هالوکس والگوس یا قوز انگشت شست پا رایج ترین ناهنجاری ارتوپدی در بین بیماران است این انحراف علتهای مختلفی دارد که از جمله انهااستفاده از کفشهای نوک تیز و پاشنه بلنداست
یک جراح استخوان و مفاصل با اشاره به دلایل ایجاد قوز شست پا گفت: بروز این اختلال در افرادی با زمینه ژنتیکی زمانی که به مدت طولانی از کفشهای نوک تیز و پاشنه بلند استفاده میکنند بیشتر است.
به گزارش مجله پزشکی دکتر سلام، آرش شرافت وزیری گفت: پا عضو بسیار مهمی در بدن است و حفظ سلامتی آن از ضروریات زندگی سالم است.در این میان وجود برخی بیماری ها ممکن است سلامتی و کارکرد این عضو مهم را دچار اختلال کند.
وی ادامه داد: یکی از این بیماری ها،کج شستی یا قوز شست است که در پزشکی به آن هالوکس والگوس می گویند.قوز شست به اختلالی گفته می شود که در آن شست پا به سمت سایر انگشتان متمایل می شود و حتی در موارد شدید به زیر انگشتان مجاور هم حرکت می کند.
شرافت وزیری تصریح کرد: تاکنون دلیل مشخصی برای این اختلال معرفی نشده، البته عده ای معتقدند پوشیدن کفش های تنگ، نوک تیز و پاشنه بلند در این زمینه موثر است و برخی نیز زمینه های ژنتیکی را دلیل ایجاد این بیماری می دانند.
این جراح استخوان و مفاصل افزود: بنابراین به نظر میرسد هر دو عامل یعنی بروز اختلال در افراد با زمینه ژنتیکی زمانی که به مدت طولانی از کفشهای نوک تیز و پاشنه بلند استفاده می کنند بیشتر خواهد بود.
وی تصریح کرد: کفشهای پاشنه بلند با تغییر بیومکانیک روی استخوان های کف پا فشار وارد میکنند و به طور کلی عامل بسیاری از بیماری های مرتبط با پا هستند.
شرافت وزیری گفت: قوز شست در واقع زاییده کج شستی طولانی مدت است که به صورت تورم و قرمزی روی قاعده شست پا خود را نشان میدهد و گاهی دردناک هم میشود.
وی ادامه داد: برای جلوگیری از پیشرفت این اختلال استفاده از اورتوزهای بین انگشتی توصیه میشد ولی اکنون چون دیگر ریشه اصلی اختلال در استخوان قاعده شست تشخیص داده شده نه خود شست،بنابراین این اورتوزهای بین انگشتی دیگر توصیه نمیشوند و حتی باعث دردناک شدن شست هم میشوند.
این جراح استخوان و مفاصل،کاهش وزن در افراد چاق، عدم استفاده از کفشهای پاشنه بلند یا نوک تیز و استفاده از کفی طبی در افرادی که دارای صافی کف پا هستند را از مواردی دانست که برای پیشگیری از ابتلا به این اختلال می توان انجام داد.
شرافت وزیری افزود: اگر این اختلال بسیار بزرگ و دردناک شده بود تنها راه درمان آن جراحی است.در حال حاضر روشهای متنوعی برای جراحی وجود دارد که در اکثر مواقع رضایتبخش است.
وی گفت: البته باید توجه کرد که انجام جراحی برای موارد خفیف و فقط برای زیباتر شدن پا چندان کار معقولی نبوده و به علاوه باید زنان به خصوص این نکته را در نظر داشته باشند که بعد از جراحی نیز استفاده از کفش پاشنه بلند برای آنها مجاز و راحت نخواهد بود.