سالبوتامول از جمل دارو های تقویت دستگاه تنفسی و برای مقابله با آسم تجویز می شود. آسم از جمله بیکاری های تنفسی است که در صورت پیشرفت می تواند مشکلات زیادی برای فرد ایجاد کند و حتی در اثر تشدید و عدم درمان در لحظه ممکن است منجر به مرگ فرد شود. در ادامه قصد داریم تا شما را با نحوه و موارد مصرف این دارو آشنا کنیم. با دکتر سلام همراه باشید.
شربت سالبوتامول از داروهای ضد آسم و ضد تنگی نفس است که موارد مصرف دیگری هم دارد. این دارو علاوه بر شربت به شکل قرص و اسپری هم وجود دارد. لرزش دستها از شایعترین عوارض مصرف شربت سالبوتامول میباشد. تنگی نفس و آسم از بیماریهایی هستند که به کنترل دائمی نیاز دارند تا از شدت سرفهها کاسته شده و راه تنفسی برای بیماران مبتلا باز شود. از داروهایی که در این زمینه مورد استفاده قرار میگیرد اسپری و شربت سالبوتامول است. در ادامه با این دارو بیشتر آشنا میشوید.
آسم
شربت سالبوتامول چیست؟
شربت سالبوتامول (Salbutamol) به عنوان داروی اصلی در پیشگیری و درمان حملههای آسم و تنگی نفس و همچنین به عنوان داروی نگهدارنده در موارد آسم مزمن مورد استفاده قرار میگیرد. این دارو عضلات اطراف مجاری تنفسی و ریه را شل و گشاد میکند که این امر موجب تسهیل و راحتی تنفس میشود. از دیگر موارد مصرف این دارو میتوان به برونشیولیت، بیماری انسدادی مزمن ریه و درد زایمان زودرس اشاره کرد. سالبوتامول به اشکال شربت، قرص، اسپری و محلول استنشاقی دردسترس میباشد.
نامهای دیگر، موارد مصرف، عوارض و تداخل دارویی
نام های دیگر
Ventolin – Proventil
عوارض
سردرد، سرگیجه، افزایش فشارخون، افزایش ضربان قلب، اضطراب، هیجانپذیری، مشکلات خواب، لرزش خفیف دستها، گرگرفتگی، تغییر اشتها، استفراغ، معده درد، کرامپهای عضلانی، خشکی دهان و سوزش حلق
تداخل دارویی
مهارکنندههای مونوآمیناکسیداز، داروهای ضد افسردگی سه حلقهای، گلیکوزیدهای دیژیتال، بتابلوکرهای انتخابی (متوپرولول)، کاکوئین
مقدار و نحوه مصرف شربت سالبوتامول
اگرچه بهتر است دوز مصرفی به صورت دقیق توسط پزشک تعیین گردد اما به طور معمول در بزرگسالان حدود ۴ میلیگرم از دارو روزانه ۳ الی ۴ بار استفاده میشود. همچنین این دارو در کودکان تا سن دو سالگی ۱۰۰ میلیگرم و حدود ۴ بار در روز و از سن دو سالگی تا شش سالگی ۱ الی ۲ میلیگرم ۳ الی ۴ بار در روز و در سن شش تا دوازده سالگی ۲ میلیگرم ۳ الی ۴ بار در روز مورد استفاده قرار میگیرد.
نکاتی که در ارتباط با مصرف شربت سالبوتامول باید بدانید
اگر دچار بیماریهای قلبی – عروقی، افزایش فشارخون، پرکاری تیروئید و دیابت هستید پزشک را در جریان قرار دهید.
در صورت استفاده از دارو اگر همچنان تنگی نفس ادامه داشت به پزشک مراجعه نمایید.
شربت سالبوتامول را میتوانید با غذا یا معده خالی مصرف کنید.
توصیه میشود مصرف این دارو در زمان شیردهی متوقف شود.
مصرف این شربت در دوران بارداری با احتیاط فراوان و تنها با دستور پزشک باید صورت گیرد.
مصرف قرص و شربت این دارو در کودکان کوچکتر از دو سال توصیه نمیشود.
مراقبتها و توصیههای پرستاری
مصرف در سالمندان ممکن است به دوزهای کمتری از دارو نیاز باشد.
منبع: ستاره