آیا می دانید آنتی بیوتیک سفیکسیم در چه مواردی کاربرد دارد؟ سفیکسیم یک داروی آنتی بیوتیک است که برای درمان عفونت های مختلفی که در اثر باکتری بوجود می آیند، تجویز می شود. دسته عفونت هایی که این دارو در درمان آنها موثر است شامل عفونت گوش، عفونت قفسه سینه مانند برونشیت، سینوزیت و عفونت های دستگاه ادراری می باشد. سفیکسیم همچنین می تواند برای درمان گونوره STI استفاده شود. با این مقاله از بخش داروهای دکتر سلام با ما همراه باشید تا به بررسی عوارض، کاربرد، تداخلات دارویی و نحوه مصرف این دارو در کودکان، بزرگسالان، دوران بارداری و شیردهی بپردازیم.

سفیکسیم؛ اثرات جانبی و موارد احتیاطی پیرامون مصرف آن

سفیکسیم برای درمان انواع مختلف عفونت های باکتریایی استفاده می شود. این دارو که با توقف رشد باکتری ها کار می کند به عنوان آنتی بیوتیک سفالوسپورین نیز شناخته می شود.

این آنتی بیوتیک فقط عفونت های باکتریایی را درمان می کند. برای عفونت های ویروسی (مانند سرماخوردگی معمولی و آنفولانزا) اثربخشی ندارد. استفاده از هرگونه آنتی بیوتیک در مواقع عدم نیاز نیز می تواند باعث عدم کارکرد آن در عفونت های آتی شود.

سفیکسیم چگونه کار می کند؟

این دارو، یک نوع آنتی بیوتیک به نام سفالوسپورین است. این دارو با دخالت در تشکیل دیواره سلولی باکتری عمل می کند. این دارو باعث مختل شدن پیوستگی دیواره سلولی باکتری شده و  باعث ایجاد حفره هایی در دیواره های سلولی می شود. در نتیجه این کار باعث می شود که باکتری دچار عفونت شود.

همچنین یک آنتی بیوتیک گسترده می باشد، به این معنی که انواع مختلفی از باکتری ها را می کشد.
برای اطمینان از این که باکتری ها باعث بروز عفونت در بدن شما شده اند ، ممکن است یک نمونه بافتی مانند نمونه مخاط گلو یا نمونه ای از ادرار یا خلط گرفته شود.

سفیکسیم

اشکال دارویی سفیکسیم

  • سوسپانسیون
  • قرص 200 و 400 میلی گرمی
  • کپسول 200 و 400 میلی گرمی
  • ساشه

نحوه مصرف این آنتی بیوتیک

دوز مصرفی این دارو و اینکه چه مدت باید آن را مصرف کنید به نوع عفونت، سن و عملکرد کلیه های شما بستگی دارد. در مصرف این دارو، همیشه از دستورالعمل های دکتر خود پیروی کنید.

اما دوز مصرفی این دارو معمولا یک یا دو بار در روز و به مدت 7 تا 14 روز می باشد. می توان آن را به همراه غذا و یا بدون غذا مصرف کرد. سعی کنید فاصله مصرف را حفظ کنید. برای درمان گونوره فقط یکبار در روز به مصرف آن نیاز خواهید داشت.

اگر فراموش كردید كه در یک نوبت، این آنتی بیوتیک را مصرف كنید، به محض آن که یادتان آمد، آن را مصرف کنید، مگر آنكه تقریبا زمان دوز بعدی شما فرا رسیده باشد. در این مورد صبر کنید تا زمان نوبت مصرف دارویتان فرا برسد و سپس آن را میل کنید. هرگز دوز مصرفی نوبت بعدی را دو برابر نکنید.

همانطور که در مورد تمام آنتی بیوتیک ها صادق است، دوره تجویزی آن را نیز باید به پایان برسانید، حتی اگر احساس می کنید بهتر شده اید یا عفونت از بین رفته است ولی باید درمان خود را کامل کنید. متوقف کردن دوره، احتمال بازگشت مجدد عفونت را افزایش می دهد و باکتری ها به آنتی بیوتیک مقاوم می شوند.

نحوه استفاده از سفیکسیم خوراکی

این دارو را به صورت خوراکی با یا بدون غذا طبق دستور پزشک به طور معمول یک بار در روز مصرف کنید، همچنین در کودکان این دارو ممکن است دو بار در روز یعنی هر 12 ساعت تجویز شود. در صورت مصرف دارو به صورت قرص جویدنی آن را کامل بجوید سپس قورت دهید.

مقدار مصرف سفیکسیم بر اساس وضعیت پزشکی و نحوه پاسخ به درمان تعیین می شود. در کودکان مقدار مصرف نیز بر اساس وزن تعیین می شود. برای دریافت بهترین اثر این آنتی بیوتیک را در زمان های مشخص مصرف کنید.

استفاده از این دارو را تا زمان طی شدن دوره کامل درمان ادامه دهید حتی اگر علائم پس از چند روز ناپدید شوند. قطع زودهنگام دارو باعث ادامه رشد باکتری ها و عود مجدد عفونت می شود. در صورت تداوم علائم یا تشدید شرایط به پزشک خود اطلاع دهید.

سفیکسیم

چه کسانی نمی توانند داروی سفیکسیم را مصرف کند؟

این دارو برای افراد زیر مناسب نیست:

  • نوزادان زیر شش ماه.
  • افرادی که قبلا واکنش آلرژیک به آنتی بیوتیک هایی مانند پنی سیلین یا سفالوسپورین از خود نشان داده اند. اگر چنین آلرژی تا به حال داشته اید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید.
  • افرادی که به هر داروی دیگری حساسیت دارند.
  • افراد مبتلا به نارسایی کلیه امکان دارد که دوز کمتری از این دارو برایشان تجویز شود و یا تحت نظارت بیشتری درمان شوند.

مصرف این دارو در بارداری و شیردهی

اگر باردار هستید یا به کودک خود شیر می دهید، قبل از اینکه شروع به درمان با این آنتی بیوتیک کنید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید.

اگر این دارو در دوران بارداری مورد استفاده قرار نگیرد، بهتر است، اما اگر پزشک تشخیص دهد که برای درمان عفونتتان حتما باید این دارو را مصرف کنید، زیر نظر پزشک اشکالی ندارد.

اگر در دوران بارداری تان، فقط یک دوره از این آنتی بیوتیک استفاده می کنید، مشکلی پیش نمی آید. این دارو به مقدار خیلی کمی به شیر مادر نفوذ می کند و بعید به نظر می رسد که این مقدار کم، برای کودکتان ضرر داشته باشد.

با این حال اگر شما نیاز به مصرف دوز ویژه یا طولانی مدت از این دارو داشته باشید، ممکن است پزشکتان توصیه کند که از داروی دیگری استفاده کنید.

عوارض جانبی سفیکسیم چیست؟

عوارض احتمالی داروها، می توانند به روش های مختلفی، شما را تحت تاثیر قرار دهند. موارد زیر برخی از عوارض جانبی شناخته شده است که با مصرف این داروی آنتی بیوتیک، ممکن است بروز کند. این عوارض ممکن است فقط برای بعضی از افراد ایجاد شوند و برای تمام اشخاص رخ نمی دهد.

اثرات جانبی مصرف سفیکسیم

ناراحتی یا درد معده، اسهال، حالت تهوع، گاز، سردرد یا سرگیجه ممکن است در پی مصرف سفیکسیم رخ دهد. در صورت تداوم یا تشدید هر یک از این عوارض بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.

به یاد داشته باشید پزشک این دارو را با آگاهی بر عوارض جانی آن برای شما تجویز کرده است زیرا وی تشخیص داده مزایای آن برای شما بیش از خطر عوارض جانبی است. البته بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده می کنند عوارض جانبی جدی ندارند.

در صورت بروز هر یک از این عوارض جانبی نادر، اما بسیار جدی درد شدید معده/ شکم، حالت تهوع/ استفراغ مداوم، زردی چشم/ پوست، تیره شدن رنگ ادرار، خستگی غیرمعمول، علائم جدید عفونت (به عنوان مثال، گلودرد مداوم و تب)، کبودی/ خونریزی آسان، علائم مشکلات کلیوی (مانند تغییر در میزان ادرار)، تغییرات ذهنی/ خلقی (مانند گیجی) لافاصله پزشک را مطلع کنید.

این دارو به ندرت به دلیل وجود باکتری به نام انتروکولیت با غشای کاذب باعث بیماری شدید روده می شود. این وضعیت در طول درمان یا چند هفته تا چند ماه پس از قطع درمان احتمال می رود که رخ دهد. در صورت ابتلا و بروز علائمی مانند عدم قطع اسهال، درد/ گرفتگی شکم یا معده ، مشاهده خون/ مخاط در مدفوع بلافاصله به پزشک اطلاع دهید.

در صورت داشتن این علائم از داروهای ضداسهال یا مواد افیونی استفاده نکنید زیرا ممکن است باعث تشدید علائم شوند. استفاده از این دارو برای دوره های طولانی یا مکرر منجر به بروز برفک دهان یا عفونت قارچی واژینال (عفونت قارچی دهان یا واژن) می شود، بنابراین در صورت مشاهده لکه های سفید در دهان، تغییر در ترشحات واژن یا سایر علائم با پزشک خود تماس بگیرید.

واکنش آلرژیک بسیار جدی نسبت به سفیکسیم نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی از جمله بثورات، خارش/ تورم (به ویژه صورت/ زبان/ گلو)، سرگیجه شدید و مشکل تنفسی بلافاصله با پزشک تماس بگیرید.

در نظر داشته باشید این فهرست کاملی از عوارض جانبی احتمالی مصرف سفیکسیم نیست، بنابراین در صورت مشاهده سایر عوارضی که در بالا ذکر نشده است با پزشک خود تماس بگیرید. در صورت بروز عوارض تهدید کننده زندگی با اورژانس تماس گرفته شود.

سفیکسیم

عوارض جانبی رایج (بین 1 در 10 و یا حتی 1 در 100 نفر)

  • اسهال
  • رشد بیش از حد مخمر کاندیدا که ممکن است عفونت هایی مانند برفک را ایجاد کند. در صورتی که فکر می کنید که هر گونه عفونت جدیدی را هنگام مصرف این دارو تجربه می کنید، به پزشک یا داروساز خود مراجعه کنید.

سایر عوارض جانبی احتمالی

  • احساس ضعف و ناتوانی زیاد
  • استفراغ
  • سوء هاضمه
  • درد شکم
  • باد معده
  • سردرد
  • سرماخوردگی
  • بثورات پوستی، خارش. اگر بثورات را تجربه کردید، سریعا به پزشک خود مراجعه کنید
  • التهاب روده (کولیت): در این مورد به اسهال خونی شدیدی مبتلا خواهید شد.
  • مشکلات کبدی: اگر احساس کردید که پوستتان زرد شده است، به پزشک مراجعه کنید.
  • مشکلات خونی: اگر کبودی ناگهانی، گلودرد، تب و یا عفونت بیشتری رخ دهد، به پزشک خود اطلاع دهید.
  • التهاب کبد یا کلیه

موارد احتیاط پیرامون مصرف سفیکسیم

قبل از مصرف سفیکسیم در صورت داشتن حساسیت به آن به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. حتی حساسیت نسبت به پنی سیلین ها یا سایر آنتی بیوتیک های سفالوسپورین (به عنوان مثال سفالکسین) یا هرگونه حساسیت دیگر را به پزشک اطلاع دهید.

سفیکسیم حاوی مواد غیرفعال است که باعث بروز واکنش های آلرژیک یا مشکلات دیگر می شود. برای اطلاعات بیشتر با داروساز یا پزشک خود صحبت کنید.

قبل از استفاده از این دارو سابقه پزشکی خود را به ویژه در مورد بیماری کلیوی، بیماری خاص روده (کولیت) به پزشک خود اطلاع دهید.

سفیکسیم باعث کاهش کارایی لازم واکسن های باکتریایی زنده (مانند واکسن تیفوئید) می شود. هنگام استفاده از این دارو هیچ گونه واکسیناسیونی را انجام ندهید مگر اینکه قبل آن با پزشک خود صحبت کرده باشید. قبل از انجام هرگونه عمل جراحی پزشک یا دندانپزشک خود را در مورد تمام محصولات مصرفی خود از جمله داروهای تجویزی، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی مطلع کنید.

شکل جویدنی این دارو ممکن است حاوی آسپارتام باشد. در صورت ابتلا به فنیل کتونوری (PKU) یا هر بیماری دیگری که نیاز به محدود کردن یا اجتناب از مصرف آسپارتام (یا فنیل آلانین) در رژیم غذایی است از پزشک یا داروساز در مورد استفاده ایمن از سفیکسیم سوال کنید.

این دارو در دوران بارداری فقط در مواقع اضطراری باید استفاده شود، بنابراین درباره خطرات و مزایای آن با پزشک خود صحبت کنید. هنوز مشخص نیست آیا سفیکسیم به شیر مادر منتقل می شود یا خیر. بهتر است قبل از شیردهی درباره مصرف این دارو در این دوران با پزشک خود مشورت کنید.

آیا می توانم داروهای دیگر را با این دارو مصرف کنم؟

قبل از مصرف این دارو، اگر هر دارویی مصرف کرده اید، از جمله داروهایی که بدون نسخه هستند و داروهای گیاهی خریداری شده، به پزشک یا داروساز خود بگویید. همچنین، قبل از مصرف هر داروی جدید، در طول دوره درمان با این نوع آنتی بیوتیک، از نظر تداخل دارویی با داروساز یا پزشک خود مشورت کنید.

مصرف سفیکسیم با هر کدام از داروهای زیر تداخل دارد:

  • وارفارین: ممکن است زمان لخته شدن خون را افزایش دهد
  • کاربامازپین: افزایش عوارض کاربامازپین
  • نفیدیپین: افزایش اثرات نفیدیپین
  • پروبنسید: باعث افزایش غلظت سفیکسیم در خون می شود
  • سالیسیلات ها: باعث کاهش جذب این آنتی بیوتیک می شود

مصرف بیش از حد سفیکسیم

در صورت مصرف بیش از حد و بروز علائم جدی مانند از دست دادن یا مشکل تنفسی با اورژانس تماس بگیرید. از علائم مصرف بیش از حد سفیکسیم می توان به استفراغ شدید و تشنج اشاره کرد.

به یاد داشته باشید این دارو با توجه به شرایط و بیماری برای شما تجویز شده، بنابراین آن را با دیگران به اشتراک نگذارید. علاوه بر این، سفیکسیم فقط برای وضعیت فعلی شما تجویز شده است. از مصرف آن برای عفونت های دیگر استفاده نکنید مگر اینکه پزشک برای شما تجویز کرده باشد.

دوز از دست رفته سفیکسیم

در صورت فراموشی مصرف یک دوز دارو به محض یادآوری آن را مصرف کنید. اگر نزدیک زمان دوز بعدی است دوز فراموش شده را کنار بگذارید. دوز بعدی سفیکسیم را در زمان معمول مصرف کنید و برای جبران دوز دارو را دو برابر نکنید.

تاثیر سفیکسیم بر آزمایشات

این دارو اگر حین تست گلوکز ادرار و آزمایش کتون ادرار مصرف شود، نتایج آنها را مثبت کاذب می کند.

سفیکسیم

مصرف این دارو با داروهای مسکن

اگر شما نیاز دارید به همراه مصرف این دارو، از داروهای مسکن نیز استفاده کنید بهتر است از Paracetamol یا همان پاراستامول استفاده کنید. پزشکان معمولا داروی مسکن ایبوپروفن را با این دارو تجویز می کنید و عملکرد آنها با هم قابل قبول بوده و تداخل دارویی ندارند، اما اگر دچار مشکلات کلیوی شدید با داروساز یا پزشک خود مشورت کنید.

فعل و انفعالات سفیکسیم

تداخلات دارویی نحوه عملکرد داروها را تغییر داده یا خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش می دهد. این سند شامل همه تداخلات دارویی احتمالی نیست. فهرستی از تمام محصولات مورد استفاده خود از جمله داروهای تجویزی/ بدون نسخه و محصولات گیاهی تهیه کرده و آن را با پزشک خود به اشتراک بگذارید. به خاطر داشته باشید بدون تایید پزشک داروی خود را شروع، متوقف یا تغییر ندهید.

از داروهایی که با سفیکسیم تداخل دارد می توان به رقیق کننده های خون به عنوان مثال، وارفارین اشاره کرد. علاوه بر این، سفیکسیم روی برخی آزمایش ها به عنوان مثال ادرار دیابتی (نوع سولفات کاپریک) اثر می گذارد، بنابراین قبل از انجام آزمایش داروهای مصرفی خود را به اطلاع پرسنل آزمایشگاه برسانید شاید لازم باشد مصرف برخی از آنها را روز قبل از آزمایش قطع کنید.

حقایق کلیدی درباره سفیکسیم

  • مصرف این آنتی بیوتیک برای بزرگسالان، کودکان و زنان حامله بدون مشکل است.
  • اگر شما تا کنون به یکی از آنتی بیوتیک های پنی سیلین یا سفالوسپورین، حساسیت و آلرژی داشته اید، نباید این دارو را مصرف کنید.
  • سوپراکس یک نام تجاری برای این دارو، است.
  •  معمولا یک یا دو بار در روز برای درمان عفونت استفاده می شود. همیشه سعی کنید دوره مصرفتان را کامل کنید.
  • شایعترین عوارض جانبی این دارو اسهال می باشد.
  • اگر در در اثر مصرف این دارو به اسهالی شدید و مداوم دچار شدید که حاوی خون و یا مخاط بود، در اسرع وقت به دکتر مراجعه کنید.

نحوه نگهداری این دارو

اگر از شربت آن استفاده می کنید، پس از آماده کردن سوسپانسیون، تنها می توانید تا 10 – 14 روز آن را نگه دارید و مصرف کنید. پس از این مدت باید آن را دور بریزید.

اطلاعات دارویی در وبسایت دکتر سلام فقط برای مقاصد آموزشی ارائه می شوند و برای مشاوره، تشخیص و درمان پزشکی در نظر گرفته نشده است. اگر در مورد سلامتی خود نگرانی یا سوالی دارید، باید همیشه با یک پزشک یا سایر متخصصان مراقبت های بهداشتی مشورت کنید. اگر در مورد این مقاله نظر یا سوالی دارید، حتما از طریق فرم زیر با ما در میان بگذارید.

سفیکسیم در دمای اتاق دور از نور و رطوبت نگهداری شود. از نگهداری آن در مکان هایی مانند حمام خودداری کنید. در نظر داشته باشید همیشه داروها از دسترس کودکان و حیوانات خانگی دور نگه داشته شوند.

سفیکسیم را داخل چاه توالت یا فاضلاب نریزید مگر اینکه انجام این کار در محل زندگی شما مجاز باشد. هنگامی که این محصول منقضی شده یا دیگر نیازی به آن ندارید آن را به درستی دور بریزد برای این کار می توانید با داروساز یا شرکت دفع زباله محلی خود مشورت کنید.

مترجم: الهه زارعی


بیشتر بدانید: