کافئین دارویی است که به عنوان یک محرک برای سیستم عصبی مرکزی عمل می کند. این ماده به طور طبیعی در گیاهانی مانند لوبیای قهوه، برگ های چای و دانه های درخت کولا یافت می شود. قرص های کافئین مکمل هایی تهیه شده از کافئین هستند.
برخی از قرص های کافئین حاوی کافئین طبیعی هستند که در طی فرآیند دم کردن استخراج می شوند. سایر قرص ها دارای کافئین ترکیبی یا مصنوعی هستند.
قرص های کافئین همان چیزی نیست که پودر کافئین خالص است. این یک ماده آزادی است که به صورت انبوه فروخته می شود. اداره غذا و داروی آمریکا (FDA) عقیده دارد که پودر کافئین خالص به طور بالقوه ای خطرناک است.
هنگامی که به طور مستقیم مصرف می شود، قرص های کافئین به راحتی مزایای کافئین را تامین می کنند. این قرص ها برای بسیاری از افراد بی خطر است، اما اگر در دوزهای بالا مصرف شود، ممکن است مضر باشد.
بعضی افراد ممکن است نیاز به مراقبت و محدود کردن مصرف کافئین خود داشته باشند.
هر آنچه باید در مورد قرص های کافئین دانست
قرص های کافئین روشی محبوب برای تقویت انرژی در کوتاه مدت و تمرکز که اغلب در طول کار یا تحصیل استفاده می شود. اما آیا قرص های کافئین واقعا موثر و ایمن هستند؟
مصرف قرص های کافئین مانند نوشیدن یک فنجان قهوه باعث تقویت موقتی انرژی، حافظه و تمرکز می شوند. در حالی که قرص های کافئین به فرد برای انجام کارهایی مانند درس خواندن یا بیدار ماندن کمک می کند دوزهای بالای کافئین نیز می تواند با ایجاد عوارض جانبی برای همه افراد گزینه ایمنی نباشد.
کافئین یکی از محبوب ترین داروها در ایالات متحده محسوب می شود به گونه ای که 85 درصد از مردم ایالات متحده روزانه حداقل یک نوشیدنی حاوی کافئین مصرف می کنند.
به گزارش مدیکال نیوزتودی، در این مقاله مزایا و خطرات احتمالی مصرف قرص های کافئین مورد بررسی قرار می گیرد.
قرص های کافئین چیست؟
کافئین به عنوان دارویی محرک فعالیت در سیستم عصبی مرکزی را افزایش می دهد. قهوه و چای منابع طبیعی کافئین هستند و تولید کنندگان کافئین را به محصولات دیگر مانند نوشابه های گازدار، نوشیدنی های انرژی زا و سایر محصولات نیز اضافه کرده اند. قرص های کافئین حاوی اشکال طبیعی یا مصنوعی از کافئین هستند.
میزان کافئین موجود در قرص های کافئین بسته به مارک تجاری آن متفاوت است. در بسیاری از موارد قرص های کافئین حاوی 100 تا 200 میلی گرم در هر عدد قرص هستند که این میزان بیش از فنجان های قهوه است، اما میزان آن در برخی نوشیدنی های انرژی زا کمتر از این مقدار است.
سازمان غذا و داروی آمریکا تخمین می زند سطح کافئین در محصولات رایج به شرح زیر است:
یک چای 8 اونسی حاوی 30 تا 50 میلی گرم است.
یک قهوه 8 اونسی حاوی 80 تا 100 میلی گرم است.
یک نوشیدنی انرژی زا 8 اونسی حاوی 40 تا 250 میلی گرم است.
بر اساس اعلام سازمان غذا و داروی آمریکا افراد به طور معمول می توانند روزانه 400 میلی گرم بدون عوارض جانبی منفی مصرف کنند.
آیا قرص های کافئین ایمن هستند؟
مصرف قرص های کافئین برای اکثر افراد در حد متوسط بی خطر هستند و در صورت مصرف باید استفاده از سایر منایع کافئین را محدود کنید.
با این حال، برخی افراد نسبت به اثرات کافئین حساسیت بیشتری از خود نشان می دهند و ممکن است واکنش های نامطلوبی نسبت به این مکمل ها و سایر منابع کافئین تجربه کنند. پزشکان محدودیت مصرف کافئین را برای گروه های زیر توصیه می کنند:
افرادی که حساسیت خاصی به اثرات کافئین دارند
افراد باردار یا شیرده یا زنانی که قصد بارداری دارند
افراد مبتلا به فشار خون بالا، بیماری های قلبی یا بیماری بازگشت اسید به مری
کودکان و نوجوانان
افرادی که به طور منظم سردردهای میگرنی را تجربه می کنند
دقت داشته باشید قرص های کافئین همان پودر کافئین خالص نیستند. پودر کافئین خالص به عناون یک ماده بالقوه خطرناک می تواند باعث بروز اثرات سمی از جمله تشنج با مصرف حتی 0.15 قاشق غذاخوری حاوی حدود هزار و 200 میلی گرم کافئین شود.
در نتیجه سازمان غذا و داروی آمریکا برای مراقبت از مردم این محصولات را کنترل می کنند تا مطمئن شوند تولیدکنندگان داروهایی حاوی مقادیر بالای کافئین خالص یا غلیظ طراحی نمی کنند. علاوه بر این، این سازمان با متوقف کردن روند ساخت محصول یا توقیف آن با هرگونه تخلفی برخورد می کند.
این گروه شامل افراد زیر است:
– افراد دارای حساسیت به کافئین
– افراد مبتلا به فشار خون بالا یا پرفشاری خون
– افراد مبتلا به بیماری قلبی یا دارای ضربان قلب سریع
– کودکان و نوجوانان
– مردان و زنانی که سعی در بچه دار شدن دارند
– زنان باردار
– افراد مبتلا به بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD)
1- مقدار مصرف
قرص های کافئین، بین 100 تا 200 میلیگرم کافئین را در هر وعده ارائه می کند. این به طور متوسط برابر با یک فنجان قهوه دم کرده است. مصرف آن می تواند شامل یک یا چند قرص و بر اساس دستور بسته حاوی آن باشد. برخی از قرص های کافئین برای انتشار خود، زمان لازم دارد.
سایر قرص ها بر روی همه سیستم عصبی مرکزی بلافاصله اثر می گذارد. مهم است که دستورالعملهای بسته را بخوانید و آن را دنبال کنید تا به طور تصادفی از دوز توصیه شده روزانه تجاوز نکنید. اگر نادرست استفاده شود، ممکن است دچار زیاده روی در مصرف یا overdose قرص های کافئین شوید.
مصرف کافئین تا 400 میلی گرم در روز برای بسیاری از افراد بی خطر است. به یاد داشته باشید که این مقدار مصرف کل کافئین شما را در روز نشان می دهد.
نوشیدنی هایی غیر از قهوه و بعضی از غذاها می توانند به مصرف کافئین روزانه شما اضافه کنند. آنها شامل:
– نوشیدنی های انرژی زا
– چای
– شکلات داغ
– کوکا کولا
– نوشیدنی های پروتئینی
– نوشیدنی های حاوی شکلات می باشد.
برخی از داروها و مکمل ها شامل کافئین به عنوان یک عنصر می باشد. اطمینان حاصل کنید که برچسب ها را بر روی مواردی که به طور منظم مصرف می کنید، بررسی کنید.
2- قرص های کافئین دربرابر قهوه
کافئین به صورت مایع که توسط قهوه تهیه شده می باشد، و باعث تحریک و تجدید نیروی بسیاری از افراد در صبح هنگام و همه افراد شب کار می شود، از اواسط قرن 16 برای اولین بار در ایالات متحده آورده شد.
دلایل متعددی وجود دارد که چرا برخی افراد فنجان روزانه خود را به قرص های کافئین ترجیح می دهند و برخی نیز فقط به عنوان دلایل دیگری مصرف قرص را به عنوان یک جایگزین انتخاب می کنند. به طور مثال:
– بعضی افراد به سادگی طعم قهوه را دوست ندارند، مگر اینکه پر از شیر و چربی ناشی از خامه اضافه شده باشد. این افراد ممکن است برای افزودن انرژی بدون اضافه کردن کالری، قرص های کافئین را ترجیح دهند.
– قهوه اسیدی است و می تواند باعث تحریک دستگاه گوارش شود. این ممکن است باعث سوزش معده شما شود، به خصوص اگر آن را سیاه بنوشید.
قرص های کافئین اسید را از بین می برند، اما خود کافئین ممکن است در بعضی از افراد علائم ریفلاکس را افزایش دهد.
– قهوه، علاوه بر کافئین حاوی ترکیبات زیادی است. اینها شامل روغن های قهوه مانند cafestol و همچنین kahweol است. این روغن ها ممکن است سطح کلسترول را در برخی افراد افزایش دهد.
ممکن است اثرات بیشتری در افرادی که مقادیر زیادی از قهوه های بدون فیلتر مانند قهوه دم شده و یا اسپرسو می نوشند، داشته باشد. قرص های کافئین حاوی روغن های قهوه نیستند و به نظر نمی رسد همان اثر مشابه را داشته باشد.
– کافئین یک دیورتیک است. هر دوی آنها یعنی قرص کافئین و قهوه ممکن است میزان تولید ادرار را افزایش دهند. با این حال، برخی از افراد در صورتی که مایعات حاوی کافئین مصرف کنند، ممکن است نیاز به استفاده از دستشویی بیشتر داشته باشند. این ممکن است برای کسانی که در
برخی از حرفه های خاص کار می کنند، مانند رانندگان کامیونی که در مسافت های طولانی می رانند، لوکوموتیو رانان و رانندگان اتوبوس، مصرف قرص ها انتخاب بهتری باشد.
– می توان به جای مصرف پشت مصرف فنجان های بیشتر از قهوه درصورت نیاز، قرص های کافئین را بیشتر و آسانتر مصرف کرد.
اما این ممکن است به راحتی به مصرف بیش از حد کافئین منجر شود. فرقی نمیکند که آیا شما کافئین خود را به شکل فنجان یا قرص انتخاب می کنید، مهم این است که به یاد داشته باشید که این یک دارو است و باید در مصرف آن کنترل و مدیریت داشته باشید.
3- مزایای استفاده از قرص های کافئین
کافئین ممکن است خطر ابتلا به برخی از بیماری ها و سرطان ها را کاهش دهد، اما مشخص نیست که این امر مربوط به بخشی از آنتی اکسیدان های موجود در قهوه باشد.
سیستم عصبی مرکزی، از جمله مغز، تأثیر کافئین را کمی بعد از مصرف، احساس می کند.
این رویداد مزایای موقتی را فراهم می کند، از جمله:
– کاهش سردرد
– افزایش انرژی به سرعت
– کاهش افسردگی
– کاهش یبوست
– توانایی بیدار ماندن
– تمرکز ذهنی واضح تر
– بهبود حافظه
– افزایش عملکرد ورزشی
– کاهش ادراک درد
4- خطرات و عوارض جانبی مصرف قرص های کافئین
مصرف کافئین به صورت کنترل شده، می تواند منافعی را فراهم کند. اما اگر درمصرف آن زیاده روی کنید، معکوس آن می تواند اتفاق بیفتد.
کافئین بیش از حد، می تواند سیستم شما را تحریک و یا بیش از حد تحریک کند. عوارض جانبی و خطرات مصرف کافئین بیش از حد عبارتند از:
– سردرد
– رفلکس اسید و ناراحتی معده
– اسهال
– کاهش جذب کلسیم، که باعث ایجاد ضعف استخوانی می شود
– ضربان قلب سریع
– فشار خون بالا
– سرگیجه
– بیخوابی
– تحریک پذیری
– لرزش عضلانی، یا عصبانیت فوق العاده
– از دست دادن حاملگی
– کاهش باروری در مردان و زنان
بیشتر بخوانید:دلایل تشکیل زخم معده
5- علائم مصرف بیش از حد کافئین
اگر کافئین بیش از حد مصرف کنید، ممکن است اوردوز اتفاق بیفتد. دوزهای فوق العاده بالا و سمی، مثل آنهایی که با پودر کافئین مرتبط هستند، ممکن است کشنده باشند.
سایر عوارض جانبی جدی مرتبط با مصرف بیش از حد کافئین به صورت سمی عبارتند از:
ضربان قلب سریع و بی ثبات – تشنج – استفراغ – عدم تمرکز و بیحسی.
موارد خفیف کافئین بیش ازحد، به طور معمول کشنده نیستند. علائم اوردوز کافئین ملایم عبارتند از:
عصبی بودن – ناتوانی در نشستن آرام – سطح بالایی از تشنگی – لرزش، یا احساس وحشت –تحریک پذیری – تب – اسهال – سردرد و بالاخره بیداری کامل و بیخوابی.
6- نتیجه
قرص های کافئین هنگامی که به درستی مصرف می شوند، می توانند به شما در بیدار ماندن کمک کنند، شما را آگاه نگه دارند و انرژی بیشتری به شما بدهند.
مهم است که قرص های کافئین را با توجه به دستورالعمل جعبه استفاده کنید و از آن بیش از حد استفاده نکنید. کافئین یک دارو است که بهترین استفاده را در میانه روی دارد.
فواید قرص کافئین برای سلامتی
کافئین برخی از مزایا را برای سلامتی دارد. با این حال، بیشتر تحقیقات در مورد کافئین اثرات کافئین موجود در قهوه را نیز بررسی می کند
به همین دلیل تفکیک فواید کافئین از فواید سایر مواد موجود در قهوه ، مانند آنتی اکسیدان ها اغلب برای دانشمندان سخت است. مزایای بالقوه کافئین عبارتند از:
افزایش تمرکز و حافظه
کافئین به عنوان روشی محبوب برای بهبود هوشیاری و تمرکز هنگام مطالعه یا کار مورد استفاده قرار می گیرد. تحقیقات به همین دلایل از اثربخشی آن پشتیبانی می کند.
نتایج یک مطالعه در سال 2014 اثرات قرص های حاوی 200 میلی گرم کافئین بر حافظه 160 بزرگسال را مورد بررسی قرار داد.
محققان دریافتند افرادی که طی یادگیری یک کار قرص کافئین مصرف می کردند در مقایسه با افراد گروه دارونما 24 ساعت بعد در تست حافظه نتیجه بهتری را از خود نشان دادند.
بهبود عملکرد ورزشی
بر اساس اعلام انجمن ملی ورزشکاران دانشگاه ها، کافئین در صورت مصرف به میزان کافی در زمان مناسب عملکرد ورزشی را بهبود می بخشد. مزایای آن عبارتند از:
هماهنگی، تمرکز و کار تیمی بهتر
درد و احساس خستگی کمتر
استقامت در تمرینات با شدت بالا
مطالعه مروری روی 21 متاآنالیز نشان می دهد مصرف کافئین می تواند با تاثیر بر قدرت و استقامت عضلات عملکرد ورزشی را بهبود بخشد.
با این حال، انجمن ملی ورزشکاران دانشگاه هااستفاده از کافئین را قبل از مسابقات ممنوع کرده است. مصرف تقریبا 500 میلی گرم معادل 6 تا 8 فنجان قهوه دم کرده بین 2 تا 3 ساعت قبل از مسابقه کافی است تا در نتایج آزمایش های قبل از مسابقات تاثیر بگذارد.
تسکین سردرد و میگرن
کافئین میگرن و سردرد تنشی را بهبود می بخشد به احتمال زیاد به این دلیل که درک درد فرد را کاهش می دهد. سازمان غذا و داروی آمریکا کافئین را برای استفاده در مسکن ها برای درمان سردردهای میگرنی تایید کرده است.
از برخی داروهای میگرن حاوی کافئین می توان به اکسسدرین و میدول اشاره کرد.
با این حال، بر اساس اعلام بنیاد میگرن آمریکا، افراد برای درمان سردرد باید ب حداکثر 2 روز در هفته مصرف کافئین را محدود کنند.
به نظر می رسد مصرف کافئین 3 بار یا بیش از آن طی یک هفته می تواند میزان میگرن را افزایش دهد، همچنین پیشنهاد می شود کسانی که با سردردهای مکرر دست به گریبان هستند از مصرف کافئین به طور کامل خودداری کنند.
کاهش علائم بیماری پارکینسون
بر اساس نتایج مطالعه ای در سال 2012، کافئین موجود در قهوه به کنترل حرکت در مبتلایان به پارکینسون کمک می کند.
قرص کافئین در مقابل قهوه
برخی افراد ترجیح می دهند کافئین خود را به شکل قرص مصرف کنند در حالی که ترجیح برخی دیگر مصرف آن به شکل قهوه یا چای است. عواملی که هنگام انتخاب بین قرص های کافئین و قهوه باید در نظر گرفته شود عبارتند از:
طعم
برای گروهی که از طعم قهوه لذت نمی برند قرص های کافئین می توانند مزایای مشابهی داشته باشند.
راحتی
قرص های کافئین برای افرادی از جمله رانندگان اتوبوس و پرسنل امنیتی که برای مدت طولانی به دستشویی دسترسی ندارند گزینه راحت تر و آسان تری محسوب می شوند.
در حالی که مصرف کافئین به هر شکلی ادرار آور است و میزان ادرار را افزایش می دهد قهوه به دلیل مایع بودن احتمال می رود باعث افزایش قابل توجه تری در میزان ادرار شود.
علاوه بر این، قرص های کافئین دریافت سریع تر کافئین بیشتر را آسان می کنند. اگرچه این ممکن است برای برخی افراد گزینه مفیدی محسوب شوند، اما همچنین خطر مصرف بیش از حد کافئین را افزایش می دهد که باعث بروز عوارض جانبی مانند اضطراب، ضربان سریع قلب و سایر علائم می شود.
اسیدیته
خاصیت اسیدیته قهوه می تواند باعث بروز دل درد و تشدید علائم بازگشت اسید به مری شود. قرص های کافئین ممکن است گزینه بهتری برای افرادی باشد که مستعد ریفلاکس هستند، اما همچنان کافئین در برخی افراد باعث بروز سوزش معده می شود.
سایر اجزای مفید قرص های کافئین
جدا از کافئین قهوه حاوی مقادیر زیادی آنتی اکسیدان است که مسئول برخی از فواید آن برای سلامتی است.
افرادی که به جای نوشیدن قهوه از قرص های کافئین استفاده می کنند این افزایش آنتی اکسیدانی را از دست می دهند.
از سوی دیگر، قهوه حاوی روغن های قهوه مانند کافستول و کهول است.
این روغن ها سطح کلسترول را در افرادی که قهوه زیادی می نوشند افزایش می دهند. قرص های کافئین فاقد روغن قهوه هستند و فاقد این اثرات هستند.
عوارض جانبی و خطرات
کافئین می تواند اثرات سوئی ایجاد کند به ویژه در افرادی که بیش از حد آن را مصرف می کنند یا نسبت به کافئین حساسیت دارند. این اثرات عبارتند از:
- اضطراب و عصبی بودن
- اسهال
- سرگیجه
- دیسفوریا و احساس ناراحتی
- ضربان سریع قلب
- سردرد
- سوزش سردل
- فشار خون بالا
- حالت تهوع
- لرز
- مشکلات مربوط به خواب
- تشنگی
مصرف بیش از حد کافئین می تواند باعث بروز عوارض جانبی شود که برخی از علائم آن عبارتند از:
- ضربان سریع و نامنظم قلب
- احساس گیجی
- تشنج
- استفراغ
در صورت مصرف مرتب کافئین افراد می توانند وابستگی و اعتیاد به کافئین را تجربه کنند حتی نوشیدن یک فنجان در روز نیز ممکن است منجر به وابستگی شود. اگر فرد به طور ناگهانی از مصرف کافئین خودداری کند این کار نیز منجر به بروز علائم ترک می شود.
البته اگر فردی به طور روزانه کافئین مصرف کند لزوما با علائم وابستگی یا ترک مواجهه نخواهد شد. برخی از منابع معتبر نشان می دهند عوامل ژنتیکی در حساسیت فرد به کافئین نقش بسزایی ایفا می کنند. کافئین برای همه افراد گزینه مناسبی نیست.
به عنوان مثال، آکادمی اطفال آمریکا توصیه می کند کودکان و نوجوانان از مصرف کافئین و سایر محرک ها خودداری کنند.
بر اساس نتایج یک مطالعه در سال 2016، مصرف زیاد کافئین در دوران بلوغ می تواند باعث تغییرات دائمی در مغز شود که اضطراب را در بزرگسالی افزایش می دهد. سازمان غذا و داروی آمریکا توصیه می کند افراد باردار، شیرده و یا زنانی که قصد بارداری دارند باید با پزشک خود درباره مصرف کافئین مشورت کنند.
بیشتر بخوانید:ختنه در مردان؛ علل و عوارض ختنه
نحوه مصرف قرص های کافئین
به طور کلی قرص های کافئین حاوی 100 تا 200 میلی گرم کافئین در هر وعده هستند. افراد به طور معمول می توانند تا 400 میلی گرم قرص کافئین در روز بدون تجربه عوارض جانبی مصرف کنند. با این حال، برخی از افراد در مقایسه با دیگران نسبت به کافئین بسیار حساس هستند.
مقدار مصرف قرص های کافئین بسته به مارک قرصی که فرد استفاده می کند متفاوت خواهد بود. علاوه بر این، افراد باید همیشه دستورالعمل های موجود در جعبه دارو را با دقت بخوانند و هرگز از مقدار توصیه شده تجاوز نکنند.
هنگام محاسبه میزان کافئین مصرفی روزانه به یاد داشته باشید سایر مواد غذایی و نوشیدنی های حاوی کافئین را نیز در نظر داشته باشید، از جمله:
- شکلات
- قهوه
- کولا
- شکلات انرژی زا
- نوشیدنی های انرژی زا
- شکلات داغ
- چای سیاه
- چای سبز
به علاوه، برخی داروهای میگرن، سایر داروها و برخی مکمل ها نیز حاوی کافئین هستند. افراد باید به زمان مصرف قرص های کافئین نیز دقت کنند زیرا مصرف آنها در اواخر بعدازظهر یا عصر ممکن است روی خواب فرد تاثیر بگذارد.
به احتمال زیاد قرص های کافئین 4 تا 6 ساعت طول می کشد تا نیمی از کافئین دریافتی توسط بدن متابولیزه شود، بنابراین مصرف قرص های کافئین صبح ها یا ساعات اولیه بعدازظهر گزینه بهتری برای مصرف باشند. در صورت بروز واکنش های جانبی از جمله ضربان سریع قلب، اضطراب یا بی قراری استفاده از آن را قطع کنید.
نحوه استفاده قرص های کافئین
قرص های کافئین به فرد اجازه می دهد دوز کافئین مورد نظر خود را به راحتی مصرف کند. افراد باید دستورالعمل های مربوط به دوز هر محصول را دنبال کرده و علائم آن را کنترل کنند. افراد دارای حساسیت نسبت به اثرات قرص های کافئین احتمال می رود نیاز به کاهش دوز مصرفی یا تغییر محصول داشته باشند.
قرص های کافئین را بیش از دوز توصیه شده مصرف نکنید. حتی در افرادی که تحمل کافی به کافئین دارند نیز ممکن است باعث بروز واکنش های نامطلوبی شود، همچنین قرص های کافئین می توانند تداخلات دارویی خطرناکی ایجاد کنند به ویژه در افرادی که داروهای تجویزی برای بیماری های موارد زیر مصرف می کنند:
- فشار خون بالا
- بیماری کلیوی
- بیماری قلبی
حتی اگر برچسب های محصولات هم ادعا کنند قرص های آنها از مواد طبیعی تشکیل شده، اما در صورت مصرف با سایر داروها هنوز هم خطر شما را تهدید می کند، بنابراین بهتر است برای جلوگیری از بروز هر گونه عوارض جانی با پزشک خود مشورت کنید.
خلاصه
قرص های کافئین به عنوان مکمل هایی سیستم عصبی مرکزی را تحریک می کنند تا به افراد برای بیداری، هوشیاری و تمرکز کمک کنند، همچنین ضمن بهبود عملکرد ورزشی میگرن و سردردهای تنشی را تسکین می دهند.
کافئین دارو محسوب می شود، بنابراین افراد باید همیشه نسبت به دوز توصیه شده پایبند باشند و در صورت بروز عوارض جانبی مصرف آنها را قطع کنند. در صورت وجود نگرانی در مورد قرص های کافئین یا مصرف کافئین با پزشک خود مشورت کنند.
مترجم: الهه زارعی
[…] بارداری کافئین زیادی مصرف […]
موفق باشی همشهری عزیز
سلام من شیفت شب کار میکنم و میخواستم از این قرص ها برای بیدار موندن استفاده کنم شما برند یا نوع خاصی پیشنهاد میدید؟
سلام من هم همین سوالو دارم