارد اضطراری در دوران بارداری تجویز می شود که باید قبل از آن درباره خطرات وعوارض جانبی آن با پزشک خود مشورت کنید.

دقت داشته باشید هیوسین به سیر مادر منتقل می شود، بنابراین قبل از شیردهی با پزشک خود درباره تاثیر آن بر کودک خود صحبت کنید.

بیشتر بخوانید:بیماری سپسیس چیست؟ از علل و علائم تا تشخیص و درمان

نکاتی که در رابطه با مصرف قرص هیوتکس باید بدانید

مصرف قرص هیوتکس ممکن است باعث سرگیجه و خواب‌آلودگی شود، پس از مصرف آن در هنگام کار با وسایلی که نیاز به احتیاط دارند و در هنگام رانندگی، خودداری کنید.
از آنجاییکه این دارو باعث افزایش درجه حرارت بدن می‌شود توصیه می‌شود در هنگام گرمی هوا و انجام تمرینات ورزشی، این دارو را بااحتیاط مصرف نمایید.
مصرف این دارو در دوران بارداری حتما باید زیر نظر پزشک صورت گیرد.
اگر قرص این دارو را مصرف می‌كنید باید نمک كمتر بخورید همچنین لازم است مكمل‌های پتاسیم مصرف شود.
برای خانم‌ها در دوران شیردهی این دارو در شیر مادر نفوذ می‌كند و ممكن است برای شیرخوار زیان‌آور باشد.
دارو را طبق دستور پزشک مصرف نموده و آن را بیش از مقدار تجویز شده مصرف نكنید.
در صورت فراموش كردن یک نوبت مصرف دارو، به محض به یادآوردن آن را مصرف كنید، ولی اگر تقریباً زمان مصرف نوبت بعدی فرا رسیده باشد، در این صورت طبق برنامه دارو را مصرف نموده و مقدار مصرف بعدی را نیز دو برابر نكنید.
لیست سایر داروهای مصرفی خود را در اختیار پزشک خود قرار دهید.
این دارو با غذا تداخلی ندارد و می‌توانید آن را قبل یا بعد از غذا مصرف کنید.
در صورتی که بعد از ۲ هفته مصرف این دارو بهبودی حاصل نشد به پزشک مراجعه کنید.

فعل و انفعالات هیوسین

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره هیوسین بروشور موجود در جعبه دارو را به دقت بخوانید. تداخلات دارویی می تواند نحوه عملکرد داروها را تغییر یا خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد.

این سند شامل همه تداخلات دارویی احتمالی با مصرف هیوسین نیست. فهرستی از تمام محصولات مورد استفاده خود از جمله داروهای بدون نسخه، مکمل ها و محصولات گیاهی تهیه کرده و آن را با پزشک خود به اشتراک بگذارید. به علاوه، بدون تایید پزشک دوز داروها را شروع، متوقف یا تغییر ندهید.

برخی از داروهایی که با هیوسین تداخل ایجاد می کنند عبارتند از:

داروهای ضدآریتمی خاص (به عنوان مثال، دیسوپیرامید و کینیدین)، داروهای آنتی کولینرژیک (به عنوان مثال، آتروپین، گلیکوپیرولات و اسکوپولامین)، داروهای ضداسپاسم (به عنوان مثال، کلیدینیوم، دی سیکلومین و پروپانتلین)، برخی داروهای ضدپارکینسون (به عنوان مثال تری هگزیفنیدیل)، داروهای ضد قارچ آزول خاص (کتوکونازول و ایتراکونازول)، آلکالوئیدهای بلادونا، داروهای بیس فسفونات (به عنوان مثال، آلندرونیت و ریزدرونات)، کورتیکواستروئیدها (به عنوان مثال پردنیزون)، دیگوکسین، MA (ایزوکاربوکسازید، لاینزولید، متیلن بلو، موکلوبماید، فنلزین، پروکاربازین، راساژیلین، سافینامید، سلژیلین و ترانیل سیپرومین)، قرص ها/ کپسول های پتاسیم و پراملینتید.

در صورت استفاده از سایر داروهایی که باعث خواب آلودگی می شوند مانند تسکین دهنده سرفه (مانند کدئین یا هیدروکودون)، الکل، ماری جوانا، داروهای خواب یا ضداضطراب (مانند آلپرازولام، لورازپام و زولپیدم) به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. شل کننده های عضلانی (مانند کاریسوپرودول یا سیکلوبنزاپرین) یا آنتی هیستامین ها (مانند ستیریزین یا دیفن هیدرامین)

برچسب روی تمام داروهای خود را بررسی کنید (مانند آلرژی یا محصولات سرفه و سرماخوردگی) زیرا ممکن است حاوی موادی باشند که باعث خواب آلودگی می شوند. هیوسین بر نتایج برخی آزمایش ها تاثیر می گذارد؛ بنابراین قبل از انجام آزمایش درباره مصرف  آن با پزشک خود صحبت کنید.

مصرف بیش از حد هیوسین

در صورت مصرف بیش از حد هیوسین و بروز عوارض جانبی جدی مانند از دست دادن یا مشکل تنفسی با اورژانس تماس بگیرید. از علائم مصرف بیش از حد هیوسین می توان به گرمل/ خشکی پوست، تب، هیجان غیرمعمول، ضربان سریع / نامنظم قلب و تشنج اشاره کرد. دقت داشته باشید این دارو توسط پزشک برای شما تجویز شده، بنابراین از اشتراک گذاری آن با افراد دیگر خودداری کنید.

مدیریت اختلالات گوارشی شامل تغییر سبک زندگی مانند برنامه های کاهش یا مدیریت استرس، ورزش، قطع سیگار و تغییرات رژیم غذایی برای افزایش اثربخشی این دارو حائز اهمیت است. با دکتر یا داروساز خود در مورد تغییر سبک زندگی مفید برای خود مشورت کنید.

بیشتر بخوانید:35 خاصیت شگفت انگیز جعفری برای سلامتی

دوز از دست رفته هیوسین

در صورت فراموشی یک دوز دارو به محض یادآوری آن را مصرف کنید، اما اگر نزدیک زمان مصرف دوز بعدی است از مصرف دوز فراموش شده صرف نظر کنید و دوز بعدی را در زمان معین مصرف کنید. در ظنر داشته باشید برای جبران دوز از دست رفته میزان داروی خود را افزایش ندهید.

نحوه نگهداری هیوسین

هیوسین در دمای اتاق بین 59 تا 86 درجه فارنهایت معادل 15 تا 30 درجه سانتیگراد دور از نور و رطوبت نگهداری شود. از نگهداری هیوسین در مکان های مرطوب مانند حمام نگهداری نکنید. همه داروها را از دسترس کودکان و حیوانات خانگی دور نگه دارید.

داروها را داخل چاه توالت و فاضلاب نریزید مگر اینکه انجام این کار در محل زندگی شما مجاز باشد. در صورت عدم نیاز به دارو آن را به درستی منقضی کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نحوه دور ریختن هیوسین با خیال راحت با داروساز یا شرکت محلی دفع زباله مشورت کنید.

توصیه‌ها و مراقبت‌های پرستاری

در صورت مصرف این دارو به صورت فرم خوراکی و به مدت طولانی کنترل فشار خون ضروری می‌باشد.
مصرف این دارو همراه با برخی از واكسن‌ها واكنش‌های شدید ایجاد می‌كند.

 

مترجم: الهه زارعی