دکتر پیمان کرمانیها: جرم گیری دندان

برخلاف تصور عموم، جرمگیری هیچ آسیبی به دندان ها نمی زند. در این عمل با استفاده از امواج اولتراسونیک، جرم توسط ارتعاشات صوتی از روی مینای دندان جدا می شود و هیچ سایش یا برشی بر روی دندان ها اتفاق نمی افتد.

البته چون اکثر افرادی که دارای جرم فراوان هستند، مبتلا به بیماری های لثه و در نتیجه تحلیل لثه نیز می باشند بعد از جرمگیری، دندان های آنها حساس می شود که با رعایت دستورات دندانپزشک این مشکلات به حداقل می رسد.

جرم بعد از تشکیل، فقط و فقط توسط جرمگیری در مطب دندانپزشکی قابل برداشت است و در صورت باقی ماندن و عدم جرمگیری، این امر موجب پیشرفت بیماری لثه و افزایش روزافزون تحلیل لثه خواهد شد و در آخر منجر به از دست دادن دندان می شود.

افرادی که در مراقبت از دندان های خود تنبلی می کنند، افراد سیگاری و کسانی که مصرف کننده مواد مخدر هستند، بسیار بیشتر از سایر افراد مستعد انجام جرم گیری دندان هستند.

علاوه بر افراد سیگاری و مصرف کنندگان مواد مخدر، کسانی که بیش از اندازه چای و نوشیدنی های رنگی می نوشند نیاز به جرم گیری دندان در مطب دندان پزشک دارند.

علاوه بر مواد غذایی،  بزاق دهان  باعث افزایش جرم بر روی دندان ها می شود.

بنابر این اگر حتی برای مدتی غذا هم نخوریم، باز هم جرم ها بر روی دندان ها می نشینند.

یکی از این شایعه های رایج در مورد جرم گیری دندان این است که با انجام عمل جرمگیری بر روی  دندان ها آنها لق  می شوند یا مینای دندان آسیب خواهد دید.

مراحل انجام جرمگیری دندان

به طور کلی دو نوع جرم گیری وجود دارد:

جرم گیری دستی

جرم گیری دستی که در این روش دندانپزشک  به صورت دستی عمل جرم زدایی را انجام می دهد.

این شیوه برای همه افراد مناسب نیست و تنها افرادی که جرم کمی بر روی دندانشان دارند می توانند از این روش استفاده کنند.

به این سبک، جرم گیری سطحی نیز گفته می شود.

جرم گیری دستگاهی

در این نوع که از ابزارهای التراسونیک استفاده می شود، پزشک با یک اسپری آب و دستگاه، دندان ها را به صورت تک به تک جرم گیری خواهد کرد. در این روش دستگاه با ایجاد ضربات کوچک و مداوم جرم ها را می زداید و پس از استفاده مداوم از آب به وسیله اسپری آب سرد جرم های دهان را پاک و دستگاه را خنک می کند.

هر چند وقت یکبار جهت جرم گیری باید به دندان پزشک مراجعه کنیم؟

پاسخ به این سوال از فردی به فرد دیگر متفاوت است.

بعضی افراد تنها با یک بار جرم انباشته شده بر روی دندان هایشان از بین می رود و با مراقبت های مناسب دیگر نیازی به جرم گیری دوباره ندارند.

ولی برخی از افراد سالی یکبار به این کار نیاز دارد تا جرم هایی که با ابزاری مانند مسواک قابل پاک شدن نیستند، با ابزارهای تخصصی دندانپزشکی از بین برده شوند.

هرچه مراقبت شما از دندان هایتان بیشتر باشد جرم گیری ساده تر، سریع تر و غیر ضروری تر است.