یکی از موارد موثر در سلامتی کودک، خواب کودک است. نوزاد تازه متولد شده یا بزرگتر، زمان زیادی از روز را در خواب می‌ گذراند. همان طور که کودک رشد می‌ کند، ساختار خواب نیز تغییر می ‌کند. بعضی از کودکان، دچار اختلال خواب شده و به خوبی نمی خوابند. آیا می دانید چگونه میتوان آنها را خواباند و چرخه خواب آنها را تنظیم کرد. در این مقاله از بخش سلامت کودک، کلیه اطلاعات لازم درباره الگوهای خواب کودک 4 تا 6 ماهه فراهم شده است. همچنین در ادامه به بررسی میزان خواب مورد نیاز در سنین مختلف کودکان و نوجوانان می پردازیم.

ساختار خواب کودک بین 4 تا 6 ماهگی چیست؟

ساعاتی را که کودکان در خواب می ‌گذرانند در سنین مختلف بسیار متفاوت است. در زیر ساختار معمول خواب روز و شب برای کودک 4 تا 6 ماهه آورده شده است:

خواب کودک

  • میانگین زمان خواب: 14 ساعت
  • میانگین ساعت خواب شبانه: 10 ساعت
  • میانگین ساعت خواب روزانه: 4 ساعت

در این سن ساعات خواب روزانه کودک ممکن است یک ساعت افزایش یا کاهش داشته باشد. بنابراین در 4 ماهگی یک کودک ممکن است برای  10 ساعت در شب بخوابد که این در سن 6 ماهگی به 11 ساعت افزایش می‌یابد.

از سبک خواب کودک 4 تا 6 ماهه چه انتظاری می‌توان داشت؟

چند دیدگاه جالب در مورد نحوه ‌ای که کودک 4 تا 6 ماهه می‌ خوابد وجود دارد:

افزایش زمان خواب شبانه: کودک در سن 4 ماهگی تمایل بیشتری برای خوابیدن در طول شب پیدا می کند.

چرت‌ ها در طول روز: ساعات خواب روزانه بین طول روز در قالب 2 یا 4 چرت تقسیم می‌ شوند.

خوابیدن در طول شب: در زمانی که کودک شما 6 ماهه است، می ‌تواند 5-6 ساعت در طول شب بدون غذا بخوابد.

زود بیدار شدن: ممکن است کودکان در این گروه سنی صبح زود بیدار شده و با گریه، غر غر یا زمزمه غذا بخواهند.

برخی کودکان ممکن است به تعداد دفعات بیش از انتظار شما، از خواب بیدار شوند که این خواب شبانه کافی برای شما را مختل می ‌کند.

خواب کودک

چرا کودکان در طول خواب بیدار می‌ شوند؟

کودک می ‌تواند نیمه شب یا در طول چرت ‌های روزانه بیدار شود؛ اگر درد دندان داشته باشد، پوشکش کثیف شده باشد، یا احساس گرسنگی کند. اگر هیچ یک از این دلایل وجود نداشت می‌توانید کارهای زیر را انجام دهید:

اجازه دهید کودک زمانی را نق نق کند:

اگر کودک شما بدخلق است اجازه دهید خود به خود آرام شود. این خود تسکین دهی را آموزش می ‌دهد که مهارتی بنیادی برای کودک است.

مداخله ‌گرها در خواب کودک را شناسایی کنید:

اگر کودک نیمه شب بیدار می ‌شود سعی کنید چیزهایی که باعث ناراحتی‌ اش می‌ شوند را شناسایی کنید. ممکن است اتاق سرد یا خیلی تاریک باشد یا بیش از حد روشن باشد. تمام مسایل این چنینی را پیدا کرده و بر طرف کنید.

خواب کودک

به کودک خود اطمینان دهید:

تعدادی کلمات آرامش دهنده به کودک بگویید و دست خود را در دست او قرار دهید تا کمک کند بخوابد. متخصصان کودک می‌ گویند بیدار شدن در طول خواب برای کودکان 6 ماهه عادی است. دلیل عمده آن اضطراب جدایی است، که در این سن معمول است. همچنین کودک در سن 6 ماهگی تحت یک جنبش رشدی قرار دارد که این منجر به کاهش خواب و بیدار شدن مکرر برای غذا خوردن می ‌گردد. به هر حال این مرحله رشد به زودی می‌ گذرد. اما ممکن است دلایل دیگری وجود داشته باشد که مانع خواب کودک در این سن شود.

مشکلات خواب کودک

خواباندن کودک 4 تا 6 ماهه راحت نیست. مسایل زیر نشان می ‌دهند کودک مشکلات جدی در زمینه خواب دارد:

  • کاهش خواب شدید و چندین بار بیدار شدن در طول شب حتی اگر قبل از آن با آرامش به خواب رفته باشند.
  • نخوابیدن در صورتی که والد نزدیکش نباشد.
  • گریه و زاری شدید زمانی که والد اتاق را ترک می ‌کند.
  • خوابیدن فقط در صورتی که والد او را بغل کند.

اگر مطمئن نیستید چه چیزی عامل بیدار شدن یا بیدار ماندن کودک شماست مشورت با پزشک می ‌تواند در شناسایی مسائل زیربنایی کمک کننده باشد یا پیشنهاد برخی روش‌های آموزشی برای کمک به خواباندن کودک مفید باشد.

خواب کودک

چگونه به کودک کمک کنیم بخوابد؟

می ‌توانید تکنیک‌ های زیر را برای کمک به راحت خوابیدن کودک در طول شب یا روز انجام دهید:

هر روز زمان چرت‌ ها و خواب شبانه یکسان باشد:

اطمینان حاصل کنید که کودک هر روز در زمانی مشخص چرت می ‌زند این کار یک روتین ایجاد می‌ کند. گذاشتن کودک در تخت در زمانی مشخص، به این معنی است که هر شب در زمانی خاص، احساس خواب ‌آلودگی کرده که این امر خوابیدن را برای او راحت ‌تر می‌ کند.

وقتی کودک خواب آلود است او را در بستر قرار دهید:

به جای اینکه منتظر بمانید کودک از خستگی زیاد خوابش ببرد، زمانی که علایم خواب ‌آلودگی مانند خمیازه، چرت و مالیدن چشم‌ ها را نشان می‌ دهد در بستر قرار دهید. کودکی که کاملا خسته است می ‌تواند گریه زاری کند و دچار اختلالات خواب شود.

زمانی که کودک گریه می ‌کند به او اطمینان دهید و بلندش نکنید:

وقتی کودک وسط خواب بیدار می ‌شود با کلمات خوشایند او را آرام کنید اما او را از تخت بیرون نیاورده و بغل نکنید. اگر چنین کاری انجام دهید کودک بین گریه کردن و توجه شما ارتباط برقرار می‌ کند و ممکن است یاد بگیرد فقط گریه کند تا شما او را از تخت بیرون آورید و بغل کنید. این به عادتی سخت برای ترک کردن تخت، تبدیل خواهد شد و ممکن است تا زمانی که او را بغل کنید، کودک به گریه کردن ادامه دهد.

خواب کودک

کودکان به چه میزان خواب نیاز دارند؟

مقدار خوابی که کودک به آن نیاز دارد، با توجه به عوامل فردی و خاص، از جمله سن کودک متفاوت است. در زیر برخی از دستورالعمل های کلی درباره این موضوع آورده شده است:

خواب کودک 1 تا 4 هفتگی: 15 تا 16 ساعت در روز

نوزادان به طور معمول حدود 15 تا 18 ساعت در روز، اما در بازه های کوتاه مدت دو تا چهار ساعته، می خوابند. نوزادان نارس ممکن است بیشتر بخوابند. از آنجایی که نوزادان هنوز ساعت بیولوژیکی داخلی یا ریتم شبانه روزی ندارند، الگوهای خوابشان با چرخه روز و شب هماهنگ نیست. در حقیقت، آنها تمایل زیادی به داشتن الگوی خاصی ندارند.

1 تا 4 ماهگی: 14 تا 15 ساعت در روز

در هفته ششم کودک کمی درک می کند و ممکن است متوجه الگوهای منظم خواب خود شود. طولانی ترین دوره خواب از چهار تا شش ساعت متغیر است و اکنون تمایل دارد که بیشتر به طور منظم در شب بخوابد. در این سن سردرگمی روز و شب به پایان می رسد.

خواب کودک 4 تا 12 ماهگی: 14 تا 15 ساعت در روز

در حالی که تا 15 ساعت خواب، ایده آل است، اما اکثر نوزادان تا 11 ماهگی، فقط 12 ساعت در شبانه روز می خوابند. ایجاد عادات سالم خواب، یکی از اهداف اصلی در این دوره است، زیرا کودک شما در حال حاضر خیلی بیشتر اجتماعی شده است و الگوهای خواب او بیشتر شبیه بزرگسالان است.

نوزادان به طور معمول دارای سه دوره ی چرت روزانه هستند و این میزان در حدود 6 ماهگی، به دو بار در روز می رسد، در آن زمان (یا قبل از آن) آنها از لحاظ جسمی قادر به خوابیدن در شب هستند. شکل گیری الگوهای چرت زدن منظم، که به عنوان ریتم های زیستی بالغ شناخته می شود، معمولا در بخش دوم این فرایند زمانی، رخ می دهد. چرت صبحگاهی معمولا ساعت 9 صبح شروع می شود و حدود یک ساعت طول می کشد. چرت بعد از ظهر نیز معمولا بین 12 تا 2 ظهر شروع می شود و یک یا دو ساعت به طول می انجامد و چرت عصرگاهی نیز بین 3 تا 5 بعد از ظهر شروع شده و مدت زمان آن متغیر است.

خواب کودک

خواب کودک 1 تا 3 سالگی: 12 تا 14 ساعت در روز

همانطور که فرزند شما به سن 18 تا 21 ماهگی می رسد، احتمالا چرت صبحگاهی و عصرگاهی او از بین می رود و فقط یکبار در روز چرت می زند. در حالی که کودکان نوپا به 14 ساعت خواب در طی روز نیاز دارند، اما به طور معمول فقط حدود 10 ساعت می خوابند. اکثر کودکان حدود 21 تا 36 ماهگی به یک نوبت چرت روزانه نیاز دارند که ممکن است از یک تا سه و نیم ساعت به طول بیانجامد. آنها معمولا بین 7 تا 9 شب به خواب می روند و بین ساعت 6 تا 8 صبح  از خواب بیدار می شوند.

3 تا 6 سالگی: 10 تا 12 ساعت در روز

کودکان در این سن معمولا بین 7 تا 9 شب به خواب می روند و بین 6 تا 8 صبح از خواب بیدار می شوند، درست مانند الگویی که در سنین پایین تر وجود دارد. در 3 سالگی، اکثر کودکان هنوز هم چرت می زنند، در حالی که در سن 5 سالگی بیشترشان دیگر این کار را انجام نمی دهند. چرت های روزانه به تدریج کوتاه تر می شوند، همچنین مشکلات ناشی از خواب جدید معمولا بعد از 3 سالگی ایجاد نمی شود.

7 تا 12 سالگی: 10 تا 11 ساعت در روز

در این سن، با فعالیت های اجتماعی، مدرسه ای و خانوادگی، ساعت به تخت خواب رفتن کودک به تدریج به تعویق می ­افتد، در حالی که اکثر کودکان 12 ساله در حدود ساعت 9 شب به رختخواب می روند. همچنین بازه وسیعی برای خواب، که بین 7:30 تا 10 شب را شامل می شود، وجود دارد و همچنین کل زمان خواب، از 9 تا 12 ساعت متغیر است، اگرچه میانگین فقط 9 ساعت است.

12 تا 18 سالگی: 8 تا 9 ساعت در روز

نیاز به خواب کافی همان گونه که برای سلامتی و راحتی کودکان حیاتی است، برای نوجوانان نیز به همین صورت است. در واقع به نظر می رسد که بسیاری از نوجوانان ممکن است به خواب بیشتری نسبت به سال های قبل نیاز داشته باشند. با این حال، در بسیاری از نوجوانان، فشارهای اجتماعی بر روی میزان و کیفیت مناسب خواب آنها تاثیر می گذارد.

مانند خوردن و بازی کردن خواب نیز برای رشد کودک ضروری است. در طول سال اول عادات خواب کودک تغییر می‌کنند. تا 6 ماهگی زمانی که کودک یاد می ‌گیرد بیشتر در شب بخوابد، شما باید به او کمک کنید الگوی خوابیدن را تنظیم کند. اگر کودک به دلیل نامعلومی مشکل خواب دارد با یک پزشک صحبت کنید.

منبع: دکتر سلام


بیشتر بخوانید: