میگرن نوعی سردرد می باشد که درد آن از سایر سردرد ها بسیار بیشتر می باشد. سردرد ناشی از میگرن باعث می شود شما در سر خود احساس ضربه و تپش کنید. سردرد میگرنی معمولا با حالت تهوع و همراه است و شما در چنین حالتی به نور و روشنایی بسیار حساس می شوید.
بعضی از انواع بیماری میگرن، ممکناست همراه با علایم حسی هشداردهنده، چون صاعقهها و فلاشهای نور، نقاط کور و یا سوزنسوزن شدن دستها و پاها رخدهد. داروهایی برای کاهش میزان درد و دفعات رخدادن حملات میگرن موجوداست. بهترین نتیجه این داروها زمانیستکه با ترکیبی از تغییرات سبکزندگی و درمانهای خانگی استفاده شوند.
علائم میگرن
غالبا” سردرد میگرنی به صورت كوبیدن در یك طرف سر شروع می شود و به دو طرف گسترش می یابد یا درهمان یك طرف باقی می ماند. بعضی ها از وجود درد در پشت چشم ها و پشت سر در گردن خبر می دهند .میگرن معمولا” به صورت سردردی گنگ شروع شده و ظرف چند دقیقه تا چند ساعت به دردی بسیار شدید مبدل می شود. حتی ممكن است ساعت ها یا روزها طول بكشد.
Aura یا علائم اولیه ومقدماتی میگرن، ممکن است چند دقیقه تا 24 ساعت قبل از شروع سردرد پیش بیاید و موجب تغییرات در دید، زیگزاگ دیدن خطوط ،کم اشتهایی، احساس سرما، لرز، حالت تهوع وافزایش ادرار، پف کردگی صورت، خستگی وزودرنجی شود.
مواردی که میگرن را تشدید می کنند
۱- گلوتامات: نمکی که در بافت های عصبی یافت می شود. این نوع نمک به وفور در محصولات غذایی از پیش آماده شده همچون کنسروها و غذاهای منجمد موجود می باشد. برای این که متوجه شوید کدام محصولات دارای این نوع نمک می باشند، به بسته بندی آن ها توجه کنید.
۲- آمین ها: بعضی غذاهای حاوی آمین ها، فعال کننده رگ ها هستند و به نظر می رسد آغازگر انقباض رگ های خونی در مغز می باشند. تیرآمین و فنیل اتیل آمین دو ماده اصلی مسبب این مشکل هستند. اگرچه سایر آمین ها نیز ممکن است اثرات مشابهی داشته باشند. در ذیل به بررسی منابع برخی آمین ها می پردازیم.
تیرآمین(Tyramine) در الکل، برخی پنیرها به خصوص پنیرهای مانده، میوه ها و سبزی های کال و فاسد، خوراک کلم، مخمرها، انواع آجیل، ماهی شور، کنسرو شاه ماهی، خامه ترش، آواکادو، سوسیس های تخمیری و گوشت های مانده یا چرب وجود دارد.
فنیل اتیل آمین(Phenyl ethylamine) در کاکائو، شکلات، پنیر و موادغذایی ای که دارای این سه ماده غذایی هستند، یافت می شود.
اکتوپامین(Octopamine) در مرکباتی مثل لیمو، پرتقال، گریپ فروت و… یافت می شود.
موادغذایی نام برده از گروه آمین ها، باعث افزایش آزادشدن سروتونین در مغز و تحریک اعصاب مغز می شوند. همچنین ایجاد سردرد می کنند.
۳- مس: گمان می رود که مس در متابولیسم آمین های فعال کننده رگ ها(Vasoactive) نقش داشته باشد و احتمال بروز حمله میگرن را افزایش دهد. آجیل ها، شکلات، جوانه گندم و صدف خوراکی از منابع غذایی حاوی مس به شمار می روند. پرتقال و گریپ فروت و نارنگی باید از رژیم غذایی حذف شوند. زیرا مرکبات جذب روده ای مس را افزایش می دهند و ممکن است در فرآیند آغاز حمله های میگرن نقش داشته باشند.
۴- کافئین: زیاد مصرف کردن و یا کاهش کافئین در بدن نیز در تشدید میگرن مؤثر است. هم چنین ترک ناگهانی مصرف چای و قهوه، که هر دو کافئین دارند، ممکن است در برخی اشخاص مستعد، زمینه ساز بروز میگرن باشد.
۵- موادغذایی چرب و سرخ شده: مواد چرب و مواد غذایی ای که با روغن زیاد سرخ می شوند عامل تشدید میگرن هستند.
۶- نیتریت: سوسیس و گوشت نمک سود که به آنها ماده نگه دارنده نیتریت افزوده شده ، نباید مصرف شود، چون می توانند عامل بروز میگرن در افراد مستعد باشند.
درمان
برای جلوگیری و تسکین سردرد میگرنی روش ها و درمان های بسیاری وجود دارد. هنگامی که از یک روش برای درمان میگرن استفاده نمودید و آن روش موثر نبود باید از روش دیگری بهره گیرید و نا امید نشوید. اگر شما بسیار کم دچار حملات میگرنی می شوید، برای تسکین درد میگرن می توانید از داروهای گروه تریپتان استفاده نمایید.
در موارد حملات مكرر میگرن بهتر است از داروهای پیشگیری كننده به همراه داروهای تسكیندهنده مانند استامینوفن، آسپیرین، تریپتانها یا مسكنهای شبهافیونی مانند كدئین در صورت بروز حمله استفاده كنید.
از جمله موثرترین داروهای پیشگیری كننده داروهای ضدافسردگی سه حلقهای، مسدودكنندههای گیرنده بتا مانند پروپرانولول و داروهای ضد صرع مانند گاباپنتین هستند. برخی از افراد از تكنیكهای آرامش عضلانی، بازخورد زیستی، و مدیریت استرس سود میبرند. بررسیها تاثیر مفید مكملهای ریبوفلاوین، یكی از ویتامینهای گروه B ،(چهارصد میلیگرم در روز) را در كاهش حملات میگرن نشان دادهاست.
شاید مهمترین چیز در خلاصییافتن از میگرن مراجعه به پزشك باتجربه در تشخیص و درمان میگرن است. بسیاری از بیماران راه را عوضی میروند و گاهی با مصرف بیش از حد داروهایی كه بدون نسخه قابل تهیه است میگرن خود را بدتر میكنند. برخی دیگر هم پس از مراجعه به یك پزشك و نتیجه نگرفتن فكر می كنند كه بیماری آنها قابل درمان نیست.
هرگونه کپی برداری با ذکر نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است