بیماری های مرتبط با سن، معمولا حیواناتی را که به سن پیری رسیده اند، تحت تاثیر قرار می دهند. همستر که معمولا عمر کوتاهی دارند پس از یک سالگی، از این بیماری های مزمن رنج می برند. این بیماری های مزمن می تواند زندگی این حیوان خانگی زیبا را مختل کرده و باعث برو مشکلات جدی در سلامتی او شود. اگر زود این بیماری ها را تشخیص دهید، بهتر و سریع تر هم درمان می شوند. در این مقاله از بخش حیوانات خانگی دکتر سلام با شما هستیم تا به بررسی بیماری های مزمن در این حیوانات زیبا و دوست داشتنی بپردازیم.
انواع بیماری های مزمن در همستر
شایع ترین بیماری های مزمن عبارتند از: قلب، كلیه و دیگر اندام های داخلی. آمیلوئیدوزها (تشکیل پروتئین در اندام های داخلی) و ترومبوز قلبی (لخته شدن خون در قلب) نیز شایع هستند. شما می توانید با نظارت بر رفتار های این حیوان خانگی، از شرایطی که بر روی آنها تاثیر می گذارد سرنخ هایی به دست بیاورید. در بسیاری موارد، بردن حیوان به نزد دامپزشک نیز ضروری می باشد. در ادامه به بررسی این بیماری ها می پردازیم.
بیماری های مزمن در همستر – بررسی علائم آمیلوئیدوز
1- مراقبت از حیوان خانگی تان با شکم متورم
حیواناتی که از آمیلوئیدوز رنج می برند، دچار تورم در اندام های داخلی خود می شوند که به نوبه خود موجب تورم شدید در ناحیه شکمی نیز خواهد شد. اگرچه این حیوان خانگی به دلایل زیادی دچار تورم شکم می شود، اما اگر این حیوان خانگی بیش از یک سال سن داشته باشد و تورم شکم خیلی زود از بین نرود، احتمالا یکی از وضعیت هایی که باید در نظر بگیرید، آمیلوئیدوز است. آمیلوئیدوز زمانی بروز می کند که بدن این حیوان خانگی مقدار زیادی پروتئین تولید کرده و آنها را در کبد و کلیه ذخیره می کند.
2- مراقب علائم نارسایی کلیه و کبد باشید
- این حیوان خانگی در صورتی که آمیلوئیدوز داشته باشد، اغلب با نارسایی کلیه و کبد مواجه می شوند، زیرا این اندام ها متورم شده و به زودی کارکرد درست خود را از دست می دهند. علائم هشداردهنده عبارتند از:
- بی اختیاری ادرار
- ادرار بیش از حد
- کم آبی بدن
در صورت کم آبی، این حیوان خانگی ممکن است نوشیدن آب آشامیدنی یا ادرار کردن را همزمان با هم متوقف کند.
3- مراقب اشتهای همستر خود باشید
اگر حیوانی مسن دارای آمیلوئیدوز هستند، اغلب با کاهش شدید اشتها روبرو می شوند. اگر این حیوان خانگی شما، میل به غذا خوردنش را از دست داده و یا کلا غذا نمی خورد، ممکن است از آمیلوئیدوز رنج ببرد. اگر از غذا خوردن دست کشیده، در اسرع وقت او را نزد دامپزشک ببرید.
4- مراقب پوشش بدن همستر خود باشید
در نتیجه از دست دادن اشتها و بیماری داخلی، پوشش بدن این حیوان خانگی ممکن است ظاهری زبر و خشن یا تکه تکه به خود بگیرد. اگر متوجه ریزش مو یا زبری زیادی در بافت پوشش این حیوان خانگی شدید، بدون مشاهده علائم دیگری که ذکر شد، ممکن است آمیلوئیدوز داشته باشد.
بررسی شرایط داخلی
1- همستر خود را نزد یک دامپزشک ببرید
بسیاری از بیماری های داخلی علائم مشابهی دارند که تشخیص آنها مشکل می شود. به همین دلیل است که باید حیوان خانگی خود را به نزد یک دامپزشک ببرید. در صورت مشاهده هرگونه تغییر در رفتار او یا علائم بیماری که بیش از یک هفته طول بکشد، حیوان خود را به یک دامپزشک نشان دهید. حتی گاهی ممکن است با کمک و رسیدگی دامپزشک، تشخیص برخی از شرایط پزشکی دشوار باشد، همچنین درمان اکثر آنها نیز، غیرممکن است.
2- مراقب بی حالی و فعال نبودن حیوان خود باشید
این حالت ممکن است نشان دهنده یک بیماری جدی به نام ترومبوز قلبی باشد. این بیماری در نتیجه حرکت لخته های خون در سیستم گردش خون این حیوان، ایجاد می شود که در نهایت به قلب این حیوان خانگی می رسد. معمولا، ترومبوز در سمت چپ قلبش اتفاق می افتد.
بی حالی یکی از علائم شایع هر مشکل قلبی، از جمله ترومبوز است. اگر متوجه کاهش شدید فعالیت این حیوان خانگی تان شدید، ممکن است از وجود یک یا چند لخته خون رنج ببرد. حیوان خانگی شما ممکن است دچار مشکل تنفسی شده و حتی بیهوش شود. این وضعیت معمولا ظرف یک هفته پس از شروع علائم می تواند کشنده باشد پس در اسرع وقت همستر خود را نزد دامپزشک ببرید.
3- مراقب ترشحات خونی یا شکم متورم همستر باشید
هر یک از این علائم می توانند نشان دهنده رشد تومور داخلی باشند. وجود تومورها در این حیوان خانگی مسن، امری غیر معمول نیست. با توجه به اندازه کوچک حیوانات، پیدا کردن تومورها و تشخیص آنها مشکل است. اگر متوجه شکم متورم یا ترشحات مکرر بدبو و خونی از واژن یا مقعد آنها شدید، ممکن است نشانه ای از وجود تومور داخلی باشد. تومورهای رحم در این حیوان خانگی ماده که مسن است، شایع هستند.
بیماری های مزمن در همستر – بررسی شرایط خارجی
1- توجه به علائم آرتریت
همانند هر حیوان مسن دیگر، علائم آرتریت در این حیوان خانگی نیز ممکن است مشاهده شود. این حالت در هر زمان بعد از یک سالگی در این حیوان خانگی ممکن است اتفاق بیفتد. آنهایی که مبتلا به آرتریت می شوند، خیلی آرام حرکت می کنند و ممکن است این بیماری به اندام یا مفاصل خاصی نیز نفوذ کند. نوع حرکت کردن آنها نیز به طور قابل ملاحظه ای نامنظم است.
اگر حیوان شما آرتریت دارد، وسایل چرخشی و هرگونه اسباب بازی که از آنها بالا می رود را از قفس خارج کنید. بالا رفتن و دویدن، باعث بروز درد در این حیوان خانگی می شود و ممکن است بیفتند و به خودشان آسیب برسانند.
2- برای پیشگیری از مشکلات مربوط به دندان، مراقب دندان های همستر باشید
با توجه به میزان ساییدگی و پارگی که این حیوان خانگی با دندان های خود انجام می دهند، جای تعجب نیست که در سن پیری، دچار مشکلات دندانی شوند. دندان ها اغلب کج و یا لق می شوند و برخی از دندان ها نیز ممکن است با هم بیفتند.
به علاوه، اگر این حیوان خانگی، علاقه خود را در جویدن وسائل چوبی از دست بدهد، دندان هایش در دوران پیری بیش از حد بلند می شوند.
اگر دندان های پیشینش، مانع از توانایی او در خوردن غذا می شود، او را به نزد دامپزشک ببرید تا دندان های بیش از حد رشد کرده این حیوان خانگی را تراش دهد.
3- مراقب پوشش شیری رنگی بر روی چشم همستر خود باشید
این حیوان خانگی با سن بالا، اغلب دچار آب مروارید می شوند که در دید آنها مشکل ایجاد می کند و معمولا منجر به نابینایی می شود. آب مروارید، رنگ چشم های این حیوان خانگی را به رنگ سفید شیری تبدیل می کند. خوشبختانه، این حیوان خانگی با داشتن آب مروارید، می توانند مدت کوتاهی زندگی کنند. حیواناتی که به طور طبیعی نزدیک بین هستند، آب مروارید کیفیت زندگی آنها را خیلی کاهش نمی دهد.
4- مراقب پوست خشک و پوسته پوسته همستر باشید
پوشش بدن این حیوان خانگی در زمان پیری، معمولا نازک و کم پشت شده و ممکن است برخی از قسمت های پوست به طور کامل بریزد. هنگامی که این پوشش از بین می رود، پوست زیرین، خشک و پوسته پوسته می شود. این حالت به ویژه در حیوان نر دیده می شود که به علت تولید کمتر تستوسترون، از پوستی خشک و پوسته پوسته، رنج می برند.
اگر خشکی پوست باعث ناراحتی این حیوان خانگی می شود و یا اگر متوجه خارش یا کندن پوسته ها شدید، چند قطره روغن کبد ماهی کاد را روی غذای این حیوان خانگی بریزید. این روغن پوست را مرطوب می کند و رنج ناشی از پوسته پوسته شدن پوست را کاهش می دهد.
می خواستم بدونم همه این همستر ا این بیماری را می گیر ند یا خیر اگر مراقب نباشیم می گیرند ؟؟؟؟؟