در مورد داروهای ترامادول و ویکودین چه می دانید؟ آیا با عوارض احتمالی و خطرات این داروها آشنایی دارید؟ این دو دارو جزء داروهای مسکن شناخته می شوند ولی برای زمان هایی که شدت درد زیاد است مورد استفاده قرار می گیرد. مصرف بدون تجویز پزشک، می تواند خطرات جدی برای فرد بوجود آورد. ما در این مقاله از بخش داروهای دکتر سلام به بررسی تفاوت این دو دارو پرداخته ایم. با ما همراه باشید تا اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید.
ویکودین و ترامادول
ترامادول و ویکودین جزو داروهای مسکن هستند و هر دو حاوی داروهای مخدر می باشند و فواید، خطرات و عوارض جانبی هر کدام با دیگری متفاوت است. آگاهی داشتن از شباهت ها و تفاوت های بین این دو دارو، ممکن است به افراد برای تصمیم گیری در انتخاب بهترین دارو، کمک کند. پزشکان داروهای ترامادول و ویکودین را برای تسکین دردهای شدیدی که با داروهای بدون نسخه (OTC) تسکین پیدا نمی کنند، تجویز می کنند، به عنوان مثال درد ناشی از تصادف یا عمل جراحی. چنانچه فردی قصد انتخاب ترامادول و ویکودین را داشته باشد، باید از تفاوت هایی که در فواید، عوارض جانبی و خطرات آنها وجود دارد، اطلاعاتی داشته باشد.
فواید ترامادول
این دارو به دو طریق در بدن عمل می کند. این دارو اولا بر روی گیرنده های درد که در مغز وجود دارند، تاثیر می گذارد تا بدن، از احساس درد جلوگیری به عمل آورد.
ثانیا، این دارو همانند داروهای ضد افسردگی عمل می کند و سطح مواد شیمیایی در مغز که باعث ایجاد حس خوبی در فرد می شوند را حفظ می کند مانند سروتونین و نوراپی نفرین.
پزشک، مقدار مصرف ترامادول را بر اساس میزان درد فرد، تجویز می کند. معمولا، پزشکان کمترین دوز مصرفی را تجویز می کنند. همچنین این دارو به کاهش درد های کوتاه مدت خفیف تا شدید یا درد های مزمن کمک می کند. این دارو برای درد های عصبی بهتر جواب می دهد.
فواید ویکودین
ویکودین، ترکیبی از داروهای هیدروکودون و استامینوفن است. استامینوفن، دارویی است که در کاهش درد نقش دارد و جزو داروهای OTC می باشد و هیدروکودون نیز یک داروی تجویزی ضد درد است.
برطبق مطالعه منتشر شده در مجله تحقیقاتی درباره درد، پزشکان، ویکودین را بیشتر از سایر داروهای مخدر در ایالات متحده تجویز می کنند.
ویکودین، باعث تسکین درد در بسیاری از افراد مبتلا به درد های خفیف تا شدید می شود. ویکودین همچنین برای افرادی که از مواد مخدری مانند مورفین یا اکسی کودون، نمی توانند استفاده کنند، تجویز می شود.
ویکودین به دو صورت در دسترس می باشد: به صورت قرص و شربت. مقدار مصرف را، پزشک بر اساس میزان دردی که فرد حس می کند، تجویز می کند.
عوارض جانبی ترامادول
عوارض جانبی این دارو عبارتند از:
- احتقان
- سردرد
- قرمزی صورت
- گلو درد
- ضعف
- خارش پوست
- تشنج
- سرگیجه
- حالت تهوع
- استفراغ
- از دست دادن اشتها
- یبوست
مصرف این دارو در بعضی افراد ممکن است باعث از دست دادن حالت هوشیاری آنها شود لذا رانندگی و کار با ماشین آلات خطرناک می باشد. بسیاری از عوارض جانبی طی چند روز از بین می روند، اما برخی دیگر تا مدت ها ممکن است باقی بمانند.
خطرات دیگر
برخی افراد واکنش های شدید آلرژیکی ممکن است به این دارو نشان دهند. چنانچه فردی با مصرف ترامادول، دچار تورم یا خارش زبان، گلو یا صورت شود، باید مصرف این دارو را قطع کند و تحت مراقبت های پزشکی قرار بگیرد.
عوارض جانبی ویکودین
عوارض جانبی ویوکودین عبارتند از:
- خواب آلودگی
- احساس گیجی یا حواس پرتی
- تغییر وضعیت هوشیاری که ممکن است عملکرد افراد را با مشکل روبرو کند
- حالت تهوع
- استفراغ
- یبوست
- فشار خون پایین
با مصرف ویکودین ، واکنش های شدید آلرژیک ممکن است در فرد دیده شود. با بروز علائم آلرژیک مانند تورم یا خارش گلو، صورت و دهان، فرد باید تحت مراقبت های اورژانسی قرار بگیرد.
خطرات مصرف ویکودین
افرادی که ویکودین مصرف می کنند، در معرض خطر وابستگی به این دارو قرار دارند. مصرف مقادیر بالا یا استفاده طولانی مدت از داروهای ضد درد که حاوی استامینوفن هستند، مانند ویکودین، ممکن است فرد را در معرض خطر آسیب کبدی قرار دهد.
از مصرف داروهای دیگر که حاوی استامینوفن هستند نیز پرهیز کنید زیرا مصرف بیش از اندازه و در مقادیر خیلی بالا، می تواند مضر یا حتی کشنده باشد.
تداخلات دارویی ویکودین
ویکودین با داروهای دیگر ممکن است تعاملاتی ناخواسته و بالقوه خطرناک، برقرار کند
داروهایی که ممکن است با ویکودین تعامل برقرار کنند عبارتند از:
- الکل
- ارفنادرین
- آزلاستین
- الوکسادولین
- تالیدومید
- ایدلالیسیب
- کنیواپتان
- بوتورفانول
- بوپرنورفین
کبد قادر به تجزیه هیدروکودون و استامینوفن می باشد. مصرف این داروها با دیگر داروها، بر روی کبد تاثیر گذاشته و باعث مسمومیت می شود که می تواند منجر به بروز علائم شدید و یا نارسایی کبدی شود.
این لیستی جامع از داروها نیست و سایر داروها نیز ممکن است با ویکودین، تعالاتی برقرار کنند. افراد باید درباره تمام داروهایی که قبل از مصرف ویکودین، مصرف می کنند، با پزشک خود صحبت کنند.
فردی که ویکودین مصرف می کند، باید برچسب های داروهای دیگری که مصرف می کند را برای بروز تعاملات احتمالی، مورد بررسی قرار دهد.
تعاملات ترامادول با دیگر داروها
تعاملات دارویی ترامادول شبیه تعاملات ویکودین است، اما تفاوت هایی نیز دارند.
داروهایی که ممکن است با این دارو ارتباط برقرار کنند عبارتند از:
- الکل
- ارفنادرین
- آزلاستین
- الوکسادولین
- تالیدومید
- بوتورفانول
- بوپرنورفین
- کاربامازپین
- نالبوفین
سایر داروها نیز ممکن است با این دارو تعامل داشته باشند و فردی که از ترامادول برای تسکین درد ، استفاده می کند، باید پزشک را درباره تمام داروهای مصرفی خود، در جریان بگذارد.
خطرات مصرف بیش از اندازه ترامادول در برابر ویکودین
مصرف بیش از حد ویکودین، بسیار خطرناک است. بر اساس گفته مجله تحقیقاتی در مورد درد، هیدروکودون نقشی اساسی در مراجعه افراد به اورژانس دارد، به خصوص آنهایی که از این ماده مخدر، به مقدار زیادی مصرف می کنند.
هر چند، مصرف بیش از اندازه این دارو نیز خطرناک می باشد. خطر مصرف بیش از اندازه ترامادول، در افرادی که این دارو را با الکل یا داروهای افسردگی سیستم عصبی مرکزی استفاده می کنند، بیشتر است. مصرف بیش از اندازه این دارو، ممکن است منجر به مرگ شود.
خطرات هر دو دارو
افراد مسن در معرض خطر بیشتری در رابطه با مصرف مواد مخدر هستند. این دارو ممکن است باعث بروز مشکلاتی در رابطه با ادرار کردن یا حرکات روده شود. در برخی افراد، باعث تغییرات شدید خلق و خو می شود و یا به هنگام مصرف یا ترک دارو، فرد را دچار سردرگمی می کند.
عوارض شدید
استفاده از مواد مخدر در بعضی از افراد ممکن است باعث عوارض شدیدی شود، از جمله:
- ضربان قلب سریع
- تشنج
- نارسایی کلیوی
مصرف این داروها بر روی قسمت هایی از مغز که مسئول اعمال حیاتی بدن می باشد، اثر می گذارد مانند تنفس. مصرف ویکودین یا ترامادول بیش از حد ممكن است تنفس را با مشکل روبرو کند یا باعث قطع تنفس در فرد شود.
فردی که به این علائم مبتلا می شود، باید تحت مراقبت های اورژانسی قرار بگیرد.
مصرف این داروها باعث اعتیاد یا وابستگی می شوند
اوپیوئید ها ممکن است باعث وابستگی شوند زیرا بر روی گیرنده های حس لذت و خوشی در مغز اثر می گذارند.
تحریک این گیرنده ها ممکن است بدن را برای مصرف بیشتر مواد، تحریک کند که می تواند منجر به وابستگی و اعتیاد شود.
این داروها همچنین باعث بروز علائم ترک می شوند به ویژه زمانی که فرد مصرف آنها را قطع می کند. توصیه پزشکان به افراد این است که این مواد را به تدریج متوقف کنند.
چه کسانی نباید این داروها را مصرف کنند؟
افرادی که دارای شرایط زیر هستند، داروهایی مانند داروهای مذکور، را باید با احتیاط مصرف کنند:
- هر گونه ناراحتی کبدی
- بیماری کلیه یا نارسایی کلیه
- شرایط حاد مغزی، مانند دیوانگی و جنون
- اختلال ریوی مزمن انسدادی (COPD)
- بیماری های قلبی عروقی
افراد باردار یا شیرده از مصرف این داروها باید پرهیز کنند تا خطری کودک آنها را تهدید نکند.
داروها ممکن است از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل شوند. زنان باردار در مورد انتخاب بهترین مسکن درد، باید با پزشک خود در این زمینه صحبت کنند.
مصرف این دارو برای بچه ها ممنوع است زیرا حتی مصرف تصادفی این داروها، می تواند منجر به مرگ شود.
افرادی که سابقه اعتیاد دارند و یا افرادی که در حال ترک مواد مخدر هستند، باید از مصرف این داروها اجتناب کنند و با پزشک، در مورد مسکن های دیگری که میتوانند مورد استفاده قرار دهند، صحبت کنند. داروهای اوپیوئید برای کسانی که افسردگی دارند یا به فکر خودکشی هستند، مناسب نیست.
نتیجه گیری کلی
این داروها جزو داروهای تجویزی قوی هستند که فرد باید در انتخاب آنها، دقت داشته باشد. افراد برای یافتن بهترین راه تسکین درد، همیشه باید با پزشک خود مشورت کنند.
با مشورت مستقیم با یک پزشک، اکثر افراد از داروهایی مانند داروهای مذکور، برای کمک به کاهش درد می توانند استفاده کنند علاوه بر اینکه خطر ابتلا به عوارض را نیز میتوانند کاهش دهند.