در روز ۲۴ اکتبر سال ۲۰۱۸، اداره غذا و داروی آمریکا داروی جدیدی را برای درمان آنفولانزا تصویب کرد. زوفلوزا اولین داروی جدیدی است که در ۲۰ سال گذشته به منظور درمان آنفولانزا تایید شده ‌است و از اواسط نوامبر در آمریکا در دسترس خواهد بود. زوفلوزا توسط یک شرکت داروسازی ساخته شده ‌است که تامی فلو، داروی دیگری برای درمان آنفولانزا را نیز می سازد. با این حال، این دو دارو متفاوت هستند. در این مقاله از بخش داروهای دکتر سلام، حقایق مهمی در مورد این دارو آورده شده است که دانستن آن ها مفید است.

مصارف و کاربرد زوفلوزا

زوفلوزا یک داروی ضد ویروسی تازه تایید شده است که پزشک شما می ‌تواند آن را برای درمان آنفولانزا تجویز کند. داروهایی مانند این دارو، می ‌توانند به شما کمک کنند تا نشانه ‌های بیماری تان در عرض ۴۸ ساعت اول بیماری کاهش یابد. در آزمایش ‌های بالینی، افراد مبتلا به آنفولانزا که در ۲۴ ساعت اول زوفلوزا مصرف می کردند نسبت به افرادی که پلاسبو (یک قرص بدون نیاز به تجویز) مصرف می کردند، سریع تر احساس بهبودی کردند.

 زوفلوزا

آیا به همراه زوفلوزا  باز هم نیاز به زدن واکسن آنفولانزا هست؟

اگر مبتلا به آنفولانزا باشید، پزشک شما زوفلوزا تجویز می ‌کند. این دارو از مریض شدن شما جلوگیری نمی ‌کند، بنابراین پزشک شما احتمالا توصیه می‌ کند که واکسن آنفولانزا را نیز تزریق کنید (مگر اینکه یک دلیل پزشکی داشته باشید).

این دارو برای چه کسانی مناسب است؟

پزشک احتمالا درباره علائم بیماری تان از شما سوالاتی را بپرسد و ممکن است بخواهد قبل از تجویز زوفلوزا، میزان شدت آنفولانزا در شما را مورد آزمایش قرار دهد. اگر معیارهای زیر را رعایت کنید، این دارو بهترین تاثیر را خواهد داشت:

  • بیش از ۱۲ سال سن دارید.
  • مبتلا به آنفولانزای پیشرفته هستید.
  • بیش تر از 48 ساعت از شروع علائم آنفولانزایتان نگذشته باشد.

این دارو گزینه مناسبی برای همه نخواهد بود. به عنوان مثال، این دارو برای کسی که به شدت بیمار است در حدی که نیاز است تا در بیمارستان بستری شود یا کسی که نسبت به داروهای خاصی حساسیت دارد مناسب نیست.

میزان مصرف زوفلوزا

دو دوز مصرفی برای داروی زوفلوزا تجویز می شود. اگر شما ۱۲ ساله هستید یا سنی بیشتر دارید، پزشک شما دوز مصرفی را براساس میزان وزن شما تعیین خواهد کرد.

زوفلوزا

ایمنی

FDA  برای تایید این دارو، با دستور ویژه به بررسی آزمایش ‌های کلینیکی پرداخت و این به این معنی است که دارو از طریق فرآیند تایید فوری مورد تایید قرار گرفت زیرا سازمان غذا و داروی آمریکا، این دارو را یک داروی مهم برای سلامت عموم می داند. اما محققان و تولید کنندگان در عمل باید نشان دهند که این دارو برای سلامت مردم موثر و ایمن است.

این دارو تحت دو آزمایش تصادفی بالینی قرار گرفت. در مجموع 1832 بیمار در این دو آزمایش شرکت کردند. برخی از آن ‌ها برای درمان آنفولانزا، زوفلوزا را مصرف کردند و برخی نوع دیگری از داروهای ضد ویروسی و بقیه افراد قرص پلاسبو مصرف کردند. در این آزمایش ۹۱۰ نفر زوفلوزا مصرف کردند که اغلب آن ‌ها بزرگسال بودند (۹۲ درصد).

این آزمایش ‌ها نشان دادند که زوفلوزا در مقایسه با داروهای دیگر چه عملکردی دارد. در اولین آزمایش، این دارو علائم آنفلولانزا را سریع ‌تر از سایر ضد ویروس ها کاهش داد اما در مرحله دوم، هیچ تفاوتی وجود نداشت. همچنین پژوهشگران فهمیدند که زوفلوزا بیماری ‌های دیگر به وجود آمده توسط ویروس ها را درمان نمی کند و تنها باید برای درمان آنفولانزا مورد استفاده قرار گیرد.

زوفلوزا  بیماری ‌های به وجود آمده توسط باکتری ها را نیز درمان نمی ‌کند. اگر فردی علائم آنفولانزا داشته باشد اما بیماری اش، ناشی از عفونت باکتریایی باشد، نباید زوفلوزا مصرف کند. داروهای ضد ویروسی به فرد مبتلا به عفونت ناشی از باکتری کمک نمی‌ کنند و از عوارض ناشی از عفونت باکتریایی جلوگیری نمی ‌کنند.

از آنجایی که گونه‌ های مختلفی از ویروس وجود دارند که می ‌توانند منجر به آنفولانزا شوند، بیماران باید بدانند که ممکن است زوفلوزا برای درمان ویروسی خاص تاثیرگذار نباشد.

در طی آزمایش‌ های بالینی، محققان از هر گونه عوارض جانبی که در زمان مصرف این دارو ایجاد می شد، یادداشت برداری کردند. سپس آن ‌ها بررسی کردند که آیا علائم گزارش ‌شده به دلیل مصرف این دارو بوده است یا دلیل دیگری داشته است. برخی افراد حاضر در آزمایش حتی با استفاده از پلاسبو نیز علائم مشابهی را گزارش کرده اند.

قبل از مصرف زوفلوزا، باید به پزشک تان در مورد هر شرایط سلامتی خاص دیگری که دارید، اطلاع دهید (حاد و مزمن).

زنان باردار باید قبل از مصرف هر دارویی برای پیش گیری و درمان آنفولانزا، به پزشک خود اطلاع دهند که باردار هستند. در این مواقع ممکن است پزشک تان درباره تجویز دارو تصمیم دیگری بگیرد تا از عوارض جانبی دارو در هنگام بارداری جلوگیری کند.

زوفلوزا

 عوارض جانبی

در آزمایش های بالینی برخی افراد عوارض جانبی ای را در هنگام مصرف زوفلوزا گزارش کردند.

رایج‌ ترین اثرات جانبی گزارش ‌شده توسط افراد تحت آزمایش بالینی زوفلوزا عبارتند از:

  • اسهال
  • برونشیت
  • حالت تهوع
  • نازوفارنژیت
  • سردرد

این امکان وجود دارد که کسی که این دارو را مصرف می کند اثرات جانبی دیگری را نیز غیر از موارد گزارش ‌شده توسط افراد تحت آزمایش بالینی، تجربه کند. اگر نگران اثرات جانبی دارو هستید، با پزشک خود صحبت کنید.

پزشک خود را در اطلاع تمام داروهایی که مصرف می کنید قرار دهید، حتی اگر آن ‌ها فقط ویتامین، مکمل‌ یا پروبیوتیک هستند. محصولات حاوی کلسیم می ‌توانند بر نحوه جذب داروها و یا اثر گذاری کمتر دارو تاثیرگذار باشند.

پزشک شما ممکن است به شما بگوید که از مصرف مواد غذایی، دارو، یا مکمل‌ های غذایی که در آن ‌ها کلسیم دارند، مانند محصولات لبنی یا ویتامین کمکی خودداری کنید.

زوفلوزا

زوفلوزا در مقابل گزینه‌ های دیگر

در آزمایش ‌های بالینی، محققان زوفلوزا را با داروی دیگری به نام تامی فلو، که برای درمان علائم آنفولانزا استفاده می شود مقایسه کردند. با اینکه این دو دارو به روش مشابهی عمل می ‌کنند، اما باید بدانید که آن ‌ها متفاوت هستند. پزشک تان به شما کمک می‌ کند تا تصمیم بگیرید که برای درمان علائم آنفولانزا زوفلوزا گزینه مناسبی برای شما است یا داروهای دیگر.

تامی فلو و زوفلوزا هر دو دارو های ضد ویروسی هستند که می توان از آن‌ ها برای بهبود سریع تر علائم آنفولانزا استفاده کرد. هر دو دارو تنها برای درمان بیماری‌ های ویروسی به کار می‌ روند و در صورتی که مبتلا به عفونت باکتریایی باشید، عمل نمی ‌کنند. در روز اول و بلافاصله بعد از ابتلا به بیماری، هر دو داروی تامی فلو و زوفلوزا به بهترین شکل عمل می ‌کنند. اما اگر بعد از ۴۸ ساعت اولیه بیماری، آن ‌ها را مصرف کنید به شما کمک نخواهند کرد. عوارض جانبی گزارش ‌شده برای هردو نیز مشابه است.

اما تامی فلو و زوفلوزا تفاوت‌ های کلیدی ای نیز با یکدیگر دارند که باید در مورد آن ‌ها بدانید:

  • زوفلوزا تنها برای افراد بالای ۱۲ سال در دسترس است اما امکان تجویز تامی فلو برای نوزادان بالای دو هفته وجود دارد.
  • مصرف یک دوز از زوفلوزا برای اثرگذاری کامل کافی است اما برای اثرگذاری کامل تامی فلو باید در طی چند روز چندین دوز مصرف کنید.
  • تامی فلو برای زنانی که باردار هستند، مورد تایید قرار گرفته ‌است. اما اگر باردار هستید درباره مصرف یا عدم مصرف زوفلوزا باید با پزشک خود صحبت کنید.
  • اگر انفلانزا شدید باشد به نحوی که نیاز به بستری شدن باشد، ممکن است زوفلوزا برای شما مناسب نباشد. اما تامی فلو می‌ تواند برای درمان بیماری ‌های شدید تر نیز مورد استفاده قرار گیرد. پزشک، داروساز یا سایر متخصصان پزشکی که در مراقبت شما دست دارند، به تصمیم‌گیری درباره استفاده از داروی مناسب کمک خواهند کرد.
  • هزینه تمام شده تامی فلو و زوفلوزا به چندین عامل، از جمله بیمه سلامت و یا کوپن ‌های شرکتی بستگی دارد.

کلام آخر

اگر امسال آنفولانزا بگیرید، ممکن است پزشک شما زوفلوزا را توصیه کند. این دارو در اواسط نوامبر 2017 در آمریکا در دسترس خواهد بود. می ‌توانید اطلاعات بیشتر را در وب سایت زوفلوزا مشاهده کنید. اگر نگران عوارض جانبی هستید و یا مطمئن نیستید که آیا زوفلوزا برای شما مناسب است یا خیر، از پزشک خود بپرسید.

اطلاعات بیشتری در مورد شیوع آنفولانزا ، علائم این بیماری، نحوه تشخیص این که آیا شما سرماخوردگی دارید یا انفلانزا و گزینه ‌های درمانی دیگر جمع آوری کنید.

همچنین می‌ توانید در مورد نحوه پیش ‌گیری از آنفولانزا به وسیله واکسن و دیگر اقدامات پیشگیرانه نیز مطالعاتی را انجام دهید. همچنین می ‌توانید از داروهای مشابه دیگر برای درمان انفلانزا کمک بگیرید. از پزشک خود بپرسید که آیا می ‌توانید داروهای مشابه زوفلوزا را مصرف کنید یا خیر.