در مورد اعتیاد به استامینوفن چه می دانید؟ امروزه داروهای زیادی وجود دارند که افراد برای موضوعات خیلی کوچک، به طور مرتب از آنها استفاده می کنند. بسیاری از این داروها، داروهای بدون نسخه ای هستند که نیازی به نسخه پزشک ندارند. بیشتر مردم بر این باورند که این داروها هیچ گونه ضرری ندارند و اثر سوء در رابطه با مصرف آنها وجود ندارد. متأسفانه بسیاری از این داروها اعتیاد آور هستند و در صورت استفاده نادرست، اثرات خطرناکی را به همراه دارند. در این مقاله از بخش داروهای دکتر سلام می خواهیم در مورد یکی از داروهای اعتیاد آور صحبت کنیم. بله در مورد استامینوفن که بیشتر افراد از خطرات مصرف طولانی مدت یا نادرست آن آگاهی ندارند. شناخت استامینوفن، استفاده از آن و اعتیاد آور بودن این دارو، از اهمیت زیادی برخوردار است.
اعتیاد به استامینوفن
استامینوفن نوعی داروی بدون نسخه می باشد که به تنهایی یا به صورت جزئی از داروهای دیگر، میتوان خریداری کرد. این دارو برای درمان انواع مختلف درد، سرما خوردگی و داروهای مرتبط با قاعدگی کاربرد دارد. این دارو، اکثرا برای درمان درد های خفیف و جزئی استفاده می شود. استامینوفن، برای کاهش تب و درد خفیف آرتریت نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
برای بیشتر افراد، استامینوفن، دارویی است که برای درمان انواع درد ها استفاده می شود. به راحتی قابل دسترس است و در بسیاری از فروشگاه ها و مراکز خرید کوچک نیز پیدا می شود. متأسفانه بیشتر مردم، از میزان مصرف درست و محدودیت هایی که این دارو دارد، آگاهی ندارند. همچنین از این موضوع که بیشتر داروهای دیگر نیز شامل استامینوفن هستند، نیز اطلاعی ندارند که همین باعث می شود مقدار مصرف این دارو، هر روزه افزایش پیدا کند و حتی گاهی باعث بروز اعتیاد به استامینوفن در خود می شوند.
دوز مصرفی مناسب برای جلوگیری از اعتیاد به استامینوفن
در مورد بزرگسالان و نوجوانان، مقدار دوز مصرفی، هر 4 تا 6 ساعت، 650 تا 1000 میلی گرم در صورت نیاز می باشد. این مقدار برای کودکان خیلی کمتر است و اغلب بر پایه وزن و سن آنها، تعیین می شود.
با این حال، اگر داروهای تجویزی یا بدون نسخه دیگری مورد استفاده قرار می گیرد، باید از نظر دارا بودن استامینوفن، مورد بررسی قرار بگیرند. مصرف بیش از اندازه و یا مصرف طولانی مدت استامینوفن، سلامتی را به خطر می اندازد، به عنوان مثال ممکن است باعث آسیب کبدی شود. بررسی تمام برچسب های دارویی یا مشورت با پزشک، درباره تمام داروهایی که ممکن است استامینوفن داشته باشند، مهم است، مخصوصا اگر به مصرف طولانی مدت آن نیاز داشته باشید.
استامينوفن چه عوارض جانبی دارد؟
مصرف گهگاه استامینوفن، عوارض جانبی متعددی دارد که در بیشتر افراد رایج و متداول نمی باشد. این عوارض شامل تهوع، استفراغ و درد معده هستند. همچنین می تواند باعث بروز جوش یا سردرد شود. استفاده مرتب از استامینوفن، باعث بروز عوارض جانبی جدی تری نیز می شود که شامل مشکل دفع ادرار و آسیب به کلیه می باشد. همچنین باعث کاهش تعداد پلاکت های خون شده که منجر به کبودی یا خونریزی غیر عادی می شود.
خطرات دیگری که در رابطه با مصرف استامینوفن وجود دارد، مشکلات یا آسیب کبدی می باشد. واکنش های آلرژیک، مانند خارش یا کهیر، متورم شدن صورت یا دست ها یا مشکل تنفسی نیز در افرادی که استامینوفن مصرف می کنند، دیده می شود. اگر متوجه هر یک از این عوارض جانبی شدید، بلافاصله با پزشک خود مشورت کنید. در مورد بروز علامت های واکنش آلرژیک، مخصوصا مشکل تنفسی، باید به اورژانس مراجعه کنید.
علائم مصرف بیش از اندازه استامینوفن چیست؟
یک فرد بزرگسال سالم، بیش از 4000 میلی گرم استامینوفن را نباید در یک روز مصرف کند. اگر فردی بیشتر از 65 سال سن دارد، یا داروهای دیگری را مصرف می کند یا بیماری کبدی یا کلیه دارد، این مقدار مصرف باید خیلی پایین تر باشد. در مورد مصرف استامینوفن برای افرادی که در این گروه ها قرار دارند و برای کودکان، باید با یک پزشک مشورت شود. مصرف بیشتر از 7000 میلی گرم استامینوفن در یک روز برای یک فرد بزرگسال سالم، مشکلات شدیدی را بر اثر مصرف بیش از اندازه ، به همراه دارد.
مصرف بیش از اندازه استامینوفن، برای هر کسی می تواند به سادگی اتفاق بیفتد. این حالت با مصرف بیش از مقدار توصیه شده به صورت عمدی یا تصادفی و به علت درد بیش از حد ممکن است رخ دهد. مصرف تصادفی این دارو اغلب به علت بروز درد یا فراموشی است و یا آگاهی نداشتن از نوع انتشار این دارو در بدن است که این نیز دلیلی دیگر بر مصرف زیاد آن می باشد. با این حال، یکی دیگر از موضوعات خیلی رایج، آگاهی نداشتن فرد از وجود استامینوفن در دیگر داروهای مصرفی می باشد و همین باعث مصرف بیش از حد استامینوفن می شود.
مصرف بیش از اندازه استامینوفن شامل علائمی مانند تهوع، استفراغ، و درد معده می باشد، همچنین در طی 24 ساعت اول مصرف بیش از حد این دارو، علائمی مانند عرق کردن و خستگی نیز بروز می کند. بعد از 24 تا 72 ساعت پس از مصرف زیاد استامینوفن، مشکلات ادراری مانند ادرار کم و تیره نیز ممکن است دیده شود.
از دیگر علائم مصرف زیاد این دارو، بروز درد در قسمت سمت راست بالا و همچنین زرد شدن پوست و چشم است. بعد از 72 ساعت، ممکن است ادرار حاوی خون باشد. تب به همراه خستگی و ضعف نیز ممکن است وجود داشته باشد. همچنین احساس غش، ناتوانی در بیدار ماندن و احساس گرسنگی یا لرز نیز ممکن است مشاهده شود. تاری دید، مشکل تنفسی، سردرد، گیجی و حتی کما، ممکن است پس از مصرف بیش از اندازه این دارو، رخ دهد.
اگر استامینوفن را بیش از حد مصرف کردید یا به مصرف زیاد از حد آن مشکوک شدید، باید از یک متخصص بهداشت، کمک بگیرید. آنها با انجام آزمایشات خون و همچنین عملکرد کبد و آزمایشات مربوط به لخته شدن خون، مشکل را تشخیص می دهند. آنها همچنین در صورت بروز هر علائمی در به شما کمک می کنند.
مصرف طولانی مدت استامینوفن، حتی در صورت محدود کردن دوز مصرفی، باعث بروز خطر مرتبط با مصرف بیش از اندازه این دارو می شود. به طور خیلی جدی توصیه می شود که استامینوفن را برای درمان درد، بيشتر از 10 روز و برای درمان تب ، بیشتر از 3 روز مصرف نکنید. اگر درد یا تب بیشتر از این مدت طول کشید ، باید از متخصصان بهداشتی کمک بخواهید و از بروز پیامدهای مصرف بیش از حد استامینوفن پیشگیری کنید.
آیا امکان اعتیاد به استامینوفن وجود دارد؟
واقعیت این است که، استامینوفن بر خلاف سایر داروها و داروهای مسکن، خواص اعتیادآور ندارد. آنگونه که بدن به سایر مواد اعتیادآور وابسته می شود، به استامینوفن چنین واکنشی بروز نمی دهد. با این حال، درباره استفاده طولانی مدت این دارو و عوامل اعتیاد آور آن که منجر به سوء مصرف و مصرف بیش از اندازه می شود، هنوز مسائلی وجود دارد.
غالبا، یک نوع وضعیت پزشکی که ممکن است به درستی نیز معرفی نشده باشد، باعث اعتیاد افراد به استامینوفن می شود. اعتیاد به استامینوفن ، اغلب مورد توجه قرار نمی گیرد، زیرا بسیاری از افراد بر این باورند که استامینوفن، داروی بدون ضرری است که به طور مرتب میتوان از آن استفاده کرد. متأسفانه، مصرف بیش از حد این دارو در دنیا، باعث می شود تا بیشتر افراد، جان خود را بر اثر نارسایی کبد از دست بدهند.
علایم اعتیاد به استامینوفن چه هستند؟
اعتیاد به استامینوفن می تواند دارای نشانه هایی باشد. قطع ناگهانی استامينوفن در افرادی كه به این دارو اعتياد دارند، باعث بروز برخی از علائم می شود. بیقراری، استفراغ و اسهال از علائم رایج ترک اعتیاد هستند. بسیاری از افراد پس از قطع مصرف استامینوفن، دچار سردرد می شوند. همچنین درد ممکن است در ابتدا درمان شود اما ممکن است از حالت عادی نیز بدتر شود. این مشکلات معمولا چند روز طول می کشد اما ممکن است تحمل این شرایط برای فرد، دشوار باشد و باعث شود که مصرف دارو را دوباره از سر بگیرد. نظارت پزشکی ممکن است در کمک به کاهش علائم ترک، مفید باشد.
چه نوع درمانی برای این نوع اعتیاد وجود دارد؟
یک فرد متخصص در ترک اعتیاد ممکن است بتواند به بیمار کمک کند تا اعتیاد به استامینوفن خود را ترک کرده و آن را پشت سر بگذارد. آنها قادر به شناخت علائم ترک هستند و در کشف علت اصلی اعتیاد می توانند کمک کنند. همچنین مشورت با یک پزشک در زمینه بررسی مسائل مربوط به مصرف طولانی مدت استامینوفن، بسیار اهمیت دارد.
این نکته نیز از اهمیت خاصی برخوردار می باشد که افراد باید از خطراتی که داروهای بدون نسخه نیز می توانند ایجاد کنند، آگاهی داشته باشند. با رعایت نکردن نسخه تجویزی یا مقدار دوز مصرفی، عوارض، به راحتی می توانند بروز کنند. همچنین باید از عوارض جانبی و عوارض طولانی مدتی که ممکن است بر اثر استفاده از این داروها، به وجود بیاید اطلاع داشته باشید، به خصوص آن دسته از داروهایی که گمان می کنید بدون خطر هستند. این آگاهی ها، از بروز اعتیاد، آسیب کبدی و حتی مرگ می توانند پیشگیری کنند.