اولین تولد کودک شما نزدیک است. او تقریبا یک کودک نوپا است و اینکه آیا او شروع به راه رفتن کرده است یا خیر، مهم نیست و قطعا وقتی یک ساله می شود، به وضعیت کودک نوپا می رسد. در این مقاله از بخش سلامت کودک دکتر سلام، روند رشد کودک 12 ماهه را بررسی می کنیم. کودک کوچک شما در حال حاضر شروع به صحبت کردن، خوردن غذای مناسب در هنگام صرف وعده های غذایی و لذت بردن از موسیقی و کتاب های مورد علاقه خود می کند. او در حال توسعه یک شخصیت درخشان است. به طور متوسط یک کودک ۱۲ ماهه وزنی معادل 9 کیلوگرم و قدی برابر ۷۶ سانتی متر دارد. این را با زمانی که کودک 12 ماهه تان به دنیا آمد مقایسه کنید، می بینید که بزرگ شده است!
روند رشد کودک 12 ماهه
چند قدم به جلو، یک قدم به عقب می تواند توصیف رشد کودک شما در این مرحله باشد. ممکن است چند هفته پیش در هنگامی که شما خانه را ترک می کرده اید، او برای شما دست تکان داده است اما اکنون این کار را نمی کند. نگرانی ای وجود ندارد.
اون این کار را فراکوش کرده است زیرا در حال تمرکز بر یادگیری مهارت دیگریست که شما به او می آموزید. دایره لغات کودک شما نیز در این مرحله رشد خواهند کرد حتی اگر او یک مشت کلمات نا منظم را بیان کند. مغز او پیوسته چیزهای جدید را مشاهده می کند و اطلاعات جدیدی را جذب می کند، بنابراین با استفاده از جملات صحیح و کامل با او صحبت کنید. شما می توانید با استفاده از الفاظی مانند “من می خواهم با تو بیرون بیایم” به جای “مامان می خواهد با تو بیرون بیاید” با او صحبت کنید.
نقطه عطف رشد کودک 12 ماهه
شما می توانید انتظار داشته باشید که این نقاط عطف را در کودک 12 ماهه خود ببینید:
- کودک تان بر گرفتن چنگال یا قاشق برای اینکه خودش غذا بخورد، اصرار خواهد کرد.
- کودک 12 ماهه تان قادر به برداشتن و نوشیدن صحیح از یک فنجان خواهد بود.
- کودک تان به طور فزاینده ای کنجکاو خواهد شد و شروع به بررسی هر چیزی که می بیند خواهد کرد.
- کودک تان شروع به تشخیص حالات شما خواهد کرد؛ اگر شما سر تکان دهید و لبخند بزنید، به انجام کاری که می کند ادامه خواهد داد، اما اگر شما عصبانی به نظر برسید، او کارش را متوقف خواهد کرد.
- کودک تان بیشتر به اسباب بازی هایی علاقه دارد که حرکت می کنند و یا می توان آن ها را هل داد، مثل اتومبیل ها، توپ، گاری و غیره.
- کودک تان ممکن است شروع به یادگیری نحوه ضربه زدن و پرتاب کند.
- کودک تان قادر خواهد بود که اشیا را از یک ظرف بیرون بیاورد و آن ها را به جای خود برگرداند.
- کودک تان ممکن است قادر باشد تا چند کلمه مثل “نوشیدنی”، “توپ” یا “فنجان” را درک کند.
- کودک شما ممکن است قادر به خط کشیدن با مداد باشد.
تغذیه
کودکتان حتی پس از ۱ سالگی ممکن است به خوردن شیر ادامه دهد. شما می توانید تا مدت زمانی که کودکتان می خواهد به شیردهی ادامه دهید. زمانی که کودک شما 12 ماهه می شود، این تصمیم شما است که آیا می خواهید به او شیر بدهید یا خیر، و این بستگی به این امر دارد که که چطور سینه ها واکنش نشان می دهند و کودک شما به شیر مادر نیاز دارد یا خیر. برخی مادران به تغذیه با شیر گاو روی می آورند و برخی نیز به تغذیه با شیر مادر ادامه می دهند.
خواب کودک 12 ماهه
ممکن است بپرسید که آیا حالا وقت آن است که او را به یک تخت خواب یا یک اتاق جداگانه منتقل کنید یا خیر. بعضی از خانواده ها کودک را در تختی جدا قرار می دهند و برخی اگر کودک در نیمه شب نیاز به تغذیه داشته باشد او را در کنار خود نگه می دارند. بسته به این که چه چیزی برای کودک شما مفید است، می توانید به این کار ادامه دهید و یا به آرامی جای خواب کودک را تغییر دهید، به عنوان مثال، گهواره را به تدریج از اتاق خواب خود به اتاق دیگر منتقل کنید. چند روز پس از انتقال کودک خود به یک تخت خواب در یک اتاق جداگانه، می توانید یک تشک را روی زمین قرار دهید و کنار او بخوابید تا زمانی که به این تغییر عادت کند. داشتن همان نور و صدا در اتاق جدید می تواند باعث شود که کودک راحت تر به مکان جدید عادت کند.
نکاتی برای مراقبت از کودک 1 ساله
به چند روش می توانید از کودک 12 ماهه تان مراقبت کنید:
- کودک خود را تشویق کنید تا راه برود و هر بار که توقف می کند او را دوباره به حرکت وا دارید.
- در ابتدا، زمانی که کودک سعی در راه رفتن می کند، انگشت خود را به او بدهید، چون باعث می شود احساس راحتی کند.
- باید تنها شیر خود را به کودک بدهید، اما اگر پیشینه چاقی خانوادگی ، مشکلات قلبی و عروقی یا کلسترول بالا دارید، ممکن است پزشک شیر کم چرب را توصیه کند.
- کودک شما هر کاری که میکنید را تماشا و تقلید خواهد کرد، پس هیچ رفتار منفی در مقابل او از خود نشان ندهید.
- اشیا خطرناک را از کودک 12 ماهه تان دور نگه دارید زیرا این سنی است که کودک همه چیز را در دهانش می گذارد.
- اگر کودک 12 ماهه تان غذایی را نمی خورد، دفعه بعد آن را به شیوه متفاوتی بپزید و به او بدهید.
- بگذارید کودکتان بازی کند، مشاهده کند و غذا بخورد. بازی کردن با غذا نیز یک فرآیند یادگیری است و اگر شما او را دعوا کنید، ممکن است دچار استرس شود.
آزمایش ها و واکسیناسیون کودک 12 ماهه
این حدودا زمانی است که باید برای معاینه کودک یک ساله خود به پزشک مراجعه کنید.
۱. آزمایش ها
پزشک شما اندازهگیری های کودک را انجام خواهد داد، یک بررسی فیزیکی انجام می شود تا پزشک بفهمد که آیا او نقطه عطف خود را متناسب با سنش کسب کرده است یا نه، پزشک بررسی می کند که آیا او صحبت می کند، راه می رود و غیره.
۲. واکسیناسیون کودک 12 ماهه
اغلب واکسن هایی که در این مرحله دریافت می شود برای تثبیت واکسن هایی است که قبلا دریافت شده است. این ها شامل هپاتیت B، هپاتیت A، فلج اطفال، اولین دوزهای MMR و آبله مرغان هستند.
بازی ها و فعالیت ها
در زیر چند بازی و فعالیتی آورده شده است که می توانید با کودک خود انجام دهید:
- پاهای خود را در دو طرف کودک بگذارید و توپی را به طرف او پرت کنید و از او بخواهید که این کار را انجام دهد.
- اگر کودک 12 ماهه تان روی پای خود می ایستد، می توانید به او نشان دهید چگونه توپ را شوت کند. اول، با انجام این کار توسط خودتان نحوه این کار را به او نشان دهید. سپس توپ را جلوی پای او قرار دهید و به او کمک کنید تا پای خود را تکان دهد تا با توپ تماس برقرار کند.
- در حالی که در یک اتاق می دوید از کودک بخواهید که شما را دنبال کند و بگیرد.
چه موقع باید با پزشک مشورت کرد
در موارد زیر باید با پزشک مشورت کنید:
- اگر کودک 12 ماهه تان به سختی اشیا را می بیند، اغلب سرش را به یک سمت کج می کند تا ببیند، یا اغلب چشمانش را می مالد، او را به پزشک نشان دهید، چون ممکن است مشکلات بینایی داشته باشد.
- اگر چشم های کودک 12 ماهه تان سرخ، گریان، حساس به نور است و یا چرک در آن ها وجود دارد، باید فورا با پزشک مشورت کنید.
- اگر کودکتان به طور مرتب استفراغ می کند، او را به پزشک نشان دهید تا چک کند که آیا او مسموم شده است یا نه.
اگر وزن کودک شما به طور ناگهانی در این مرحله کاهش پیدا کند، جای نگرانی ندارد، برای کودکان نوپا طبیعی است که در یک سالگی افزایش قدشان از افزایش وزنشان بیشتر باشد.