آیا از جای جوش بر روی پوست خود ناراحت هستید؟ آیا به دنبال روش های موثری برای خلاص شدن از آنها هستید؟ شما همیشه رویای یک  پوست صاف و بدون جوش را می بینید. به همین دلیل انواع مختلف لوازم آرایشی و بهداشتی را خریداری می کنید. به جای استفاده از مواد شیمیایی مضر، از درمان های مختلفی که وجود دارد نیز می توانید استفاده کنید. این مقاله از بخش زیبایی دکتر سلام، 20 روش سریع  برای چگونگی از بین بردن جای جوش از صورت، گونه و پیشانی ارائه می دهد. با ما همراه باشید تا پوستی صاف و یکنواخت برای خود بیافرینید.

رژیم غذایی برای از بین بردن جای جوش

یک درمان طبیعی و موثر برای درمان این عارضه، خوردن غذاهایی است که حاوی مواد مغذی باشند و باعث التیام پوست شوند. برای کسب مزایای بیشتر، باید یک رژیم غذایی متعادل داشته باشید.

جای جوش

مزیت روی برای درمان جای جوش

یک ماده معدنی ضروری است که برای سلامتی پوست حیاتی می باشد. مواد غذایی حاوی پروتئین بالا مانند بره، گوشت گاو، ماهی، مرغ، گوشت بره و گوشت گوساله، غنی از روی هستند. به جای گوشت سفید، گوشت تیره مرغ را انتخاب کنید تا میزان مصرف روی شما را بهبود بخشد. بادام زمینی و کره بادام زمینی نیز از این مواد معدنی تشکیل شده است. همچنین می توانید برخی از غذاها مانند عدس، لوبیای قرمز، لپه، لوبیای سیاه،  نخود فرنگی، حبوبات و سوپ لوبیا بخورید زیرا حاوی روی هستند. انواع ادویه جات مانند پونه کوهی، زنجبیل، ریحان، زیره سبز و جعفری، نیز حاوی مواد مغذی هستند.

ویتامین A

ویتامین A جزء حیاتی برای سلامت پوست محسوب می شود. شما می توانید مواد مغذی را در گوشت قرمز، جگر و قلوه گاه حیوانات، محصولات لبنی پر چرب و تخم مرغ پیدا کنید. با این حال، بدانید که این غذاها حاوی کلسترول و چربی اشباع شده هستند. همچنین می توانید این ویتامین را با خوردن سبزیجاتی مانند کدو تنبل، سبزیجات با رنگ سبز تیره، سبزیجات برگ دار، هویج، اسفناج، سیب زمینی و کلم بروکلی به دست آورید. همچنین از میوه های مختلفی مانند زردآلو، گریپ فروت صورتی و طالبی نیز می توانید این ویتامین را کسب کنید. مواد لبنی کم چرب مانند شیر، ماست، پنیر، بستنی و سفیده تخم مرغ نیز انتخاب های خوبی هستند.

مزیت اسیدهای چرب امگا 3 برای جای جوش

امگا 3 برای درمان آکنه یا جوش بسیار مفید است. آنها دارای خواص آنتی اکسیدانی هستند که برای کاهش التهاب و حفظ انعطاف پذیری پوست مناسب می باشند. غذاهایی که حاوی اسیدهای چرب هستند عبارتند از ماهی آزاد، شاه ماهی، ساردین، ماهی کولی، ماهی قزل آلا، ماهی تن و ماهی خال مخالی. سایر مواد غذایی که حاوی مواد مغذی هستند شامل آجیل هایی مانند دانه های کتان، گردو، پسته، بادام و کره آجیلی و دانه ها می باشند. روغن های غیر اشباع مانند گل گاجره، پنبه دانه، روغن های گیاهی کلزا و زیتون و بادام زمینی نیز منابع غنی از اسیدهای چرب امگا 3 هستند.

ویتامین C

ویتامین C به درست شدن بافت آسیب دیده کمک می کند و پوست را در برابر مضرات نورخورشید محافظت می کند. همچنین می تواند به بهبود زخم های پوستی کمک کرده و از هدر رفتن آب جلوگیری می کند. مواد غذایی مانند فلفل دلمه ای، بروکلی، سبزیجات دارای برگ سبز تیره، آویشن، جعفری، ریحان، گشنیز، کلم فندقی و مرکبات مانند لیمو ترش، پرتقال، توت فرنگی، کیوی و آناناس منابع غنی از ویتامین C هستند.

جای جوش

پرهیز از مواد غذایی مضر برای پوست و تشدید کننده جای جوش

مواد غذایی زیر منجر به جوش و باقی ماندن جای جوش می شوند و باید از خوردن این غذاها اجتناب کنید.

کربوهیدرات های تصفیه شده و یا غذاهایی با گلیسمی بالا

مواد غذایی مانند نان سفید، ماکارونی، برنج سفید، سیب زمینی، کوکی ها، غلات صبحانه، کیک ها، کلوچه ها، بیسکویت ها و غیره جزو کربوهیدرات های تصفیه شده هستند. این غذاها دارای قند زیادی هستند و می توانند سطوح انسولین را افزایش دهند و توازن هورمونی را بر هم بزنند و باعث التهاب و در نتیجه سبب آکنه یا جوش شوند.

غذاهای ناسالم یا فست فود

مصرف بیش از حد مواد غذایی چرب و پر نمک، با افزایش جوش در ارتباط است. آنها باعث افزایش تولید چربی پوست  شده و در نتیجه باعث التهاب شدید می شوند که هر دو، از دلایل اصلی بروز جوش می باشند.

عوارض شیر گاو بر جای جوش

مصرف شیر ممکن است باعث افزایش هورمون های مردانه نظیر آندروژن و تستوسترون شود که می تواند موجب بروز جوش شود. علاوه بر این، شیر سطح قند خون را افزایش می دهد و موجب التهاب می شود، که در نتیجه می تواند باعث جوش زدن شود. اگر برای بدست آوردن کلسیم نیاز به مصرف شیر دارید، از شیر بادام استفاده کنید.

شکر

شکر عامل اصلی در بهم خوردن تعادل هورمونی است که می تواند منجر به بروز آکنه و جوش شود. برای مبارزه با جوش و جای جوش باید از مواد غذایی مانند آب میوه های بسته بندی شده، ژله ها، مرباها، شکلات، محصولات نانوایی، نوشابه ها، شیرینی ها، آب نبات ها و غیره اجتناب کنید.

الکل

مصرف الکل می تواند هورمون ها به ویژه هورمون های جنسی را تغییر دهد. در نتیجه، می تواند منجر به عدم تعادل هورمونی شود که در نهایت منجر به جوش می شود.

جای جوش

درمان جای جوش صورت، گونه ها و پیشانی

استفاده از یک تکه یخ

استفاده از یخ یک درمان مؤثر برای از بین بردن جای جوش است زیرا باعث تسکین پوست ملتهب شده و قرمزی پوست را کاهش می دهد. برای این منظور، یک تکه یخ را در یک حوله یا پارچه ای بپیچید و سپس آن را در حدود 1 تا 2 دقیقه بر روی پوست خود نگه دارید. برای دستیابی به بهترین نتایج، به طور منظم آن را انجام دهید.

استفاده از محصولات ملایم مراقبت از پوست

بسیاری از افراد اغلب از شیوه ها و محصولات سایشی  برای از بین بردن جای جوش و بی رنگ کردن پوست استفاده می کنند. اما این محصولات می توانند پوست را تحریک و شرایط را بدتر کنند. سعی کنید به پوست خود گوش کنید:

  • اگر به محصول خاصی واکنش شدیدی نشان می دهد، فورا استفاده از آن محصول را متوقف کنید.
  • از پاک کننده های ملایم آرایش، پاک کننده های صورت، اسکراب ها و مرطوب کننده هایی که پوست را تسکین می دهند، استفاده کنید.
  • هنگام تمیز کردن صورت خود، از آب خیلی گرم استفاده نکنید زیرا آب گرم می تواند پوست را خشک کند.
  • همچنین از استفاده از حوله های زبر، لیف ها و اسفنج ها بر روی صورت خود اجتناب کنید زیرا زبر هستند و ممکن است پوست را تحریک کنند.

لایه برداری منظم پوست به منظور درمان جای جوش

لایه برداری منظم می تواند به از بین بردن پوست مرده کمک کند و باعث نرمی و تازگی پوست شود. لایه برداری می تواند فرایند محو شدن را افزایش دهد، زیرا جای جوش معمولا بر روی لایه های بالایی پوست تاثیر می گذارد. شما از یک اسکراب مخصوص پوست های حساس برای  لایه برداری می توانید استفاده کنید. همچنین می توانید از یک حوله نرم و مقداری آب استفاده کنید.حوله را به صورت حرکات دورانی بر روی پوست آسیب دیده حرکت دهید. بهتر است حداقل یک بار در هفته لایه برداری پوست را انجام دهید.

اجتناب از نور خورشید

قرار نگرفتن در معرض نور خورشید روشی ایده آل برای درمان سریع جوش است. قرار گرفتن پوست آسیب دیده در برابر نور خورشید سبب تیره شدن پوست و کاهش روند بهبودی می شود. اشعه UV خورشید نیز می تواند باعث شود تا سلول های پوستی، رنگدانه تولید کنند که می توانند ظاهر زخم ها را بدتر کنند. باید از کرم های ضد آفتاب با SPF 30 یا بالاتر و از یک کلاه با لبه پهن و  بزرگ برای محافظت از پوست خود استفاده کنید.

از دست کاری کردن زخم ها اجتناب کنید

توصیه می شود که دست خود را از صورت خود دور نگه دارید. دست کاری زخم ها می تواند مانع از فرایند بهبودی طبیعی پوست شده و زخم ها را بدتر کند. در عین حال، دست کاری جوش ها می تواند باعث زخم شدن پوست شود، زیرا باکتری از طریق دست ها به صورت منتقل شده و باعث آلوده شدن و التهاب پوست می گردد.

استفاده از سیلیکون برای پوشاندن زخم های افزایش یافته و جای جوش

ژل ها یا ورقه های سیلیکونی می توانند از ازدیاد زخم ها، جلوگیری کنند. توصیه می شود که سیلیکون را  شب بر روی زخم ها بگذارید و صبح با یک شوینده ملایم صورت خود را  بشویید. با انجام این کار، پوست در طول چند هفته بهتر می شود.

از اسید سالیسیلیک یا اسید گلیکولیک برای درمان استفاده کنید

به راحتی می توانید اسیدهای گلیکولیک و سالیسیلیک را در بسیاری از محصولات مراقبت از پوست مانند پماد، اسکراب و کرم ها پیدا کنید. آنها لایه بردار موثری برای پوست هستند و باعث ریخته شدن لایه های مرده پوست می شوند و رنگدانه های پوست را قبل از اینکه به طور کامل از بین بروند را به سطح پوست می رسانند.

استفاده از محصولات ریتینوئید پوست

رتینوئید ها، به عنوان مشتقاتی از ویتامین A، در محصولات چندگانه مراقبت از پوست استفاده می شوند که قادر به درمان چین و چروک و خطوط ریز، آکنه، جوش و تغییر رنگ پوست هستند. در کنار آن، به تسهیل تولید کلاژن و افزایش بازسازی سلول های پوستی کمک می کنند، که انتخابی مناسب برای درمان جوش می باشند.

استفاده از خمیر دندان

خمیر دندان نه تنها باعث تمیزی دندان های شما می شود بلکه جای جوش را نیز به سرعت از بین می برد. به یاد داشته باشید از خمیر دندان سفید به جای ژل خمیر دندان استفاده کنید. به این منظور، مقداری خمیر دندان سفید را قبل از خواب بر روی پوست آسیب دیده بگذارید و صبح صورت خود را با آب بشویید. متوجه خواهید شد که بهبود قابل ملاحظه ای در ورم پوست صورت گرفته است.

بخار و بهبود یافتن جای جوش ها

بخار دادن یک درمان عالی به شمار می رود. بخار باعث باز شدن منافذ پوستی شده و به پوست اجازه می دهد تا  نفس بکشد. همچنین به از بین بردن باکتری ها، خاک و چربی هایی که در منافذ پوست قرار دارند و باعث التهاب و عفونت می شوند، کمک می کند. در یک ظرف بزرگ، به اندازه کافی آب گرم بریزید و اجازه دهید تا پوست صورت چند دقیه ای در معرض بخار آب قرار بگیرد. سپس با آب ولرم صورت خود را شسته و بعد از خشک کردن، از یک مرطوب کننده بدون روغن استفاده کنید.

جای جوش

درمان های خانگی

لیمو

لیمو به عنوان یک سفید کننده طبیعی عمل می کند و لکه و زخم جوش را از بین می برد و باعث روشن شدن پوست می شود. لیمو دارای خواص اسیدی است که می تواند باعث از بین بردن باکتری های پوست شده و از چرب شدن بیش از حد پوست نیز جلوگیری می کند. همچنین، در حذف سلول های مرده پوست، ترویج رشد سلول های پوستی جدید و بهبود الاستیک پوست موثر است. علاوه بر این، غنی از ویتامین C می باشد که برای بازسازی کلاژن بسیار موثر است.

روش اول

مواد لازم

  • یک تکه پنبه
  • آب لیموی تازه

طرز کار

آب یک لیمو تازه را بگیرید و آن را مستقیما و با استفاده از یک تکه پنبه، بر روی زخم هایتان بگذارید و اجازه دهید در حدود 10 دقیقه بر روی پوست بماند سپس با آب بشویید. این کار را یک یا دو بار در روز انجام دهید.

روش دوم

مواد لازم

  • 1 قاشق چایخوری آب لیمو
  • 1 قاشق چایخوری روغن ویتامین E

طرز کار

روغن و آب لیمو را در یک کاسه کوچک مخلوط کرده و قبل از خواب به قسمت های آسیب دیده پوست خود بزنید. صبح، صورت خود را بشویید. برای اینکه زودتر به نتیجه برسید، این کار را یک بار در روز انجام دهید

روش سوم

مواد لازم

  • عسل
  • آب لیمو
  • یک تکه پنبه

طرز کار

عسل و آب لیمو را به مقادیر مساوی مخلوط کنید. این مخلوط را با استفاده از پنبه بر روی زخم جوش بگذارید. بعد از 10 تا 15 دقیقه، با آب بشویید و خشک کنید. این درمان را یک بار در روز انجام دهید.

احتیاط: پس از استفاده از آب لیمو برای پوست، در معرض نور خورشید قرار نگیرید، زیرا سبب حساسیت به نور می شود. افرادی که دارای پوست حساسی هستند، ممکن است احساس سوزش یا خارش داشته باشند.

آلوئه ورا و درمان جای جوش

آلوئه ورا به علت خواص ضد باکتری و ضد التهابی، برای درمان زخم ها به طور طبیعی مفید است. همچنین باعث آبرسانی به پوست شده و چربی بیش از حد پوست را از بین می برد. علاوه بر این، یک نرم کننده طبیعی است که مرمت پوست آسیب دیده  کمک می کند و رشد پوستی سالم را افزایش می دهد. همچنین به روند بهبود کمک کرده و باعث روشن شدن جای جوش ها می شود.

روش اول

مواد لازم

  • یک عدد برگ آلوئه ورا

طرز کار

ابتدا برگ های آلوئه ورا را باز کنید و سپس ژل آن را خارج کنید و به صورت دورانی بر روی جوش ها ماساژ دهید و بگذارید به مدت سی دقیقه بر روی پوست بماند و بعد آن را بشویید. این درمان را دو یا سه بار در روز انجام دهید.

روش دوم

مواد لازم

  • 1 قاشق غذاخوری ژل آلوئه ورا
  • 2 تا3 قطره روغن درخت چای

طرز کار

ژله آلوئه ورا و روغن درخت چای را به طور کامل مخلوط کنید و آن را به قسمت های آسیب دیده پوست خود بزنید و  اجازه دهید به مدت 10 تا 15 دقیقه بماند و سپس با آب سرد بشویید. یک بار در روز این کار را انجام دهید.

احتیاط: آلوئه ورا ممکن است برای جوشهای قدیمی و کهنه، موثر نباشد. قبل از استفاده از آلوئه ورا مطمئن شوید که به لاتکس، گل لاله، سیر و پیاز حساسیت نداشته باشید. اگر به این موارد حساسیت دارید، به آلوئه ورا نیز حساسیت خواهید داشت.

روغن نارگیل

روغن نارگیل یک ماده جادویی است که برای مرمت بافت پوست مفید است و به دلیل اسیدهای چرب و ویتامین E، باعث سلامتی پوست شده و پوست را از وجود لکه ها و جوش ها آزاد می کند. همچنین باعث آبرسانی به پوست شده و به دلیل اینکه مرطوب کننده خوبی است، جای جوش ها کمتر در معرض توجه قرار می گیرند.

روش اول

مواد لازم

  • مقداری روغن نارگیل خالص

طرز کار

مقداری روغن نارگیل را گرم کنید و ناحیه آسیب دیده را حدود 5 تا 8 دقیقه، ماساژ دهید و بگذارید حداقل 60 دقیقه روی پوست بماند. سپس با آب گرم صورتتان را بشویید و خشک کنید. یک یا دو بار در روز این کار را انجام دهید.

روش دوم

مواد لازم

  • یک قاشق غذاخوری روغن نارگیل
  • چند قطره روغن اسطوخودوس

طرز کار

روغن اسطوخودوس و روغن نارگیل را ترکیب کنید. سپس، این مخلوط را به جوش ها بزنید و چند دقیقه به آرامی ماساژ دهید. پس از 20 تا 30 دقیقه، صورتتان را با آب ولرم بشویید. این کار را دو بار در هفته و به مدت چند هفته انجام دهید.

احتیاط: قبل از شروع درمان، ابتدا مقداری از این روغن ها را بر روی قسمتی از پوست تست کنید تا مطمئن شوید که به آنها حساسیتی ندارید.

سیب سرکه و درمان جای جوش

سرکه سیب به علت خواص ضد میکروبی، از بروز آکنه یا جوش جلوگیری می کند. همچنین حاوی خواص اسیدی است که باعث روشن شدن رنگدانه های پوست شده و جای جوش را از بین می برد. باعث تحریک تولید کلاژن، مرمت سلول ها و کاهش سلول های مرده می شود. علاوه بر این، قادر به تغییر رنگ پوست شده و از بروز جوش در آینده پیشگیری می کند.

روش اول

مواد لازم

  • سرکه سیب خالص
  • آب
  • یک تکه پنبه

طرز کار

مقادیر مساوی از سرکه سیب و آب را ترکیب کرده و پنبه را به این ترکیب آغشته کنید و بر روی جوش ها بگذارید و  پس از 5 دقیقه با آب بشویید. یکبار در روز از این روش درمانی استفاده کنید.

روش دوم

مواد لازم

  • دو قاشق غذاخوری سرکه سیب خالص
  • دو قاشق غذاخوری عسل
  • 2/1 فنجان آب
  • یک تکه پنبه

طرز کار

سرکه سیب، عسل و آب را در یک کاسه مخلوط کنید و با کمک پنبه، آن را به پوست آسیب دیده خود بزنید. بعد از 10 تا 15 دقیقه با آب بشویید. این کار را یک بار در روز انجام دهید.

احتیاط: سرکه سیب را قبل از مصرف رقیق کنید تا باعث تحریک پوست نشود. پوست خود را پس از هر بار استفاده، کاملا  بشویید.

روغن درخت چای برای درمان جای جوش

روغن درخت چای نه تنها در از بین بردن جوش ها موثر است، بلکه در از بین بردن ظاهر زخم ها نیز کمک می کند، زیرا دارای خواص ضد میکروبی و ضد التهابی است.

مواد لازم

  • یک قاشق چای خوری روغن نارگیل
  • 3 قطره روغن درخت چای

طرز کار

روغن درخت چای را به روغن نارگیل اضافه کرده و خوب مخلوط کنید و آن را بر روی زخم و ضایعات پوست خود بگذارید. این ترکیب را به مدت یک شب یا یکی دو ساعت بر روی پوست خود بگذارید و سپس بشویید. برای گرفتن بهترین نتایج، هر روز این کار را انجام دهید.

احتياط: روغن درخت چای را با آب و یا هر روغن حامل دیگری مانند روغن آفتابگردان، روغن نارگیل یا روغن زیتون رقیق کنید، زیرا استفاده از روغن رقیق موجب تحریک، قرمزی، خارش، تاول زدن و خشکی بیش از حد پوست می شود.

جای جوش

چگونه می توان از به وجود آمدن جای جوش ها جلوگیری کرد؟

در اینجا برای اینکه از بروز مجدد جای جوش پس از صاف کردن پوست، جلوگیری کنید، چند نکته را ذکر می کنیم:

استفاده از کرم ضد آفتاب

کرم ضد آفتاب برای کاهش خطر دائمی زخم و جای جوش بسیار مفید است. اگر پوست شما مستعد جوش زدن می باشد، هرگز بدون استفاده از کرم ضد آفتاب بیرون نروید. آسیب ناشی از اشعه های مضر خورشید، باعث بدتر شدن زخم ها می شود و جوش ها به مدت طولانی تری بر روی پوست باقی می مانند.

رعایت بهداشت

هرگز جوش ها را فشار ندهید و آنها را نترکانید زیرا نه تنها باعث وارد شدن آسیب بیشتری به آنها می شود بلکه سبب شکستن دیوارهای سلولی پوست نیز می شود. پوست را دو بار در روز بشویید و از محصولات مراقبت از پوست استفاده کنید.

کاهش التهاب

التهاب باعث می شود تا جوش های بزرگ به زخم تبدیل شوند. هدف کاهش التهاب و جلوگیری از تحریک پوست است. از مصرف محصولات و اسکراب های زبر و خشن پرهیز کنید.

به محض بروز جوش، آن را درمان کنیم

تا جایی که می توانید، جوش ها را با درمان به موقع، تحت کنترل خود در آورید و درمان را بلافاصله شروع کنید و اگر با درمان های بدون نسخه، بهتر نشدید با پزشک خود مشورت کنید. بنابراین، درمان سریع به جلوگیری از بروز جوش کمک می کند.

مراقبت های لازم برای کاهش جای جوش

  • ناحیه جوش زده پوست را زیاد لمس نکنید زیرا باعث انتقال باکتری و خاک از دست شما شده و منجر به عفونت و زخم می شود.
  • از محصولات مراقبت از پوست غیر شیمیایی و گیاهی استفاده کنید زیرا مواد شیمیایی احتمال بروز زخم را افزایش می دهند.
  • همیشه از یک نوع مرطوب کننده استفاده کنید، زیرا استفاده از یک نوع مرطوب کننده می تواند اثر بهتری داشته باشد.
  • بلافاصله پس از شستن پوست خود، آرایش نکنید زیرا منافذ پوست را مسدود می کند و موجب بروز جوش یا آکنه بیشتر می شود.
  • استرس خود را کنترل کنید، زیرا استرس در زنان، وضعیت جوش ها را بدتر می کند.
  • ترک سیگار زیرا سیگار کشیدن روند بهبود را به تاخیر می اندازد.
  • تمییز نگه داشتن ملافه و لباس ها
  • هر روز به اندازه کافی آب بنوشید تا بدن خود را هیدراته نگه دارید، زیرا کم آبی جوش ها را بدتر می کند و باعث خشک شدن پوست می شود.
  • به اندازه کافی بخوابید چون باعث مرمت سلول های پوستی می شود و در طول خواب، تولید کلاژن سریع تر اتفاق می افتد.

منبع: دکتر سلام