همانطور که می دانید، گیاه یونجه دارای گل های سبز و بنفش تیره می باشد. همچنین بعضی از آنها دارای گل های آبی روشن نیز هستند. یونجه به خاطر خواص عرق یونجه از اهمیت بالایی برخوردار است. این گیاهان دارای میوه ای به شکل صدف هستند که دانه هایی به شکل لوبیا دارند. البته اندازه دانه های کمی از لوبیا کوچکتر است. ریشه این گیاه، عمیقا در درون زمین رخنه می کند و ویتامین ها و مواد معدنی زیادی را به درون خود می کشد. یونجه تقریبا در همه جا گسترش پیدا می کند و در ایران بیشتر د جنوب و مرکزی می روید. با بخش طب سنتی و گیاهان دارویی دکتر سلام همراه باشید.
خواص عرق یونجه
یکی از عرقیجاتی که زیاد مورد استفاده قرار می گیرد عرق یونجه ، است. زیرا دارای مقدار زیادی مواد معدنی، ویتامین و مواد مغذی می باشد. از جمله ویتامین های موجود در یونجه، می توان به ویتامین های A، C، E، K اشاره کرد. این عرق دارای آنزیم های مفیدی است که به شما در هضم غذا کمک شایانی می کند که این یکی از مهمترین خواص عرق یونجه است. این گیاه دارای مقدار زیادی پروتئین و آهن بوده و برای افرادی که کم خونی دارند، بسیار مفید می باشد.
خواص دارویی و درمانی عرق یونجه
- به دلیل اینکه قند خون را کاهش می دهد، برای کسانی که به بیماری دیابت مبتلا هستند، بسیار مفید می باشد.
- عرق این گیاه باعث بند آمدن خونریزی های داخلی می شود و یکی از مواردی که از آن استفاده می شود برای درمان خونریزی سینه است.
- خوردن نصف استکان از این عرق هر روز بعد از ظهر، باعث تصلب شرایین می گردد.
- اگر شاهد وجود خون در ادرار خود بودید، کمی از این عرق میل کنید.
- در صورتی که شکمتان آب آورده است، کمی شربت با عرق گیاه یونجه درست کنید و میل کنید. (طرز تهیه شربت یونجه در ادامه مقاله آورده شده است )
- کسانی که از بیماری راشيتيسم رنج می برند، با خوردن این عرق، می توانند کم خونی ناشی از آهن خود را درمان کنند.
- متخخصان طب سنتی از این گیاه برای ترک اعتیاد استفاده می کنند.
- زنانی که از بی نظمی قاعدگی رنج می برند، می توانند از مزایای این عرق در این زمینه بهره مند شوند.
- قادر به تصفیه خون از هر گونه آلاینده ای می باشد.
- اگر به کودکان خود از این عرق بدهید، از بروز نرمی استخوان در آنها جلوگیری می کند و استخوان های محکمی برای آنها به ارمغان می آورد.
- افرادی که از لاغری رنج می برند می توانند این عرق را با شکر مخلوط کرده و صبح و بعد از ظهر کمی از آن میل کنند.
- دارای خاصیت انرژی زایی بوده و نیروی شما را افزایش می دهد.
- سیستم ایمنی بدن خود را با این گیاه تقویت کنید.
- میزان آهن یونجه دو برابر آهن است بنابراین به شدت در خون سازی بدن نقش آفرینی می کند.
- یکی از مزایای دیگر یونجه کنترل شهوت است.
- برای زیاد کردن آب منی خود از این گیاه استفاده کنید.
- تاثیر بسزایی در شب کوری نشان داده است.
- میتوانید عوارض کاهش ویتامین ث در بدن را با خوردن این عرق، کاهش دهید.
- بهترین دارو برای درمان رعشه و اختلالات عصبی است.
- زمانی که سرما خورده اید، کمی از این عرق را با آب مخلوط کرده و میل کنید این کار باعث نرمی سینه شما می شود.
- یکی از مهمترین خواص یونجه در دوران شیردهی، ازدیاد شیر مادر است.
- مخلوط این عرق با عسل یا کوبیده گیاه یونجه با عسل را بر روی ورم بدن قرار دهید. به شدت در این زمینه موثر است.
مصرف عرق یونجه برای چاق کنندگی
یونجه نه تنها ملین است بلکه باعث افزایش وزن نیز می شود. برای اینکه بهترین نتیجه را در این زمینه بگیرید، باید به مدت 14 روز هم صبح و هم عصر، نصف استکان از عرق آن را میل کنید. سپس تا 2 ماه اصلا این عرق را مصرف نکنید.
عوارض و خطرات یونجه
یادآوری میکنیم مصرف زیاد یونجه باعث عدم جذب ویتامین E میشود.
اگر زیاد این عرق را مصرف کنید، ویتامین E در بدنتان کاهش پیدا می کند زیرا باعث کاهش جذب این ویتامین می شود.
گزارش شده است که یونجه در بعضی از نوزادان عوارضی را در پی داشته است از جمله مشکلات روده ای و پوستی. بنابراین باید مصرف این عرق در نوزادان با احتیاط بیشتری انجام شود.
به هیچ وجه بیشتر از 1 کیلوگرم در سال از یونجه استفاده نکنید.
هرگز یونجه تازه را نخوردید زیرا باعث نفخ شدید می شود و خطرناک می باشد.
گاهی باعث خارش می شود.
مصرف این گیاه در افرادی که دارای بیماری گوارشی و یا پوستی هستند، باعث بالا رفتن اورات سرم می شود.
خواص عرق یونجه و یونجه برای پوست
بر هیچ کسی پوشیده نیست که یونجه یک گیاه جادویی است که سرشار از مواد مغذی می باشد. در سرتاسر جهان از یونجه برای درمان بیماری های مختلف پوستی استفاده می شود. یکی از مهمترین موارد استفاده از یونجه برای پوست، شفاف کردن و درخشان کردن پوست است. در ادامه به بررسی خواص عرق یونجه و یونجه نگاهی می اندازیم.
خاصیت پاک کنندگی برای پوست
یونجه دارای خاصیت پاک کنندگی پوست می باشد که به شدت با عفونت به مبارزه می پردازد. مالیدن کمی از عرق یا عصاره آن را بر روی پوست باعث کاهش باکتری های بی هوازی پوست شده و باعث پاک کنندگی پوست می شود.
حفظ پوست سالم
یونجه غنی از ویتامین A و آنزیم ها می باشد. این خواص برای داشتن پوست سالم ضروری است. ویتامین A در حفظ و ساخت پوستی سالم و درخشان مفید بوده و اثرات مفید و قابل توجهی بر روی پوست می گذارد.
جلوگیری از خشکی پوست
یکی از شایع ترین مشکلات پوستی که امروزه با آن درگیر هستیم، خشکی پوست است. یونجه باعث نرم شدن این نوع پوست می شود و به بازسازی بافت پوست کمک می کند.
مزایای یونجه برای مو
از جمله ویتامین های موجود در یونجه که بر سلامت مو تاثیر زیادی می گذارند، ویتامین B1 و B6 می باشد. مالیدن کمی از این عرق، به مو باعث درمان طاسی و کاهش ریزش مو می گردد. به دلیل دارا بودن پروتئین زیاد، باعث رشد مو می گردد. شما می توانید با گنجاندن غلات، دانه ها و جوانه های یونجه در رژیم غذایی تان، شاهد رشد بیشتر موهایتان باشید.
همانطور که قبلا هم ذکر شد، یونجه دارای محتوای بالایی از ویتامین هایی مانند B1 و B6 و همچنین C است که برای مو مفید هستند. ویتامین های B1 و B6 برای اطمینان از اینکه موهای شما به سلامت، رشد می کند حیاتی است. ویتامین C در بهبود گردش خون در پوست سر می شود. همچنین به دلیل عمل آنتی اکسیدانی که در فولیکول های مو اتفاق می افتد، باعث رشد مو می شود. ویتامین E موجود در یونجه جذب اکسیژن را افزایش می دهد و این به نوبه خود به گردش خون در پوست کمک می کند که برای رشد و سلامت مو بسیار مهم است.
یونجه حاوی مواد معدنی مانند کلسیم، روی و آهن است. این مواد معدنی در پیشگیری و کاهش ریزش مو کمک کننده است. روی رشد مو را تحریک می کند. آهن موجود در یونجه همچنین به رشد مو کمک می کند زیرا کمبود آهن می تواند یکی از دلایل ریزش مو باشد.
خواص عرق یونجه در کنترل کلسترول
خواص عرق یونجه در کنترل کلسترول قابل تامل است. زیرا باعث کاهش کلسترول بد بدن می شود در نتیجه سطح کلسترول را در حد نرمال نگه می دارد و خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهد.
درمان مشکلات گوارشی
از خواص عرق این گیاه به درمان مشکلات گوارشی میتوان اشاره کرد. شناخته شده است که یونجه در درمان مشکلات گوارشی موثر است. با استفاده از این گیاه معجزه گر می توان از گاستریت یا همان ورم معده، زخم معده، سوء هاضمه، التهاب، حالت تهوع و غیره جلوگیری کرد. جوانه یونجه نیز به علت داشتن محتوای فیبر بالا برای درمان یبوست مزمن معروف است.
خواص عرق یونجه در جلوگیری از سرطان
سرطان یک بیماری است که هر سال صدها نفر از مردم سراسر جهان را می کشد. شما می توانید خطر ابتلا به سرطان را با استفاده از یونجه در رژیم غذایی خود کاهش دهید. یونجه دارای یک اسید آمینه شناخته شده به نام کاناوانین است که برای جلوگیری از وقوع سرطان شناخته شده است.
جلوگیری از UTI
از خواص عرق یونجه به درمان مشکلات ادراری و کلیوی میتوان اشاره کرد. یونجه دارای خواص دیورتیک است که مانع از اختلالات کلیه مانند رطوبت می شود. همچنین دارای خواصی عالی است که از بروز عفونت های دستگاه ادراری جلوگیری می کند.
خواص عرق یونجه و جلوگیری از بیماری های قلبی
خواص عرق یونجه در کاهش بیماری های قلبی نیز کم نیست. یونجه حاوی مقادیر خوبی از آنتی اکسیدان ها است که به جلوگیری از آرتروسکوئید کمک می کند که شروع هر بیماری قلبی است. همچنین باعث تقویت و سلامت رگ های خونی می شود.
درمان و کاهش علائم یائسگی
از خواص عرق یونجه به درمان و کاهش علائم یائسگی میتوان اشاره کرد. فیتواستروژن ها هورمون هایی هستند که می توانند برای مبارزه با علائم یائسگی استفاده شوند. سه نوع از این هورمون را می توان در یونجه یافت . همچنین مواد معدنی موجود در این گیاه در مقابله با علائم یائسگی موثرند. با قرار دادن گیاه یونجه، به عنوان بخشی از رژیم غذایی خود، می توانید با گرگرفتگی، خشکی واژن، عرق شبانه، میزان پایین استروژن، پوکی استخوان پس از یائسگی و غیره مبارزه کنید.
چگونه شربت با عرق این گیاه درست کنیم؟
کمی عرق این گیاه را در یک لیوان آب ریخته و با کمی عسل یا شکر مخلوط کنید. سپس آن را مصرف کنید.
تهیه شربت با گیاه یونجه
300 گرم یونجه خشک را در یک لیتر آب در حال جوش بریزید. اجازه دهید بجوشد تا آب به نصف مقدار اولیه (حدودا نیم لیتر) برسد. سپس آن را صاف کنید و با دست گیاهان را به خوبی فشار دهید تا مایع آن خارج شود. می توانید کمی شکر یا یک شیرین کننده به آن اضافه کرده و روزی 200 تا 300 گرم از آن را مصرف کنید.
تهیه چای یا دمنوش یونجه
کمی از گیاه یونجه را درون قوری ریخته و کمی آب سرد روی آن بریزید. سپس آب قوری را خارج کرده و روی آن آب جوش بریزید. اجازه دهید به مدت 15 دقیقه روی کتری دم بکشد. سپس میل کنید.
استفاده از خواص عرق یونجه در دوران بارداری و شیردهی
مصرف این گیاه در این دوران، باید زیر نظر پزشک صورت گیرد.
ترکیبات شیمیایی گیاه یونجه
ترکیبات شیمیایی گیاه یونجه قبل و بعد از گل دادن، با هم فرق دارند. در آغاز گل دهی، مدار پروتئین کمتر می شود ولی مواد سلولزی و هیدرات های کربن بیشتر می شود. یونجه دارای آنزیم های زیادی است. از جمله آنزیم های موجود در آن اینورتاز و پکتیناز می باشد.
مواد تشکیل دهنده یونجه:
- 20 در صد پروتئین
- هیدرات کربن
- دیاستازها
- نوعی ساپوتین با خاصیت عطسه آور دارد
- ستنها
- اسید فسفریک
- ویتامین A
- ویتامین B1 یا تیامین
- ویتامین B2 یا ریبوفلاوین
- ویتامین B3 یا نیاسین
- ویتامین B5
- ویتامین B6
- ویتامین K
- ویتامین C
- اسید فولیک
مواد تشکیل دهنده در خاکستر آن
- مقدار زیادی آهک
- پتاس
- اسید فسفریک
- کمی منیزیم
- آهن
- به مقدار جزئی آرسنیک و سیلیس
طبع عرق یونجه
گرم و تر می باشد و بعضی از متخصصان طب سنتی، آن را معتدل می دانند.
سایتی جامع و کاربردی که بسیار موثر و جالب می باشد.