در مورد تینه آ پدیس یا پای ورزشکار چقدر می دانید؟ آیا با علائم این بیماری آشنایی دارید؟ این بیماری را میتوان یکی از رایج ترین بیماری های عفونی پوستی است که بیشتر در ورزشکاران دیده می شود. آیا می دانید چه عواملی باعث می شوند که ورزشکاران به این بیماری دچار شوند؟ اهمیت ویژه بیماری پای ورزشکار به این دلیل است که مسری بوده و می تواند به دیگران هم انتقال یابد. در این مقاله از بخش بیماری های دکتر سلام به بررسی این بیماری می پردازیم. با ما همراه باشید.

تینه آ پدیس چیست؟

تینه آ پدیس (tinea pedis) نوعی عفونت قارچی است که معمولا از بین انگشتان پا شروع می شود. این عفونت معمولا در افرادی که پاهای آن ها بسیار عرق می کند و هنگامی که در داخل کفش تنگ قرار می گیرد رخ می دهد.

نشانه ها و علائم تینه آ پدیس شامل دانه های پوسته پوسته شده است که معمولا باعث خارش و سوزش می شود. پای ورزشكار مسری است و می تواند از طريق کفش ها، حوله ها يا لباس ها پخش شود. پای ورزشكار به سایر عفونت های قارچی نظیر كرم حلقه ای و خارش جك نزدیک است. این بیماری می تواند با داروهای ضد قارچ درمان شود، اما اغلب عفونت باز می گردد. داروهای تجویزی نیز در دسترس هستند.

تینه آ پدیس

علائم تینه آ پدیس

این بیماری معمولا باعث بروز دانه های قرمز می شود. دانه ها و جوش ها معمولا از بین انگشتان پا شروع می شود. اغلب خارش، بدترین مشکل پس از پوشیدن کفش و جوراب تان است.

برخی از انواع پاهای ورزشکار دارای جوش یا زخم است. انواع مختلفی از موکاسین در این بیماری باعث خشکی مزمن روی پا می شود که به اطراف پاها گسترش می یابد. این می تواند با اگزما و یا حتی پوست خشک اشتباه گرفته شود.

این عفونت ممکن است بر روی یک یا هر دو پا تأثیر بگذارد و تا دست تان نیز گسترش یابد. به ویژه اگر قسمت های آلوده پاهای خود بخراشید خطر بیشتر می شود.

چه زمانی باید به نزد پزشک بروید؟

اگر دانه هایی بر روی پاهای خود دارید که پس از خود درمانی بهبود نمی یابد، به پزشک خود مراجعه کنید. اگر دچار دیابت هستید و مشکوک به این بیماری می باشید، سریعا به پزشک خود مراجعه کنید، به خصوص اگر متوجه علائم عفونت باکتریایی ثانویه مانند قرمز شدن بیش از اندازه، تورم یا تب شدید شدید این کار ضروری است.

تینه آ پدیس

علت بروز تینه آ پدیس

این بیماری توسط نوع مشابهی از قارچ ایجاد می شود كه سبب ایجاد خارش نیز می شود. جوراب های گرم، کفش تنگ و شرایط گرم و مرطوب برای رشد طبیعی قارچ مفید است. پای ورزشكار مسری است و می تواند با تماس با فرد آلوده یا تماس با سطوح آلوده مانند حوله، کف زمین و کفش گسترش یابد.

عوامل خطر

شما در معرض خطر بالاتری از ابتلا به تینه آ پدیس هستید اگر شما:

  • یک مرد هستید.
  • اغلب جوراب های مرطوب یا کفش های تنگ می پوشید.
  • فرش، ملحفه، لباس و کفش را با کسی که عفونت قارچی دارد، به اشتراک می گذارید.
  • پابرهنه در مناطق عمومی که در آن عفونت می تواند گسترش یابد، مانند سونا، استخرهای شنا، باشگاه ها و حمام های عمومی گام بر می دارید.

عوارض جانبی تینه آ پدیس

عفونت تینه آ پدیس شما می تواند به سایر قسمت های بدن تان گسترش یابد، قسمت هایی از جمله:

دست تان: افرادی که قسمت های آلوده پاهایشان را می خراشند ممکن است یک عفونت مشابه را دست خود ایجاد کنند.

ناخن هایتان: قارچ های مرتبط با تینه آ پدیس نیز می توانند ناخن های شما را آلوده کنند، این ها محل هایی هستند که تمایل به مقاومت در برابر درمان دارند.

کشاله ران: خارش جک اغلب توسط قارچ مشابهی ایجاد می شود که باعث ایجاد تینه آ پدیس می شود. معمولا عفونت از پاها به کشاله ران گسترش می یابد، زیرا قارچ می تواند بر روی دستان شما و یا بر روی یک حوله قرار گیرد.

تینه آ پدیس

جلوگیری

این راهنمایی ها می توانند به شما در جلوگیری از تینه آ پدیس کمک کنند یا علائم را در صورت بروز عفونت کاهش دهند:

پای خود را خشک نگه دارید، به ویژه بین انگشتان پاهایتان را همیشه خشک کنید. تا زمانی که در منزل هستید پابرهنه راه بروید، تا پاهایتان در معرض هوا قرار گیرد. بعد از حمام یا دوش بین انگشتان پایتان را خشک کنید.

جوراب تان را به طور مرتب تعویض کنید. اگر پایتان زیاد عرق می کند، جوراب خود را دو بار در روز تعویض کنید.

کفش های سبک و کفش مناسب بپوشید. از کفش های ساخته شده از مواد مصنوعی مانند وینیل یا لاستیک اجتناب کنید.

کفش های خود را تعویض کنید. هر روز یک جفت کفش را نپوشید تا بعد از هر بار استفاده کفش شما فرصت خشک شدن را داشته باشد.

از پای خود در مکان های عمومی حفاظت کنید. در اطراف استخر های عمومی و در هنگام استحمام از صندل ها و کفش های ضد آب استفاده کنید.

پای خود را درمان کنید. روزانه از پودر، ترجیحا ضد قارچ، بر روی پای خود استفاده کنید.

کفش ها را به اشتراک نگذارید. به اشتراک گذاری کفش ها خطرات گسترش عفونت قارچی را زیاد می کند.

تشخیص تینه آ پدیس

در بعضی موارد، ممکن است پزشک شما بتواند به راحتی با نگاه کردن به پاها، آن را تشخیص دهد. برای کمک به تایید، تشخیص و رد کردن شرایط دیگر، پزشک ممکن است:

  • پوست یا نمونه هایی از منطقه آلوده را برداشته و آنها را در زیر میکروسکوپ مشاهده کند.
  • یک نمونه کوچک از پوست خود را به یک آزمایشگاه ارسال کنید تا آزمایش شود.

تینه آ پدیس

درمان دارویی و خانگی

اگر تینه آ پدیس شما خفیف باشد، پزشک ممکن است از پماد ضد قارچی بدون نسخه، لوسیون، پودر یا اسپری استفاده کند. اگر بیماری تان درمان پیدا نکند، ممكن است به داروهاي تجويز شده نياز داشته باشيد. عفونت های شدید ممکن است به قرص های ضد قارچی که از راه دهان مصرف می شود، نیاز داشته باشد.

شما می توانید از درمان های خانگی و گیاهی نیز برای کاهش علائم این بیماری استفاده کنید. در ادامه این مقاله به بررسی چند درمان خانگی موثر برای بیماری پای ورزشکار می پردازیم.

1- درمان با روغن جوجوبا

می توانید پای خود را با 2 الی 3 قطره از این روغن ماساژ دهید. سعی کنید پایتان زیاد چرب نشود و به مقدار زیاد از این روغن استفاده نکنید. لازم است روزی 2 تا 3 بار این کار را انجام دهید ولی اگر نمی توانید حتما هر شب ماساژ با این روغن را انجام دهید.

2- درمان با پراکسید هیدروژن

از مهم ترین خاصیت های این گزینه درمانی، میتوان به ضدعفونی کنندگی قوی و ضدقارچ بودن آن اشاره کرد. برای استفاده از پراکسید هیدروژن 1 قاشق غذا خوری آب را با 1 قاشق غذاخوری پراکسید هیدروژن 3 درصد مخلوط کرده و بر روی قسمت هایی که پوسته پوسته شده یا ملتهب است بمالید. اجازه دهید تا خود به خود خشک شود. فراموش نکنید روزی 2 بار این کار را انجام دهید.

3- درمان با زردچوبه

زردچوبه دارای ماده ای به نام کورکومین است که خاصیت ضدقارچی و ضدباکتری آن زبانزد عام و خاص می باشد. همچنین باعث کاهش التهاب می شود. استفاده از آن راحت است و نیاز به هزینه کردن زیادی نیست. 1 قاشق غذا خوری زردچوبه را با چند قطره آب مخلوط کرده و بر روی پاهایتان بمالید. پس از اینکه کاملا خشک شد با آب گرم شستشو دهید. بهتر است اجازه دهید تا 20 دقیقه بر روی پوستتان بماند.

4- سیر

سیر حاوی ترکیباتی همچون آجوئن و آلیسین است که دارای خاصیت ضدقارچی و ضدالتهابی بوده و برای درمان علائم پای ورزشکاران مفید می باشد. 2 حبه سیر را ریز خرد کرده با 2 یا 3 قطره روغن زیتون مخلوط کنید و به نواحی آسیب دیده بمالید. بعد از 20 تا 30 دقیقه با آب شسته و کاملا خشک کنید. برای نتیجه بهتر یک یا دو بار در روز از این روش استفاده کنید.

5- درمان با زنجبیل

یکی از مواردی که باعث می شود این گزینه درمانی را حتما امتحان کنید این است که نه تنها باعث کاهش التهاب می شود و با باکتری و عفونت مبارزه می کند بلکه بوی بد پای ناشی از این بیماری را از بین می برد. برای این کار تکه ای حدودا 5-7 سانتی متر از زنجبیل را ببرید و به مدت 10 الی 20 دقیقه درون یک فنجان آب بجوشانید. اجازه دهید تا خنک شود و چند قطره از محلول بدست آمده را بر روی پای خود بمالید. بهتر است 3 بار در روز این محلول را استفاده کنید.