آیا تا به حال برایتان اتفاق افتاده که دچار گرفتگی گوش شده باشید؟ حتما جواب شما بله است. اکثر افراد برای یکبار هم که شده این گرفتگی را تجربه کرده اند. در سفرهای هوایی بیشتر دچار گرفتگی گوش می شویم. البته این مشکل در سفرهای جاده ای نیز زیاد بروز می کند. در این مقاله از بخش حلق، گوش و بینی دکتر سلام ، به بررسی گرفتگی گوش می پردازیم. در انتها به آموزش درمان گرفتگی گوش با کمک روش های خانگی و راه های پیشگیری از این مشکل می پردازیم. با ما همراه باشید.
گرفتگی گوش چیست؟
پرده گوش که پرده صماخ نیز نامیده می شود، یک لایه نازک از بافت ها است که بخش بیرونی گوش تان را از گوش میانی جدا می کند. این پرده ارتعاشات صوتی را از جهان اطراف شما به استخوان های کوچک موجود در گوش میانی می فرستد. این پرده به شما در شنیدن کمک می کند. گاهی پرده گوش تان به سمت گوش میانی کشیده می شود. این وضعیت به عنوان گرفتگی گوش شناخته می شود.
گرفتگی گوش در میان کودکان شایع تر است، با این حال این وضعیت می توانند در هر سنی و در هر فردی تاثیرگذار باشند. این وضعیت می تواند کاملا رنجش آور و ناراحت کننده باشد که می تواند به دلیل دلایل متعددی مانند افزایش جرم گوش، تغییر ارتفاع و یا عفونت گوش اتفاق بیفتد. آیا از این مشکل رنج می برید؟ اگر بله، نگران نباشید زیرا در این مقاله شما می فهمید چگونه سریع و به طور طبیعی می توانید از گرفتگی گوش در خانه خلاص شوید.
علائم گرفتگی گوش چیست؟
گرفتگی گوش معمولا هیچ نشانه ای ندارد. با این حال، اگر به مقدار زیادی بر روی استخوان ها یا سایر ساختارهای داخل گوش فشار وارد کند، میتواند باعث:
- گوش درد
- خروج مایع از داخل گوش
- از دست دادن موقت شنوایی
شود. در موارد شدیدتر، می تواند باعث از دست دادن دائمی شنوایی شود.
چه چیزی باعث این گرفتگی می شود؟
گرفتگی گوش به دلیل مشکل در لوله های استاش ایجاد می شود. این لوله ها مایع را تخلیه می کنند تا به حفظ فشار داخل و خارج گوش ها کمک کنند.
زمانی که لوله های استاش شما درست کار نمی کنند، فشار داخل گوش می تواند باعث جمع شدگی پرده گوش شما به سمت داخل شود.
دلایل معمول اختلال عملکرد استاش عبارتند از:
- عفونت گوش
- بهبود نامناسب پرده گوش آسیب دیده
- عفونتهای تنفسی فوقانی
- رشد لوزه ها و آدنوئید ها
چگونه گرفتگی گوش تشخیص داده می شود؟
برای تشخیص گرفتگی گوش ، پزشک شما با پرسش درباره علائم تان و اینکه آیا به تازگی عفونت گوش داشته اید یا خیر شروع خواهد کرد. سپس از یک دستگاه به نام اتوسکوپ برای نگاه کردن به داخل گوش تان استفاده خواهد کرد. این کار به پزشکان این امکان را می دهد که ببینند آیا پرده گوش شما به سمت داخل کشیده و فشرده شده است یا خیر.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنم؟
اگر هر کدام از علائم یا نشانه های آسیب دیدگی پرده گوش یا درد و یا ناراحتی در گوشهای خود را تجربه کردید، با پزشک خود تماس بگیرید. گوش های داخلی و میانی شما از مکانیزم های حساسی تشکیل شده اند که به آسیب و یا بیماری حساس هستند. معاینه و درمان مناسب برای حفظ شنوایی تان ضروری است.
اگر جرم زیاد گوش باعث گرفتگی گوشتان شده باشد، پزشک با شستشوی گوش سعی می کند مشکل شما را درمان کند. در صورت انسداد لوله استاش داروهایی برایتان تجوی می شود. این داروها می تواند شامل موارد زیر باشد:
- آنتی بیوتیک ها برای درمان عفونت گوش و سینوس
- داروهای ضد قارچی مانند گوش شناگر
- آنتی هیستامین ها
- داروهای مسکن مانند استامینوفن و بروفن
پیشگیری از گرفتگی گوش
برای جلوگیری از گرفتگی گوش موارد زیر را رعایت کنید:
عفونتهای گوش میانی را درمان کنید. علائم و نشانه های عفونت گوش میانی عبارتند از گوش درد، تب، گرفتگی بینی و کاهش شنوایی. کودکان مبتلا به عفونت گوش میانی اغلب گوش هایشان را می مالند یا می کشند. از پزشک مراقبت های اولیه خود بخواهید که از آسیب احتمالی به پرده گوش جلوگیری کند.
در حین پرواز از گوشهای خود محافظت کنید. اگر سرما خوردگی و یا آلرژی فعال دارید، در صورت امکان، پرواز نکنید زیرا باعث گرفتگی بینی یا گوش می شود. در هنگام برخواستن و در هنگام فرود آمدن، گوشهای خود را با مسدود کننده گوش ، خمیازه کشیدن یا آدامس جویدن، واضح نگه دارید. یا از مانور والسالوا استفاده کنید – به آرامی نفس بکشید، سپس بینی خود را با دست مسدود کنید و دهانتان را ببندید. در طول برخواستن و نشستن هواپیما نخوابید.
اشیای خارجی را در گوش خود فرو نکنید. هرگز تلاش نکنید که قطعات اضافی و یا سفت را با اشیایی مانند چوب پنبه، گیره کاغذ و یا سنجاق سر، از داخل گوش بیرون بیاورید. این اشیا به راحتی می توانند پرده گوش شما را پاره یا سوراخ کنند. به کودکان خود در مورد آسیب هایی که می تواند با قرار دادن اشیا خارجی در گوششان ایجاد شود، آموزش دهید.
از سر و صدای بیش از حد دوری کنید. در صورتی که سر و صداهای بلند در محیط هایی مانند محل کار یا باشگاه های ورزشی وجود دارد، با پوشاندن گوش خود به وسیله محافظ گوش، از آسیب های احتمالی جلوگیری کنید.
درمان گیاهی و خانگی
- قورت دادن آب دهان به طور ناگهانی
- مکیدن آبنبات
- جویدن آدامس
- قرقره کرده آب گرم و آب نمک یک یا دو بار در روز
- خمیازه کشیدن
- چکاندن 4 الی 5 قطره روغن زیتون در گوش آسیب دیده
- لی لی کردن یا پریدن روی یک پا
درمان خانگی گرفتگی گوش ناشی از عفونت و جرم گوش
کارهایی که باید انجام دهید:
- سعی کنید سر خود را تا آنجا که می توانید بالا نگه دارید، بخصوص زمانی که می خواهید بخوابید یعنی سر خود را به درون سینه خود فرو نبرید و صاف در امتداد بدن نگه دارید.
- گوش های خود را مرتبا پاک کنید و بعد از حمام آنها را خشک کنید.
- دمای محیط پیرامون خود را معتدل نگه دارید نه خیلی سرد، نه خیلی گرم.
- مصرف مایعات زیاد به منظور کاهش بلغم بدن بخصوص هنگام خواب.
کارهایی که نباید انجام دهید:
- از مصرف نوشیدنی های الکلی خودداری کنید و از غذاهای شور، کافئین و تنباکو اجتناب کنید.
- اشیای تیز را در گوش خود فرو نکنید، از جمله ناخن ها. در عوض، از گوش پاک کن استفاده کنید.
- گوش را در معرض دمای بالا و بخار آب داغ قرار ندهید.
- حرکات ناخواسته سریع را انجام ندهید. سر خود را خیلی سریع نچرخانید.
مانور والسالوا
مانور والسالوا راه خوبی برای چگونگی خلاص شدن از گرفتگی گوش است. این حرکت برای کاهش درد و گرفتگی گوش مفید است. همه کارهایی که باید انجام دهید این است که دهانتان را کاملا ببندید و یک نفس عمیق بکشید و هر دو سوراخ بینی خود را بگیرید. حالا باز دم را به درون بینی های مسدود شده خود بدهید. اگر به درستی انجام شود، یک صدای کوچک درون گوش خود می شنوید. این صدا به این معنی است که لوله های استاش گوشتان باز شد. اما، بازدم را خیلی با فشار به بینی خود ندهید زیرا ممکن است باعث آسیب به پرده گوشتان شود.
کمپرس گرم
با استفاده از یک کمپرس گرم می توانید به راحتی گرفتگی گوش ناشی از بسته شدن سینوس ها و یا سرماخوردگی خود را درمان کنید. برای این کار یک دستمال را درون آب داغ (در حدی که دست نسوزد) فرو کرده، فشار دهید تا کاملا آب آن گرفته شود و سپس حدود 5 تا 10 دقیقه روی گوش خود قرار دهید.
همچنین می توانید یک بطری را با آب گرم پر کرده درون حوله یا پارچه نازکی بپیچید و به مدت 5 تا 8 دقیقه بر روی گوش خود قرار دهید. این کار برای کاهش فشار و رفع گرفتگی گوش مفید است.
بخور دادن
یکی از ساده ترین روش ها برای از بین بردن گرفتگی گوش ناشی از سرما خوردگی، استنشاق بخار است. بخور دادن به شما کمک می کند تا فورا گرفتگی گوش هایتان با شل شدن و ریزش موکوس درمان شود. این کمک می کند تا جرم گوش از بین برود. برای این منظور، یک کاسه بزرگ بردارید و آب داغ در آن بریزید. چند قطره روغن اسطوخدوس یا روغن درخت چای را به آن اضافه کنید. برای پوشاندن سر خود از یک حوله استفاده کنید. شروع به استنشاق بخار آب بکنید تا گرفتگی گوشتان باز شود. علاوه بر این، گرفتن دوش آب گرم برای حدود ده دقیقه کمک خواهد کرد که گرفتگی کاهش یابد.
نکته) گوش هایتان را مستقیما روی بخار آب نگیرید.
استفاده از روغن درخت چای
روغن درخت چای به علت خواص ضد میکروبی، ضد عفونی کننده و ضد التهابی آن، برای درمان عفونت گوش و گرفتگی گوش کمک کننده است. به غیر از این، دارای توانایی های ضد ویروسی و ضد باکتریایی است که بهترین روش برای مبارزه با عفونت سینوسی و سایر عفونت های تنفسی می باشد.
روش استفاده:
چند قطره از این روغن را با چند قطره از روغن زیتون گرم کنید و قبل از خواب حدود 4 قطره از روغن گرم شده را درون گوشتان بچکانید.
عوارض گرفتگی گوش
اگر گرفتگی گوش زیاد طول بکشد باعث می شود که هوای موجود در گوش میانی به مرور زمان جذب خون شود. در نتیجه فشار مغزی افزایش پیدا می کند. در نتیجه آب میان بافتی تشکیل شده و حرکت پرده گوش دچار اختلال می شود. به مرور زمان کاهش شنوایی را در پی خواهد داشت.