بسیاری از افراد، پس از پریود نشدن ، آزمایشاتی را برای اینکه آیا باردار هستند یا خیر، انجام می دهند. اگر نتیجه آزمایش منفی باشد، شرایط و عوامل مختلف دیگری در پریود نشدن آنها، نقش خواهد داشت. در این مقاله از بخش سلامت زنان دکتر سلام، چگونگی عملکرد چرخه قاعدگی را توضیح داده و برخی از علل احتمالی به غیر از بارداری که باعث قطع شدن پریود می گردد را ارائه می دهیم. همچنین در مورد چگونگی انجام  تست بارداری در منزل به منظور تعیین زمان دقیق بارداری و اینکه چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید، صحبت می کنیم.

علت پریود نشدن فقط باردار بودن است؟

تخمدان ها در طی پروسه ای به نام تخمک گذاری، یک تخمک آزاد می کنند که تقریبا هر 28 روز اتفاق می افتد. اگر اسپرم نتواند تخمک را بارور کند، معمولا حدود 14 روز بعد، فرد پریود می شود. در حالی که یکی از اولین نشانه های بارداری، قطع شدن پریود می باشد،  اما دلایل دیگری نیز در این امر دخیل هستند.

پریود نشدن به مدت 3 ماه در فردی که باردار نیست، نشان دهنده این است که فرد دچار آمنوره (پریود نشدن غیرعادی) شده است. این وضعیت 3 تا 4 درصد زنان را تحت تاثیر خود قرار می دهد.

پریود نشدن

علل پریود نشدن

آمنوره معمولا زمانی اتفاق می افتد که ترشح هورمون استروژن توسط تخمدان ها متوقف می شود. عوامل بسیاری، می توانند باعث کمبود هورمون استروژن شوند.

تغییرات وزن

افزایش وزن سریع یا از دست دادن مقدار قابل توجهی از وزن بدن، می تواند منجر به عدم تعادل هورمونی شود. این عدم تعادل می تواند باعث توقف پریود شود، اما به مرور و در طول زمان این مشکل حل می شود.

استرس

داشتن استرس به مدت طولانی یا استرس شدید، می تواند بخشی از مغز که کنترل کننده هورمون تولید مثل می باشد را تحت تاثیر قرار دهد و می تواند تخمک گذاری و پریود را متوقف کند. وقتی علت استرس از بین برود و یا فرد راهکارهای مقابله با استرس را بتواند مدیریت کند، پریود تنظیم می شود.

پریود نشدن در اثر ورزش بیش از حد

ورزش بیش از حد می تواند باعث عقب افتادن دوره های قاعدگی شود، مخصوصا برای افرادی که دچار کاهش وزن هستند یا ذخیره چربی کمی در بدن دارند. دوره های قاعدگی که به علت ورزش بیش از حد اتفاق می افتد، آمنوره ناشی از ورزش مفرط نامیده می شود.

تولید پرولاکتین بیش از اندازه

پرولاکتین هورمونی است که معمولا در طول دوران شیردهی تولید شده و باعث توقف قاعدگی می شود، از این رو بیشتر زنان شیرده، پریود نمی شوند.

 افرادی که در دوران شیردهی به سر نمی برند، ترشح شیر از نوک پستان نشان دهنده این می تواند باشد که بدن بطور غیر طبیعی، مقدار زیادی پرولاکتین تولید می کند. پزشکان، تولید پرولاکتین بیش از حد را با استفاده از دارو می توانند درمان کنند.

پریود نشدن

مشکلات تیروئید

غده تیروئید مسئول تولید هورمون ها به منظور کنترل متابولیسم بدن می باشد. در هیپوتیروئیدیسم یا کم کاری تیروئید، به اندازه کافی از این هورمون ها تولید نمی شود. در هایپرتیروئیدیسم یا پرکاری تیروئید، سطح هورمون های تیروئید در بدن افزایش پیدا می کند.

 هر دو این شرایط بر روی دوران قاعدگی تاثیر می گذارند. نشانه های دیگری نیز وجود دارند که عبارتند از:

  • کوفتگی یا خستگی مفرط به مدت طولانی
  • ریزش مو
  • افزایش یا کاهش وزن بدون هیچ گونه علتی
  • احساس سردی و یا گرمی در تمام اوقات

پزشکان معمولا با انجام یک آزمایش خون ساده، مشکلات مربوط به تیروئید را می توانند تشخیص دهند.

پریود نشدن در اثر سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)

افراد مبتلا به PCOS، دارای اختلالات هورمونی هستند که بر سلامت و ظاهر کلی آنها تاثیر گذاشته و باعث بروز کیست تخمدان می شوند. بیش از 10 درصد زنانی که در سن باروری هستند، مبتلا به PCOS می باشند و احتمال اینکه تخمدان های بزرگ با خوشه هایی از کیست های کوچک و خوش خیم داشته باشند، وجود دارد.

نشانه های PCOS عبارتند از:

  • دوره های نامنظم پریود یا پریود نشدن
  • خونریزی بسیار کم، یا بسیار زیاد و یا غیر قابل پیش بینی در طول پریود
  • وضعیت پوست، مانند وجود آکنه، لکه های تیره یا پلاک های پوستی
  • اضافه وزن یا چاقی
  • ریزش مو
  • آپنه خواب
  • مشکلاتی در رابطه با بارداری
  • رشد موهای زائد بر روی صورت، پشت و یا ران ها

پریود نشدن

 اختلالات غذایی

اختلالات غذایی، به ویژه بی اشتهایی، می تواند باعث توقف پریود شود زیرا با کم شدن مقدار چربی بدن، تخمک گذاری، خیلی کم می شود.

پری منوپوز ( مرحله ای از زندگی یک زن، به فاصله کوتاهی پس از یائسگی)

افرادی که یائسه می شوند، حداقل 12 ماه از آخرین پریود آنها باید گذشته باشد. میانگین سن افراد یائسه در ایالات متحده 52 سال می باشد با این حال، ورود به مرحله یائسگی، که  پری منوپوز شناخته می شود، ممکن است شامل نشانه هایی باشد که از سن جوانی نیز شروع می شود.

علائم پری منوپوز عبارتند از:

  • دوره های نامنظم پریود
  • پریودهای خیلی زیاد و یا خیلی خفیف
  • گر گرفتگی
  • مشکلات خواب
  • نوسانات خلقی یا تحریک پذیری
  • خشکی واژن
  • علاقه کمتر به داشتن رابطه جنسی

دقت آزمایشات بارداری چقدر است؟

آزمایشات بارداری خانگی، ممکن است گاهی نتیجه منفی کاذب نشان دهند که نشان می دهد فرد باردار نیست.

دقت آزمایش بارداری خانگی بسته به اینکه چگونه و در چه زمانی، فرد آن را انجام می دهد، فرق می کند. بعضی از دلایلی که باعث نتیجه منفی کاذب می شود عبارتند از:

انجام آزمایش زودتر از موعد مقرر

 آزمایشات بارداری خانگی، به منظور تشخیص گونادوتروپین کوریونی انسانی (hCG) در ادرار انجام می شود. اگر چه بعضی از آزمایشات، مقدار  hCG را در اولین روز پریود نشدن را می توانند تشخیص دهند، اما آزمایشاتی که بعدا انجام می شود، دقیق تر هستند.

 هورمون های پایین

نتایج آزمایشات معمولا در صبح دقیق تر هستند، زیرا ادرار در این موقع، خیلی رقیق نیست و همین  باعث می شود که hCG راحت تر تشخیص داده شود.

پریود نشدن

چه وقت باید به پزشک مراجعه کنید

افرادی که بیش از سه دوره پشت سر هم، پریود نمی شوند و نتایج تست بارداری آنها منفی است، باید به پزشک مراجعه کنند.

فرد ممکن است بنا به دلایل مختلفی، پریود نشود، از جمله شرایط خاص پزشکی، بنابراین تشخیص مناسب این علائم و دلایل، لازم و ضروری است.

برای اطمینان یافتن از اینکه آیا آزمایش بارداری خانگی، نتیجه درستی را نشان می دهد یا خیر، افراد باید به دستورالعمل هایی که بر روی بسته درج شده عمل کنند و منتظر بمانند تا حداقل یک هفته بعد از اولین روزی که پریود نشده اند، سپری شده و سپس آزمایش بارداری را انجام دهند.