در مورد فتق ناف پس از بارداری و زایمان چه می دانید؟ آیا با این جمله موافقید که گفته می شود در حالی که بارداری زمانی برای تغییرات و پدیدار شدن عوارض سلامتی است، اما اگر به آغوش گرفتن فرزندتان فکر کنید، تمام مشکلات ناپدید می شوند. خوب، بله و نه! چون گاهی اوقات عوارض پس از زایمان مثل فتق ناف می تواند زندگی شما را مشکل کند. فتق ناف پس از بارداری چیست؟ چگونه این مشکل برنامه روزمره شما را دچار مشکل می کند؟ این مقاله از بخش زنان و زایمان دکتر سلام را بخوانید تا همه چیز را در مورد فتق ناف و این که چگونه می تواند شما را تحت تاثیر قرار دهد، یاد بگیرید.
فتق ناف چیست؟
پس از زایمان، بخشی از اندام داخلی شما به علت باز شدن ماهیچه به سمت خارج برآمده می شود. برخی از مکان های رایج که در آن ها فتق ها رشد می کنند رباط کشاله ران و ناحیه بین شکم و ران هستند. اگر برآمدگی بالا بیاید و دردآور شود، باید قبل از این که به یک مشکل کشنده تبدیل شود، به پزشک مراجعه کنید.
علل فتق ناف در زنان بعد از بارداری
در طول دوران بارداری، بندناف شما از روزنه کوچکی در ماهیچه شکمی کودک عبور می کند. این روزنه معمولا بعد از تولد کودک بسته می شود. اما در برخی موارد نادر، ماهیچه ها به طور کامل به هم متصل نمی شود و مسبب فتق ناف می شود. به دلیل کشش بیش از حد ماهیچه در زایمان، ماهیچه شکمی تمایل به لاغر شدن و ضعیف شدن دارد. بنابراین، شما در معرض خطر ابتلا به فتق ناف پس از بارداری قرار می گیرید.
فشار درونی اضافی که در شکم و لگن تان در دوران بارداری رشد می کند اندام را به سمت بیرون هل می دهد. فشار چنان شدید است که بخشی از اندام و یا بافت از طریق دیوار شکمی شما خارج می شود و برآمدگی در نزدیکی ناف شما ظاهر می شود.
عوامل متعددی وجود دارند که فشار داخلی شکم شما را بالا می برند، مثل:
- چاقی
- چندین بارداری متوالی
- سرفه های مداوم
- وجود مایع سیال در حفره شکمی
- وزنه برداری سنگین
- سابقه جراحی شکم
- تنش در طول حرکات شکم
علایم این عارضه پس از بارداری:
برخی از علائم معمول فتق ناف پس از بارداری، عبارتند از:
۱. علایم پوستی:
- فتق ناف در اطراف ناحیه ضعیف شکم شما رشد می کند و اغلب پس از زایمان به روش سزارین رخ می دهد.
- ناحیه پوستی آسیب دیده از ناف بیرون می زند و برآمدگی با دید طبیعی شما مشاهده می شود.
- زمانی که فتق ناف باعث قطع جریان طبیعی خون شما می شود، پوست اطراف برآمدگی به رنگ قرمز متمایل می شود و یا به علت کمبود خون رسانی به رنگ آبی در می آید.
۲. درد:
- فتق ناف ممکن است احساس دردی خفیف و سوزش را در اطراف ناحیه شکم آسیب دیده ایجاد کند.
- فشار بیش از حد بر روی شکم میزان درد را زیاد می کند.
- زمانی که دچار فتق می شوید، ممکن است درد شدیدی را تجربه کنید و تمام شکم شما سفت شود.
- در مورد فتق ناف، ممکن است مجبور شوید که از طریق یک عمل جراحی فوری از توسعه آن جلوگیری کنید.
۳. علائم گوارشی:
زمانی که دچار فتق می شوید، علائم اختلالات گوارشی زیر را تجربه می کنید:
- تهوع
- استفراغ
- یبوست
- خون در ادرار
درمان فتق ناف بعد از زایمان
راهکار جراحی به طور موثر فتق ناف را برطرف میکند. جراحی، دیواره ماهیچه ای ضعیف را ترمیم می کند و مانع بیرون آمدن اعضا می شود. با این حال، در اغلب موارد، پزشک انجام تمرینات فیزیکی بعد از زایمان مثل یوگا و نرمش را توصیه میکند که برآمدگی را به طور طبیعی کاهش می دهد.
به طور عمده دو روش برای درمان فتق دیافراگم یا فتق ناف وجود دارد که عبارتند از:
۱. درمان جراحی
یک درمان جراحی به طور موثر ماهیچه های ضعیف شکم را تقویت کرده و بافت های بدن را از طریق جراحی باز به جای خود هل می دهد. همچنین می توانید جراحی لاپاراسکوپی را انتخاب کنید که درد کمتری داشته و زودتر بهبود پیدا می کنید. احتمال بروز مجدد فتق ناف در این مورد نیز کمتر است. اما به شدت توصیه می شود که در صورتی که این فتق در شما، شدید نیست، تمرینات فیزیکی مثل یوگا را برای تقویت ماهیچه های مرکزی خود انجام می دهید.
۲. درمان غیرجراحی
بیشتر پزشکان، تمرینات منظمی مانند یوگا و ایروبیک را تجویز می کنند و توصیه می کنند به جای عمل جراحی، این تمرینات را ادامه دهید. ورزش کردن به طور طبیعی ماهیچه های ضعیف را تقویت می کند و فتق را به حالت عادی باز می کند. انجام تمریناتی که فشار بیش از حدی را بر روی شکم و ماهیچههای لگن وارد نمی کنند نتایج بهتری خواهند داشت. تمرینات تنفسی، یوگا، تمرینات کششی، دوچرخه سواری، مدیتیشن به شدت کمک کننده خواهد بود. علاوه بر تمرینات منظم، حفظ حالت صحیح استادن و نشستن نیز به همان اندازه مهم است. شما باید با نحوه عملکرد بدن خود آشنا شوید و با روش های کاهش استرس همراه شوید. همچنین باید از پوشیدن کفش های پاشنه بلند به هنگام تشخیص بیماری بندناف خودداری کنید چون فشار زیادی بر روی ماهیچه های شکمی پایین وارد می کند.
چه اتفاقی می افتد اگر این عارضه بعد از زایمان درمان نشود؟
شما باید میزان شدت فتق خود را بررسی کنید. اگر خیلی کوچک است و باعث ناراحتی زیادی نمی شود، پس می تواند درمان نشود، اما انجام تمرینات منظم اجباری است. با این حال، اگر از فتق ناف یا فتق شکمی رنج می برید، باید سریعا به پزشک مراجعه کنید چون می تواند باعث بروز اثرات جدی مانند درد شکمی غیر قابل کنترل و تامین خون کمتر به روده ها شود. در نتیجه توصیه می شود قبل از پیگیری هر نوع درمان و یا تمرینی، با پزشک خود مشورت داشته باشید.
بازیابی و بهبود
اکثر مردم به سرعت پس از جراحی ترمیم فتق بهبود می یابند. بجز مواردی که فتق خیلی بزرگ و یا پیچیده باشد، افراد پس از جراحی می توانند راه بروند و همان روز مرخص شوند. کمی درد پس از جراحی، طبیعی است.
در صورت بروز تب و یا خونریزی زیاد یا درد شدید، حتما به پزشک مراجعه کنید. افرادی که در ادارات کار می کنند معمولا در عرض یک یا دو هفته به سر کار باز می گردند. آن هایی که در محیط های با فشار کاری زیادتر، کار می کنند ممکن است نیاز به زمان بیشتری برای استراحت داشته باشند. پزشک تان در مورد زمان ریکاوری و محدودیت های پیش از جراحی با شما صحبت خواهد کرد.
تمرین های ساده برای جلوگیری از فتق ناف بعد از بارداری:
در اینجا چند تمرین ساده وجود دارد که می توانید وارد رژیم روزانه خود کنید و فتق ناف را به طور طبیعی کاهش دهید:
۱. حالت قایق (حالت یوگا)
- روی زمین بنشینید و هر دو پایتان را به طور کشیده در مقابل خود نگاه دارید.
- به آرامی هر دو دست را در زیر پاهای خود قرار دهید و سعی کنید پاهایتان را به سمت سینه بلند کنید.
- در حدود ده ثانیه موقعیت خود را حفظ کنید و به آرامی به موقعیت اولیه برگردید.
۲. تمرین های دوچرخه پا:
- بر روی یک تخته شیبدار دراز بکشید تا پاهای شما کمی بالاتر از سرتان باشد.
- سعی کنید پاهای خود را به سمت بالا ببرید و با حرکت دایره ای پدال بزنید.
- فشار بر روی شکم باعث کاهش ورم ناف می شود.
آیا شما هم بعد از تولد نوزاد، دچار فتق ناف شدید؟ دکتر چه درمانی را برای شما پیشنهاد کرد؟ در قسمت نظرات زیر در مورد تجربیات خود در این زمینه به ما بگویید.