کرم و انگل روده در کودکان به چه دلایلی بوجود می آید؟ راه های درمان و تشخیص وجود آن چیست؟ عفونت های حاصل از انگل روده، رایج ترین نمونه عفونت روده ای هستند که توسط انگل رودهی ایجاد می شوند. این کرم ها هر ساله میلیون ها انسان را مبتلا می کنند که کودکان هم از این قاعده مستثنی نیستند. به عنوان والدین کودک باید به این موضوع توجه کنید. اما نگران نباشید زیرا راحت شدن از دست این عفونت زیاد زمان بر نیست! این مقاله از بخش بیماری ها و سلامت کودک دکتر سلام را بخوانید تا با انگل روده در کودکان آشنا شوید.
کرمک یا انگل روده در کودکان چیست؟
کرم یا انگل روده ، کرم هایی نازک، سبک و جنبنده ای هستند که روده را تحت تاثیر قرار می دهند. به این کرم ها، کرم های پارازیتی، کرم های نشیمن و کرمک هم می گویند. کرم های موجود در انگل به شدت مسری هستند و کودک شما از طریق ارتباط داشتن با شخص یا چیزی که حاوی این کرم ها بوده، می تواند به عفونت مبتلا شود.
این کرم ها وارد معده و روده شده و در روده بزرگ ساکن می شوند و در سرتاسر مقعد تخم گذاری می کنند. به علاوه، تنها انسان ها در معرض انگل قرار می گیرند. در مطالعه تحقیقاتی که در ایالات متحده آمریکا صورت گرفت، به این نتیجه رسیدند که حدود ۲۰_۴۰ درصد از کودکان در این کشور به انگل مبتلا هستند.
کرم و انگل روده در کودکان هم بوجود می آید؟
بله کودکان هم به ندرت به این عارضه مبتلا می شوند. در کودکانی که جنب و جوش کمتری دارند و از غذاهای جامد و آب استفاده نمی کنند، ریسک ابتلا به انگل صفر است. بنابراین این افراد کمتر دچار این عارضه می شوند. در برخی موارد، تخم انگل و کرم انگل در بدن کودکان ساکن می شوند. به طور کلی معمولا کودکان مقعد تمیزی دارند زیرا شما دائما با پاک کننده های مختلف مقعد و اطراف مقعد آن ها را تمیز می کنید. بنابراین به ندرت دچار عفونت می شوند. هنگامی که کودک شما بزرگ شد و شروع به جنب و جوش و غذا خوردن و آشامیدن کرد، آن هنگام ریسک مبتلا شدن وی به این عارضه بالا می رود.
در این عارضه، انگل روده به سمت روده بزرگ حرکت می کند و در آن جا تخم گذاری می کند. انگل روده ماده برای تخم گذاری، از روده به سمت نواحی مقعدی حرکت می کنند. این کرم ها باعث ایجاد خارش شدید شده و مانع از خوب خوابیدن کودک می شوند.
با بروز این خارش شدید، کودک دائما اطراف مقعد خود را می خاراند و از آن جا تخم کرم ها می توانند به ناخن های کودک وارد شوند. وقتی که کودک انگشت یا دست خود را در دهان فرو می برد، چرخه دیگری آغاز می شود.
چگونه می توان فهمید که کودک به کرم روده و انگل دچار است؟
اگر کودک شما مبتلا به انگل باشد، ممکن است به سختی بخوابد و دائما نق بزند. این علائم به علت خارش شدید ناحیه مقعد وی می باشد.
خارش و سوزش اطراف مقعد (در دختر بچه ها، خارش مهبلی) نیز یکی از علائم مبتلا شدن به این عارضه است. این خارش در شب ها شدت می یابد زیرا کرم ها برای تخم گذاری به سمت مقعد می روند. در دختران، عفونت ممکن است به مهبل هم سرایت کند. خارش می تواند باعث عفونت پوست هم شود که علت این پدیده عفونت باکتریال است.
انگل روده در برخی موارد باعث ایجاد حالت تهوع و استفراغ می شوند. اما این حالت تنها در صورتی اتفاق می افتد که انگل روده تعدادشان بسیار بالا باشد. در برخی موارد، فرد به ورم روده مبتلا می شود که هنگام مسدود شدن آپاندیس این اتفاق می افتد.
انگل و انگل روده اغلب باعث هیچ عارضه جدی ای نظیر خونریزی در شکم، درد شدید شکم، کم اشتهایی و تب نمی شوند. اگر کودک شما هر یک از این علائم را داشت، می توان گفت که بیماری جدی تری دارد و باید سریعا به مراکز درمانی مراجعه کنید.
تشخیص کرم و انگل روده در کودکان
می توانید برای برطرف کردن شک خود مبنی بر وجود انگل در کودکان، با چراغ قوه ناحیه مقعد او را چک کنید. از آن جایی که کرم ها در شب تخم گذاری می کنند، می توانید صبح خیلی زود ناحیه مقعد را چک کنید. گاهی این کرم ها در سطح مدفوع کودکان و نوک مهبل قابل تشخیص و شناسایی هستند.
می توانید وجود کرم را با قرار دادن یک نوار چسب شفاف در مقعد کودک شناسایی کنید. اگر کرمی وجود داشته باشد به این نوار می چسبد. به این روش “تست نوار چسب” هم می گویند. می توانید نمونه را نزد یک پزشک اطفال ببرید تا به طور دقیق تری این نمونه را آزمایش کنند. از آزمایش خون برای تشخیص عفونت انگل استفاده نمی شود.
به یاد داشته باشید: اگر کودک فقط احساس خارش مقعدی داشت و هیچ اثری از کرم و تخم کرم دیده نشد، این خارش می تواند علائم هر بیماری دیگری همچون خشکی مقعد، حساسیت به پوشک، عفونت باکتریایی یا اسهال باشد. پزشک متخصص اطفال می تواند شما را در تشخیص درست این عارضه کمک کند.
درمان کرمک در کودکان
انگل های خفیف به خودی خود برطرف می شوند. اما در مواردی با شدت کمی بیشتر، انگل باعث خارش می شود و مانع از خوب خوابیدن کودک می شود. در مواردی که این عارضه بسیار شدید است ممکن است به عفونت های مزمنی منجر شود. پس ساده ترین چیزی که باید به خاطر بسپارید ابن است که نباید به عفونت اجازه دهید که وخیم تر و بدتر شود.
داروهای تجویز شده توسط پزشک متخصص اطفال ممکن است داروهایی نظیر مبندازول، پیرانتل و آلبندازول را برای از بین بردن کرم روده و انگل تجویز کند. گاهی پزشک، درمانی برای کل خانواده تجویز می کند زیرا عفونت انگلی مسری است و به سرعت پخش می شود.
علائم عفونت انگلی بعد از یک هفته درمان، ناپدید می شوند. از آن جایی که این درمان فقط کرم ها را می کشد و عوارض دیگری ندارد، ممکن است پزشک همان درمان را برای دو هفته بعد هم تکرار کند. این درمان می تواند تخم کرم هایی که از درمان اول باقی مانده اند را نابود کند.
هنگامی که از این دو نوع روش درمانی استفاده شود ممکن است در مدفوع کودک تعداد زیادی کرم ببینید که در حال جنبیدن و حرکت کردن هستند. در این مواقع لازم نیست نگران باشید زیرا کرم ها در حال ترک کردن بدن فرد هستند.
رعایت این نکات حین درمان انگل و کرم روده
- از درمانی که توسط پزشک متخصص اطفال تجویز شده برای درمان کودک خود استفاده کنید.
- هر روز صبح کودک را برای دوش گرفتن به حمام ببرید. تمیز کردن صبحگاهی کودک بسیار ضروری است زیرا تخم هایی که شب قبل گذاشته شده اند را از بین می برد.
- پس از هر بار عوض کردن پوشک کودک، به دقت او را تمیز کنید.
- تمام رختخواب ها، لباس ها، حوله ها و کهنه های کودک را با آب گرم بشویید زیرا این کار باعث از بین رفتن تخم کرم ها می شود و از عفونت دوباره جلوگیری می کند. تمام صندلی ها و کاناپه های موجود در خانه را تمیز کنید و با جارو برقی تمام فرش های خانه را جارو بکشید.
- اسباب بازی های او را با صابون و آب گرم بشویید. همچنین زمین، میز و هر سطحی که کودک ممکن است با آن ها ارتباط داشته باشد را تمیز نگه دارید.
- چراغ ها را باز نگه دارید و پرده ها را کنار بکشید تا جایی که نور کافی به اتاق بتابد. تخم کرم ها به نور آفتاب حساس هستند و نور باعث از بین رفتن آن ها می شود.
درمان های خانگی برای درمان این عارضه
با این که همیشه می توانید با پزشک کودکتان درباره انگل و کرم روده کودک مشورت کنید، اما می توانید از درمان های خانگی زیر برای درمان این عارضه استفاده کنید.
۱- سیر:
سیر خاصیت ضد باکتریایی و ضد قارچی دارد، پس به طور عمده در درمان عفونت ها به کار می رود. از سیر در غذاهای مختلفی استفاده کنید زیرا این عمل برای کودکانی که مبتلا به انگل هستند مفید است.
خمیری تهیه کنید و مقداری سیر رنده شده را به آن اضافه کنید تا کاملا به حالت صاف در آید، سپس به آن وازلین اضافه کنید. این ماده را بر روی باسن و اطراف مقعد استعمال کنید زیرا باعث تسکین خارش می شود و انگل را از بین می برد.
۲- روغن کرچک و روغن نارگیل:
هنگامی که روغن کرچک و روغن نارگیل را مخلوط کنید، این دو می توانند در درمان انگل بسیار مفید باشند.
یک قاشق چای خوری روغن کرچک را با یک قاشق چای خوری روغن نارگیل مخلوط کنید. این مخلوط را در اطراف مقعد و ناحیه تناسلی کودک بمالید. این روغن در درمان خارش بسیار مفید است.
ظهور دوباره کرم روده و انگل:
ممکن است پس از گذشت چند ماه دوباره علائم عفونت و انگل ظاهر شوند. اگر دوباره علائم آن را مشاهده کردید، سریعا با پزشک تماس بگیرید و برای درمان اقدام کنید.
عدم درمان انگل و کرم روده چه عواقبی به دنبال دارد؟
اگر انگل و کرم روده در کودکان درمان نشود، ممکن است به عوارض زیر دچار شوند:
- خارش ناحیه تناسلی
- اسهال
- ترشحات مهبلی همراه با جوش ناحیه تناسلی و سوزش و خارش پوست
- شب ادراری
چگونه از کرم روده و انگل در کودکان پیشگیری کنیم؟
بهداشت کافی و مناسب می تواند از عفونت انگلی پیشگیری کند، در صورت رعایت بهداشت به هیچ گونه دارویی احتیاج نخواهید داشت و بهداشت می تواند ریسک ابتلای دوباره به عفونت را کاهش دهد. موارد زیر مراحلی بهداشتی هستند که می توانید آن ها را انجام دهید:
- ناخن های کودک خود را با فرچه ای تمیز پاک کنید، این کار مانع گیر افتادن تخم کرم ها در ناخن ها می شود. همچنین آنها را کوتاه نگه دارید.
- به کودکتان اجازه جویدن ناخن و خوردن انگشت شصت را ندهید.
- قبل و بعد از عوض کردن پوشک کودک، دستان خود را بشویید.
- هنگامی که کودک شما با عفونت دست و پنجه نرم می کند، رختخواب های او را به طور مرتب بشویید.
- هر روز صندلی توالت را بشویید تا ریسک ابتلا به عفونت را کاهش دهید.
- مراقب باشید که کودک اطراف مقعد را نخاراند.
اگر در خانه شما کسی مبتلا به انگل بوده و درمان شده، لباس ها و رختخواب های او را در آب گرم بشویید تا از شر کرم ها و تخم های آن ها خلاص شوید. امیدواریم که کاملا متوجه عفونت انگلی در کودکان و نحوه برخورد با آن شده باشید.