اگر فرض کنیم که تنها افرادی که به طور منظم ورزش می کنند باید در مورد کراتینین نگران باشند، اشتباه می کنید. اگر به راحتی احساس خستگی می کنید و با تنفس کشیدن، مشکل دارید، ممکن است سطح کراتینین پایینی داشته باشید. پایین بودن کراتینین می تواند نشانه ای از دست دادن توده عضلانی باشد که می تواند به دلایل مختلفی رخ دهد. برای دانستن بیشتر در مورد اینکه چه چیزی می تواند باعث این ضایعه شود و اینکه چگونه می توانید سطح کراتینین خود را به حالت طبیعی بازگردانید، به خواندن این مقاله از بخش پزشکی دکتر سلام، ادامه دهید.

کراتینین چیست؟

کراتینین محصول شیمیایی یک نوع اسید آمینه به نام کراتین است که توسط کبد تولید و ذخیره می شود. سطح کراتینین معمولا نشانه متابولیسم عضلات طبیعی است و معمولا پس از شکسته شدن، وارد خون شما می شود. کلیه ها، کراتینین را قبل از اینکه از طریق ادرار خارج شوند، از جریان خون پاک می کنند. کل این فرآیند مسئول حفظ سطح طبیعی آن در بدن شما است.

کراتینین

سطح نرمال کراتینین معمولا برای اندازه های مختلف بدن و توده عضلانی مختلف متفاوت است. محدوده طبیعی کراتینین برای مردان در حدود 0.6 و 1.2 میلی گرم در دسی لیتر است، در حالی که برای زنان بین 0.5 تا 1.1 میلی گرم در دسی لیتر است. هر سطحی پایین تر یا بالاتر از این می تواند نشانه ای از ضعیف تر شدن عضلات باشد.

علائم و نشانه های سطح پایین کراتینین

علائم و نشانه های سطح پایین آن معمولا با شرایط پزشکی مرتبط هستند. آنها شامل موارد زیر می باشند:

بیماری های عضلانی مانند دیستروفی عضلانی که می تواند منجر به علائمی مانند ضعف عضلانی، عضلات سفت شده، درد و کاهش حرکت شود.

بیماری های کبدی یا عملکرد ضعیف کبد می تواند در تولید کراتین اختلال ایجاد کند، در نتیجه باعث کاهش سطح کراتینین می شود. این ممکن است منجر به علائمی مانند یرقان، تورم شکم و درد، تورم و مدفوع زرد و خونی شود.

سطح کراتینین پایین نیز می تواند به علت از دست دادن آب بدن (کم آبی بدن) ایجاد شود. این امر می تواند به علت مصرف زیاد آب، بارداری یا حتی به علت مصرف داروهای خاص باشد.

همان طور که می دانید، تفکیک بافت های ماهیچه ای، کراتینین تولید می کند. بنابراین سطح پایین آن می تواند نشانه ای از توده ماهیچه ای کم باشد که عامل خطری برای سطح پایین کراتینین است.

سوء تغذیه و رژیم غذایی کم پروتئین یا کم گوشت برخی از علل شایع تحلیل توده عضلانی است. برای تعیین سطوح کراتینین، پزشک یا مراقبان بهداشت، ممکن است از چندین آزمایش  تشخیصی استفاده کند.

کراتینین

تشخیص

یکی از گزینه ها برای تعیین سطح کراتینین، آزمایش کراتینین سرم است که می تواند سطح کراتینین را در جریان خون اندازه گیری کند. گزینه دیگر آزمایش ادرار کراتینین است که ادرار شما را برای تعیین سطح کراتینین مورد آزمایش قرار می دهند.

هنگامی که آزمایش تشخیصی سطح کراتینین را نشان می دهد، پزشک شما یک برنامه درمانی را پیشنهاد می کند. سطوح پایین کراتینین ممکن است نیاز به آزمایش های تشخیصی بیشتری نیاز داشته باشد تا از بروز بیماری عضلانی پیشگیری کند البته در صورتی که وجود داشته باشد. نمونه برداری از ماهیچه یا آنزیم ماهیچه ممکن است برای بررسی آسیب های ماهیچه ای انجام شود.

هنگامی که علت سطح کراتینین پایین شما مشخص شد، پزشک شما گزینه های درمان موجود را برای درمان بیماری، مورد بررسی قرار می دهد.

کراتینین

درمان های دارویی سطح کراتینین پایین

اگر شما در معرض یک بیماری عضلانی هستید، درمان شما بر روی مبارزه با بیماری و کاهش علائم آن متمرکز خواهد شد. برخی از گزینه های درمان بیماری های عضلانی عبارتند از مصرف کورتیکواستروئیدها که می توانند در تقویت عضلات یا درمان برای بهبود کیفیت زندگی باقی مانده شما کمک کنند. سطوح پایین کراتینین که به علت حاملگی رخ می دهد معمولا پس از زایمان طبیعی می شوند.

اگر سطح کراتینین پایین شما به علت بیماری عضلانی نباشد، مداخلات پزشکی ضروری نمی باشد.

دیگر گزینه های درمانی

اگر سطح كراتینین پایین نتیجه بیماری عضلانی نباشد، پزشک شما می تواند چند راه را پیشنهاد كند كه می توانند به افزایش و تقویت توده عضلانی شما کمک کند تا سطح كراتینین خود را بدون مصرف دارو به حد نرمال برسانید.

آنها ممکن است از شما بخواهند که سطح فعالیت فیزیکی خود را افزایش داده یا تمرینات قدرتی را به طور منظم برای افزایش توده عضلانی خود انجام دهید.

شما همچنین می توانید پیاده روی، شنا کردن، ایروبیک، دوچرخه سواری و وزنه برداری را نیز امتحان کنید.

اگر پزشک شما شک دارد که توده عضلانی پایین شما، ناشی از سوء تغذیه یا کاهش وزن و یا رژیم غذایی شدید است، ممکن است از شما خواسته شود که رژیم غذایی خود را اصلاح کنید تا ماهیچه های از دست رفته بازسازی شوند. در زیر فهرستی از نکات رژیم غذایی است که می تواند باعث افزایش سطح کراتینین و افزایش توده عضلانی شما شود.

کراتینین

رژیم غذایی برای سطوح پایین کراتینین

  • شما باید 5-6 وعده غذایی کوچک اما سالم را هر روز بخورید.
  • رژیم غذایی شما باید شامل غذاهای غنی از پروتئین مانند گوشت بدون چربی، غذاهای دریایی، شیر، پنیر، ماست، پنیر محلی و سویا باشد. گیاهخواران نسبت به افرادی که رژیم گیاهخواری ندارند، بیشتر احتمال دارد که با کمبود پروتئین مواجه باشند. از این رو، آنها باید منابع جایگزین پروتئین را برای جبران آن مصرف کنند.
  • اجتناب از مصرف الکل زیرا می تواند باعث از دست دادن عضله شود.
  • شما همچنین می توانید تمرینات عضلانی را به منظور بهبود توده عضلانی خود انجام دهید.

تمریناتی برای بهبود توده عضلانی کم

بعضی از تمریناتی که می توانند به بهبود توده عضلانی شما کمک کنند عبارتند از:

  • وزنه برداری
  • اسکات
  • پرش
  • کشش بدن به سمت بالا
  • کشش بدن به سمت پایین
  • پرس نظامی ( Military press)
  • پرس دمبل در حال نشسته
  • پرس وزنه بر روی سینه د رحال دراز کشیده
  • بالا بردن پا
  • تمرینات عضلات شکم ( 6 تکه کردن عضلات شکم)
  • در حالی که بعضی از این تمرینات مانند اسکات و پرش را می توانید در خانه انجام داد، اما ممکن است برای بقیه تمرینات لازم باشد که به سالن ورزشی بروید.

در اینجا چند نکته وجود دارد که می توانند به جلوگیری از دست دادن عضلات کمک کند.

کراتینین

نکاتی برای پیشگیری از دست دادن عضلات

  • رعایت یک رژیم غذایی سالم که حاوی مواد مغذی مهم مانند ویتامین D است.
  • به طور منظم ورزش کنید.
  • خواب کافی داشته باشید.
  • میزان دریافت کربوهیدرات را کاهش ندهید.
  • مصرف الکل خود را محدود کنید
  • برای جلوگیری از کمبود آب، آب کافی بنوشید.

بازیابی سطوح پایین کراتینین معمولا آسان است، به خصوص زمانی که آنها به علت بروز یک مشکل پزشکی ایجاد نمی شوند. نکات و تمرینات مورد بحث، در طولانی مدت می توانند باعث بهبود توده عضلانی شما شوند.

با این حال، بهتر است که به برنامه درمان ارائه شده توسط پزشک خود، در صورتی که سطح کراتینین پایین شما به علت بیماری عضلانی باشد، وفادار بمانید.