ترکیبات آرایشی – بهداشتی که برای به تأخیر انداختن یا برطرف کردن علائم پیری پوست عرضه شده اند ، جذابیت زیادی پیدا کرده اند ؛ چرا که پوست ، آینه ای است که بیان گر گذشت سال های زندگی است و خطوط ایجاد شده بر روی آن همچون تقویمی سن انسان را آشکار می سازد و چون اکثر مردم مایل نیستند جوانی خود را از دست رفته ببینند ، ترکیباتی که برطرف کننده یا پیش گیری کننده از علائم پیری در پوست باشند، علاقه مندان زیادی پیدا کرده است.
پیری پوست و ایجاد چروک بر روی آن علاوه بر این که در اثر گذشت زمان و افزایش سن ایجاد می شود، در اثر تماس پوست با نور و اشعه ی یو . وی نیز ایجاد می شود.
در این حالت، پوست، خشک، خشن، ناهموار و کدر می شود و چروک های سطحی و عمقی همراه با ضایعات هیپر و هیپرپیگمانته، تلانژکتازی و کراتوز بر روی آن ایجاد می گردد. ضایعات پیش بدخیم ، دیسپلازی و بدخیمی های پوستی نیز از دیگر علائم پیری ناشی از نور خورشید است.
برطرف کردن علائم پیری و چروک پوست
– پرهیز از تماس دراز مدت با نور آفتاب به خصوص در ساعات بين دوازده تا چهار ظهر
– پوشیدن لباس های محافظ (لباس های آستین بلند و بدون منفذ)
– کلاه های لبه دار (حداقل ۷/۵ سانتی متر لبه داشته باشد)
– استفاده ی صحیح از ترکیبات ضد آفتاب
– استفاده نکردن از سالن های مخصوص برنزه کردن پوست با اشعه ی درمان نیز می تواند در جهت برطرف کردن برخی از علائم بالینی و با تمام آنها باشد.
استفاده از ترکیبات اسیدی برای برطرف کردن آثار پیری بر روی پوست به سالهای دور باز می گردد.
کلئوپاترا ملکه ی زیبا و مشهور مصری در بیش از ۲۰۰۰ سال پیش با شیر ترش شده استحمام می نمود و از مزایای اسید لاکتیک موجود در شیر ترش شده به عنوان لایه برداری ملایم استفاده می کرد.
حمام اسیدی سنتی این بانوی مشهور شاید الگویی برای درمان های نوین کنونی که در کلوپ های زیبایی و تندرستی کشورهای پیشرفته ی جهان استفاده می شوند، بوده باشد. تجربیات نشان داده که کاربرد کرم استرادیول یا استریول به مدت ۶ ماه باعث کاهش ۶۰ درصدی در عمق و اندازه ی چروک و افزایش سنتز و استحکام فیبرهای کلاژن و الاستین و افزایش محتوای آب بافت درم شده است.
یکی از دشمنان سرسخت جوانی و شادابی پوست ، رادیکال های آزاد هستند که به واسطه ی تماس با آفتاب و دود سیگار در بدن ایجاد می شوند و بنابراین فراورده هایی که با آن ها مبارزه می کنند از این نظر می توانند به جوان ماندن پوست کمک نمایند.
یکی از این ترکیبات سوپراکسید دسموتاز موجود در جلبک های دریایی است که در برخی فراورده های آرایشی به کار رفته است. از دیگر عوامل خنثی کننده ی رادیکال های آزاد ، عامل آنتی اکسیدان ویتامین سی یا اسید اسکوربیک است