رگ های عنکبوتی به دلیل زخامت بسیار کم و نازک شبیه تار عنکبوت می باشند ، معمولا رنگ آبی یا قرمز دارند و در نزدیکی سطح پوست قرار گرفته اند،در این مقاله دکتر سلام شما را با رگ های عنکبوتی بیشتر آشنا می کند.
رگهای عنکبوتی چیست؟
رگهای عنکبوتی که به آن اسکلروتراپی نیز گفته می شود، عروق خونی پیچوتاب دار کوچکی هستند که از روی پوست میتوان آن ها را دید. این عروق ممکن است قرمز، بنفش یا آبی رنگ باشد و غالباً در پاها و صورت دیده میشوند. نام آن ها به دلیل شباهت شکل ظاهری این رگها به تارهای عنکبوت انتخاب شده است.
دلیل ایجاد رگ های عنکبوتی چیست؟
عوامل شناخته شده زیادی در شکل گیری و بروز رگ های عنکبوتی در پا موثرند که مهمترین آنها عبارتند از:
عامل ژنتیک: سابقه خانوادگی ابتلا به رگ های عنکبوتی از اهمیت برخوردار است و معمولا افراد با سایقه خانوادگی ابتلا به رگ های عنکبوتی، این عارضه را با وسعت بیشتر و در سن پایینتر نشان می دهند.
جنسیت: احتمال بروز رگ های عنکبوتی در زنان بیشتر از مردان است. در حدود نیمی از بانوان در فاصله سنی ۴۰ تا ۵۰ سال این عارضه را به درجاتی تجربه می کنند.
بارداری: از مهمترین عوامل شناخته شده محسوب می شود.
اختلالات هورمونی: تغییرات هورمونی در زمان بلوغ، یائسگی و هورمون درمانی می تواند احتمال بروز رگ های عنکبوتی را افزایش دهد
مصرف قرصهای پیشگیری از بارداری و بعضی از داروها
ابتلا به بعضی از بیماریها مانند اختلال تیروئید
ایستادن و نشستن بدون تغییر حالت بدن برای زمان طولانی می تواند در دراز مدت باعث ایجاد رگ های عنکبوتی گردد.
پو شیدن کفشهای پاشنه بلند بواسطه اختلالی که در عملکرد عضلات ساق پا ایجاد می کنند، احتمال ایجاد رگ های عنکبوتی را بیشتر می کند.
تماس با نور آفتاب که علائم آن بیشتر در افراد با پوست روشن و در پوست صورت دیده می شود .
روش تشخیص رگ های عنکبوتی :
رگهای عنکبوتی و رگهای واریسی به راحتی قابل تشخیص هستند. پزشک با دیدن پاهای شما و الگوی رگها در پاها یا قسمتهای دیگر بدن میتواند به وجود رگهای عنکبوتی پی ببرد. وی همچنین تورم، حساسیت به لمس، زخمهای واریسی و تغییرات رنگ پوست را در بدن شما مورد ملاحظه و معاینه قرار میدهد. بیشتر رگهای عنکبوتی و رگهای واریسی نیاز به درمان ندارند مگر این که دچار زخمهای واریسی، خونریزی و فلبیت شده باشند و یا شما به دلایل زیبایی تمایل به درمان این عروق داشته باشید. متخصص واریس دستور انجام برخی آزمایشها را برای تأیید تشخیص و مشخص کردن شدت بیماری میدهد. این آزمایشهای عبارتند از:
اولتراسوند (استفاده از امواج صوتی برای تصویربرداری از ساختار داخلی عروق و مشخص کردن مسیر جریان خون)
ونگوگرام (استفاده از اشعه ایکس برای تصویربرداری از عروق)
نحوه درمان رگ های عنکبوتی :
روش تزریق
شیوه معمول درمان رگ های عنکبوتی در مچ و ساق پا اسکلروتراپی نامیده میشود. در حین درمان، محلول اسکلروزان به وریدها تزریق میشود. مواد تزریق شده به درون ورید میرود و به تدریج رگ ناپدید میشود. اگر شما دارای چندین رگ عنکبوتی هستید، چندین تزریق مورد نیاز است. برای ماکسیمم کردن دقت حین تزریق محلول، ازچراغ روشن استفاده میشود و درشت نمایی صورت میگیرد.
پس از تزریق
پس از ترمیم، ناحیه را با چسب فشرده یا جوراب بلند یا پوشش ایس کشی به مدت چند وقت می پوشانند. در ابتدا رگ کمی کبود به نظر میرسد. در پروسه
درمان رگ های عنکبوتی ممکن است محل رنگی قهوه ای به خود بگیرد اما پس از چند ماه به خودی خود از بین میرود.
لیزر درمانی
رگ های عنکبوتی همچنین با لیزر درمان میشوند.در این روش، پرتوی شدید نور به رگ عنکبوتی هدایت میشود ، که از طریق پوست رگ را محو میکند. برای رسیدن به نتیجه دلخواه ممکن است بیشتر از یک جلسه نیاز باشد. اغلب لیزر تراپی به همراه اسکلوتراپی استفاده میشود.
اشعه لیزرسطحی و نور (IPL)
این درمان ممکن است به معنی کاهش زمان بهبودی و آسیب کمتری به پوست باشد. در این روش از اشعه ویژهای استفاده می شود که بدون آسیب رساندن به لایه بالایی به لایههای عمیقتر پوست نفوذ میکند.
درمان IPL مشابه روش لیزر درمانی برای رگ های خونی عنکبوتی عمل می کند، اگرچه ممکن به چندین جلسه برای دستیابی به نتایج نیاز داشته باشد.
چگونه از بروز رگ های عنکبوتی پیشگیری کنیم :
با انجام برخی اقدامات پیشگیرانه میتوان از ایجاد شدن رگهای عنکبوتی جلوگیری کرد. انجام تمرینات ورزشی بهترین روش برای پیشگیری از ایجاد رگهای واریسی و رگهای عنکبوتی است. با ورزش کردن میتوان وزن بدن را نیز کنترل کرده و حجم عضلات پاها را افزایش داد که به جریان آزاد خون کمک میکنند. اگر به دلیل شغل خود مجبور هستید که ساعات زیادی روی پا بایستید، متناوباً پاهای خود را بکشید تا گردش جریان خون افزایش یابد. اگر شما باردار هستید، سعی کنید به جای این که به پشت بخوابید به پهلوی چپ بخوابید.
هرگونه استفاده و کپی برداری با درج نام مجله پزشکی دکتر سلام (لینک دهی مستقیم) مجاز می باشد.