گال در کودکان یا Scabies چیست؟ آیا مراقب رژیم غذایی و واکسیناسیون کودک نوپای خود هستید؟ آیا نگران این هستید که کودک نوپای بازیگوش تان بیماری را از مهد کودک خود دریافت کند؟ خوب، اگر شما شرایط فوق را دارید، خواندن این مقاله از بخش بیماری ها و سلامت کودک دکتر سلام برایتان ضروری است. حفاظت از سلامتی فرزندتان، ممکن است اولویت اول شما باشد اما مبارزه با عفونت های واگیردار، همواره وظیفه سنگینی می باشد. آیا چیزی درباره گال شنیده اید؟ گال، عفونت رایج پوستی است که موجب ناراحتی کودک نوپای دلبندتان می شود. آیا می خواهید مطالب بیشتری در مورد علائم گال در کودکان نوپا، درمان و پیشگیری آن بیاموزید؟
گال در کودکان چیست؟
کرم های کوچکی که در سطح پوست، کانال حفر می کنند، سبب ایجاد گال و خارش پوستی می شوند. گال می تواند نوزادان، کودکان و حتی بزرگسالان را تحت تاثیر قرار دهد.
علل شایع گال در کودکان نوپا
گال عفونت نیست بلکه هجوم سارکوپت اسکیبی (sarcopt scabie) به لایه بیرونی پوست است. این کرم ها تمایل دارند که وارد پوست شوند و نهایتا، منجر به بروز جوش در پوست فرد شوند. این جوش ها، در کودکان نوپا، گال نامیده می شوند. این آلودگی، مسری است و از طریق تماس، شیوع می یابد. شیوع این بیماری پوستی در مدارس و مهد کودک ها رایج است و بر خلاف روال معمول، هیچ ارتباطی با بهداشت فردی ندارد.
علائم
علائم گال بعد از ورود و رشد کرم ها در پوست ظاهر می شود. به طور معمول 2-6 هفته زمان می برد تا بدن علائم آن را بروز دهد. با این حال، فردی که قبلا تحت تاثیر گال قرار گرفته باشد، در عرض چهار روز علائم آن را تجربه می کند. در ادامه، برخی از علائم شایع گال در کودکان نوپا آورده شده است:
- خارش پوستی که شب هنگام شدیدتر شود.
- بروز جوش و برآمدگی هایی در سطح پوست.
- بروز زخم هایی بر سطح پوست به علت علائم خارش پوستی.
- ایجاد پوسته ضخیمی بر سطح پوست، به دلیل خشکی محل بروز گال.
این علائم معمولا بین انگشتان و اطراف ناخن یا قسمت هایی از بدن ظاهر می شوند که به سبب پوشیدن لباس و یا جواهرات قابل رویت نیستند. همچنین، این جوش ها ممکن است روی آرنج و مچ دستان کودکتان ظاهر شوند. این گال ها، موجب آزردگی (سوزش و خارش) غیر قابل تحملی در نوزادان و کودکان می شود به طوری که موجب بی خوابی کودکان مبتلا به آن می شود.
درمان گال در کودکان
پزشک ممکن است پس از بررسی بثورات و دریافت نمونه پوستی از ناحیه آسیب دیده، قادر به تشخیص گال در کودکان باشد. او ممکن است دارو تجویز کند یا لوسیون های موضعی خاصی را به منظور تسکین پوست کودک نوپا توصیه کند.
بسیاری از کارشناسان توصیه می کنند که تمام اعضای خانواده را برای این بیماری درمان کنند، حتی آن هایی که هنوز نشانه ای از علائم بیماری مذکور نشان نداده اند.
شما همچنین می توانید ناخن های کودک نوپای خود را کوتاه کنید طوری که مطمئن باشید به پوست او آسیبی نمی رسانید. اگر خارش بیش از حد شدید باشد، پزشک ممکن است آنتی هیستامین تجویز کند تا احساس خارش را از بین ببرد. اگر فرزند شما به علت خارش های مکرر به عفونت باکتریایی مبتلا شد، متخصص اطفال ممکن است برای او آنتی بیوتیک تجویز کند.
بعضی از پمادهای تجویزی برای این عارضه پوستی شامل موارد زیر است:
- پماد پرمترین که باید قبل از خواب بر روی عارضه های پوستی کودک زده شود و صبح به خوبی شستشو داده شوند. بهتر است دو بار در هفته از این پماد استفاده کنید.
- پماد کروتامیتون باعث می شود تا علائم بیماری گال کاهش پیدا کرده و بهبود یابند. این پماد را باید دو روز متوالی استفاده کرد و روزی یکبار بر روی عارضه های پوستی زد و پس از آن پوست کودک را به خوبی شستشو داد.
- پماد گوگرد بهترین پمادی است که برای درمان بیماری گال می توانید مورد استفاده قرار دهید. سه شب متوالی این پماد را بر روی پوست کودکتان بزنید. حتما قبل از استفاده پوست کودک را بشویید و تمیز کنید. 24 ساعت پس از استفاده از این پماد، هیچ علائمی از این بیماری مشاهده نخواهید کرد.
- حتما صبح روز پوست کودک را تمیز بشویید. این پماد برای گوش ها، گردن و پوست سر مورد استفاده قرار می گیرد.
نکاتی برای پیشگیری از گال
بهترین راه پیشگیری از گال، جلوگیری از تماس فیزیکی مستقیم با بیمار است. همچنین توجه داشته باشید که کرم های ایجاد کننده گال، می توانند از طریق لباس، ملافه و … انتقال یابند. از این رو، استفاده نکردن وسایل شخصی دیگران به خصوص زمانیکه فردی از خانواده از این بیماری رنج می برد، عاقلانه به نظر می رسد. تمام ملحفه ها و لباس های کودکتان را با آب گرم شستشو دهید. همچنین، اقلام غیر قابل شستشوی کودک را به منظور به حداقل رسیدن سرایت بیماری، دور بریزید. در صورت بروز هر نوعی از بثورات پوستی در پوست حساس کودکتان، بلافاصله با پزشک خود مشورت کنید.
مراقبت از دیگر اعضای خانواده
- بعضی توصیه پزشکان این است که بهتر است تمام اعضای خانواده حتی اگر هیچ گونه علائم و نشانه ای ندارند، درمان را همزمان شروع کنند. اما بعضی از متخصصان می گویند بهتر است تمام اعضا معاینه شوند و اگر علائمی در انها دیده شد تحت درمان قرار بگیرند.
- هنوز در بین مراقبان بهداشتی اختلاف نظر وجود دارد که آیا عامل انتقال دهنده گال می تواند از طریق لباس ها و ملحفه ها انتقال یابد یا خیر؟ اگر می خواهید روشی ایمن تر و مطمئن تر را پیش بگیرید بهتر است تمام ملحفه ها و لباس ها را در آب داغ بشویید.
- بهتر است تمام اسباب بازی ها و عروسک های کودک خود را درون گونی ریخته و برای مدت یک هفته در مکانی قرار دهید. در صورت نبودن میزبان، انگل گال از بین خواهد رفت و می میرد.
- به یاد داشته باشید پس از جارو کشیدن خانه، کیسه جارو برقی را دور بیندازید.
گال در نقاط مختلف بدن نوزادان