دانستن خواص مواد خوراکی می تواند کمک شایانی را به فرد برای درمان برخی اختلالات و یا پیشگیری از آنها بکند. عناب یا خرمای قرمز از جمله گیاهان دارویی به شمار می آید که خواص متعددی را برای سلامت فرد در پی دارد. در ادامه مطلب قصد داریم تا شما را با خواص طلایی و نحوه مصرف عناب آشنا کنیم. با دکتر سلام همراه باشید.
عناب که خرمای قرمز و خرمای چینی هم نامیده می شود به رنگ قهوه ای و نارنجی می باشد و علاوه بر طمع شیرینی که دارد خواص دارویی و درمانی زیادی نیز داشته و برای درمان بسیاری از بیماری ها می توان از آن استفاده کرد. عناب دارای خواص طبی متعددی است و در طب سنتی کشورهای مختلف جایگاه ویژه ای برای کمک به سلامت و درمان بیماری ها دارد و به عبارتی علاوه بر خواص تغذیه ای، دارای موارد استفاده زیادی به عنوان یک گیاه دارویی است… لازم به ذکر است که عناب خشک بهتر از عناب تازه است و طبیعت معتدل متمایل به سرد دارد.
طریقه مصرف عناب:
عناب خیس کرده
تعداد ۲۰ دانه عناب را با ۳۰ عدد دانه مویز که هسته آن گرفته شده و ۳۰ دانه سه پستان، ۱۷ گرم گل بنفشه در نیم لیتر آب خیس نمایید و اجازه دهید تا صبح بماند، سپس آن را صاف و با ۵۰ گرم شیر خشت و همچنین ۵۰ گرم ترنجبین مخلوط کنید تا به طور کامل حل شود، سپس برای اصلاح طبع عناب و سایر گیاهان همراه، قدری گلاب به آن اضافه و به مرور مصرف نمایید.
شربت عناب
۸۰۰ گرم از عناب خشک شده را در ۴ لیتر آب بجوشانید تا بپزد، سپس عنابها را له کرده، مایع حاصل شده را صاف نموده و به میزان ۳ کیلو شکر به آن اضافه کنید و دوباره بجوشانید تا شکرها حل شده و شربت عناب آماده شود. در هنگام مصرف، نصف استکان از شربت آماده شده را در یک لیوان آب خنک حل کرده و میل نمایید. تمام خواص دارویی عناب در این شربت وجود دارد. شربت عناب برای حصبه، درد سینه، سرفه و فشار خون مفید می باشد.
خوردن میوه خشک عناب
مقدار خوراک میوه عناب تا ۵۰ عدد در روز است، ولی مصرف ۱۰ تا ۱۵ عدد عناب خشک یا تازه برای خوراک در چند روز مداوا کافی است. در سایر کشورها مانند بریتانیا عناب را به صورت خشک شده و یا به صورت آبناتهای طعم دار همراه با چای مصرف میکنند. لازم به ذکر است عناب نارس و سبز، بیمزه و گس بوده، قابل خوردن نیست چرا که سنگین و خیلی دیر هضم است.
جوشانده عناب و جو
۱۴ دانه عناب را با ۲۵ گرم جو پوست کنده، مخلوط و در دو لیتر آب آنقدر بجوشانید تا جو شکفته شود و حدود ۱ لیتر آب در ظرف باقی بماند. سپس این جوشانده را بگزارید تا ته نشین شده و سپس آب صاف شده آن را مصرف کنید.
خواص عناب برای درمان سرماخوردگی و تنگی نفس
در طب سنتی ایران نیز مصرف جوشانده عناب برای درمان سرفه، سرماخوردگی و آنفلوانزا و انواع گلودرد بسیار توصیه شده است. چای عناب در شرق آسیا یک نوشیدنی بسیار گوارا محسوب میشود که به جلوگیری از سرماخوردگی نیز کمک میکند. اگر دچار سرماخوردگی شدهاید و از خشکی سینه و سرفه رنج میبرید، عناب داروی گیاهی مناسب و کارآمدی است. عناب دارای لعاب فراوان، پروتئین، مواد قندی و مقدار زیادی ویتامین C است. عناب به دلیل داشتن لعاب زیاد، نرم کننده سینه و ضد سرفه است. جوشانده عناب گرفتگی صدا را برطرف میکند. به علاوه آسم و تنگی نفس را برطرف میکند. برای تهیه جوشانده عناب ۵۰ گرم عناب را در یک لیتر آب ریخته و بجوشانید تا حجم آن دو سوم شود.
از عناب به عنوان پادزهر، زیاد کننده ادرار ، داروی ملین و خلط آور استفاده می شود. برگهای آن بند آورنده خون و تب بر هستند. گفته میشود که این برگ ها رشد موها را تسریع می نمایند. آنها به شکل ضماد در درمان ادرار بندی به کار گرفته میشود.
لاغری و کاهش وزن با عناب
عناب کالری کم و پروتئین و فیبر بالایی دارد که از پرخوری جلوگیری کرده و باعث کاهش وزن و لاغری می شود.
درمان کهیر و خارش های پوستی با عناب
برای درمان کهیر و خارش های پوستی ۱۰ تا ۵۰ عدد عناب (بستگی به سن فرد و شدت بیماری دارد) کمی کوبیده در آب جوشانده صاف نموده صبح ناشتا میل شود
درمان فشارخون بالا با عناب
کسانی که فشار خون آنها بالاست ۵۰ گرم زرشک + ۵۰ گرم عناب را خوب نرم کرده هسته عنابها را جدا کرده با پودر زرشک مخلوط کرده بعد از هر غذا یک قاشق مرباخوری میل کنند.
عناب برای سلامت کلیهها و تقویت کبد سودمند است.
مقوی کبد، صفرا و کمک به درمان برخی از بیماریهای کبدی میکند.
عناب در درمان کبد چرب نیز مفید است.
خواص دیگر عناب
خواب آور است و بیخوابی را برطرف می کند بخصوص هسته عناب خواب آرو است .
تصفیه کننده خون بوده و به هضم غذا کمک میکند
آسم وتنگی نفس را برطرف می کند .
دستگاه هاضمه را تقویت می کند .
حافظه را تقویت می کند .
کسانی که قند دارند روزی ۵ دانه عناب بخورند.
به دلیل محتوای فلور در استحکام دندانها موثر است.
عناب دارای خواص ضدالتهابی، آرام بخشی، آنتیاکسیدانی، آنتیبیوتیکی و تقویتکننده سیستم ایمنی است.
عناب در درمان بیماریهای کبدی از جمله کبد چرب مفید است.
عناب کاهش دهنده حرارت بدن است.
شستشو دهنده سلول های مغزی است.
موارد منع مصرف عناب
افرادی که از نفخ بیش از حد، انگلهای روده ای و خلط بیش از حد رنج میبرند، بهتر است قبل از مصرف عناب با پزشک مشورت کنند.
مصرف عناب برای زنان باردار باید با آگاهی پزشک انجام شود.
مصرف زیاد آن برای افرادی که دچار غلظت خون می باشند توصیه نمی شود.
منبع: سلامت دات لایف