زخم معده یک بیماری شایع در این زندگی مدرن است. با توجه به درمان مناسب، عوامل تغذیه نیز نقش مهمی را در کاهش علائم بیماری و پیشگیری موثرتری از آنها بازی می کند. بنابراین، اگر اکنون از زخم معده رنج می برید، باید توجه بیشتری به رژیم غذایی روزانه خود داشته باشید. در این بخش از طب سنتی و بیماری های دکتر سلام، به بررسی رژیم غذایی مناسب برای افراد مبتلا به زخم معده و درمان های خانگی آن می پردازیم. در اینجا توصیه های مفیدی در مورد آنچه که باید بخورید و یا نباید بخورید وجود دارد.
تغذیه مناسب مبتلایان به زخم معده
افرادی که به زخم معده دچار هستند، باید مراقبت های لازم را انجام دهند تا سریع تر بهبود پیدا کنند. رعایت رژیم غذایی مناسب و استفاده از درمان خانگی می تواند در این راستا کمک کننده باشد.
بیماران مبتلا به زخم معده چه غذاهایی باید بخورند؟
سبزیجات سبز بیشتری را به رژیم غذایی خود اضافه کنید
وقتی به زخم معده مبتلا هستید، باید سبزیجات سبز بیشتری بخورید، زیرا آنها حاوی بسیاری از ویتامین ها، مواد معدنی و فیبر هستند که نه تنها برای سیستم گوارش خوب هستند بلکه مواد سمی روده را نیز از بین می برند.
خوردن غذاهای غنی از پروتئین
بیماران باید گوشت، شیر، تخم مرغ و سویا را به رژیم غذایی خود اضافه کنند. آنها مواد غذایی غنی از پروتئین محسوب می شوند. علاوه بر این، لطفا توجه داشته باشید که مصرف پروتئین باید معقول باشد (نه خیلی زیاد و نه خیلی کم)، زیرا اضافه یا کمبود پروتئین در بدن برای سلامتی خوب نیست.
خوردن غذاهای نرم و اسفنجی
ترشح اسید بیش از حد برای هضم غذا، باعث زخم معده بیشتری می شود. برای غلبه بر این وضعیت، فقط نان، یک گلوله کوچک طعم دار خالص و بدون هیچ گونه افزودنی و یا بیسکوئیت را برای کمک به جذب بیش از حد این اسید، مصرف کنید. در غیر این صورت، می توانید از سیب زمینی آب پز یا غذاهای نشاسته ای مانند آرد برنج غنی شده و آرد تاپیوکا استفاده کنید.
موز بیشتری بخورید
موز یک میوه آشنا و بسیار مغذی است و به طور موثری به درمان زخم معده کمک می کند. بنابراین، پس از هر وعده غذایی، شما باید موز را به منظور کمک به کاهش درد معده مصرف کنید.
بیماران مبتلا به زخم معده، چه غذاهایی را نباید بخورند؟
اولا باید از مصرف محرک هایی نظیر نوشیدنی های الکلی، آبجو، نوشیدنی های شیرین، نوشابه های گازدار، قهوه، سیگار، شکر تصفیه شده و بسیاری از شیرینی ها و غیره اجتناب کنید. این مواد غذایی برای سیستم گوارشی مضر هستند، زیرا عملکرد معده و ترشح اسید معده را، ضعیف می کنند و باعث آسیب به معده و شدیدتر شدن زخم ها می شوند.
غذاهایی که حاوی مقادیر زیادی اسید می باشند، دشمن معده هستند. تعداد بیش از حد اسیدهای HCL، می تواند باعث ایجاد زخم معده شود. بنابراین، غذاها یا میوه هایی که بسیار اسیدی هستند مانند آب پرتقال، آب لیمو یا گوجه فرنگی را مصرف نکنید.
در صورت داشتن زخم معده، از مصرف غذاهای پر چرب، غذاهای سرخ شده مانند مرغ سرخ شده، ماهی سرخ شده، میگوی سرخ شده و غیره اجتناب کنید. هضم این غذاها دشوار است و به مخاط معده آسیب می رساند. برای افراد مبتلا به التهاب معده، زخم می تواند گسترش پیدا کند و عوارض جدی را ایجاد کند.
غذاهای تند و پر ادویه مانند فلفل، سیر، زنجبیل، خردل و غیره نباید توسط بیماران مبتلا به زخم معده استفاده شود، زیرا آنها باعث تحریک و التهاب معده می شوند و به طور خاص، باعث گسترش زخم و یا حتی خونریزی می شوند.
بیماران باید توجه بیشتری به رژیم غذایی خود داشته باشند و بدانند که چه غذاهایی را باید مصرف کنند و از چه غذاهایی باید پرهیز کنند چرا که غذا و رژیم غذایی نقش مهمی در درمان بیماری های روده ای دارند.
درمان های خانگی و طبیعی زخم معده
عسل
- یک قاشق غذاخوری عسل را به یک لیوان آب گرم اضافه کنید.
- خوب مخلوط کنید و مقداری دارچین را نیز اضافه کنید.
- از این مخلوط یکبار در صبح بخورید.
- این نوشیدنی را بعد از بیدار شدن و قبل از صبحانه، باید بخورید.
درمان با سیر
- سیر خرد شده را به سالاد و غذای خود اضافه کنید و یا چند حبه سیر را بجوید.
- برای به دست آوردن سلامتی بهتر، آن را به صورت روزانه مصرف کنید.
سرکه سیب
2 قاشق چایخوری سرکه سیب، یک لیوان آب گرم و عسل را با هم مخلوط کرده و یکبار در روز بخورید.
درمان زخم معده با کلم بروکلی
- کلم بروکلی را به مدت 2 تا 3 دقیقه بخارپز کنید و بخورید.
- مقداری بذر کنجد و آب لیمو را بر روی بروکلی بریزید و بخورید.
کلم
اجازه دهید کلم به مدت 2 تا 3 دقیقه بخار پز شود و سپس آن را بخورید. لطفا توجه داشته باشید که نباید آنها را بیش از حد پخته شوند و یا ویتامین هایی که برای بهبود زخم معده مفید هستند، از بین بروند.
از آب کلم برای درمان درد معده استفاده کنید: نصف فنجان آب کلم را هر روز صبح و قبل از خواب بخورید. سپس خواهید دید که بیماری به طور قابل توجهی کاهش می یابد زیرا کلم حاوی ویتامین های زیادی می باشد که برای زخم معده مفید است. ویتامین های موجود در آب کلم میتواند به طور موثری زخم معده را درمان کند.
زنجبیل
- یک زنجبیل تازه را به قطعات کوچکی برش دهید و به فنجان چای سبز خود اضافه کرده و خوب مخلوط کنید و بنوشید.
- 1 قاشق غذاخوری آب زنجبیل تازه، 1 قاشق چایخوری آب لیمو و 1 قاشق چایخوری عسل را به آب گرم اضافه کنید و هم بزنید.
- این نوشیدنی را بهتر است به طور منظم در صبح مصرف کنید تا درد شما را بهبود ببخشد. زیرا اگر آن را در شب بخورید، ممکن است دچار مشکل خوابیدن شوید.
درمان زخم معده با شیرین بیان
منشاء و سرچشمه شیرین بیان، آسیا است اما در منطقه مدیترانه و سایر مناطق نیز یافت می شود. مطالعات نشان داده اند که ریشه شیرین بیان از بروز زخم پیشگیری می کند و با زخم مقابله می کند. شیرین بیان ممکن است باعث تحریک روده و معده شود تا مخاط بیشتری تولید کند و به حفاظت از معده کمک می کند. این امر همچنین روند بهبود را تقویت کرده و به کاهش درد زخم کمک می کند.
ترکیبات موجود در این گیاه ممکن است مانع توسعه H.pylori شوند. با این حال، باید اذعان کرد که شیرین بیان ممکن است با برخی از داروها تداخل داشته باشد و منجر به عوارض جانبی مانند بی حسی عضلات در اندام و درد عضلانی شود.
کندر رومی
این گیاه نوعی رزین از درختی به اسم istacia lentiscus است که به عنوان درخت کندر رومی نیز شناخته می شود. این گیاه به عنوان یک داروی باستانی برای مقابله با بسیاری از اختلالات روده، مانند بیماری کرون و زخم معده مورد استفاده قرار گرفته است. بر اساس یک مطالعه، این درمان کننده طبیعی زخم، می تواند حدود 30٪ از خطر علائم زخم معده را کاهش دهد. با داشتن خاصیت ضد باکتری، کندر رومی می تواند بر علیه H. pylori مبارزه کند. جالب تر اینکه، مصرف این گیاه در بلندمدت بدون خطر است. بنابراین، در لیست داروهای خانگی مؤثر برای زخم معده قرار می گیرد.
فلفل چیلی
افراد مبتلا به زخم معده می توانند فلفل چیلی را به لیست داروهای خانگی خود برای کاهش درد زخم معده اضافه کنند. علیرغم وجود باور عمومی، که افراد مبتلا به مشکلات گوارشی مانند زخم معده ، نباید از فلفل استفاده کنند زیرا باعث بدتر شدن شرایط آنها می شود، اما برعکس، یک تحقیق ثابت می کند که این نوع فلفل به خاطر داشتن کپسایسین، به احتمال زیاد منجر به زخم معده نمی شود و حتی قادر به از بین بردن زخم ها نیز می باشد. کپسایسین ماده ای فعال است که می تواند تولید اسید معده و جریان خون را به داخل معده کاهش دهد. آنها به التیام و جلوگیری از زخم کمک می کنند.
علاوه بر این، کپسایسین تولید مخاط را زیاد می کند، در نتیجه لایه داخلی معده را پوشش می دهد و از آسیب رسیدن به معده جلوگیری به عمل می آورد.
درمان زخم معده با سانچزیا
برگ های تازه این گیاه را تمیز کنید و سپس با مقدار نمک، آن را بجوید. این کار به کاهش سریع درد کمک می کند. متناوبا، می توانید برگ های خشک این گیاه را بجوشانید و هر روز بخورید.
Ardisia Silvestris
80 گرم برگ Ardisiasilvestis و 40 گرم برگ قاصدک و 12 گرم برگ جینسنگ 20 گرم شیرین بیان را ترکیب کرده و بپزید و سپس بنوشید. برای درمان زخم معده بسیار موثر است.
عصاره آلوئه ورا
- 20 تا 30 گرم از برگ های آلوئه ورا را تمیز کرده و کاملا بشوئید.
- سپس از صافی رد کرده و صاف کنید و بنوشید.
- برای گرفتن نتایج بیشتر، این نوشیدنی را یک بار در روز مصرف کنید.
- همچنین می توانید برگ های خشک آن را با آرد برنج مخلوط کرده و بخورید. این مخلوط به بهتر شدن درد زخم معده کمک خواهد کرد.
درمان زخم معده با زرد چوبه
زردچوبه به خاطر داشتن چربی ضروری قلیایی، از زخم معده پیشگیری می کند و ترشحات معده و اسیدیته اسید را کاهش می دهد. زردچوبه زرد نیز دارای خاصیت ضد التهابی برای بهبود زخم است. بنابراین، بسیاری از مردم آن را با عسل، برای درمان زخم معده و تسکین سوزش معده استفاده می کنند.
زردچوبه سیاه یک اثر ضدعفونی کننده قوی دارد، بنابراین برای زنان باردار توصیه نمی شود. از زردچوبه سیاه برای درمان خونریزی قاعدگی، اختلالات قاعدگی، قاعدگی های دردناک، سوء هاضمه، درد شکم و استفراغ استفاده می شود.
- هر روز 15 گرم زردچوبه و 1 قاشق چایخوری عسل را با آب گرم مخلوط کنید و قبل از غذا بخورید.
- این روش را 3 بار در روز، به خصوص در صبح زود انجام دهید.
- متناوبا می توانید زردچوبه و عسل را به صورت قرص درآورده و 3 بار در روز مصرف کنید.
- به طور مداوم از این مخلوط به مدت 30 روز استفاده کنید. زخم های معده به تدریج بهبود می یابند و سیستم ایمنی بدن نیز به طور قابل توجهی افزایش می یابد.
آلوئه ورا
10 گرم برگ تازه آلوئه ورا را بشوئید و لایه بی رنگ آن را بجوشانید و سپس بنوشید.
به جای آن، می توانید یک فنجان آب آلوئه ورای تازه را نیز مصرف کنید.
موز سبز
موزهای سبز در دمای پایین خشک شده و سپس پودر می شوند. موزهای رسیده را بشویید و درون این پودر فرو ببرید و بخورید و یا می توانید آن را با آب بخورید. موز سبز تاثیر قابل توجهی در تحریک رشد پوشش های مخاط معده دارد. بافت معده را ضخیم می کند و زخم را بهبود می بخشد. شما باید هر روز برای پیشگیری از زخم معده از پودر موز استفاده کنید.
درمان زخم معده با پروبیوتیک ها
یکی از بهترین درمان های خانگی برای درد زخم معده، پروبیوتیک ها هستند که در ماست ساده یافت می شوند. پروبیوتیک ها میکروارگانیسم های زنده ای هستند که طیف گسترده ای از مزایای سلامتی را ارائه می دهند.
در واقع، مزایای آن نامحدود است از جمله اثری که بر روی سلامت روده دارد. به طور خاص، با تحریک تولید مخاط می تواند با زخم ها مبارزه کرده و از برزو آنها جلوگیری کند، همچنین با پوشاندن لایه درونی معده، از ان محافظت به عمل می آورد.
همچنین، پروبیوتیک ها به تسریع تشکیل رگ های خونی جدید کمک می کنند و انتقال ترکیبات شفابخش مهم را به محل آسیب دیده تسهیل کرده و باعث بهبودی می شوند.
شما می توانید از غذاهای غنی از پروبیوتیک استفاده کنید و از مزایای آن برای روده، بهره ببرید. این غذاها شامل تمپه (سویای سرخ شده)، کیمچی (ترشی کلم تند)، کفیر (یک نوشیدنی ترش مزه که از شیر تخمیر شده گاو به دست می آید)، سبزیجات ترشی، کومبوچا (نوعی نوشیدنی که از مخمر چای شیرین به دست می آید) و کلم ترش هستند.
چگونه میتوان از زخم معده پیشگیری کرد؟
از غذاهای نرم با اثر مکانیکی کمتر استفاده کنید: اولویت باید مبتنی بر غذاهای نشاسته ای باشد و به عملکرد پوشش، جذب و اشباع مخاط معده و کاهش تحریک ترشح و خنثی سازی اسید توجه شود. این مواد غذایی شامل شیر، کیک های تهیه شده از بلغور برنج ، نان، برنج، بیسکویت و غیره هستند.
خوردن وعده های غذایی کوچکتر: ما تمایل داریم که سه وعده غذایی را در روز مصرف کنیم که در واقع می تواند برای اغلب افراد، هضم آنها دشوار باشد، مخصوصا وقتی که دستگاه هاضمه، به طرز مناسبی کار نمی کند. خوردن غذا در مقادیر کمتر و زود به زود، می تواند آنزیم ها و عملکرد معده را بهبود ببخشد.
اجتناب از مصرف محرک های معده مانند فلفل، سرکه، کاری، خردل، میوه های ترش، ماست، ترشی پیاز، ترشی خیار، آب گوشت، مواد غذایی تخمیر شده مانند سس، سس سویا و غذاهای کنسرو شده. همچنین باید مصرف غذاهای سرخ شده را کاهش دهید.
چربی که از ماهی گرفته می شود، مفید است، زیرا اسیدهای چرب ضروری و انرژی بدن را فراهم می کند. غذاهای غنی از روی مانند صدف، گوشت، ماهی و …. به ااتیام زخم ها کمک می کنند. ویتامین A به رشد سلول های مخاطی مخاط معده کمک می کند.