در این بررسی از بیش از 1300 نفر که به طور تصادفی در سراسر انگلستان انتخاب شده بودند، خواسته شد تا ببینند کدام موارد و رفتارهای خاص باعث سرطان می شود. کدام یک از موارد زیر خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد: الکل، غذا های اصلاح شده ژنتیکی یا استرس؟
فقط یکی درست است، (جواب آن الکل است) اما بر اساس نظرسنجی جدیدی از بریتانیا، مردم زمان زیادی را صرف طبقه بندی عوامل خطر واقعی سرطان در مقایسه با عوامل جعلی و ساختگی می کنند. این موارد شامل عوامل شناخته شده واقعی، مانند سیگار کشیدن، نوشیدن الکل، آلوده شدن به HPV یا ویروس پاپیلوم انسانی و داشتن اضافه وزن بود. اما آنها همچنین شامل موارد و رفتارهایی بودند که هر چند معمولا به عنوان عوامل خطر شناخته می شوند، اما در واقع خطرناک نیستند. این عوامل خطر شایعه ای شامل استرس، تلفن همراه و غذاهای اصلاح شده ژنتیکی است.
لئون شهاب، استاد دانشکده روانشناسی بهداشت در دانشگاه کالج لندن، می گوید: “از آنجا که این مطالعه در انگلستان انجام شده، هنوز معلوم نیست که اگر به سایر کشورها و فرهنگ ها مانند ایالات متحده نیز اعمال شود، نتایج آن چه خواهد بود. او گفت: “اما از آنجا که محیطی که مردم اطلاعات و اخبار را به دست می آورند در ایالات متحده نیز مشابه است، این نظریات احتمالا به ایالات متحده و (به احتمال زیاد) کشورهای دیگر نیز گسترش می یابد.”
الیزا باندرا، استاد اپیدمیولوژی در موسسه سرطان راتگرز از نیوجرسی، که در مطالعه جدید دخیل نبود، با این عقیده که نتایج احتمالا در ایالات متحده نیز صادق است، موافق بود.
دکتر باندرا به Live Science گفت: “من فکر می کنم که می توان آن را در ایالات متحده نیز پیش بینی کرد.”
“اطلاعات، از جمله اطلاعات بهداشتی، امروزه از طریق رسانه های الکترونیکی و اجتماعی به طور گسترده ای نقل و انتقال پیدا می کنند.” اما وی افزود، اعتقاد به اطلاعات غلط، احتمالا به عوامل دیگری مانند سطح تحصیلات و سن نیز بستگی دارد.
این مطالعه نشان می دهد که به طور متوسط افراد می توانند 52 درصد از عوامل واقعی را شناسایی کنند، اما وی اضافه کرد که 29 درصد از عوامل خطر افسانه ای نیز می تواند موجب سرطان شود. علاوه بر این، مردم مطمئن نبودند که آیا بیش از یک سوم آیتم های افسانه ای، به طور متوسط باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان می شود. دکتر شهاب گفت: “ما کاملا متعجب شدیم که چطور این اعتقادات افسانه ای مشترک است.”
به عنوان مثال، یک سوم افرادی که این نظرسنجی را انجام دادند معتقد بودند که مواد غذایی اصلاح شده ژنتیکی خطر ابتلا به سرطان را افزایش داده و بیش از 40 درصد اعتقاد دارند که استرس و مواد افزودنی خوراکی اثر یکسانی دارند. اما شواهد علمی وجود ندارد که هیچ کدام از این موارد باعث ایجاد خطر ابتلا به سرطان شود، که درنتیجه این سوال را مطرح می کند: این شایعات از کجا می آیند؟
دکتر شهاب گفت: “من فکر می کنم که اطلاعات زیادی خارج از عصر مدرنی که در آن زندگی می کنیم وجود دارد، و من فکر می کنم مردم ممکن است مشکلاتی را با تفاوت قائل شدن بین این که چه چیزی جدید است و چه چیزی نیست، داشته باشند.” او اضافه می کند، مطالعات زیادی وجود دارد که منتشر می شود و برخی می توانند به اشتباه رسانده شوند، اشتباه فهمیده شوند و یا به وسیله رسانه ها بد آگهی شده باشند.
محققان دریافتند که افراد جوان گرایش بیشتری دارند تا از آنچه که شایعه است و آنچه واقعی است، آگاه باشند، این درمقایسه با افراد مسن است که این نظر سنجی را انجام دادند.
این یافته می تواند این باشد که جوانان استفاده کننده از رسانه های اجتماعی زرنگ تر و داناترند، و می توانند به راحتی اخبار دروغین و واقعی را مشخص کنند اما دکتر شهاب می گوید که این امر می تواند به دلیل علل بزرگتر و فرهنگی از جمله انتقاد بیشتر آنها از اطلاعات دریافتی باشد.
او افزود که افراد جوان همچنین می توانند تکنولوژی را بدون داشتن دیدگاه انتقادی بیشتر پذیرا شوند. (برخی از عوامل خطر جعلی مثل تلفن همراه و فرکانس های الکترومغناطیسی، مانند اجاق های مایکروویو است.)
این مطالعه همچنین نشان داد که افرادی که سفید پوست بوده و دارای وضعیت اقتصادی اجتماعی بالاتری بوده و تحصیلات بیشتری داشتند، از آنچه که در واقع می تواند خطر ابتلا به سرطان را بالا ببرد، بیشتر آگاه بودند. شهاب گفت: “ما از راه روانشناسی می دانیم آنچه را که مردم باور دارند، بر رفتار آنها تأثیر می گذارد.” در واقع، محققان دریافتند که افرادی که از عوامل خطر واقعی، بیشتر آگاه هستند، بیشتر احتمال دارد که میوه ها و سبزیجات کافی در رژیم غذایی خود داشته باشند و از سیگار کشیدن اجتناب کنند. محققان اظهار داشتند که امیدوارند مردم بیشتری مطلع شوند که چه چیزی می تواند عامل خطر ابتلا به سرطان باشد و رفتار های خود را مطابق با آن تنظیم کنند.
جالب توجه است، این مطالعه همچنین دریافت که “اگر شما به احتمال زیاد به عوامل افسانه ای که موجب سرطان می شود، باور داشته باشید، این خیلی رفتارهای بهداشتی شما را تحت تاثیر قرار نمی دهد؛ که اطمینان بخش است.” به عبارت دیگر، افرادی که فکر می کردند مایکرو ویو موجب سرطان می شود، لزوما از آن اجتناب نمی کردند.
شهاب اشاره کرد که اطلاعات مربوط به عوامل خطر سرطان می تواند گیج کننده باشد و درعین حال که “ما به مردمی نیاز داریم تا رفتارهایی را که موجب سرطان می شوند تغییر دهند، از طرفی ما نمی خواهیم آنها نگران چیزهایی باشند که موجب سرطان نمی شود”. بنابراین، هنگامی که شما هشدار بعدی سرطان را می شنوید، شاید بعضی از مطالب خود را در مجلات، مورد بررسی مجدد قرار دهید. ممکن است داشتن موارد کمتری برای نگرانی چیز خوبی باشد.
بازگردانی: آزاد فلاح