بیماری پیلونیدال یک بیماری است که معمولا بر روی نوجوانان و جوانان تاثیر می گذارد. سینوس پلونیدال، سوراخ کوچکی است که در زیر پوست، بین کپل های باسن و جایی که کپل ها از هم جدا می شوند، به وجود می آید که معمولا، بیشتر از یک سینوس ممکن است در آن ناحیه وجود داشته باشد و گاهی اوقات از طریق تونل های زیر پوستی به یکدیگر متصل می شوند. سینوس پیلونیدال ممکن است تا زمانی که عفونی نشده باشد، مورد توجه قرار نگیرد. عفونت باعث ایجاد آبسه های پر از چرک می شود. در این مقاله از بخش بیماری های دکتر سلام به بررسی پیلونیدال خواهیم پرداخت.
علت پیلونیدال
اگر چه علت اصلی و دقیق بروز سینوس پیلونیدال مشخص نیست، اما راه های مختلفی برای بروز آن، وجود دارد. این طور به نظر می رسد که سینوس پیلونیدال ، به علت وجود موهای شل و سستی که در پوست هستند، به وجود می آید. فولیکول های مو باعث محکم نگه داشتن موها در داخل پوست می شوند.
با وارد شدن فشار و اصطکاک بر روی فولیکول های مو، مسیر رشد فولیکول ها می تواند منحرف شده و به جای اینکه موها به سمت بیرون رشد کنند، در داخل پوست، رشد کنند. این حالت تا زمان بلوغ و رشد مو و افزایش میزان چربی، مشکلی را ایجاد نمی کند.
دلیل هر چه که می خواهد باشد، رشد تعداد زیادی مو در بین کپل ها، دلیل اصلی بروز مشکلات ناشی از بیماری پیلونیدال است. تجمع موها در این ناحیه، اغلب باعث بروز التهاب و عفونت می شوند. درون یک سینوس پیلونیدال عفونی، غالبا تکه هایی از موهای آسیب دیده نیز دیده می شود.
عوامل خطر پیلونیدال
بیماری پیلونیدال بیشتر از اینکه بر روی زنان تاثیر داشته باشد، بر روی مردان تاثیر می گذارد و معمولا بین سنین 13 تا 26 سال اتفاق می افتد. موارد زیر، از جمله موارد خطرناک ابتلا به بیماری پیلونیدال هستند که سبب افزایش این بیماری می شوند:
- سابقه بیماری در یک یا چند عضو خانواده
- رشد موهای بدن در اطراف سینوس
- مو های زبر و ضخیم یا فرفری
- وجود یک یک شکاف عمیق در باسن
- نشستن بیش از شش ساعت در روز
- شکل و انحنای باسن
- وارد شدن صدمه به ناحیه آسیب دیده
- بهداشت ضعیف
- چاقی و ازدیاد وزن
علائم و نشانه ها
امکان دارد که شما سینوس پلونیدال داشته باشید اما متوجه نشانه ها و علائم قابل توجهی نشوید و در بیشتر موارد، سینوس، دچار عفونت می شود. عفونت سینوس منجر به رشد آبسه می شود. آبسه، کیسه های چرکی هستند که در داخل و اطراف سینوس به وجود می آیند. علائم سینوس پلونیدال عفونی عبارتند از:
- درد
- قرمزی پوست
- تب
- ترشح متناوب خون یا چرک از سینوس
- وجود یک توده نرم در زیر پوست و نزدیک به استخوان دنبالچه
علائم به سرعت رشد می کنند و در صورت اینکه تحت درمان قرار نگیرند، وضعیت بدتر می شود. وجود درد در این ناحیه، نشستن و دراز کشیدن را با مشکل روبرو می کند.
درمان پیلونیدال
در صورت داشتن یک سینوس پیلونیدال غیر عفونی، تمیز و خشک نگه داشتن این ناحیه، مهم است. مو و پرز در بین کپل ها می توانند جمع شوند بنابراین برای اینکه همیشه تمیز بماند، باید به صورت روزانه، دوش بگیرید. برای پیشگیری از عفونت، این منطقه را بشویید و خشک کنید.
چنانچه این علائم به سرعت، شروع به رشد کردند، برای تحت کنترل درآوردن عفونت، باید از آنتی بیوتیک ها استفاده کنید. در صورت عفونی بودن سینوس و پیشگیری از سرایت عفونت، برای بیرون آوردن سینوس، از عمل جراحی میتوان استفاده کرد.
درمان های مختلفی برای معالجه بیماری پیلونیدال وجود دارد. پزشک جراح شما، درباره جزئیات و نوع درمان، می تواند توضیحاتی را در اختیار شما قرار دهد. گزینه های درمان عبارتند از:
1- درمان پیلونیدال با آنتی بیوتیک ها
در صورت تشخیص زود هنگام عفونت، فقط با مصرف آنتی بیوتیک، میتوان از پیشرفت عفونت جلوگیری کرد. با احساس درد و تصور اینکه این درد ممکن است نشانه ای از عود بیماری باشد، فورا با پزشک خود تماس بگیرید.
2- ایجاد برش و تخلیه سینوس، در کنار استفاده از آنتی بیوتیک ها
در صورت پیشرفت سریع علائم، ممکن است در کنار مصرف آنتی بیوتیک ها، به برش سینوس و تخلیه آن، نیاز داشته باشید. پزشک، سینوس عفونی را باز می کند و از یک وسیله نی مانند برای تخلیه چرک استفاده می کند.
این وسیله نی مانند را توسط بخیه، در محل نگه می دارند و معمولا یک هفته بعد از آن، خود به خود جدا می شود، اما بعضی اوقات، بسته به نوع عملی که صورت گرفته، باید برای خارج کردن این وسیله، به پزشک مراجعه کنید که طی یک عمل جراحی کوچک، در بیمارستان انجام می شود.
بعد از این عمل، باید از یک پانسمان خشک، برای جمع کردن چرک استفاده کنید. نحوه تعویض روزانه این پانسمان را به شما آموزش می دهند و بیشتر افراد پس از تخلیه چرک، می توانند به منزل برگردند.
3- درمان پیلونیدال با ایجاد یک برش بزرگ و باز گذاشتن آن
در این عمل، سینوس یا سینوس ها را برش می دهند. در این حالت، روی زخم را باز می گذارند و یک اسفنج را در داخل آن قرار می دهند. اسفنج به دستگاهی به اسم Wound VAC متصل است. این دستگاه با مکش مداوم چرک، سبب بهبود یافتن زخم می شود. 6 تا 10 هفته بعد از این، زخم بهبود پیدا می کند. شما در هفته باید 2 تا 3 بار، پانسمان را تعویض کنید و برای این کار، از یک پرستار می توانید خواهش کنید که به منزل شما آمده و در تعویض پانسمان، به شما کمک کند.
4- برش و بستن اولیه
در این عمل جراحی، قسمتی از پوست و بافت زیر آن را که محتوی سینوس می باشد را بر می دارند. از یک برش بیضی مانند برای برداشتن سینوس استفاده می کنند. سپس دو طرف زخم را به یکدیگر بخیه می زنند. مزیت و فایده این عمل، بهبود یافتن سریع زخم می باشد. با این حال، این نوع عمل در مقایسه با باز گذاشتن زخم، خطر ابتلا به عفونت را افزایش می دهد. چنانچه این ناحیه عفونی شود، باید دوباره باز شده و پانسمان شود.
میزان برگشت پذیری آن در حدود 20 تا 50 درصد تخمین زده می شود. رعایت مناسب بهداشت شخصی، بسیار مهم است زیرا عود و برگشت پذیری این بیماری را کاهش می دهد. شما باید زخم را تمیز نگه دارید و از رشد مو در اطراف آن، جلوگیری کنید. حتی پس از بهبود یافتن زخم، باید از رشد موهای زائد در این ناحیه جلوگیری کنید زیرا باعث می شوند بیماری دوباره برگردد.
اطلاعات بیشتر
برای خلاص شدن از شر موهای زائد و پیشگیری از رشد آنها در اطراف سینوس های عفونی، دو روش وجود دارد که عبارتند از:
1- از بین بردن مو ها و انجام مراقبت های بهداشتی
نشان داده است که از بین بردن موها با استفاده از تیغ اصلاح یا یک کرم موبر، در پیشگیری مجدد تاثیر می گذارد. دوش گرفتن بعد از تمرینات ورزشی و پس از انجام هر گونه فعالیتی که باعث عرق کردن شما می شود، نیز توصیه می گردد.
دوش گرفتن و شستشوی روزانه با صابون و لیف، علاوه بر لایه برداری، باعث تمیز ماندن آن ناحیه نیز می شود. اگر سطح زخم شما باز است، بدون مشورت با پزشک، اصلاح نکنید و یا از کرم های موبر استفاده نکنید.
2- حذف موها با لیزر و پیشگیری از پیلونیدال
لیزر، یک درمان دائمی و ثابت برای از بین بردن موهای زائد بدن می باشد که معمولا شامل چند جلسه لیزر درمانی در کلینیک می باشد. لیزر، نشان داده است که روشی موثر برای پیشگیری از بیماری سینوس پیلونیدال و عود مجدد آن است. وجود بیش از حد مو در ناحیه باسن، باعث بروز عفونت های مکرری می شود.
از بین بردن دائمی موهای ناحیه باسن، خطر بروز عفونت و عود مجدد را کاهش می دهد. متاسفانه بیشتر شرکت های بیمه، هزینه های لیزر درمانی را برای معالجه بیماری پیلونیدال، تحت پوشش قرار نمی دهند. نظر شرکت های بیمه، در حال حاضر، این است که لیزر، یک عمل زیبایی است.